Syri16 0 #1 Napisano 27 Grudnia 2012 Witam. W ramach nagrody uznaniowej zostałem szczęśliwym posiadaczem zegarka Casio Edifice EF-547D i widzę, że w nocy nic na nim nie widzę. Tzn. w świetle dnia (o tej porze roku raczej żarówki) na wskazówkach wyraźnie widać białe nadruki fluorescencyjne jednak w nocy nie dają one żadnego efektu. Kilka razy (czyt. dwa) w lekkim mroku zaobserwowałem wyraźne 'świecenie' na zielono i na tym koniec. Próbowałem zmusić go do świecenia przy różnych natężeniach światła jednak efektu brak. I tu moje pytanie. Czy moje fluoroescencyjne wskazówki się wyczerpały? Czytając o owym zjawisku na wiki wywnioskowałem, że wskazówki muszę najpierw zaabsorbować światło by później móc chwilę po świecić. Jak to wygląda w praktyce? Czy powinienem ten zegarek jakoś naświetlić? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #2 Napisano 27 Grudnia 2012 Bez światła luma nie będzie świecić, także poświeć na niego mocną latarką przez kilkanaście - kilkadziesiąt sekund. Nie oczekuj jednak cudów - luma nie jest najmocniejszą stroną Casio (poza kilkoma wyjątkami), także za wiele i tak z niej nie wyciśniesz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablos_ 16 #3 Napisano 27 Grudnia 2012 ... Czytając o owym zjawisku na wiki wywnioskowałem, że wskazówki muszę najpierw zaabsorbować światło by później móc chwilę po świecić. Jak to wygląda w praktyce? Czy powinienem ten zegarek jakoś naświetlić? A jak inaczej sobie to wyobrażasz? Na tym polega fluorescencja. Naświetlić trzeba dosyć mocnym światłem, żeby efekt był widoczny. Poza tym świecenie w przypadku tego modelu i tak nie będzie długotrwałe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karakal 79 #4 Napisano 27 Grudnia 2012 Substancja luminestencyjna stosowana przez Casio w większości modeli zegarków jest zdecydowanie kiepska, naświetlona świeci najwyżej przez kilkanaście minut, później nie da się odczytać godziny. Niestety pod tym względem Casio się nie popisało zwłaszcza w porównaniu do popularnych modeli Seiko, które naświetlone pozwalają na odczytanie godziny praktycznie przez całą noc. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cykacz 1 #5 Napisano 30 Grudnia 2012 Nie licz na to, że te fluorescencyjne wskazówki będą długo i mocno świecić. W tanich Casio lume jest kiepskie i nie ma porównania np: do Seiko Monster. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach