Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

A to zmienia nieco postać rzeczy. :)

Ten mechanizm to Arogno

W tych modelach spotkałem już kilka egzemplarzy z takim mechanizmem, również niesygnowanym, więc można przypuszczać, że może jednak być oryginał.

Brzydko tylko był grzebany i źle dobrane są śruby mocujące.

I wkurza mnie jak ktoś daje cenę 10 zł, a potem czeka aż ktoś zaproponuje mu cenę, która będzie go satysfakcjonowała. Nie wiesz ile za niego oczekuje?

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dlatego nie lubię tego portalu aukcyjnego. Facet oczekuje propozycji, byle by nie była śmieszna. Propozycja zakupu w cenie zaproponowanej przez sprzedającego w normalnym świecie handlu na pewno nie jest śmieszna. :D

Czy masz jakieś zdjęcie tego mechanizmu z opisem, że to Arogno, nie mogę nigdzie znaleźć, a w katalogu nie ma.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuciłem to Arogno z pamięci. Ale zmobilizowałeś mnie Staszek do przejrzenia moich zapisków i notatek i to jednak nie Arogno. Pamięć już nie ta, przepraszam ;)

To Culmina caliber, bodajże 55

Widziałem kilka Delban z tym mechanizmem, dla tego napisałem, że może okazać się oryginałem.

Kilka przykładów:

nt888_Culmina1.jpg

zo529_Culmina.png

I coś z naszego podwórka:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/51316-delbana/

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to już inna bajka :D i zgadzam się, że takie zestawy bywały. Nie narzekaj na pamięć, ja to dopiero mam sklerozę :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda prawie tak samo jak moja. Nie mam zdjęć werku, a jestem poza domem, więc nie mam jak sprawdzić.

8cce7ff8469f7ae2a74456ee4827b7ed.jpg

Edytowane przez Krees

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli oryginalny czy nie ? moze by się jeszcze coś utargowało

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej oryginał.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Targuj się, motywując, że prawdopodobnie składak z innym mechanizmem, a później zobaczymy. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krees, a pamiętasz chociaż co w Twojej siedzi?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To daj fotę, jak będziesz mógł.

Dzieki

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucę tu delbankę jako ostrzeżenie przed lekkomyślnością przy zakupie takich wynalazków Myślałem że koperta to nikiel , a okazało się że aluminium . Zegarek tańszy od wysyłki Skusiłem się bo całość mniej niż 80 zł i wkalkulowany był koszt dorobienia ucha . Tym bardziej że stan bardzo fajny , chodzi , cyka . Zegarmistrz nie robił czopa wskazówki która na zdjęciach leży na tarczy bo na razie nie ma sensu , bo aluminium nie lutują. Nie wiem co to werk, bo nie ma pod kołem oznaczeń Trochę Mi go szkoda bo to chyba stara Delbanka  :(

post-38106-0-42086200-1439033082_thumb.jpeg

post-38106-0-00597000-1439033097_thumb.jpeg

post-38106-0-57044300-1439033112_thumb.jpeg

post-38106-0-67382100-1439033126_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymień szybkę, umocuj wskazówkę jak należy i daj do skrzyneczki. :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna ,ekstra wek

Zrób Sławek tak jak pisze Arek, będzie cieszyć ☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie raczej wszystkie werki były oznakowywane, lecz w różnych miejscach. Podstawowym miejscem jest płyta bazowa i najczęściej ma to miejsce w okolicach balansu. Niektóre marki, miały poniżej balansu (Felsa) niektóre powyżej (AS). Brak opisu pod balansem nie oznacza, że dany mechanizm nie jest oznakowany, gdyż niektóre firmy znakowały swoje mechanizmy na płycie głównej po stronie traczy. Tak więc trzeba by było zajrzeć pod tarczę, może tam jest ligo i numer mechanizmu.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia pokazują wszystko poza najważniejszymi elementami (tarczą i mechanizmem). Ciekawa bransoleta, ale wątpię by była oryginalnie dedykowana do tego modelu. Koperta i koronka jest OK, mam taka samą i pierścień z indeksami charakterystyczny dla Delban (Ameryka Południowa). Tarcza ma ładny gilosz, napisy w dobrym miejscu, indeksy sekundowe adekwatnie do pierścienia z indeksami godzinowymi ale gdzie jest logo Delbana? Gwiazda to piękny gilosz, ale czy ta tarcza jest od Delbany nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 4 zdjęciu jest napis delbana de luxe

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację, przegapiłem, dopiero na powiększeniu widać napis. Wobec tego ostatnia, a zarazem jedyna wątpliwość zniknęła.  Pozostaje jeszcze problem ceny, bo chyba jest trochę za wysoka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało Mi się dokupić rodzinkę do damskiej Wegi , będzie Mama , Junior i Tata,  jak dojdą to wrzucę . Junior jest na AS 1188 Mama na AS 1240. O Tacie za 26 zł jeszcze nic nie wiem  :)  :P

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak głowa rodziny za 26 zł to pozostałe chyba taniej. ;) Nie ważne za ile ważne, że cieszy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To Międzynarodowa rodzinka . Najdroższa była Mama z Litwy , trochę Mniej Junior z USA , a Tata najtańszy bo z Polski  :D

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.ebay.pl/itm/DELBANA-BLACK-FACE-MENS-WATCH-/111737976026?hash=item1a041a34da 

Nie patrzymy na cenę to dopiero trzeba ustalić ale czy ktoś widział ten gilosz i przy osi wskazówek tą gwiazdę , chodzi Mi także  wersję białą ?

Powiem Wam że się załamałem 24 godziny  Negocjowałem z gościem z USA ten zegarek Uzgodniliśmy cenę 100 $ + wysyłka . Gość się ciągle pytał dlaczego nie nie akceptuję tej super oferty , a Ja nie rozumiałem o co mu chodzi bo na polskim Stronie zatoki wciąż było 160$ + wysyłka i opłaty importowe , razem 220 $ Co się okazało Na polskiej stronie Ebay nie wyświetla się:  make offer,- czyli Twoja oferta :wacko:  i dziś ktoś sobie wziął za 160$ ten piękny zegarek  :( Nadal Nas Polaków traktują jak coś gorszego . Na ebay .com i uk wyświetla się  a na pl.  nie. Wytargowałem komuś piękna ofertę , jeszcze Mnie telepie z nerw . Dlaczego na naszej ebay .pl nie jest to samo co na innych stronach przy tej samej ofercie . Ale to nauczka na przyszłość , mogłem to szybciej sprawdzić a tak dzień oby tylko, bez humoru  :angry:  :angry:  :angry:

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego ja zawsze korzystam z ebay.com i nigdy mi się nie zdarzyła taka niespodzianka.

A zegarka szkoda. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi