Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

ATLANTIC - oryginalny czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli luma jest nakładana to czemu dookoła niej widać czarny nie zalany okrąg? można to tak dokładnie podrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.... Reasumując - Zegarek ma kilka ładnych lat więc zastanawia tak dobry stan - jak nowy, z drugiej strony ciężko stwierdzić czy malowany. Ciężka sprawa z tymi atlanticami :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@centralny

cuś siem ta rycerska tarcza nie otwiera????

wklej może tak, by została dla pokoleń. :)

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne... zaraz zobacze co z nią...

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może to jest zdjęcie z prawami autorskimi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No! Tera to pikado. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mniej, albo tak blikuje światło na tarczy "pryzmacąc" siem przez plasticzek, bo zastanawiają mnie te mięsiste "jagody" :)  pomiędzy 4 a 8 ? :(

Wyglonda :D  mi to na malowanie farbą klejową do ścian podbijaną TONEM przez dawnych fahówcóf malarskich. :lol: Może jakby wybił lufcik talerzem z kwaśną szczawiową ;)  i dopiero z focił cuś by siem w oczętach rozjaśniło? :D

Przynajmniej moich.    :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że jak na quartza, to byłoby dobrze gdyby sekundnik trafiał w indeksy. Nie powala.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdenerwowales mnie, ze az musialem sprawdzic.. wszystko idealnie, rowniutko, po prostu telefon zle uchwycil obraz..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytasz, odpowiadam, :)  bez złośliwości, po prostu ja nie widzę tego zegarka na "żywo" tylko z fotografii, którą wkleiłeś, a tam sekundnik jest przesuniety w stosunku do indeksów.

A tym, że IMHO zegarek "d... nie urywa" w ogole bym sie nie przejmował, bo i moje sa podobne :). Ot takie "prawa"forum, że każdy pisze co myśli.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie z doza wyczucia :D dobra krytyka nie jest zla, a przy okazji z Twojej odpowiedzi dowiedzialem sie co to jest IMHO...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiepski zegarek mozna pokazać w interesujacy sposób, a nawet PP można "zbeszcześcić" robiac mu fatalne zdjęcie. Warto nieraz pomęczyć się z aparatem by to co pokazujemy zainteresowało pozostałych nie tylko nas samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4it8.png

Uploaded with ImageShack.us

Moje spostrzeżenie i pytanie. Tak jak w poprzednio prezentowanym Atlanticu linia podziału i w tym nie grają z indeksami. Czy to nie przypadłość oryginalnych tarcz czy ta jest malowanką?

Edytowane przez puma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Co sądzicie o tej tarczy ?

Właściciel twierdzi że jest w oryginale (?)

106882491_1_.jpg

Właśnie przeglądam temat i chciałbym jeszcze na chwilę wrócić do zegarka prezentowanego przez kolegę Centralnego. Pierwszy rzut okiem i myśl, że nie widziałem jeszcze takiego Speciala w tak dobrej kondycji. Następnie pojawiły się wątpliwości związane z bardzo czystą tarczą. Kolejny temat to jasna zieleń lumy markerów oraz nierówno naniesione markery względem indeksów godzinowych. Jednak spójrzcie na ten poniżej - znak czasu na nim odciśnięty, zatem najprawdopodobniej tarcza oryginalna a markery względem indeksów też wyglądają na przesunięte

post-53152-0-26633200-1385061354.jpg

Jednak renowacja mogła być przeprowadzona na podstawie podobnego wzoru. Nadal byłem bliski uznać, że to malowanka, ale deprymował mnie napis Special jakoś nieszczególnie soczysty. Pojawiła się ponadto opinia, że trudne może być naniesienie lumy w krążki markerów tak by czarne okręgi były widoczne - to do mnie nie przemawia, bo widziałem kilka robionych tarcz gdzie bardzo ładnie renowatorom to wyszło.

Ale zegarek to nie tylko tarcza. To co widać - a widać niewiele - to prawdopodobnie w bardzo dobrym stanie koperta i możliwe, że oryginalna koronka i to w świetnym stanie - ale to jedynie przypuszczenia, bo jak już wspomniałem, widać niewiele.

