Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

navel

Rolex z USA - czy i jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję zakup Submarinera 116610LV. Dla siebie - nie na handel. Za miesiąc będę w Stanach (NYC, Boston). Przyjmując za pewnik obiegową opinię, że w Stanach jest dużo taniej po prostu planowałem kupić i przywieźć zegarek na ręku, a pudełko i papiery w walizce. Na koniec operacji chcę mieć w domu komplet zakupowy (zegarek+box+papiery).

Ale w weekend poszperałem w internecie (min. ten wątek: http://zegarkiclub.p...-zegarek-z-usa/ + ceny tego medelu) i pojawiły się u mnie wątpliwości czy obecnie rzeczywiście jest to aż tak opłacalne, bezpieczne i sensowne rozwiązanie?

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś pomógł mi je rozwiać:

1) Czy w Stanach można teraz kupić nowego Rolexa, u oficjalnego przedstawiciela istotnie taniej niż w RP a jeśli tak to o ile?

2) Co zrobić żeby wyszło jak najtaniej i najbezpieczniej? (wypełnianie deklaracji tax-free, cła, podatki, karta/gotówka, zachowanie w sklepie i na granicy USA/EU itp)

3) Jak kupować i przewozić? (żeby wyszło jak najtaniej i uniknąć pułapek?)

4) Czy gwarancja będzie działać bez ograniczeń w RP?

5) Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę? (użyteczne rady, np: adresy sprawdzonych sklepów w NYC, Bostonie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek bedzie cie kosztowal okolo $7.3k jest kilku dilerow w NYC , jakbys wpadl do Canady to zalatwie ci taniej . Papiery i pudelko wyslalbym poczta tak na wszelki wypadek

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy tam rzeczywiście jest dużo taniej?

Moje (przyznaję, że bardzo pobieżne) internetowe śledztwo wykazuje, że w cenach sklepowych Rolexa nie ma istotnej rónicy.

A kupując przez internet z odbiorem w US np: przez forum http://watchcrowd.com lub http://forums.timezone.com/ to na zegarku wartym ok. 10k $ jestem w stanie zaoszczędzić od 250$ do max 500$.

Jeśli do tego dołożyć "koszt" ryzyka, że ktoś mnie ożnie albo dowalą mi cło+VAT to moim zdaniem cała impreza nie ma najmniejszego sensu.

Ale może czegoś nie rozumiem - nie wiem czegoś istotnego o zakupach w USA? Stąd moje pytania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Rolexa nie jestem pewien, ale nie sadzę, że to sie specjalnie opłaca (zresztą przytoczyłeś przykłady). Jestem natomiast pewien, że w przypadku Panerai zakup w Stanach się nie kalkuluje, bo jest drożej. Wiem, bo mało brakowało i bym wtopił ok. 20%.

Podłączam się pod pytanie o gwarancję Roleksa. Mój Sub ma gwarancję europejską (kupiony u AD w Italii) i na 100% nie jest honorowana na innym kontynencie. Przypuszczam więc, że Rolek kupiony w USA też jest bez gwarancji w Europie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek bedzie cie kosztowal okolo $7.3k jest kilku dilerow w NYC , jakbys wpadl do Canady to zalatwie ci taniej . Papiery i pudelko wyslalbym poczta tak na wszelki wypadek

Do Kanady nie dam rady wyskoczyć tym razem. Mógłbyś podać namiary na konkretnych dilerów w NYC? 7,3k to średnia realna cena sprzedażowa po negocjacjach u dilera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest kilku bardzo znanych niezalenych dilerow w NYC i okolicach , jak wroce z pracy wysle ci kilka nazwisk na PW .

Pozatym zawsze mozna wejsc do salonu i sie zapytac ale szanse na to ze dostaniesz po takiej cenie sa praktycznie zerowe .

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest też inna opcja - można rozejrzeć się za używkami.

Nie oszukujmy się, Rolki to jest tak sama zużyta marka jak na przykład BMW. W Polsce ludzie się tym podniecają, a w USA każdy sensownie zarabiający człowiek może sobie kupić taki samochód. Podobnie z zegarkiem - po prostu ludzie tam tego dużo kupują i jest duży rynek wtorny.

Po lombardach jest tego dosc sporo, w NYC zaczalbym od rozejrzenia sie w okolicach szlifierzy diamentow, to jest zdaje sie mniej wiecej 42 ulica i chyba 5 aleja.

Oczywiscie u porzadnego dilera dostaniesz komplet, czyli zegarek i kwity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest też inna opcja - można rozejrzeć się za używkami.

Nie oszukujmy się, Rolki to jest tak sama zużyta marka jak na przykład BMW. W Polsce ludzie się tym podniecają, a w USA każdy sensownie zarabiający człowiek może sobie kupić taki samochód. Podobnie z zegarkiem - po prostu ludzie tam tego dużo kupują i jest duży rynek wtorny.

Po lombardach jest tego dosc sporo, w NYC zaczalbym od rozejrzenia sie w okolicach szlifierzy diamentow, to jest zdaje sie mniej wiecej 42 ulica i chyba 5 aleja.

Oczywiscie u porzadnego dilera dostaniesz komplet, czyli zegarek i kwity.

Tak w skrocie:

1. Moze i zuzyta, moze i nie - pewnie dlatego w USA najwiecej jest Timexow, Casio i Hyundai'ow.

2. Lombardy? A kwestia papierow/legalnosci? To pewnie nie byloby takie latwe.

3. Czytalem opinie o wskazanym przez Ciebie miejscu - srednie.

Wedlug mojego rozeznania, niezalezni dealerzy NIE MAJA gwarancji Rolexa.

Osobiscie bylem w butiku Rolexa w NYC - nie oplacalo sie tam kupic, wiec kupilem w PL.

Breitling, IWC, Rado, Rolex, U-boat - kolejnosc nie alfabetyczna, a zakupowa. Co nastepne? :ph34r:Kiedy Rolex zacznie robic meskie rozmiary? ;) ;) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez Laealin
      Witam, zegarek działa, jednak jest to pamiątka i totalnie nie jestem w stanie stwierdzić czy to oryginał. Dodam ze nie wiem do jakiej osoby fizycznie bym mogla sie zwrócić aby go zidentyfikował  i oczyścił 😕

Z góry dziękuję za wszystkie wasze odpowiedzi ❤️

• Przez mandaryn44
      Witam, Do sprzedania mam dziś ROLEXA  Explorera II nr ref 226570. Zegarek z 2021 roku, zakupiony przeze mnie na forum od uznanego i szanowanego forumowicza, jako nowy, krótko po odebraniu z salonu, jestem drugim właścicielem. Zegarek w stanie idealnym, nie widzę żadnych rysek itp., zastrzegam sobie niewyczuwalne ledwo widoczne rysy, bransoleta skrócona na mój nadgarstek, ogniwa w komplecie. Zestaw prosto ze sklepu, wszystkie karty, pudełka, paragon z Jubitomu. Full set.
      Zegarek miał mieć u mnie spokojną starość, chciałem go dać ojcu na 80 ale jednak życie zmieniło plany i musi iść do ludzi /tata ma się dobrze...😀/. 
      Cena jaka mnie interesuje to 39.000 zł ale jestem otwarty na negocjacje, nie obrażające żadnej ze stron.
      Dostawa na koszt i ryzyko nabywcy, jednak - ze względu na wartość i stan zegarka - najchętniej odbiór osobisty w Częstochowie. 
      Zapraszam do obejrzenia i zakupu.

• Gość
    • Gość
      Przez Gość
    • Gość
      Przez Gość
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.