Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam innej, więc musi niestety zostać. Jeśli kiedyś taka mi wpadnie luzem, to zapewne wymienię.

W ogóle cierpię na straszny deficyt wskazówkowy. Co kupiłem coś na części, to odratowałem i znów zostałem z ręką w nocniku, jeśli chodzi o części i wskazówki.

Teraz też wpadły mi dwie uszkodzone ale już widzę, że do odratowania, więc znów abarot to samo :rolleyes: i zostaję z niczym. I do tego jedna z jakimiś byle jakimi wskazówkami i bez sekundowej. Ale jak tu nie ratować, jak widać, że jedna z drugą chce żyć... no przecież nie da się inaczej. Nieprawdaż?

Edytowane przez loituma

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiosna, to trudny czas, bo trzeba pogodzić kilka pasji, moja Delbana leży w częściach, ale jutro biorę się za składanie.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano wiosna to ciężki kawał chleba :D mm
Arek przeglądałem swoje zasoby , ale niestety nie natrafiłem na taką , mam pojedynczą godzinową ale do Delbany Ancer  38 mm
Jak trafi mi się coś podobnego to dam znac , jednak podaj jaki ona powinna mieć wymiar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No koledzy teraz pytanie z mojej strony dotyczący koperty ,
Pamiętacie tę bez kopertypost-48480-0-84995600-1427469495.jpg

Czy ona mogłaby mieć taką kopertę w oryginale? zdjęcie zapożyczone z netu

post-48480-0-59709900-1427469585_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano wiosna to ciężki kawał chleba :D mm

Arek przeglądałem swoje zasoby , ale niestety nie natrafiłem na taką , mam pojedynczą godzinową ale do Delbany Ancer  38 mm

Jak trafi mi się coś podobnego to dam znac , jednak podaj jaki ona powinna mieć wymiar.

Dzięki za zainteresowanie. Moja ma około 8,5mm mierzone od osi. Według Arturowej wychodzi mi, że powinna mieć około 10mm od osi.

Co do Twojej Delbany, to tak jak pisałem wcześniej, natknąłem się kiedyś w sieci na damkę z taką tarczą ale była w złotej kopercie, coś jak ta:

post-75614-0-85030200-1427474938_thumb.jpg

Oczywiście nie wiem, czy taka była w oryginale.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Także nie wiem , tu nie jestem pewny lat gdyż fef 400 / 401 to 1955 , a AS 970 troszke wcześniejsze lata , na jebaju znalazłem też z sub sek w takiej kopercie i teraz nie wiem która byłaby odpowiednia :blink:

http://www.ebay.pl/itm/rare-vintage-Delbana-mechanical-ladies-swiss-made-wrist-watch-/191535218429?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c98637efd

Dobrze byłoby jakby Artur lub JT wtrącili kilka słów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No koledzy teraz pytanie z mojej strony dotyczący koperty ,

Pamiętacie tę bez kopertyattachicon.gif2015-03-05 11-58-13 - 0021.JPG 

Czy ona mogłaby mieć taką kopertę w oryginale? zdjęcie zapożyczone z netu

Wygląd tarczy, kształt wskazówek i zastosowane wypełnienie wskazuje raczej na lata pięćdziesiąte i sześćdziesiąte, wiec pokazana koperta z "dorobionymi" mocowaniami raczej odpada. Zakładając, że koronka mogłaby być oryginalna, to koperta powinna być raczej podobna do pokazanej na ebay chromowana, ale damskich dziwolągów było bardzo dużo (właśnie czekam na przesyłkę z dziwolągiem), ze koperta może mieć naprawdę dowolny nieprzewidywalny wygląd. Może na jakichś zdjęciach występuje podobna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Staszku za odpowiedź , a ja dalej będę przeszukiwał neta i polował na kopertę taką jak na jebaju ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego większość Recordmasterów ma werk miedziany a w moim jest biały? O czym to może świadczyć?

image.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnice w kolorze werku, to tylko inny sposób zabezpieczenia elementów mechanizmu (powłoka ochronna). Jedne i drugie były stosowane w odpowiedniej konfiguracji z tarczą i wskazówkami. Pisał o tym bodajże @JT, warto poczytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolegów od Delban chodzi mi szczególnie o pasjonatów i kolekcjonerów tego modelu. Mam propozycję do rozpatrzenia.Może na jednej ze stron umieścilibyście zestaw 5-7 zdjęć oryginalnych zdjęć modeli delbany np : z dwa murzynki taki jak mój z miał być z Tempusa i drugi z ciemną tarczą , ze dwa z białymi tarczami itp. żeby tacy jak ja amatorzy mogli mieć jakieś odniesienie do zegarków wystawianych na różnych portalach i żeby z każdym modelem nie trzeba było go tu wystawiać i czekać na odpowiedź czy jest oryginalny Nie muszą to być oczywiście tzw. Nosy . Tylko żeby było wiadomo że taki , a taki model ma taką tarczę i takie wskazówki i taką koronkę i werk 