I tu przechodzę do meritum. Otóż nie sposób dokonać właściwej analizy na jednym kiepskim zdjęciu. Konieczne są fotografie najlepiej makro w dużej rozdzielczości, zarówno tarczy, jak i całego zegarka, pod różnymi kątami, a również dekla, mechanizmu, wnętrza po wyjęciu docisku i nawet koronki. A w tym konkretnym przypadku niczego nie można powiedzieć na pewno a jedynie luźno dywagować, względnie wyrażać pobożne życzenia.

W mojej opinii na podstawie tego zdjęcia nic nie można powiedzieć na pewno i jeśli innych nie posiadasz to warto poprosić o nie sprzedawcę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMGP2459.jpg

IMGP2457.jpg

IMGP2456.jpg

właśnie zakupiłem, zdjęcia sprzedawcy. Wszystko z nim w porządku? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za rzeczową opinię. Zegarek wystawiony jest tutaj :

http://tablica.pl/oferta/zegarek-atlantic-ID48Do3.html

Byc moze rzeczywiscie mozna wzbogacic swoją kolekcję o fajny zegarek w oryginalnym niespotykanym stanie za rozsądną kasę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za rzeczową opinię. Zegarek wystawiony jest tutaj :

http://tablica.pl/oferta/zegarek-atlantic-ID48Do3.html

Byc moze rzeczywiscie mozna wzbogacic swoją kolekcję o fajny zegarek w oryginalnym niespotykanym stanie za rozsądną kasę.

Ilość zdjęć duża, a i prezentacja z różnych ujęć, jednak jakość ich bardzo marna i nie daje odpowiedzi na temat najistotniejszy, czyli stan tarczy. Konieczne makro aby ocenić jej powłokę. Indeksy w tych tarczach nie są wysokie i renowacja często kończy się "włażeniem" na nie farby. Oczywiście nie twierdzę, że tak jest, ale dobra rozdzielczość wiele by tu wyjaśniła. Jedyne co na pewno można powiedzieć, to że koperta, koronka oraz mechanizm są w stanie bez zastrzeżeń a to, i tu pobożne życzenie, daje prawo przypuszczać, że tarczy nie korygowano. Cóż, albo pisać o lepsze zdjęcia, albo ryzykować, co też jest elementem zabawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki. Moze ktos z forumowiczów zainteresuje się kupnem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niet - stan wydaje się całkiem przyzwoity (a Speciale to zegarki które wyglądają zazwyczaj na bardzo umęczone i jakby ciągle w d... od użytkownika dostawały) i pewnie koronka oryginalna, choć w przypadku sekundnika stawiałbym na fasolkę i czerwony grocik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niet - stan wydaje się całkiem przyzwoity (a Speciale to zegarki które wyglądają zazwyczaj na bardzo umęczone i jakby ciągle w d... od użytkownika dostawały) i pewnie koronka oryginalna, choć w przypadku sekundnika stawiałbym na fasolkę i czerwony grocik.

ale to SUPER...:) 

czyżby....:

http://www.youtube.com/watch?v=u03LcSd3j_M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście , w pamięci miałem jeszcze nazwę poprzedniego, ale to nie zmienia treści mojej wypowiedzi. Te zegarki należą do popularniejszych Atlantic'ów z tamtego okresu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I bardzo trwałych (wytrzymałe na trudy życia codziennego).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój brat o samochodach mawia tak: gdy patrzę na auto, muszę czuć, że je chcę. Ja mam to samo z zegarkami. Odpowiem Ci zatem pytaniem: czy byłeś zadowolony, gdy go kupowałeś? Bo tylko to się liczy. A zegarek na zdjęciach, które zaprezentowałeś wydaje się być w całkiem przyzwoitym stanie (co prawda patrzę dziś w mały monitorek, ale w mojej opinii sekundnik jest zastępczy) - wklej fotografie gdy dotrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi