Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Robisz trochę bałaganu w wątku o Delbanach, tym bardziej, że jest kilka wątków o Atlanticach, i tam uzyskałbyś więcej informacji.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie, nie jestem moderatorem, chodzi tylko o trzymanie się zasad :), w wątkach o Atlanticach jest wiele ciekawych informacji i niesamowicie życzliwi koledzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie się tam pojawiłem A na tym temacie widziałem chyba Adriatici . ale jak wiadomo kobietom wiele się wybacza :wub: , bo to chyba kobietka wstawiła jak pamiętam  Pozdrawiam  :)

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładna i co najważniejsze prócz typowych klasycznych oznaczeń całość utrzymana w najlepszym Delbanowym stylu, łącznie ze wskazówkami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie ładna, nie mogłem wcześniej otworzyć linku na telefonie...

Właściwie taka Delbana pełną gębą można powiedzieć. Bez wątpliwości. :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nim obrobię i wrzucę pozostałe zdjęcia, może ktoś zgadnie jaki to mechanizm, nie pytam czy oryginalny, bo sygnowany więc raczej tak ;) ? 

post-57210-0-20038000-1428832880_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to 1240 Delbana rozebrana przez Staszka :)

Nie mam pojęcia co to za mechanizm. Żebyś chociaż pokazał mostek główny to mooooże... :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz już całość. Zaciekawiło mnie w tej Delbanie właściwie wszystko, począwszy od mechanizmu którym jest AS 1240, a skończywszy na tym, że jest to jedna z nielicznych Delban, która ma przeszklony dekielek, a pamiętajmy, że zegarek ma już trochę lat (sadzę, że przełom lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych- może ktoś ma dokładniejsze dane? ). Na uwagę zasługuje również samo rozwiązanie z mechanizmem i tarczą dużo mniejszą niż cała koperta, no i sama tarcza tez nie banalna. Jeden z kolegów pokazywał już takie egzemplarze i to właśnie On zainspirował mnie do poszukiwań tego typu "dziwadeł". Kolejnym smaczkiem jest stan koperty, która bardziej jest zniszczona od niefachowego otwierania niż noszenia zegarka. Jeden element zegarka jest nieoryginalny i dlatego znalazła się w tym temacie.

post-57210-0-45356800-1428838399_thumb.jpg

post-57210-0-06826500-1428838415_thumb.jpg

post-57210-0-63861800-1428838431_thumb.jpg

post-57210-0-33549600-1428838435_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyżby sekundnik? :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da się w jednym poście wkleić więcej zdjęć więc proszę o wybaczenie, że post pod postem.

Dwie ciekawostki dotyczące koperty. Jedno ucho ma wytłoczone "słoneczko" (poprzedni post) a na pierwszym zdjęciu ślicznie opisana powłoka koperty z wybitą cechą. 

post-57210-0-03771600-1428838570_thumb.jpg

post-57210-0-51004200-1428838572_thumb.jpg

post-57210-0-80620800-1428838574_thumb.jpg

post-57210-0-03961800-1428838578_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie zdjęcie, oczywiście przegięcie, bo pudełko teraźniejsze ;).

Co o tej Delbanie sądzicie? 

post-57210-0-59412900-1428838795_thumb.jpg

post-57210-0-70618500-1428838798_thumb.jpg

post-57210-0-71786400-1428838802_thumb.jpg

post-57210-0-05164600-1428838805_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie jest brzydka jak dwunasta w nocy :ph34r:

I dla tego od razu się w niej zakochałem :wub:

Uważam, że kolekcjonersko powinien każdy mieć ją w swoich zbiorach. Ale obawiam się, że nie wystarczyłoby dla wszystkich.

Do tego widać, że jest w świetnym stanie. Ciekawe czy można do niej dobrać nowe szkła, gdyby zaszła taka potrzeba?

Zupełnie niedawno, natknąłem się na "bardziej standardową" Delbanę z bardzo podobnym mechanizmem. Jak pokazałeś fotkę całego mechanizmu, zacząłem szukać tej, którą widziałem i... nie mogę jej nigdzie namierzyć. :(  A jestem pewien, że gdzieś się na nią przyczaiłem, tylko za cholerę nie mogę sobie przypomnieć gdzie ją widziałem. Chciałem porównać mechanizmy, bo to dość ciekawy wynalazek...

Staszek krótko mówiąc... REWELACYJNY EGZEMPLARZ! Gratuluję szczerze i już zabieram się do poszukiwań. :D

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie sekundnik jest z innej bajki, ale ponieważ nie wiem jaki powinien być, to na razie musi taki wystarczyć. Szkiełko jest standardowe, wiec nie ma najmniejszego problemu z wymianą, natomiast z dekielkiem byłby problem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie bardziej myślałem o deklu. A na wierzchu jest szkło czy plexi?

...no i znalazła się zguba :) AS 1240 w wersji białej...

post-75614-0-84868700-1428840025.jpg

post-75614-0-13069600-1428840278.jpg

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie sekundnik jest z innej bajki, ale ponieważ nie wiem jaki powinien być, to na razie musi taki wystarczyć. Szkiełko jest standardowe, wiec nie ma najmniejszego problemu z wymianą, natomiast z dekielkiem byłby problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może z Delbany Voltige sekundnik będzie kompatybilny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też o takim myślałem, ale one mają całkowicie inne wskazówki (one maja przeciwwagi). Muszę przekopać jeszcze raz cały wątek o Delbanach. Pamiętam, że jeden z forumowiczy pokazywał podobną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda. Gdzieś już taka była pokazywana.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytaj w ruskich. Tam wiecej osób zagląda.

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi