Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście możesz mieć rację - mnie osobiście najbardziej zastanowiło umiejscowienie napisów dość blisko osi tarczy co jest nieczęste. Moim zdaniem napisy wyglądają całkiem przyzwoicie - na tyle, że można sądzić, że mogą być naniesione fabrycznie. Ale bez badania organoleptycznego tego się raczej nie rozsądzi - tym bardziej, że całość (oprócz koperty) prezentuje się raczej .... staro.

Tu inny przykład napisów występujących blisko osi:

post-53152-0-68126000-1399120672.jpg

Ale skoncentrujmy się na tym co jest - czyli na widocznych napisach. Poniżej wyostrzony wycinek z tarczy TuberCinereum

post-53152-0-16396600-1399120789_thumb.jpg

Następnie wycinek z mojej tarczy - dla odróżnienia na czerwono

post-53152-0-68343800-1399120835_thumb.jpg

I razem po nałożeniu:

post-53152-0-95742000-1399120862_thumb.jpg

I co Wy na to (czerwony cień z mojej tarczy)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do markerów "kwadransowych" to wystepowały również jednakowe - poniżej przykłady takich tarcz zegarków z Shock-Absorberem

post-53152-0-61551500-1399121626.jpg

post-53152-0-61482800-1399121620.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie!

Czy ktoś się bije? :ph34r:  

O ten palnik 

jak od gazowej kuchenki.  :)

Z serwetką na licu,

jak pod wazonem

na serwantce

w gościnnym pokoju. ;)  :D

http://www.ebay.com/itm/Vintage-Delbana-Men-Big-Plaque-Case-Landeron-523-Mvnt-Free-Shipping-Worldwide-/151288656416?pt=UK_Jewelery_Watches_Watches_MensWatches_GL&hash=item233981b220

Staszek!

Możesz mieć konkurencję.  :(

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie sprawy w tym modelu są ciekawe, a objawienia dostapiłem właśnie dzięki Staszkowi - ciekawy sposób instalacji indeksów oraz rzadziutki mechanizm. Jednak jakoś dotąd zegarek do mnie jeszcze nie przemówił, ale jak się chłopaki rozpędzicie to pewnie zostanę zmuszony się przekonać  :D  - Leszek, jak się uda to wklejaj fotki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby trochę zamieszać w temacie tarczy @TuberCinereum`a wkleję z podobnym motywem głównym, ale inaczej opisaną i z innymi znacznikami. 

@lec

To zależy od ceny na jaka zawędruje. Są granice przyzwoitości, a kupić wszystkich się nie da :)

post-57210-0-43638800-1399130250_thumb.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za odpowiedzi Panowie!

To co zauważył jerzyk widać na tym zdjęciu ewidentnie, ale przyznam się szczerze, że jeszcze tego swojego zegarka w ręku nie miałem :lol: bo adres przesyłki podałem na dom rodzinny, a obecnie jestem gdzieś indziej  :P Z relacji rodziców i siostry (autorki tych moich zdjęć powyżej) wyniosłem, że na żywo nie wyglądają te elementy napisu wyszczególnione przez jerzyka jakoś inaczej, bardzo nie odstają, może to kwestia zdjęcia no nie wiem.  

pokażę jeszcze jedno, pod kątem:

tarcza.jpg

@John Time - prawdziwe "CSI Zegarkowe Zagadki zegarkiclubu.pl" :lol:  Dzięki za tą analizę! Dziwnie to wygląda, jakby ktoś domalował, poprawił tylko część literek?

w google grafika spotkałem takiego "bliźniaka" ale co to jest i skąd to nie wiem 

piekna-delbana-lata-50-wielkosc-atlantic

@zasadas niezłe znalezisko, ma wskazówkę sekundową, nie taką strzałkę "popularną" ale jeszcze inną niż moja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sekundnik w pokazanej przeze mnie Delbanie nie jest oryginalny. Powinien być taki jak pokazany przez ciebie w ostatnim zdjęciu. Pokazany przez Ciebie na ostatnim zdjęciu zegarek wygląda na totalnie odnowiony, począwszy od koperty, poprzez wskazówki, a skończywszy na tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wklej zdjęcia.

Co sądzicie o tej tarczy? Koronka chyba nie oryginalna, ale fajnie się nią operuje, dobrze leży w palcach.

PICT0001.jpg

PICT0004.jpg

PICT0006.jpg

PICT0007.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajna Delbana. Tarcza jak najbardziej oryginalna w niezłym stanie z fajnym giloszem (plaster miodu). Kształt wskazówek odpowiada tym stosowanym w tych modelach. Wyraźna róznica koloru wypełnienia wskazówek i indeksów. Były wersje, gdzie wypełnienie było jednakowego koloru, czy były o różnym kolorze, chyba też, ale nie jestem pewien. Koperta złocona, ale właściwie nie wiele zostało z tego złocenia. Koronka raczej nie oryginalna. Wyciągnij koronkę. Jeśli dobrze widzę, to koronka ma łączony wałek za pomocą tulejki. Jeśli tak to była dorabiana. Mechanizm, choć to Eta 1120 ładnie opisana, to coś jest z nim nie tak. Wygląda jakby miał spiłowany półmostek przy bębnie sprężyny. Może składak, ale nie jestem pewien. Ale to tylko mi się wydaje,

Ogólnie gratuluję nabytku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajna Delbana. Tarcza jak najbardziej oryginalna w niezłym stanie z fajnym giloszem (plaster miodu). Kształt wskazówek odpowiada tym stosowanym w tych modelach. Wyraźna róznica koloru wypełnienia wskazówek i indeksów. Były wersje, gdzie wypełnienie było jednakowego koloru, czy były o różnym kolorze, chyba też, ale nie jestem pewien. Koperta złocona, ale właściwie nie wiele zostało z tego złocenia. Koronka raczej nie oryginalna. Wyciągnij koronkę. Jeśli dobrze widzę, to koronka ma łączony wałek za pomocą tulejki. Jeśli tak to była dorabiana. Mechanizm, choć to Eta 1120 ładnie opisana, to coś jest z nim nie tak. Wygląda jakby miał spiłowany półmostek przy bębnie sprężyny. Może składak, ale nie jestem pewien. Ale to tylko mi się wydaje,

Ogólnie gratuluję nabytku.

Może na tych zdjęciach będzie lepiej widać werk.

PICT0008.jpg

PICT0009.jpg

PICT0010.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie za wiele, mogę dodać. Ktoś upiłował kawałek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eta 1120 pojawiała się w krabach Delbany, zatem może to nie składak. Swoją drogą dziwne miejsce na piłowanie - ale może to tylko nieostrożność podczas składania? W latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych w krabach pojawiały się cienkie koronki, niewiem tylko czy aż tak cienkie? W atlanticach jednak się zdarzały, choć u zegarmistrza widziałem podobnych masę w szufladce więc może jednak stosowano je jako zamienniki. Więcej pytań niż odpowiedzi. Sprawdź spasowanie elementów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lub tylko flachcęgi mu się omsknęły ? :lol:

Johnie T, Delbanowy Czarodzieju, :)

ja tylko pytałem,

czy ktoś się boksuje o tą "Dewotkę" z linka. ;)

Sam nie uczestniczyłem w boju,

bo łeb mam czym innym napchany. :(

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisząc o składaku nie miałem na myśli że Delbana jest składana, bo mechanizm występował na pewno w Delbanach krabach  ale, że z samym mechanizmem jest coś nie tak. Obcięty element mechanizmu to nie żadna "skrawek" ale kawał upiłowanego  elementu. Pytanie dlaczego? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie to dziwne. Ale kombinacje z napisami raczej wykluczone - w tym miejscu nie ma danych ani o marce ani o ilości kamieni a jedynie "swiss made". Dekiel nie wydaje się uszkodzony zatem uderzenie w zegarek również można wykluczyć (chyba, że wymieniono dekiel). Jedyne wyjaśnienie jakie przychodzi mi do głowy to uszkodzenie w trakcie serwisu i koniczność odcięcia. To takie  ;)  "wyjaśnienie-przypuszczenie" bo zegarek fajny i dobrze gdyby okazało się, że kompletny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałęm mechanizm pod dużym powiększeniem i jeśli faktycznie coś było majstrowane to zrobiono to bardzo fachowo bo kant półmostka jest zpiłowany tak samo i na taką samą głębokość jak inne płyty.

