Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

artko25

AP, Cartier, Rolex, UN czy Zenith?

Rekomendowane odpowiedzi

Wątek o problemach AP:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/76614-i-ap-royal-oak-ma-swoje-problemy/

A co powiesz o PP Nautilus - IMO przykład zegarka na całe życie, chyba jeden z mniej tracących na wartości nielimitowanych zegarków.

Rolex też świetnie trzyma cenę, Royal Oak nieźle - jest lepszy niż większość. Ze znanach, topowych marek chyba najbardziej traci GP, a potem właśnie Zenith.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to znaczy, że AP się psują? :) No proszę Cię :D Pokaż mi w takim razie choć jednego producenta, gdzie zegarki nie mają mniejszych, bądź większych, lub tym podobnych problemów.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z podanych przez Ciebie zegarków zdecydowanie sugeruję Rolexa a na drugiej pozycj AP. Pozostałe raczej sobie odpść, nie spełniają większości Twoich kryteriów.

Zenith w mojej opinii zdecydowanie lepiej wygląda od spodu :P . Od strony tarczy jest za bardzo"płaski". Brakuje mu głębi jaką miał np. Chronomaster. Ale cóż, nowa miotła w manufakturze i nowe porządki.

Pozostałe z listy nie powalają.

Dlaczego Rolex - gdybyś dostał od ojca zegarkowy prezent w związku z np. ukończeniem studiów, prezent liczyłby sobie ok 30 lat i nosił logo wspomnianej marki, uwierz mi, fakty, źe zegarek ten produkowany jest w niemal niezmienionej formie a utrata wartości jest nieporównywalna z większością marek istniejących na rynku byłyby mało istotnymi czynnikami przy jego ponadczasowym wyglądzie.

Z przykład niech posłuży nieśmiertelny Datejust w wersji bicolor z szampańską tarczą i indeksami.

Twojego wybrańca miałem okazję oglądać kilka razy, nie wiem czy sugerujesz się opiniami forumowiczów czy rzeczywiście w Twojej opinii wypadł słabiej niż na zdjęciach, imho jest zaje... fajny!

To zegarek na każdą okazję i niemal do każdego stroju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz niezawodny zegarek kup Seiko 5. AP się psuje, Cartier ma wadliwy mechanizm. Ja mam Seiko 5 od paru lat i zero problemów. Z drogimi zegarkami jeśli pod uwagę bierzemy niezawodność jest podobnie jak z autami. Mercedes S kosztuje tyle co 7 przysłowiowych VW Golfów a psuje się może i częściej, o kosztach napraw nie wspominając.

Dziękuję za dużą dawkę humoru :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz niezawodny zegarek kup Seiko 5. AP się psuje, Cartier ma wadliwy mechanizm. Ja mam Seiko 5 od paru lat i zero problemów. Z drogimi zegarkami jeśli pod uwagę bierzemy niezawodność jest podobnie jak z autami. Mercedes S kosztuje tyle co 7 przysłowiowych VW Golfów a psuje się może i częściej, o kosztach napraw nie wspominając.

Jeśli ważna jest dla Ciebie niska utrata wartości, z tych 4 marek bezapelacyjnie Rolex ma najmniejszą.

A może Patek Nautilus - też świetnie trzyma cenę?

nowy:

http://www.chrono24.pl/patekphilippe/nautilus--id2106603.htm

http://www.chrono24.pl/patekphilippe/nautilus--id2111159.htm

30letni:

http://www.chrono24.pl/patekphilippe/nautilus--id2090906.htm

Chyba znalazłeś odpowiedź na nurtujące Cię pytanie jaki zegarek z podanych wybrac :)

Ja bym wybrał Rolexa.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam moje pytanie

Ktoś wiem czy i gdzie można zobaczyć Zenitha o którgeo się pytam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do Carlito1

Możesz mi powiedzieć o dwóch rzeczach dot. Rolexa i Zenitha?

1. Jaką mają odchyłkę dobowa?

2. Jak przebiega zmiana daty - godzinami czy np w ciągu 1h?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.

Szczerze mówiąc nie wiem, dawno nie mierzyłem. Inna rzecz, że za bardzo o to nie dbam, w końcu są to tylko automaty, ale chodzą dobrze :) Nie sądzę aby miały większą odchyłke jak kilka sekund.

2.

Tu i tu jest szybka zmiana daty. A sam proces zmiany daty nie pamietam jak się odbywa :)

Daj znać jakbyś chciał żebym Ci sprawdził odchyłkę, bądź zmianę daty.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie będzie to duży to problem to daj znać co uda Ci się ustalić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zenith Striking kosztuje około 35 tyś i możesz go zobaczyć w Aparcie...ja pracuję na codzień z Ulysse Nardin i uważam abyś również zwrócił uwagę na tę markę...bo Zenith i Rolex ok,ale...je "wszyscy" mają,jeśli szukasz czegoś unikatowego to daj znać :)

Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co możesz zaproponować unikatowego z UN :)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Carlito

udalo Ci sie sprawdzic jak jest ze zmiana daty i dokladnoscia zegarkow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety jeszcze nie sprawdzałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do artko25, trochę z innej beczki...

Co trzeba robić (w sensie jaką profesję wykonywać), żeby kogoś było stać na zegarek za 30 tysięcy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijając moją branżę (budownictwo) to uważam, że w swojej profesji, pracy, zawodzie czy też branży trzeba po prostu być dobrym i ciężko pracować.

Ja np. pracuje znacznie ponad standardowe 8h, ale to nie znaczy, ze zarabiam w miesiąc czy dwa na taki zegarek.

Taką sumę odkładałem znacznie dłużej niż jeden czy dwa miesiące.

Można też znaleźć niszę rynkową i być pierwszym z jakimś produktem, usługą.

Wiadomo też, że jak wszyscy zaczynają coś robić to znaczy, że na tym już się nie zarabia

Swego czasu podczas boomu w budownictwie mieszkaniowym słyszałem ale i znałem deweloperów - lekarzy, prawników i taksówkarzy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez przesady , z jakiej racji mamy przesłuchiwać ludzi co robią aby stać ich było na taki czy inny zegarek ..

Niegrzecznie jest pytać kogoś skąd ma pieniądze na swoje wydatki albo ile zarabia ( chyba ,że jesteśmy urzednikiem skarbowym :) )

Znam ludzi mających zegarki po 300 , 500 tys i więcej , ale nie zamierzam pytać o osobiste sprawy tego typu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co trzeba robić (w sensie jaką profesję wykonywać), żeby kogoś było stać na zegarek za 30 tysięcy?

Kolego co to za pytanie ?

Często zakup takiego zegarka jest wynikiem pasji i wielu lat oszczędzania - jeden kupi auto inny np. zegarek.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez przesady , z jakiej racji mamy przesłuchiwać ludzi co robią aby stać ich było na taki czy inny zegarek ..

Niegrzecznie jest pytać kogoś skąd ma pieniądze na swoje wydatki albo ile zarabia ( chyba ,że jesteśmy urzednikiem skarbowym :) )

Znam ludzi mających zegarki po 300 , 500 tys i więcej , ale nie zamierzam pytać o osobiste sprawy tego typu

Zgadzam się

Wiem, że są osoby który tyle (30K) mogą zarabiać w miesiąc czy nawet w tydzień

Mają taką pracę, profesję, umiejętności - ale to jest ich sprawa

Druga sprawa, to dla mnie kwota jest naprawdę znaczna i dlatego nadal nie podjąłem decyzji - m.in. z uwagi na kwotę oraz brak jednoznacznego faworyta tego zestawienia

Czy macie może jakieś ewentualnie inne propozycje spełniające moje warunki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co Cie to obchodzi kolego? na ulicy kazego kierowce w aucie powyzej 100tys pln (a jest ich sporo) wypada pytac co robia? Beznadziejne pytanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co Cie to obchodzi kolego? na ulicy kazego kierowce w aucie powyzej 100tys pln (a jest ich sporo) wypada pytac co robia? Beznadziejne pytanie

:) z autami jest troszke inaczej....(kredyty ...leasing) na zegarek tez mozna wziac kredyt ale jest to chyba mniej popularne:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna wziac, wziasc nie

zgadza sie:)

wziąć/ wziąść

Dodaj do notesu

Językoznawstwo

Wymowa i pisownia

Wbrew temu, co wynika z uzusu językowego, ani w starannej, ani w potocznej polszczyźnie nie toleruje się bezokolicznika wziąść – jest on niezmiennie kwalifikowany jako rażący błąd językowy, zarówno w wymowie, jak i w pisowni. I na nic tu powoływanie się na analogię do takich czasowników, jak np. siąść, wieść, nieść. Jedyną poprawną postacią omawianego bezokolicznika jest wziąć [wźońć].

Magdalena Tytuła, Marta Łosiak "Polski bez błędów. Poradnik językowy dla każdego"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.