Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Markd

Blonex składak ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dziś wpadł mi w ręce Blonex. Tano było, to wziąłem, ale od początku mi nie pasował. Wydaje mi się że to składak. Koperta typu VI wskazuje na Juniora, ale mechanizm sie nie zgadza

- na tarczy napis BLONEX , 17 RUBIS, tarcza taka tutaj: TARCZA tylko że moja jest bardzo zniszczona

- mechanizm 2408 i napis 16 KAMNIEJ (cyrlicą), na mechanizmie jest jeszcze znak pierwszej moskiewskiej (na kole też)

- dekiel zakręcany z sześcioma przetłoczeniami na klucz, ale bez żadnych oznaczeń.

Co tu jest namieszane?

Czy ten mechanizm występował w tych zegarkach? wiem że 2409 był, ale żeby 2408 ?

Prosze o pomoc.

post-59254-0-31917400-1361726241_thumb.jpg

Najmilsza chwila poranka - Atlaś, Poljot czy Delbanka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze zegarki wedle mojej wiedzy były montowane właśnie z mechanizmem 2408, czego potwierdzenie też znalazłem w publikacji Władka Mellera, natomiast nigdy nie opuszczały fabryki takie mieszańce gdzie mechanizm jest szesnasto kamieniowy natomiast sygnatura na tarczy mówi o siedemnasto kamieniowym i na odwót. Taki stan rzeczy może świadczyć o jakiejś np.naprawie zegarmistrza tzn.np. wymianie tarczy lub innej, lub o próbie podrobienia zegarka z błonia, lecz w takowej postacji ów zegarek napewno nie opóscił fabryki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też czytałem. Publikację i coś tam jeszcze też czytałem.

Pytanie brzmi:

Czy Juniory kiedykolwiek wychodziły z 2408?

Czy Blonex pokazał sie kiedykolwiek z 2408?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też czytałem. Publikację i coś tak jeszcze.

Pytanie brzmi:

Czy Juniory kiedykolwiek wychodziły z 2408?

Czy Blonex pokazał sie kiedykolwiek z 2408?

Z tego co wiem to nie. Mechanizm 2408 to począdek produkcji i baza wyjściowa do opracowania rodzimego mechanizmu. Nawet zaliczając egzemplarze z wzorcowni nie można mówic iż powstawały egzemplarze których mechanizmy były inne niż sygnatura na tarczach. Niestety w okresie przemian i upadłosci fabryki w Błoniu wiekszość dokumentacji przepadła i zebranie takowej w jakąś spójna całość to mozolna praca, za co należy sie wielki szacunek koledze Władkowi Melerowi, sam wiem ile czasu i pracy trzeba poświęcić na przekopywanie setek informacji aby wyłowic te parę istotnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No trudno. Kundel idzie na części.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Akwafan

Chciałbym się zapytać, czy Waszym zdaniem jest możliwe, że BŁONEX mógł mieć montowane takie dekle, jak ten na zdjęciu. Pytam, gdyż kupiłem ten zegarek wyłącznie po to, aby pozyskać dekiel.

post-51429-0-40906700-1371546575.jpg

post-51429-0-02119600-1371546583_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był ,tylko dużo rzadziej ,więcej było z gwintowanym pierścieniem

To mój.

attachment=147374:DSC_0005 (800x600).jpg]

post-56002-0-22123000-1371556202_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Akwafan

W moim pytaniu bardziej chodziło mi o to, w jakich modelach był montowany ten dekiel, ale w kopertach tego typu, co w tym BŁONEXie powyżej, oraz czy jest możliwe, aby ten BŁONEX był w oryginale właśnie z takim deklem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym się zapytać, czy Waszym zdaniem jest możliwe, że BŁONEX mógł mieć montowane takie dekle, jak ten na zdjęciu. Pytam, gdyż kupiłem ten zegarek wyłącznie po to, aby pozyskać dekiel.

Tak były z takimi deklami i mawiano, że to te eksportowe ... Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Akwafan

Dziękuję za odpowiedź :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Akwafan

Mam jeszcze jedno pytanie związane z takim deklem, a mianowicie, czy były one montowane również w DUKAT-ach tego typu? Pytam, gdyż oddałem tego Dukata do renowacji i chciałbym do niego wykorzystać właśnie ten dekiel:

post-51429-0-18553200-1372064962.jpg

post-51429-0-20284700-1372064969.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W książce pana Mellera opisane jest, że Dukat, którego masz, występował w kopercie rodzaju II. To taka w jakiej go prezentujesz. Do tej koperty było pięć rodzajów dekli. Ten który masz także. Jako najtrudniejszy do wykonania był stosowany w ostatnich wersjach Dukata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.