Spasowanie wałka i koronki jest bardzo dobre nie ma żadnych luzów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam coraz więcej wątpliwości co do tego że płyta była obcinana. Prosze zobaczyć co znalazłem na zatoce.

http://www.ebay.com/itm/Movimento-manuale-wyler-incaflex-eta-1120-funzionante-usato-/221200469627?pt=Accessori_e_Ricambi&hash=item3380934e7b

Co prawda nie jest to identyczny mechanizm ale to chyba też ETA 1120.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z powiedzeniem ..."im dalej w las, tym więcej drzew"...  Sadzę jednak, że jest to ucięty element, bo potwierdza to brakująca dość duża część napisu "swiss made". Pokazany przez Ciebie mechanizm opisany jako 1120 jest imho mechanizmem modyfikowanym na bazie Ety 1120. Ponadto rodzina zaczynająca się od 1120 ciągnie się aż po 1288 z trudnościami do wskazania różnic. Tak więc "gdybając" dalej możliwe jest, że odcięty element był uszkodzony, może ktoś składając wzorował się na innym mechanizmie o podobnej konstrukcji, lub składał z tego co miał. Mógł być też problem z balansem i kształt półmostka  balansu mógł mieć wpływ na decyzję o ucięciu. Tak jak napisałem, są to tylko gdybania, a ponieważ nie ma szans na wyjaśnienie tego, przynajmniej z mojej strony, odpuszczam.

Ale Delbanka fajna. :)     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam informacji, mile widziane zdjęcia Delban z mechanizmem AS 1124. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, jeśli ktoś ma taka Delbanę lub namiary podobne jak kolega @puma to bardzo proszę o info. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do oryginalności to raczej nie mam wątpliwości, ale stan trochę słaby, szczególnie tarcza jest bardzo zniszczona. Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się znaleźć taką sama lecz w lepszym stanie. Na uwagę zasługuje zarówno mechanizm - AS 1124 w świetnym stanie technicznym, choć wizualnie kiepskim i dekielek sygnowany z zewnątrz i co ciekawe również od wewnątrz. Bardzo rzadko wybijany model werku na wewnętrznej stronie dekielka. 

post-57210-0-82028100-1401485040_thumb.jpg

post-57210-0-25126300-1401485042_thumb.jpg

post-57210-0-99581400-1401485055_thumb.jpg

post-57210-0-50184600-1401485057_thumb.jpg

post-57210-0-04803200-1401485059_thumb.jpg

post-57210-0-61567400-1401485060_thumb.jpg

post-57210-0-16527700-1401485062_thumb.jpg

post-57210-0-95104700-1401485077_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś ostatnio zastój w Delbanach. Wszyscy rzucili się na Zenithy, Bulowy, Omegi... a tutaj cisza. Z pewnością Delbany to nie ta półka co wcześniej wymienione, ale mało jest takich marek, które potrafią tak zaskoczyć nieprzewidywalnością jak właśnie Delbana.

Wszyscy zachwycają się mechanizmem automatycznym w Delbanach i Bidynator, a właściwie Felas 960 została okrzyknięta  najładniejszym automatem w Delbanach. A czy koledzy wiecie, że równie ładnym, a o wiele rzadziej spotykanym jest..............Felsa 1560, która występowała w trzech wersjach 17, 21 i 25 kamieniowej.  Bardzo się cieszę, ze udało mi się go zdobyć, a nie ukrywam, że z wielką przyjemnością wam go przedstawiam. Na dodatek dodam ;) , że choć całość wyglądała na zdjęciu fatalnie, to po odkręceniu ( a mam uzasadnione przypuszczenia, że kilkadziesiąt lat nie był odkręcany, ukazał się werk w doskonałym stanie. Zresztą oceńcie sami.  

post-57210-0-14017500-1401910509_thumb.jpg

post-57210-0-15714200-1401910513_thumb.jpg

post-57210-0-08962200-1401910518_thumb.jpg

post-57210-0-66299000-1401910525_thumb.jpg

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę się przyznać, że troszeczkę z premedytacją pokazałem w pierwszej kolejności mechanizm, bo to co najlepsze warto zostawić na koniec. Mam trochę Delban, ale stan tej tarczy mnie naprawdę pozytywnie zaskoczył.  Komplecik dopełniają całkiem przyzwoite wskazówki. 

Resztę pokaże po złożeniu, ale przed tym smarowanko, czyszczenie koperty i nowe szkiełko. A bardzo brzydkie szkło zrobiło w tej transakcji bardzo dobra robotę. Nieraz warto zaryzykować, choć z moim szczęściem to raz na dziesięć ryzyko się opłacało. :)

Co sądzicie o tarczy i wskazówkach? 

post-57210-0-42119300-1401912541_thumb.jpg

post-57210-0-20989600-1401912543_thumb.jpg

post-57210-0-14480400-1401912545_thumb.jpg

post-57210-0-56559900-1401912546_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi