Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

jagr

Casio G-shock GW-5600-J

Rekomendowane odpowiedzi

[Zamiast wstępu]

Podobno nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki, ja jednak postanowiłem spróbować.

Otóż jakiś czas temu, w sumie całkiem przypadkowo, zanabyłem zegarek Casio GW-5600-J. Kupiłem go pod wpływem impulsu, cena była całkiem przyzwoita, a sama seria 5600 od dłuższego czasu kusiła mnie kształtami, chociaż bałem się trochę małych rozmiarów. Bałem się, ponieważ wcześniej G kojarzył mi się raczej z kupą plastiku na łapie, którą to też zresztą teorię wprowadzałem skutecznie w życie, fundując memu nadgarstkowi kolejne, może nie tak ogromniaste jak GX-56, ale jednak duże G-shocki.

Jednakże GW-5600-J, pomimo początkowej niechęci do jego dość małych jak na G rozmiarów, zdobył moją duszę i serce , a ja niewdzięczny tak mu się odpłaciłem, że się go pozbyłem. Poniewczasie zrozumiałem jednak mój błąd, czym prędzej więc zaopatrzyłem się w drugą sztukę rzeczonego, cieszy więc on dzisiaj moje oko i nadgarstek, poniżej postaram się wyjaśnić dlaczego.

56001r.jpg

[Design]

Opisywany zegarek, imho, jest najładniejszy z całej serii 5600. Kształt koperty, nieco inny niż u reszty "rodziny", brak kolorowych wodotrysków, czy też pasek z ciekawą fakturą wyróżniają go spośród innych pięćsześćsetek. Poza tym pasek wydaję się trochę miękkszy, tak jakby było w nim nieco więcej kauczuku, chociaż oczywiście do giezów mu daleko. Wyróżnia go również klamra z gustownym "G" jak również dekiel. Ani takiej klamry, ani takiego dekla nie widziałem w innych G-shockach.

56004d.jpg

gw5600-2.jpg

/zdjęcie z internetu/

GW-5600-J, jak napisałem we wstępie, nie jest g-shockiem dużym. Jednakże, paradoksalnie, w rodzinie 5600 może za takiego uchodzić. Zrozumiałem to, gdy wpadł w moje łapki GWM5600. Przy 5600-J może on uchodzić, jeśli nie za maluszka, to co najwyżej młodszego brata. Choć różnice nie są kolosalne, to jednak 5600-J jest grubszy, ma bardziej kwadratowy kształt i generalnie wydaje się trochę bardziej masywny. Niestety nie dane mi było jeszcze w mojej krótkiej karierze g-shockowca obmacać 5600E, jednak ze zdjęć wynika, że jest to coś pomiędzy 5600-J a GWM5600.

Na dole recenzji podaję linka do postu, gdzie kolega Blatio porównuje grubość różnych modeli z serii 5600.

Z pewnością rzeczą wartą uwagi w 5600-J jest wyświetlacz. Nie jest on co prawda bez wad, ponieważ nie wyświetla jednocześnie dnia tygodnia i miesiąca, lecz funkcje te można przełączać (albo jedno, albo drugie). Z drugiej strony jest to rozwiązanie stosowane w wielu G, niektórym może to przeszkadzać, ja jakoś z tym żyję i mam się dobrze. Związana z tym także jest pewna "pustka" na wyświetlaczu, tam gdzie normalnie jest wyświetlany dzień tygodnia. Tutaj Casio się nie popisało. Jeśli wyłączone mamy funkcje PS, A.EL. i DST, to z lewej górnej części lcd wieje właśnie tą "pustką". Natomiast ogromną zaletą wyświetlacza w opisywanym zegarku jest jego czytelność. Cyfry godzin i minut są, jak na wielkość zegarka, bardzo duże. Godzinę można odczytać bez problemu nawet przy słabym świetle, w normalnym świetle zaś wystarczy jedno szybkie spojrzenie.

[Funkcje]

Najważniejszymi, wydaje się, funkcjami w GW-5600-J są waveceptor i tough solar. O ile bateria słoneczna świetnie spełnia swoją funkcję i nie ma co się o tym rozpisywać (tonę informacji na ten temat można znaleźć na forum), to WC jest dwuzakresowy, tzn. działa tylko w Japonii i USA. Jest to chyba największy minus tego zegarka (obiektywnie), jednakże jego cena, wygląd oraz wygoda użytkowania w pełni, a nawet chyba z nawiązką ten minus rekompensują, przynajmniej dla mnie.

Poza tym 5600-J wyposażony jest w standardowe raczej funkcje: czas światowy, alarm (4 + snooze), timer (60-cio minutowy, dla niektórych minus), stoper (24-o godzinny). Szału nie ma, ale z drugiej strony jest wszystko co potrzeba.

56005.jpg

[użytkowanie]

I tutaj zaczną się pochwały. W codziennym użytkowaniu rozmiary zegarka są właśnie jego największą zaletą. Jest lekki, niewielka jego wysokość pozwala na łatwe chowanie się pod rękawem, a nierzucający się w oczy, wręcz klasyczny ;) design sprawia, że można go ubrać prawie że do wszystkiego (mnie zdarzyło się nawet wystąpić w nim na weselu :) ). O tym, że ma się GW-5600-J na ręce, bardzo szybko się zapomina, jest on świetnym towarzyszem, zarówno do pracy, do codziennych zajęć, jak i do różnych aktywności typu basen, siłownia (gdzie nie będzie nadto przeszkadzał), czy bieganie. I właśnie za tę uniwersalność najbardziej go cenię.

56003b.jpg

[Podsumowanie]

GW-5600-J, moim zdaniem, jest świetnym wyborem dla tych, którzy szukają uniwersalnego zegarka na codzień, który jednocześnie miałby mieć w miarę ciekawy wygląd i dużo wytrzymać. Szczególnie rozważenie jego kupna poleciłbym osobom rozglądającym się za DW-5600-E. Przy odrobinie szczęścia można za niewiele większe pieniądze "wyhaczyć" 5600-J i pomimo tego że WC nie działa w Europie, to będziemy mieli zegarek z TS, który przy okazji, o ile nie dla wszystkich lepiej wygląda, to przynajmniej ma czytelniejszy wyświetlacz.

56002.jpg

Plusy:

- nierzucający się w oczy, lecz ciekawy design

- nieco większy i grubszy niż pozostałe G z rodziny 5600

- czytelny wyświetlacz

- dobrze układa się na ręce, jest lekki i wygodny

- ciekawy dekiel, klamra oraz pasek

- doskonały stosunek jakość/cena

Minusy:

- Waveveptor tylko dwuzakresowy

- brak wyświetlania jednocześnie dnia tygodnia i dnia miesiąca

- pustka w lewym górnym rogu wyświetlacza

P.S.

Zdjęcia które wstawiłem przedstawiają poprzedni mój egzemplarz, więc nie są najnowsze, za co przepraszam ;)

[Linki]

1. http://zegarkiclub.p...580#entry724231

Tu kolega Blatio porównuje wysokość zegarków z serii 5600

2.

http://www.youtube.com/watch?v=t-fRNJ5fJ1Y

Ciekawa videorecenzja, moim zdaniem, najlepszego recenzenta G, Doug`aFNJ. Co prawda rzecz dotyczy modelu GW5625j, ale moduł jest bliźniaczy, więc można się paru ciekawostek dowidzieć. [eng]

3.

http://forums.watchu...ared-65908.html

Porównanie modeli z serii 5600 na WUS [eng]

"I own the watch, the watch does not own me"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

recenzja fajna, zegarek jeszcze lepszy...

ale bogowie! zastanów się porządnie nad pierwszym zdaniem swojego tekstu. :)

life's a piece of shit [...] just remember that the last laugh is on you. and always look on the bright side of life

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno nie było na forum recenzji G-Shocka, także wielkie dzięki za lekturę. :)

Model faktycznie fajny, szkoda tylko, że już nieprodukowany i ciężki do znalezienia. Myślę, że dla niego mógłbym wrócić do cyfrowych dżiszoków. W GW-M5610 odrzucała mnie plastikowość paska, także dobrze wiedzieć, że tutaj jest lepiej pod tym względem. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model faktycznie fajny, szkoda tylko, że już nieprodukowany i ciężki do znalezienia.

No lekko nie jest, ale na ebayu jest parę no i na WUSie od czasu do czasu można haknąć jakąś używkę w fajnej cenie.

BTW podziękowania dla Mariusza za pomoc w sprowadzeniu :)

"I own the watch, the watch does not own me"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minusy:

- Waveveptor tylko dwuzakresowy

Przy dużej dokładności zegarka IMO zbędny bajer.

- brak wyświetlania jednocześnie dnia tygodnia i dnia miesiąca

Tego nie rozumiem.

Albo masz np.: 11-19 [listopad 19-ty] albo WED

- pustka w lewym górnym rogu wyświetlacza

Pustki nie ma.

Masz tam wskaźniki PS/DST/Auto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.