Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Zdroker

Zeppelin 100 Jahre 2826-2

Rekomendowane odpowiedzi

Od ponad trzech tygodni noszę zegarek Zeppelin 100 Jahre automatic z mechanizmem ETA 2826-2.

493681223c336f03m.jpg

Zeppelin to marka zaledwie 25-letnią tradycją, ale niektóre jej wyroby to prawdziwe perełki. Ogólne wrażenie oceniam jako bardzo dobre szczególnie jeśli idzie o design. Spełnia on w tym względzie większość moich oczekiwań wobec wyglądu zegarka. Stylistyce można by zarzucać eklektyzm, ale w tym przypadku to raczej zaleta niż wada. Z mieszanki stylów (Chronoswiss, Breguet, Omega itd.) powstała całkiem miła dla oka i nietuzinkowa kompozycja. Zwraca uwagę przede wszystkim satynowana koperta o oryginalnym kształcie z pierścieniem po obwodzie. Urody całości dodaje wypukłe szafirowe szkło. Kilka słów o cyferblacie: dyskretne ale czytelne i estetyczne indeksy to kolejne plusy tego zegarka, choć odczyt czasu przy słabszym świetle jest nieco utrudniony a to za sprawą stylizowanych wskazówek a la Breguet.

207cc48b7ed41d8fm.jpg

Czas zatem przejść do słabszych – ale nie słabych – punktów Zeppelin 100 Jahre automatic ETA 2826-2. Poza wspomnianymi stylizowanymi wskazówkami a la Breguet można by mieć również zastrzeżenia do skórzanego paska, który, jak większość tego typu wyrobów made in Germany, sprawia siermiężne wrażenie. Zaletą może być jednak jego solidne wykonanie, choć po kilkunastu dniach noszenia trudno to jeszcze ocenić.

cc8aa484ba9e40f6m.jpg

Zegarek (mój egzemplarz) cechuje niesamowita dokładność powtarzalności chodu w przedziale dobowym, równa zegarkom kwarcowym. W tym przypadku to +11 sec./doba, czyli w normie dla wersji standard ETA 2826-2, która wynosi ±12 sec./doba. Spodziewam się, że po okresie „dotarcia” odchyłki dobowe od wzorca czasu wyniosą poniżej +10sec/doba, podobnie jak to się działo we wszystkich moich zegarkach nakręcanych ręcznie i automatycznych.

99fadc6a862c0e8fm.jpg

Ogólne wrażenie oceniam jako wysoce pozytywne, również w relacji jakość – cena. Zegarek nabyłem w polskim sklepie, gdzie wpadł mi w oko. Po uczciwym targowaniu uzyskałem 10% rabatu, choć nie ukrywam, że ten sam model można nabyć w sieci jeszcze taniej o circa 25 pkt.

19433ba58691de23m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie jest to jakaś straszliwa tajemnica ,to pozwolę sobie na zapytanie .Zapłaciłeś około 2376 PLN ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serio uważasz ze 11 sekund to cyt, "niesamowita dokładność" ? Mój Stenek na 2824 robi 2-3 sekundy na dobra od czasu jak go nabyłem.

A będa to juz jakies 2 mce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, że chciało się Tobie napisać recenzję bo brakuje informacji o tej marce od strony realnych użytkowników. Mnie ona ciekawi ale chyba za dużo marek szwajcarskich mam jeszcze do skolekcjonowania, żebym sie skusił na niemca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeppelin jak myśle już po dotarciu. Właśnie złapałem mu zbiórkę z ostatnich 10. dni: z 11. sekund, gdy był nowy w lutym, stracił 3,5 sekundy na dobę. Wciąż myśle, ze 7,5 sek/doba to całkiem niezły rezultat jak na tej klasy mechanizm, czyli ETA 2826-2 prawdopodobnie w wersji standard. Według mnie, nie ma co dawać zegarka do regulacji i pozbawiać się przyjemności jego regulacji raz ana dwa tygodnie.
Tak nawiasem, Oris Artelier Date, którego mam od 5. lat, robi sobie tylko 3 sek./doba, ale to inny mechanizm: 2671 modyfikowany i elabore. Tak czy owak, już raczej jego pora, by go oddać do przeglądu. Wybieram Wrocław.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.