Myślę że ułatwiło by to wielu amatorom życie w szukaniu tego modelu i porównywaniu z bazą zdjęć a jednocześnie uczyło ich gdzie i jakie występują błędy i braki w oglądanych zegarkach. Pisząc to mam na myśli najbardziej popularne wersje tego zegarka ,które myślę że większość kolegów pasjonatów już je ma . na razie darujemy sobie modele niszowe żeby Was nie wkurzać i nie podbierać. \myślę że na forum jest parę ładnych zdjęć i ich właściciele wyrażą zgodę na ( Skopiowanie ich do takiej galerii ) Niesie to także plusy , bo znam kolegów którzy wertują portale np z Argentyny , Rosji i innych egzotycznych krajów i gdyby było coś fajnego i ktoś miałby przybliżoną pewność że zegarek jest w miarę autentyczny a nie było by go stać to może go spokojnie tu wrzucić , ułatwiając innym szukanie jakiś godnych uwagi Delban Ale to to tylko propozycja i co Wy na to ? pozdrawia Sławek z Łodzi

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławku, pomysł z założenia jest dobry. Z wykonaniem może być już dużo gorzej. Po pierwsze popularnych modeli Delban z lat 50-60 jest zatrzęsienie. Po drugie występowały w przeróżnych konfiguracjach, po trzecie sami często mamy pewne wahania i niejasności co do oryginalności niektórych egzemplarzy, i jeszcze takich parę "po" pewnie by się znalazło :)

Ale generalnie jestem za. Dla czego nie, można spróbować.

Tylko widziałbym to tak: zbiór zamieszczony być powinien w osobnym, na bieżąco moderowanym temacie. Temat taki składałby się jedynie z fotografii poszczególnych zegarków, ewentualnie krótkiego opisu, dotyczącego danego egzemplarza. Najlepiej jakby temat taki był moderowany przez jedną, odpowiedzialną osobę (nie wiem czy technicznie jest to wykonalne. Chodzi o uprawnienia moderacyjne do jednego tematu), i bez komentarzy innych, aby nie zaśmiecać i rozmydlać idei tego tematu. Wszelkie dyskusje można by prowadzić np w tym temacie, lub przesyłać swoje sugestie na pw do osoby moderującej. Wyszedłby z tego fajny katalog fotograficzny "prawdopodobnie" oryginalnych Delban.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wysłałem Mój i Twój post do moderatora Pana Pawła Ratyńskiego zobaczymy co odpowie , może coś doradzi ciekawego  Pozdrawiam Sławek

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ nie wszystko w tej Delbanie jest oryginalne, wiec pozwolę sobie wkleić kilka zdjęć i poprosić kolegów o ocenę. Mechanizmu nie pokazuję, Felsa jest oryginalna. ;)

post-57210-0-11589900-1427661939_thumb.jpg

post-57210-0-39154300-1427661972_thumb.jpg

post-57210-0-01173400-1427662040_thumb.jpg

post-57210-0-96864100-1427662050_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś sprzedaje coś online i opisuje cytuję: "Zdjęcie nie oddaje piękna tego zegarka ,zrobione nieodpowiednim aparatem przy słabym oświetleniu"

To juz zapala mi się ciemno czerwona lampka. Albo mu zależy na sprzedaży, albo nie.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Pojawiają się od czasu do czasu, głownie na zatoce.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki . Co do sprawdzenia oryginalności zegarków postanowiłem że wolnym czasie przeczeszę ten temat i przez Was uznane zegarki (fotki) wrzucę na własny katalog do użytku własnego , Chyba się nikt nie pogniewa 

Ułatwi Mi to naukę , ale oczywiście w razie wątpliwości zapytam się na forum o wasze zdanie Pozdrawiam

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się nie pogniewam, choć moich tu jest mała garstka. :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki i jeszcze jedno . Czy takie delbany kiedyś produkowano ? Nie patrzymy na cenę !!!!!

Chronograf to zegarek z komplikacjami, którego każda z szanujących się manufaktur powinna mieć w swoim portfelu. Również Delbana, a przecież uważamy ja za szanującą się manufakturę posiadała i posiada wśrod swoich produktów zegarki ze stoperem. Modeli chronografów było bardzo dużo i trudno byłoby tu klasyfikować wszystkie.  Oczywiście najistotniejszym wyróżnikiem jest mechanizm, a w pokazanym przez Ciebie jest bardzo fajny caliber 175 Venus. Każdy kolekcjoner chciałby mieć w swojej kolekcji jak najwięcej tych zegarków, ja mam na Landeronie, ale też uważam go za ciekawego ;)  

post-57210-0-91993800-1427743738_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena usłyszałem tu od kolegi z forum zawyżona , ale każdy by chciał mieć w swojej kolekcji taki rodzynek

A i coś jeszcze Tempus zadzwonił dzisiaj do Mnie i powiedzieli że przed świętami chcą Mi zrobić prezent i oddać zegarek. Sam jestem ciekaw jak Im wyszło . Oczywiście wrzucę jak odbiorę

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem bardzo ciekaw rezultatu, chciałbym by mój pesymizm okazał się nieuzasadniony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktu przemalowania tarczy już chyba nie da się odwrócić ? Ale mam nadzieję że się przyłożyli do malowania ponownego Czasu nie da się cofnąć Zobaczymy Myślę że mając nadszarpniętą reputację postarają się

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi