Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Syri16

CASIO EF-547D a Fluorescencja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W ramach nagrody uznaniowej zostałem szczęśliwym posiadaczem zegarka Casio Edifice EF-547D i widzę, że w nocy nic na nim nie widzę. Tzn. w świetle dnia (o tej porze roku raczej żarówki) na wskazówkach wyraźnie widać białe nadruki fluorescencyjne jednak w nocy nie dają one żadnego efektu. Kilka razy (czyt. dwa) w lekkim mroku zaobserwowałem wyraźne 'świecenie' na zielono i na tym koniec. Próbowałem zmusić go do świecenia przy różnych natężeniach światła jednak efektu brak. I tu moje pytanie. Czy moje fluoroescencyjne wskazówki się wyczerpały? Czytając o owym zjawisku na wiki wywnioskowałem, że wskazówki muszę najpierw zaabsorbować światło by później móc chwilę po świecić. Jak to wygląda w praktyce? Czy powinienem ten zegarek jakoś naświetlić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez światła luma nie będzie świecić, także poświeć na niego mocną latarką przez kilkanaście - kilkadziesiąt sekund. Nie oczekuj jednak cudów - luma nie jest najmocniejszą stroną Casio (poza kilkoma wyjątkami), także za wiele i tak z niej nie wyciśniesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Czytając o owym zjawisku na wiki wywnioskowałem, że wskazówki muszę najpierw zaabsorbować światło by później móc chwilę po świecić. Jak to wygląda w praktyce? Czy powinienem ten zegarek jakoś naświetlić?

:) A jak inaczej sobie to wyobrażasz? Na tym polega fluorescencja. Naświetlić trzeba dosyć mocnym światłem, żeby efekt był widoczny. Poza tym świecenie w przypadku tego modelu i tak nie będzie długotrwałe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Substancja luminestencyjna stosowana przez Casio w większości modeli zegarków jest zdecydowanie kiepska, naświetlona świeci najwyżej przez kilkanaście minut, później nie da się odczytać godziny. Niestety pod tym względem Casio się nie popisało zwłaszcza w porównaniu do popularnych modeli Seiko, które naświetlone pozwalają na odczytanie godziny praktycznie przez całą noc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie licz na to, że te fluorescencyjne wskazówki będą długo i mocno świecić. W tanich Casio lume jest kiepskie i nie ma porównania np: do Seiko Monster.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.