Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

A w większości przypadków bardzo cieżko jest wymyć tarcze Delbany z nienaruszeniem napisów, czy indeksów.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli w obydwu przypadkach ktoś zniszczył ładne zegarki, już bym wolał żeby brudne były.

"Każdy problem ma rozwiązanie, jeśli nie ma rozwiązania to nie ma problemu"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo osób myśli, że uda się umyć bez demolki. Ale jak juz zaczną to często jest za późno, żeby się cofnąć.

Myśle, ze większość z nas przez to kiedyś przechodziła.

Ja w każdym razie tak ;)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

warto inwestować w któryś z tych modeli?? i jaka cena byłaby do przełknięcia ?

http://allegro.pl/zegarek-iii-rzesza-gestapo-ss-delbana-1944-i5743584424.html

http://allegro.pl/niesamowita-delbana-murzynek-przepiekny-stan-i5745580463.html

P.S. za ten z pierwszego linku sprzedający oczekuj 300 zł jeśli K.T. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszej poza koronka wszystko wygląda na oryginalne i nieodnawiane. Druga koperta, tak jak w opisie po chromowaniu, a co do tarczy, trudno mi naprawdę jednoznacznie stwierdzić, że nie była odnawiana. Oczekiwania sprzedającego są małoistotne, ważne ile będą chcieli dać kupujący.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co koledzy sądzą o tej tarczy. Wszelkie opinie cenne. Po kliknięciu zdjęcia robią się duże, wygodne do oceny. 

post-57210-0-27280000-1445789711_thumb.jpg

post-57210-0-35832500-1445789713_thumb.jpg

post-57210-0-74654400-1445789715_thumb.jpg

post-57210-0-89298800-1445789717_thumb.jpg

post-57210-0-85510500-1445789719_thumb.jpg

post-57210-0-72098500-1445789722_thumb.jpg

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć przejrzałem swoje delbany i pierwszy raz widzę napis swiss made  , między indeksami godzinowymi , a nad minutowymi ( ale może jeszcze mało widziałem )

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staszku malowana niestety ,podziałka minutowa też nie taka jak powinna być , minuty długie , sekundy krótkie , 5, 15 , 25 , 35 , 45 , 55 opisane  . :(
Wystarczy popatrzeć na G ,C i resztę , to nie ten krój czcionki :ph34r:
Choć sam gilosz tarczy fajny , sam tez takiego poszukuję .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolicie, że swoją opinię napisze później. Jest mi łatwiej, bo mam tą tarczę w realu więc z ciekawością ja oglądam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Choć znaczniki godzinowe są inne niż w poglądowej ;) , i zmyte
Sama czcionka której zawsze się czepiam bardzo kulfoniasta i nierówna ,
Także podtrzymuję swoje zdanie choć  i szanuję innych opinie .
Czekamy na opis Staszka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi też nie do końca chce się wierzyć w malowankę. Choć faktycznie jest nieco odmienna, to jednak już od dawna pokryta patyną. Nie sądzę, żeby ktoś malował ją w latach 70/80 a patyna raczej młodsza nie jest.

Sam nie wiem. Ciekaw jestem co tam jeszcze Staszek osobiście zauważył.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznę od tego, że kupując ją stawiałem dwadzieścia do osiemdziesięciu, że to jednak malowanka, ale tak po cichu marzyło mi się, że może być rarytasik. Szkiełko było porysowane, tarcza pożółkła, Koperta w dobrym stanie, wskazówki odpowiednie, choć bez wypełnienia. Wbrew pozorom to, że nigdy napis Swiss Made  nie był w tym miejscu wcale nie znaczyło dla mnie, że takich nie było. 

Po wyjęciu tarczy z koperty wszystko stało się jasne. Tarcza pokryta jest bardzo ładą patyna, ale na nienaturalnie pożółkłej zewnętrznej powłoce, jakby jakiś rodzaj werniksu. Pod spodem są zarówno napisy jak i indeksy minutowe oraz kółeczka pod lumę. Brak jakichkolwiek śladów po lumie. Napisy natomiast robią wrażenie naniesionych "niemaszynowo", nie chcę pisać, że ręcznie. No i oczywiście Swiss Made nie w tym miejscu. Reasumując sądzę, że tarcza została umyta, następnie naniesione zostały indeksy i napisy, a następnie pokryta werniksem (lakierem), który notabene zakleił bardzo ładny gilosz. Nie naniesiono już kropek z lumy. To co jest najtrudniejsze do ocenienia to kiedy to się stało. Sądzę, że renowację przeprowadzono kilkanaście, może kilkadziesiąt lat temu, bo tyle potrzeba by w normalnych warunkach tak właśnie postarzał się werniks. Istnieje jeszcze możliwość, że to nie jest werniks, a tarcza wcale nie leżała w normalnych warunkach.

Po tych dodatkowych informacjach może łatwiej wam będzie teraz dyskutować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie wygląda chyba ok.

Widziałem dwie wersje tych tarcz. Jedna taka jak ta co pokazałeś, czyli przy wszystkich indeksach godzinowych luma jest okrągła i w tym typie tarczy zawsze występowały indeksy co 0,2 sekundy. Oraz są tarcze, gdzie luma przy indeksach kwadransowych jest trójkątna, i w tym typie tarczy indeksy sekundowe występowały co jedną sekundę. Ale niech jeszcze inni koledzy potwierdzą swoje obserwacje.

Podmieniona jest koronka, ale nie najgorzej dobrana. Jeśli w środku jest Felsa, to dekielek jest również w porządku. Koperta zachowana w średnio dobrym stanie.

Ogólnie niezły stan i bardzo charakterystyczny rodzaj tarczy, który mi osobiście bardzo się podoba.

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla dobrego towarzystwa Cygan dał się powiesić, więc może i ja zobaczę co z tego wyjdzie. :D  :D  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak się kończy pokazywanie zegarka na forum :D :D :D

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo trafnie, chwalić to się trzeba (można) po zakupach. :D

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto gra grubo, wygrać musi :)

więcej nie pokaże, kupie składaka byle jakiego ale może będzie taniej.

Panowie takie zachowanie nie jest humanitarne :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dadas1112 twardym trza być! Nie mientkim!

Bądź mężczyzną i stan z godnością do walki :D

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi