Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, nie mam problemu :) nic a nic mi się nie śpieszy, skoro licytujesz i odbiór jest w Twoim przypadku dogodniejszy, to nie będę Ci podbijał ceny :D 
Dzięki za opinię, pewnie za jakiś czas znowu się tu pojawię z prośbą o pomoc :D 

Pozdrawiam
Adam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszamy :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wolny kraj  :) Jak Ci się podoba to licytuj . Może wygrasz Ty tylko jak mówiłem do dużych rzadkich modeli jak pisał kolega ciężej jest coś dostać lub naprawić Na  początek możesz rozejrzeć się w wymiarze bez koronki np: 33mm tych jest pełno nie raz w fajnych cenach :)

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ostrzegam was. Z tego co widzę to koperty nie da się tak łatwo odnowić. To jest jakiś stop cyny z którym są problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Nie ma pewności co będzie do zrobienia dopóki nie rozbierze się zegarka. Może być błahostka, ale nie musi. Może być problem z wytartym/wygiętym wodzikiem lub beczką.

Dodać należy, że prawdopodobnie wskazówka godzinowa nie jest oryginalna. Nie trzyma proporcji w stosunku do wskazówki minutowej. W tych zegarkach wskazówki były raczej subtelniejsze, właśnie takie jak jest minutowa. Godzinowa jest za gruba. Koronka wymieniona.

Poza tym jest raczej w oryginale

Resztę widzisz sam.

Pozdrawiam

Arek

Wskazówka godzinowa pewnie z Doxy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cynę nie da się pochromować ? Druga wersja dla mnie to dawca , tylko jak zawsze będzie zależeć od ceny końcowej

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest koperta ze znalu - stopu aluminium i cynku. Chromowanie nie jest niemożliwe, ale czaso- i pracochłonne zatem pewnie droższe z uwagi na konieczność wpierw niklowania lub miedziowania. No i nie wszystkie zakłady się tego podejmują. Co prawda nie chromuję kopert, ale słyszałem to od znajomych naprawiających stare auta, gdzie znal stosowano dość powszechnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za to można spróbować ją poddać polecę z dobrym skutkiem.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie, ale chciałem jeszcze raz wrócić do mojej Delbany cylinderka...

Zresztą gdzieś Wam to obiecałem. ;)

Pamiętacie ją jeszcze?

Ale wynalazek znalazłem :D

Nie ma co gadać, to trzeba pokazać...

hn934_delbana_007.jpg

yj463_delbana_004.jpg

ea78_delbana_003.jpg

ss736_delbana_002.jpg

eu245_delbana_001.jpg

I najciekawsze... :rolleyes:

sl547_delbana_005.jpg

km120_delbana_006.jpg

Otóż postanowiłem skorzystać z okazji, i mając niechodzący zegarek stwierdziłem, że bardzie już nie może nie chodzić, więc zaryzykuję i zajrzę co dokładnie w środku siedzi.

Tak więc rozebrałem ją do rosołu.

Okazało się niestety, że jest niekompletna. Brak jej koła przekazującego nastawienie wskazówek

kz231_IMG_2562-(950x681).jpg

Niestety raczej nic nie dobiorę... to bardzo specyficzny mechanizm. :(  Szkoda.

Dodatkowo stwierdziłem również, że bardzo wytarty jest półmostek balansu i to w dość dziwny sposób.

jt895_IMG_2571-(950x603).jpg

qb381_IMG_2576-(950x712).jpg

Wytarcie musiałoby być spowodowane ocieraniem koła wychwytowego, ale nie sięga do półmostka, więc nie mam pojęcia skąd wzięło się aż tak silne zeszlifowanie materiału...

Cylinder ma, jak to się często zdarza duże luzy. Chodzi trzy, cztery sekundy i zatrzymuje się, więc w moich warunkach zegarek jest nie do naprawienia... niestety. Szkoda.

Jednak najbardziej frapuje mnie cały czas jego pochodzenie i rodowód. Wcześniej określiłem go zdecydowanie jako składak.

Lecz po dokładnych oględzinach po jego rozłożeniu już takiej pewności nie mam. Pozostaje pewność co do koperty. Ta na pewno jest dołożona w późniejszym czasie i była przerabiana.

Lecz sama tarcza, która jest odmienna od typowych tarcz z lat choćby 50-60 zaczęła wlewać we mnie sporo wątpliwości.

qv400_IMG_2543-(2).JPG

To ewidentnie stara tarcza. Na pewno ponad 70 lat. Dodatkowo okazało się, że nie ma pod spodem nóżek, ani najmniejszego śladu po ich odpiłowaniu...

nx358_IMG_2577-(950x712).jpg

Bardzo ładnie spasowana z mechanizmem, zaczyna dawać mi pewne argumenty, że może jednak był kiedyś produkowany taki zegarek.

Elementy przerabiania mechanizmu, które kiedyś pokazywałem musiały być robione wcześniej. W obecnej kopercie nie mają w najmniejszym stopniu racji bytu. Nie były robione dla tej koperty.

Właściwie nic nie wyjaśniłem, a jedynie nabawiłem się jeszcze więcej wątpliwości... No cóż myślę, że na dziś temat jest zamknięty i z tymi wątpliwościami pozostanę. Może ktoś, kiedyś trafi na coś podobnego i będzie można ruszyć dalej... :)

Pożyjemy, zobaczymy.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wolny kraj  :) Jak Ci się podoba to licytuj . Może wygrasz Ty tylko jak mówiłem do dużych rzadkich modeli jak pisał kolega ciężej jest coś dostać lub naprawić Na  początek możesz rozejrzeć się w wymiarze bez koronki np: 33mm tych jest pełno nie raz w fajnych cenach :)

Łoj to jest nas paru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za to można spróbować ją poddać polecę z dobrym skutkiem.

Oczywiście, że można wypolerować, ale dobrze byłoby może polakierować aby efekt był długotrwały. A tak na marginesie to jeśli obecny potencjalny kupujący z czoła listy zagiął na nią parol to raczej będzie ciężko wygrać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak na marginesie to jeśli obecny potencjalny kupujący z czoła listy zagiął na nią parol to raczej będzie ciężko wygrać.

Fakt JT , ale raz udało mi się go pokonać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt JT , ale raz udało mi się go pokonać

Macie na myśli M....s    czy V......d ?

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciebie :D

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Połechtałeś Moją próżność - dziękuję  :P

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdzie nie jechałem... Taka prawda :P:D

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja man wrażenie że ten m....s chce skupić cały rynek delban gdzie nie zajrzę to on licytuje , strach otworzyć mikrofalę  bo w środku może być  m.s   :D

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek! Nie daj sie!

My tu wszyscy liczymy na Ciebie i Twoje foty z nowego makro :D

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy więcej kuriera GLS miał być wczoraj , a ostatnio z katowic Inox szedł 5 dni Sam już nie mogę doczekać się obiektywu bo chciałem Wam pokazać mój nowy zabytek/nabytek za kasę mniejszą niż badziewie  na all....o 

A z tym chrono to chyba wtopa nawet nikt o niego nie pyta,ł chyba wystawie go na zatoce 

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z tym chrono to chyba wtopa nawet nikt o niego nie pyta,ł chyba wystawie go na zatoce 

zrób dobre zdjęcia - właściwa prezentacja to potencjalny sukces

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie może zadam głupie pytanie . W którym roku datuje się powstanie fabryki Delbany ? Widzę dwie daty/ http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_producentów_zegarkówtu 1933r

Delbana - zegarki dostepne w sklepie Minuta.pl

Założycielem fabryki zegarków DELBANA był Oskar Kessler. Fabryka powstała w 1919 roku i zatrudniała ponad 100 osób. Produkowano głównie zegarki mechaniczne, nakręcane ręcznie oraz zegarki kieszonkowe, które były znane na całym świecie. W latach 50 i 60 produkowano ponad 100 000 sztuk rocznie. Obecnie, na początku trzeciego tysiąclecia, firma jest w rękach czwartej generacji rodu - Daniela Kesslera. Do dnia dzisiejszego marka Delbana kultywuje bogatym tradycjom szwajcarskiego przemysłu zegarmistrzowskiego produkując zegarki o wyjątkowej jakości i wyrafinowanej stylistyce. Ma reputację niezawodnego producenta i jest doceniana w wielu krajach świata. Aby zaspokoić oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów, Delbana posiada w swojej ofercie zegarki mechaniczne, automatyczne, kwarcowe, o stylistyce tradycyjnej oraz bardzo nowoczesnej.

A tutaj 1919 r . skąd ta rozbieżność dat ?

https://pl-pl.facebook.com/notes/minutapl/delbana/119146961480678

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 1919 powstała firma Wega założona przez Oskara Kesslera.

W 1933 powstała firma Delbana założona przez Goliardo Della Balda.

W latach 70-tych doszło do fuzji zarówno rodzin jak i firm i od tego czasu firma zaczęła, moim zdaniem, coraz mniej interesującą produkcję. Obecnie znajduje się w grupie DELMA Watch Ltd. - oby tylko nie zaczęli smarować zegarków margaryną :D .

a tu szczegółowiej: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/73124-zegarki-marki-delbana/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli w tutaj w klubie przyjmujemy rocznik powstania firmy Delbana na 1933 rok ?

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie na myśli M....s    czy V......d ?

Bardziej V....d

M......s chyba wypłynął niedawno bo w zeszłym roku prym wiódł V.... i to nie tylko w Delbanach

Ale i Ty Sławku jesteś niebezpiecznym rywalem :P:D:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi