Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tusiek

kieszonka H Moser & Cie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono z pokorną proźbą

Lat temu ....nieważne:)ważne że jestem właścicielem kieszonkowego poniższego cuda spadkowego :)

Miałbym wielką prośbę o identyfikacje rocznika oraz pytanie - co możecie o nim powiedzieć.

Wiem ze była wymieniane: szklo, tarcza ( nie jest oryginalna niestety - oryginalna porcelanka popękała i poodpadały fragmenty ) sprezyna balansu i pokrętło ( koronka? ). Koperta stalowa, mocno juz porysowana.

Plany są by mu świetność przywrócic - pytanie tylko gdzie znaleźć fachowca który by się tego podjął. I czy to jest opłacalne...

Koronka wraz z oska jest do ponownej wymiany - jest dorabiana ( oryginalana byla mosieżna niklowana/chromowana )i czasem przy nakrecaniu przeskakuje co zniechęca mnie do uzywania mojego skarbu :( by go nie uszkodzić.

Wszelkie uwagi mile widziane - załączam zdjecia.

post-50985-0-04963100-1341222624_thumb.jpg

post-50985-0-30649700-1341222632_thumb.jpg

post-50985-0-09179700-1341222639_thumb.jpg

post-50985-0-32011600-1341222645_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Cóż, w tym stanie to składak, ale ze względów sentymentalnych (skoro to pamiątka rodzinna) warto o niego zadbać. Kopertę bez problemu można wypolerować. Dorobienie bądź dobranie wałka naciągowego to też żaden problem dla zegarmistrza. Gorsza sprawa z tarczą - albo trzeba zaakceptować składaka, albo polować na oryginalną tarczę ewentualnie zegarek-dawcę. Nie jest to unikat, więc szansa jest.

Myślę, że zegarek jest z lat 30-tych XX wieku. Przez jakiś czas uwazałem, że werk jest własnej produkcji Mosera, ale gdzieś czytałem, że jest to werk firmy FHF - jedna z wielu odmian 2144. Jeśli się mylę, to może którys z Kolegów poprawi.

O firmie Moser masz tu poniżej interesujacy artykuł:

http://www.pb.info.pl/artykul-1359-historiafirmyhmosercie.htm

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie sklada, ze mam niemalze identyczny zegarek. Jedyna roznica jakiej sie moge dopatrzec to logo w gornej czesci tarczy. Moj ma tam po prostu napis "Hy Moser & Cie". Moj jest w bardzo dobrym stanie, wszystkie czesci sa oryginalne. Wyslalem fotki i maila do Firmy, jej fachowcy powiedzieli, ze niestety niewiele wiedza na pewno, ale obstawiali lata 40ste.

Dzisiaj produkowane Mosery sa baaaardzo drogie. Chronofil napisal, ze nie jest to unikat ( nie dyskutuje bo nie mam na ten temat pojecia), ale ja bym na Twoim miejscu ten zegarek odrestaurowal. Moze u Panstwa Glowackich w Warszawie? Wydaje mi sie, ze wiedza co robia. Oddalem im Parkera po ojcu i bylem zadowolony. Teraz planuje renowacje Aureole po mamie.

Chronofil, co to jest FHF oraz odmiana 2144? Moglbys pelnym zdaniem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polrad - ta jedyna subtelna różnica w sygnaturze na tarczy, mówi o tym, ze zegarek autora wątku jest składakiem :)

To, że zegarki danej marki w tym momencie są drogie nie świadczy o tym, ze marka w przeszłości produkowała zegarki drogie i wyjątkowe... Faktycznie, kieszonka autora wątku to nic specjalnego i warta restauracji pod warunkiem, ze ma wartość sentymentalna.

FHF, jak już napisał Kolega chronofil to producent mechanizmu;

2144 to model mechanizmu

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie sklada, ze mam niemalze identyczny zegarek. Jedyna roznica jakiej sie moge dopatrzec to logo w gornej czesci tarczy. Moj ma tam po prostu napis "Hy Moser & Cie". Moj jest w bardzo dobrym stanie, wszystkie czesci sa oryginalne. Wyslalem fotki i maila do Firmy, jej fachowcy powiedzieli, ze niestety niewiele wiedza na pewno, ale obstawiali lata 40ste.

Dzisiaj produkowane Mosery sa baaaardzo drogie. Chronofil napisal, ze nie jest to unikat ( nie dyskutuje bo nie mam na ten temat pojecia), ale ja bym na Twoim miejscu ten zegarek odrestaurowal. Moze u Panstwa Glowackich w Warszawie? Wydaje mi sie, ze wiedza co robia. Oddalem im Parkera po ojcu i bylem zadowolony. Teraz planuje renowacje Aureole po mamie.

Chronofil, co to jest FHF oraz odmiana 2144? Moglbys pelnym zdaniem...

FHF to Fabrique d'Horlogerie de Fontainemelon -znany producent mechanizmów zegarkowych, których używało mnóstwo firm, tak jak dzisiaj mnóstwo firm pakuje ETĘ, zaś 2144 to oznaczenie jednego z mechanizmów FHF. Problem jest w tym, że ten mechanizm wychodził w wielu odmianach, nieraz znacznie różniących się między sobą, ale bazą był zawsze 2144. Nie mam 100% pewności, ze w przypadku tego Mosera tak jest - gdzieś to przeczytałem przy okazji omawiania tego werku.

A zegarek nie jest unikatowy - zdaje się, że nawet w tej chwili wisi na Allegro o TU

Co do renowacji to już właściciel sam musi zdecydować - ja szukałbym po prostu oryginalnej tarczy

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za wyjasnienia.

No tak, skarb to nie jest najwyrazniej, mimo to piekny zegarek zacnej firmy. Swoja droga, cos jest nie tak z tym swiatem, zeby taki ladny, klasyczny zegarek kosztowal mniej niz produkowane w setkach tysiecy Casio na bateryjke. Ech...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoja droga, cos jest nie tak z tym swiatem, zeby taki ladny, klasyczny zegarek kosztowal mniej niz produkowane w setkach tysiecy Casio na bateryjke. Ech...

Dlaczego, bo świat nie spełnia Twoich oczekiwań? Stare zegarki są tyle warte ile za nie ktoś zechce zapłacić, a ten zegarek to żaden unikat, na dodatek nieoryginalny (składak), więc co tu chcieć od świata? :)

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.