binek123 0 #1 Napisano 6 Stycznia 2013 Witam posiadam zegar z kukułką proszę o jakis opis tego zegara , który to może być rok ,może ktoś ma informacje odnośnie tego zegara .Ponadto proszę o podpowieź jak go uruchomić ponieważ naciagnąłem łańcuszki i chyba się zablokował , jak rozbujam whadło to chodzi ale tylko chwile ,kukułka działa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #2 Napisano 6 Stycznia 2013 Wygląda to na jednodniowy mechanizm marki Regula. Wyprodukowany po wojnie, jeszcze bez kodu roku produkcji, czyli do połowy lat 60. Jeśli łańcuch zaklinował się, to odblokować go najłatwiej odwracając cały zegar do góry nogami. Sprawdź też, czy zegar chodzi w jakiejkolwiek przekrzywionej pozycji. Jeśli tak - należy wyregulować wychwyt. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binek123 0 #3 Napisano 6 Stycznia 2013 ok a powiedz bo łańcuch z jednej strony normalnie lekko chodzi to znaczy nie można go nakręcić bo luźno chodzi ,jak powiesze szyszkę to odrazu leci w dół nic nie blokuje natomiast łańcuch od kukułki jak sie go naciaga to stawia opór i widać jak wszystko napędza.A powiedz ewentualnie warty jest co ś ten zegar i czy warto go będzie naprawiać? Sprawdziłem jeszcze raz i kólko plastikiowe (które jest w środku kółka metalowego ,)po którym porusza się łańcuch chodzi lekko w jedną i drugą stronę i nie napędza mechanizmu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binek123 0 #4 Napisano 6 Stycznia 2013 pomoże ktoś? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #5 Napisano 6 Stycznia 2013 Uszkodzona jest zapadka, niestety wymaga to rozmontowania mechanizmu. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binek123 0 #6 Napisano 6 Stycznia 2013 A czy to drogi koszt warto go naprawiać? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #7 Napisano 6 Stycznia 2013 Około 200 - 300 złotych oficjalnie, u zegarmistrza. Żaden szanujący się zakład nie podejmie się naprawy tylko tej zapadki i skręcenia do kupy. Po tych, było - nie było kilkudziesięciu już latach werk wymaga "pełnego serwisu". 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binek123 0 #8 Napisano 6 Stycznia 2013 o kurcze a ile ten zegar jest wart czy jest sens go naprawiać?Nie wiem co robić.Może dacie jakąś podpowiedź czy warto w ten zegar inwestować. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #9 Napisano 6 Stycznia 2013 Jestem coraz bardziej przekonany, że nie warto inwestować w żadne zegary. Ale i tak to robię.Masz dylemat. Może być tak, że koszt naprawy podwoi jego wartość. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binek123 0 #10 Napisano 7 Stycznia 2013 witam czy ktoś mi może podać przybliżoną wartość tego zegara zakładając że jest sprawny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #11 Napisano 7 Stycznia 2013 Nikt tu nie wycenia zegarów Zabronione!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #12 Napisano 7 Stycznia 2013 witam czy ktoś mi może podać przybliżoną wartość tego zegara zakładając że jest sprawny Nikt tu nie wycenia zegarów Zabronione!!! I tak już naruszyłem regulamin. Gdyby kolega binek123 przeczytał uważnie moje poprzednie posty, to zauważyłby, że zegar został wyceniony 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #13 Napisano 7 Stycznia 2013 witam czy ktoś mi może podać przybliżoną wartość tego zegara zakładając że jest sprawnyRozumiem, że kolega lubi ten zegar. Ma kolega związane z nim jakieś miłe wspomnienia... To jest bezcenne. Dla mnie ma on wartość 10 zł i to wszystko, ale to jest tylko moje zdanie... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #14 Napisano 7 Stycznia 2013 Dla mnie ma on wartość 10 zł i to wszystko, ale to jest tylko moje zdanie... Skrytym kukułkożercom mówimy stanowcze nie !!! 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #15 Napisano 7 Stycznia 2013 Dla mnie ma on wartość 10 zł i to wszystko, ale to jest tylko moje zdanie... Dorzuć jeszcze z dyche nie bądŹ żyła 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #16 Napisano 8 Stycznia 2013 Koledzy przejrzeliście moje zamiary, ja poprostu nie chcę tej kukułki, ja, ja się jej boję 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach