Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
tarant

Nasze nowe (stare) zegary

Rekomendowane odpowiedzi

Bytom? dość niski numer, ciekawa pozycja:)

Nie Nie Bytom Nie bywam tam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumite Wagi raczej nie od kompletu powinny być takie same jak soczewka. Jutro zrobię zdjęcie mojego to zobaczysz górkę Jest inna jak Piotr pokazał ale wzorów było trochę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumite Wagi raczej nie od kompletu powinny być takie same jak soczewka. Jutro zrobię zdjęcie mojego to zobaczysz górkę Jest inna jak Piotr pokazał ale wzorów było trochę 

Super! Chętnie obejrzę. Na zdjęciu są inne wagi. Niby od niego są bardziej złocone,ale gładkie. Nie zaprzeczam,że mogły być zgodnie ze wzorem soczewki.  Przeglądam aktualnie NAWCC i różnie to bywa z wagami. Jeżeli jest to 100% zasada soczewka wzór i wagi także, znaczy,że masz rację.  Nie zrobiłem foty z profilu, cokół ma dwie szerokości, przód szerszy po 3,5cm na stronę, korona na dwa kołki.

Dzięki za pomoc

Piotr 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z takim dachem z dachówką?

post-6402-0-79342400-1480962837_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noo to ja już nie będę robił zdjęcia  :angry:  Piotr mnie uprzedził U mnie taka właśnie jest korona 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noo to ja już nie będę robił zdjęcia  :angry:  Piotr mnie uprzedził U mnie taka właśnie jest korona 

Myślę,że ta zapodana jest stosowana w tych świebodzickich,zwieńczenie cokołu¨jest inne niż w moim, pisałem wyżej

Znam tą koronę, miałem podobnego, szukam dalej....

Dzięki za pomoc

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest świebodzicki zegar. W tych latach we Freiburgu już nie produkowano linkowych kwadransowców :)

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokopałem się jeszcze jednego zegara z koroną,

Mam pytania, co do zasady

1.Jeżeli korona posiada laufry, czy muszą być na dole i odwrotnie

2. Na drzwiczkach aplikacje mosiężne z reguły osadzano w czterech miejscach, czy np, tylko góra/dół, lub tylko boki.

W moim przypadku domniemam były jeszcze góra/dół, jakoweś ślady są .

Dostałem od kolegi wzory,ale dla sprężynowców i w katalogu jest model zegara plus wybór górek na życzenie klienta w kilku wersjach. Wniosek,ze można spokojnie samemu sobie , wg uznania i nie schrzanienia estetyki dobrać.

Załączam GB, gdzie górka mi pasuje , pod warunkiem zachowania pkt1. jeżeli można , to git

pzdr

Piotr

post-67478-0-70566200-1481181784_thumb.jpg

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zainteresowanych ciąg dalszy możliwości doboru górki w otwartym temacie. Foty zapożyczone z NAWCC

post-67478-0-04999600-1481374599_thumb.jpg

post-67478-0-59069200-1481374600_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam trochę czasu na myślenie, zapewne uruchomię produkcję na wiosnę. Zakupiłem na allegro aplikacje i dorzucę jako poziome na drzwi, podobne do tej na cokole. Będą na pewno sterczyny, podobne do kształtu z któregoś toczenia obok tarczy, na pewno będzie głowa jakoweś panny. Na pewno wydmuszka nie odlew. Tak do końca oczywiście nie wiem, liczę na podpowiedzi,ale któraś , lub mieszanka z tych ostatnich. Będą sterczyny. Pzdr.Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może ktoś posiada lub widział gdzieś taki zegar. On na górze powinien mieć coś więcej niż tylko toczenia.

post-61298-0-08565800-1481454192_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, postanowiłem pokazać swój ostatni nabytek, oto on:

Zegar posiada mechanizm Junghansa, do fachowców i znawców mam pytanie o cyfry widniejące z tyłu werku. U samej góry są wybite przekreślone cyfry 109/28 a pod nimi wybite 325, niżej pod znakiem firmowym jest ręcznie wyryte 15/31B, jeszcze niżej wybite W 277 a u dołu wybite 238. Jeśli mógłby ktoś mi to wytłumaczyć, będę wdzięczny :)

post-455-0-58138900-1483181341_thumb.jpg

post-455-0-55506300-1483181624_thumb.jpg

post-455-0-15191100-1483181749_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to z Junghansem. Ilość wahnięć na minutę/długość wahadła w cm, 325: maj 1932 roku, data produkcji, wydrapane - nie wiem - może oznaczenie naprawiającego, W277: typ mechanizmu, 238 nie wiem  :)

Przypomnę jeszcze, że GENFA to najprawdopodobniej duński dystrybutor różnych niemieckich marek.

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję, tarant, twoja pomoc jest nieoceniona. Od pana u którego go kupiłem mam informację, że w latach 30-tych Genfa została wykupiona przez Junghansa i stąd na tarczy są dwie nazwy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli można, to prosiłbym o jakieś informacje na temat samego werku, np. jakie są jego zalety i wady, czego nie lubi, jak się z nim dobrze obchodzić itp. Ciężko na ten temat cokolwiek znaleźć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli można, to prosiłbym o jakieś informacje na temat samego werku, np. jakie są jego zalety i wady, czego nie lubi, jak się z nim dobrze obchodzić itp. Ciężko na ten temat cokolwiek znaleźć

Pewnie sie pogniewasz ten werk nie ma zalet. Tania produkcja :( .

Przed Nowym Rokiem znalazlem takiego francuza. Ma sporo brakow jednak wydal mnie sie ciekawy ;) :

post-38332-0-87539900-1483467564_thumb.jpg

post-38332-0-90126200-1483467576_thumb.jpg

post-38332-0-93869400-1483467584_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie sie pogniewasz ten werk nie ma zalet. Tania produkcja :( .

Nie pogniewam się, bo jestem z niego bardzo zadowolony. Jest dokładny (jak na zegar mechaniczny) i niezawodny.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Jest dokładny (jak na zegar mechaniczny) i niezawodny.

Pozdrawiam :)

Co oznacza  określenie  " dokładny " ?

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co oznacza  określenie  " dokładny " ?

Około 10s/tydzień, w zupełności mi odpowiada :), Wiem, że jest wiele dokładniejszych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 s/ tydzień to bardzo dobry wynik jak na taką sprężynę .

Dwie minuty /tydzień też by był dobrym wynikiem  ;)

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam niekolekcjonerski zwykły popularny zegar sprężynowy HAU z wychwytem hakowym i też kiedyś tak go wyregulowałem.  Mój trzymał odchyłkę ok 6 miesięcy. Obecnie nie nakręcam go co tydzień, a co dwa tygodnie i nie bawię się w sekundowe odchyłki. Po dwóch tygodniach średnia wychodzi ok. 30-90 sekund. Ewentualna mała korekta i do ruchu ;) - na dwa tygodnie. Trzymam go bo bardzo ładnie bije i jest czytelny, i go polubiłem.

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stojący anglik

foto

Resch

Trzy gwiazdy w sygnaturze o dziwo płyta ażurowa

Urania

Jeden poszedł przez pomyłkę do działu z tematem o sygnaturze trzy gwiazdy, jeśli da radą proszę o przeniesienie.

Kolejny to dość młody anglik

foto

Kolejny to Gustaw Becker

Kolejny Gustaw Becker, zwykły model ale stan  oryginał jak nówka

Baba , też angielka :)

I jeszcze trzy w warsztacie leżą, jak będą wisiały to zaraz fotki wrzucę.

Jakby co to sporo zegarów mn. niektóre z pokazanych , przyjadą w sierpniu do Pl (pomorskie) w wiadomym celu.

post-96164-0-02765400-1490651911_thumb.jpg

post-96164-0-06505800-1490652083_thumb.jpg

post-96164-0-07524700-1490652262_thumb.jpg

post-96164-0-68316000-1490652357_thumb.jpg

post-96164-0-80769100-1490652741_thumb.jpg

post-96164-0-90708400-1490652859_thumb.jpg

post-96164-0-57453700-1490652967_thumb.jpg

post-96164-0-55230900-1490653054_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi