Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Młody92

Stowa Marine Chronograph

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż ostatnimi czasy natrafiłem na ten model i wprowadził on zamęt w moich planach zegarkowych na elegancki chronograph. Jednak w necie informacji o nim jak na lekarstwo a więc proszę was o pomoc.

Nie mogę nigdzie znaleźć chociażby takich podstawowych info jak:

- nr. ref.

- mechanizm (standardowa ETA Vajloux 7750, czy coś innego),

- wymiary,

- rodzaj szkła.

Mój zachwyt tym modelem był następstwem tych oto zdjęć ze strony producenta: http://www.stowa.de/Chronograph+1938+poliert,i1.htm

Jednak zbyt wiele na nich nie widać a na żadne konkretne real photo w necie także nie trafiłem (przeszukałem watchuseek, uhrforum i nic).

Interesuje mnie szczególnie profil tego zegarka, ponieważ filmik z YT a w szczególności to foto bliźniaczego Chronograph 1938: http://img638.images...16/p1020303.jpg

bardzo ostudziło mój entuzjazm.Czy on rzeczywiście jest tak strasznie groby, kanciasty i siermiężny? Już to samo z siebie mi się nie podoba a gdy pomyślę jak będzie wyglądał na moim chudym nadgarstku to już całkiem...

Z tego co wiem, to w PL nie mają nigdzie Stowy a więc nie mam szans żeby zobaczyć na żywo i przymierzyć.

Nawet nie znalazłem żadnej polskojęzycznej strony gdzie można by ten model zamówić...

A więc jeśli ktoś dysponuje jakimkolwiek info na temat tego modelu, znalazł jakieś konkretne real photo, widział ten zegarek na żywo, przymierzał i wie jak się prezentuje, czy też ma jakieś swoje sugestie na ten temat, to proszę o pomoc i rozwianie moich wątpliwości.

Z góry dzięki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko jest na stronie producenta

marinechrono-abchrsoftschwarzstowa

Dimensions

Diameter: 41.00 mm

Height: 14.70 mm

Strap width: 22 mm

Lug-to-Lug size: 50.20 mm

Waterproof: up to 5 ATM

Weight: 100 gr. (leather strap), about 160 gr. (metal bracelet)

Materiality

Case: Stainless steel, polished

Dial: silver coated, black printed, 30 minute counter, small second

Crystals: Front sapphire crystal domed and sapphire display case back

Hands: hour- and minute hands temperature-blued steel

Strap: Leather strap or metal bracelet

Crown: stainless steel crown with STOWA logo

Movement

Caliber: Valjoux 7753

Mechanism: automatic

Half vibrations: 28.000 A/H

Function: hour, minutes, 30 minute recorder (stop function)

Power Reserve: approximately 40 hours

Number of jewels: 27 synthetic rubies

Finish: Geneve Stripes finish, blued screws, golden STOWA engraving

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grubość koperty modelu wynika z wymiarów mechanizmu, Valjoux 775x ma jakieś 8 mm wysokości.

Poczytaj: http://www.pasjonaciczasu.pl/topic/111-valjoux-i-jego-sztandarowy-model-7750/

Generalnie wszystkie zegarki z tym werkiem są grube.

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem, to w PL nie mają nigdzie Stowy a więc nie mam szans żeby zobaczyć na żywo i przymierzyć.

Nawet nie znalazłem żadnej polskojęzycznej strony gdzie można by ten model zamówić...

Bo Stowy nie można sobie ot tak kupić :mellow:

Możesz ją kupić (poza rynkiem wtórnym) u producenta. Dodatkowo

Lieferzeit: Ende September 2012
:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż wstyd przyznać ale widząc ciąg tekstu nie zagłębiałem się w niego a do reszty nie dotarłem...

Grubość koperty modelu wynika z wymiarów mechanizmu, Valjoux 775x ma jakieś 8 mm wysokości.

Poczytaj: http://www.pasjonaci...owy-model-7750/

Generalnie wszystkie zegarki z tym werkiem są grube.

Doskonale zdaję sobie z tego sprawę ale Jughansy Max Bill Chronoscope,czy Meister Chronoscope które mam na oku, na Vajloux 7750, swoimi krągłościami jakoś tą wysokość kamuflują i wyglądają bardzo zgrabnie z profilu (szczególnie Max Bill)

Ale za linka wielkie dzięki :)

Ok, no to info odnośnie danych technicznych już mam, pozostaje jeszcze kwestia wizualnej grubości. Czy on na prawde z profilu jest taki surowy, czy tylko mnie to tak przeraża?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość modeli typu "Marine" u wszystkich niemal producentów (czy to Stowa czy Steinhart, czy też Dornbluth & Sohn) będzie miało podobny kształt i styl koperty bo to najbardziej charakterystyczna cecha tego typu zegarków. Max Bill to zupełnie inny styl zegarka. Tu krągłości są dopuszczane.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc jednak ta Stowa zupełnie nie dla mnie, nie przepadam za tym kształtem i stylem kopert.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.