Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

brat Jorge

Prośba o pomoc Oris vs. Epos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

planuję zakup kolejnego zegarka do trochę aktywniejszego spędzania czasu. Podstawowe cechy to automat, kauczuk i wodoszczelność pow. 10 ATM. Budżet do 5 kPLN. Z wielu przeszukanych te dwa poniższe modele wpadły mi w oko. Eposa dziś przymierzałem i na żywo prezentuje się jeszcze lepiej niż na zdjęciach. Z kolei o Orisach słyszałem że bywają awaryjne.

Czy moglibyście podpowiedzieć coś o tych firmach, modelach, pomijając oczywiście kwestie gustu i "podobania się" lub nie.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Oris TT3 Day Date

63575897064r-400.jpg

Epos Sportive 3389 OH All black

epos-sportive-3389oh.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ma być WR powyżej 10 ATM to zarówno wskazany Epos jak i Oris mają właśnie 10 ATM, więc albo zmień kryteria, albo modele. Poza tym nie słyszałem o jakiejś awaryjności Orisów. O urodzie miało nie być, to się nie wypowiadam :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to faktycznie, może poproszę o "włączenie emocji" :rolleyes: skoro zegarki pod tymi kryteriami podobne. Chodzi mi o jakość wykonania, postrzeganie marki etc.

O tej awaryjności to powiedział mi sprzedawca z salonu, że mieli trochę reklamacji na Orisy. Dodam tylko sprzedają obie marki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zaczynamy mieszanie w głowie <_<

Mając Twój budżet, to żaden z proponowanych. Zobacz np na poniższego Orienta, WR 300m, wskaźnik rezerwy chodu, własny mechanizm, imho w tej cenie fantastyczny wybór. Jakością wykonania bije wiele szwajcarów. Przejrzyj nasz bazarek, jest kilka fajnych propozycji spełniających Twoje wymagania.

Jest również Glycine Airman w ciekawej cenie.

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/79153-orient-saturation-diver-300m-pomaranczowy/

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/78523-glycine-airman-base-22-gmt-omega-seamaster-de-ville-vintage/page__p__853380__hl__glycine__fromsearch__1#entry853380

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W budżecie 5000 pln przecież się mieszczą :blink:, Epos 4300 PLN, Oris ok. 3700 PLN.

A kto pisze, że się nie mieszczą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja brałbym orisa, wydaje mi się że marka szacowniejsza, o wiele bardziej wyrafinowany projekt, bardzo uniwersalny bo pasuje na każdą okazję.

życie jest za krótkie żyby mieć tylko jeden zegarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja polecę w tym budżecie Eternę Airforce na Valjoux 7750. Kapitalny zegarek i trudny do pobicia stosunek jakości do ceny. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Orisa sie nie wypowiem, nigdy nie miałem zegarka tej firmy nawet na reku. Natomiast Eposy od kiedy zacząl je oferować Nasz szacowny kolega z forum nabyłem cztery i piątego jeszcze dla szwagra. Ja osobiście jestem z nich zadowolony, wg mnie sa to dobre zegarki, dobrze wykonane i w dobrej relacji jakość/cena. Niestety jak dla mnie, przez te kilka lat jest już ich juz coraz więcej a ja wole marki mniej znane, ale dla wielu z kolei, nie wiem jak dla Ciebie, to może byc plus. Odnosnie awaryjności nie powiem zlego slowa z malym ale. Zegarek na który namówiłem szwagra okazał się wadliwy i musialem wysłac go do seriwsu. Juz jest wszystko załatwione i z tego co dobrze zrozumiałem zegarmistrza to był 3 zegarek tej marki, ktory naprawiał w ramach gwarancji ( bynajmniej mam nadzieje, że taki byl sens jego wypowiedzi) wiec wg mnie nie jest z nią chyba tak źle. Ja bynajmniej polecam Eposa ale jako markę, nie jestem w stanie podpowiedziec Ci czy to lepszy wybór niz Oris. Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.