marcines 38 #1 Napisano 30 Stycznia 2013 witajcie, stałem się posiadaczem orienta blue mako. jest to mój pierwszy automat. nie posiadam do niego instrukcji obsługi. proszę Was o info w jaki sposób ustawia się godzinę, datę oraz dzień tygodnia. 0 pozdrawiamMarcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Salomon 3 #2 Napisano 30 Stycznia 2013 są dwie koronki, odkręcasz górną i przyciskasz przestawiając dni tygodnia (są dwujęzyczne - ustaw np na angielski)odkręcasz "główną" koronkę na godz 3 i ciągniesz do pierwszego oporu - przestawiasz datę kręcąc koronką, a następnie ciągniesz do max oporu i ustawiasz godzinę, potem wszystko wciskasz, zakręcasz i po kłpocie..tylko nie urwij koronki, wszystko z "uczuciem" jak to bracia Rosjanie mawiają..pozdr i niech sie nosi.. Na marginesie: ciekawych rzeczy można wyczytać na forach.. np. historia Grand Seiko i ich rywalizacja z wyrobawi szwajcarskimi w latach 60 i 70 XX wieku o tytuł chronometru.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #3 Napisano 30 Stycznia 2013 Potwierdzam, że należy to robić delikatnie. W swoim Oriencie zbrakło mi delikatności i wałek od koronki urwany. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #4 Napisano 30 Stycznia 2013 Uważaj tylko, by nie zmieniać daty w godzinach, kiedy mechanizm jej automatycznej zmiany zasprzęglony jest z głównym mechanizmem, czyli mówiąc prościej - kiedy zegarek zmienia datę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lenybo 14 #5 Napisano 30 Stycznia 2013 Cześć, http://www.youtube.com/watch?v=XvRa5F4IFU0 tu masz filmik instruktażowy - co prawda do Blue Raya, ale to ten sam mechanizm. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcines 38 #6 Napisano 30 Stycznia 2013 dzięki wszystkim za podpowiedzi. filmik jest mistrzowski:) PS. 1,5 miecha przymierzałem się do mako. I nie żałuje:) jest to mój pierwszy automat, pewnie będzie to nie ostatni orient:). dotychas korzystałem z trzech kwarców. 0 pozdrawiamMarcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Salomon 3 #7 Napisano 30 Stycznia 2013 dobrze zrobiłeś, gratuluję słusznego wyboru.. ciekawostka - weź zegarek do pomieszczenia z jarzeniowym białym światłem i zobacz jek ciekawie wygląda zegarek w takim sztucznym świetle.. zawsze mnie ten widok fascynuje w pracy..pozdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mdhlodz 1 #8 Napisano 3 Lutego 2013 Podepne się pod pytanie ale doczyty big mako. Mam go od piątku i jest to mój pierwszy automat. U mnie data przeskoczyła np z 2 na 3 ok 23:50. A dzień tygodnia z saturday na sunday około 1:15 w niedziele. Zaczałem dzisiejszy dzień z "sun 3" a teraz patrze mam "dom 3 ". Nie wiem czy ja coś wcisnałe czy sam zmienił język. Prawidłowo to działa? Jeśli nie jak to wyprowadzić na prostą? Nie mam instrukcji bo kupiłem od e-sophie i przyszedł zegarek ale instrukcje i papiery i paragon wysłali inną paczką, która jeszcze nie doszła bo pracownik niedopatrzył. Na filmie jest tak samo. 0 www.opal.za.pl www.brykietlodz.za.pl www.drewno-opalowe-detal.gsi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Antiquarius 986 #9 Napisano 3 Lutego 2013 Moj sposób na uniknięcie efektu zmiany daty w południe zamiast o północy, to ustawienie daty przyciskami o jeden dzień wcześniej i przekręcenie do aktualnej daty koronką. A co do dnia tygodnia to zmienia się dwustopniowo, tzn tuż po północy widać język który nie będzie widoczny. Dopiero po kolejnej godzinie wskakuje ten właściwy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawekwch 0 #10 Napisano 2 Lutego 2014 Też mam pytanie co do ustawiania godziny. Czy godzinę można ustawiać kręcąc koronką w dowolną stronę, czy robimy to tylko tak, aby wskazówki kręciły się w swoją naturalną stronę (tzn. czy można kręcić wstecz). Spróbowałem tak zrobić, ale gdy zobaczyłem, że wskazówka sekundy się zatrzymała to pomyślałem, że to nienaturalny ruch dla mechanizmu.Jest to dla mnie o tyle istotne, że po tygodniu, gdy zegarek spieszy się powiedzmy o minutę, czy ileś tam, to wygodniej byłoby dać tylko lekko wstecz zamiast kręcić 24h i dodatkowo później przekręcać cały kalendarz do właściwej daty 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lenybo 14 #11 Napisano 3 Lutego 2014 Też mam pytanie co do ustawiania godziny. Czy godzinę można ustawiać kręcąc koronką w dowolną stronę, czy robimy to tylko tak, aby wskazówki kręciły się w swoją naturalną stronę (tzn. czy można kręcić wstecz). Spróbowałem tak zrobić, ale gdy zobaczyłem, że wskazówka sekundy się zatrzymała to pomyślałem, że to nienaturalny ruch dla mechanizmu.Jest to dla mnie o tyle istotne, że po tygodniu, gdy zegarek spieszy się powiedzmy o minutę, czy ileś tam, to wygodniej byłoby dać tylko lekko wstecz zamiast kręcić 24h i dodatkowo później przekręcać cały kalendarz do właściwej datyJa kręcę tylko w "prawidłową" stronę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach