Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

marcines

orient mako - ustawianie czasu, daty i dnia tygodnia

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie,

stałem się posiadaczem orienta blue mako. jest to mój pierwszy automat. nie posiadam do niego instrukcji obsługi. proszę Was o info w jaki sposób ustawia się godzinę, datę oraz dzień tygodnia.

pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są dwie koronki, odkręcasz górną i przyciskasz przestawiając dni tygodnia (są dwujęzyczne - ustaw np na angielski)

odkręcasz "główną" koronkę na godz 3 i ciągniesz do pierwszego oporu - przestawiasz datę kręcąc koronką, a następnie ciągniesz do max oporu i ustawiasz godzinę, potem wszystko wciskasz, zakręcasz i po kłpocie..

tylko nie urwij koronki, wszystko z "uczuciem" jak to bracia Rosjanie mawiają..

pozdr i niech sie nosi..

Na marginesie: ciekawych rzeczy można wyczytać na forach.. np. historia Grand Seiko i ich rywalizacja z wyrobawi szwajcarskimi w latach 60 i 70 XX wieku o tytuł chronometru..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, że należy to robić delikatnie. W swoim Oriencie zbrakło mi delikatności i wałek od koronki urwany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważaj tylko, by nie zmieniać daty w godzinach, kiedy mechanizm jej automatycznej zmiany zasprzęglony jest z głównym mechanizmem, czyli mówiąc prościej - kiedy zegarek zmienia datę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki wszystkim za podpowiedzi. filmik jest mistrzowski:)

PS. 1,5 miecha przymierzałem się do mako. I nie żałuje:) jest to mój pierwszy automat, pewnie będzie to nie ostatni orient:). dotychas korzystałem z trzech kwarców.

pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze zrobiłeś, gratuluję słusznego wyboru..

ciekawostka - weź zegarek do pomieszczenia z jarzeniowym białym światłem i zobacz jek ciekawie wygląda zegarek w takim sztucznym świetle.. zawsze mnie ten widok fascynuje w pracy..

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepne się pod pytanie ale doczyty big mako. Mam go od piątku i jest to mój pierwszy automat. U mnie data przeskoczyła np z 2 na 3 ok 23:50. A dzień tygodnia z saturday na sunday około 1:15 w niedziele. Zaczałem dzisiejszy dzień z "sun 3" a teraz patrze mam "dom 3 ". Nie wiem czy ja coś wcisnałe czy sam zmienił język. Prawidłowo to działa? Jeśli nie jak to wyprowadzić na prostą? Nie mam instrukcji bo kupiłem od e-sophie i przyszedł zegarek ale instrukcje i papiery i paragon wysłali inną paczką, która jeszcze nie doszła bo pracownik niedopatrzył.

Na filmie jest tak samo.

www.opal.za.pl www.brykietlodz.za.pl www.drewno-opalowe-detal.gsi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj sposób na uniknięcie efektu zmiany daty w południe zamiast o północy, to ustawienie daty przyciskami o jeden dzień wcześniej i przekręcenie do aktualnej daty koronką.

A co do dnia tygodnia to zmienia się dwustopniowo, tzn tuż po północy widać język który nie będzie widoczny. Dopiero po kolejnej godzinie wskakuje ten właściwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam pytanie co do ustawiania godziny. Czy godzinę można ustawiać kręcąc koronką w dowolną stronę, czy robimy to tylko tak, aby wskazówki kręciły się w swoją naturalną stronę (tzn. czy można kręcić wstecz). Spróbowałem tak zrobić, ale gdy zobaczyłem, że wskazówka sekundy się zatrzymała to pomyślałem, że to nienaturalny ruch dla mechanizmu.

Jest to dla mnie o tyle istotne, że po tygodniu, gdy zegarek spieszy się powiedzmy o minutę, czy ileś tam, to wygodniej byłoby dać tylko lekko wstecz zamiast kręcić 24h i dodatkowo później przekręcać cały kalendarz do właściwej daty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam pytanie co do ustawiania godziny. Czy godzinę można ustawiać kręcąc koronką w dowolną stronę, czy robimy to tylko tak, aby wskazówki kręciły się w swoją naturalną stronę (tzn. czy można kręcić wstecz). Spróbowałem tak zrobić, ale gdy zobaczyłem, że wskazówka sekundy się zatrzymała to pomyślałem, że to nienaturalny ruch dla mechanizmu.

Jest to dla mnie o tyle istotne, że po tygodniu, gdy zegarek spieszy się powiedzmy o minutę, czy ileś tam, to wygodniej byłoby dać tylko lekko wstecz zamiast kręcić 24h i dodatkowo później przekręcać cały kalendarz do właściwej daty

Ja kręcę tylko w "prawidłową" stronę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.