Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ladek22

Problem z przepływowym ogrzewaczem wody.

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiś 14 lat posiadam przepływowy ogrzewacz wody firmy TERMET. Jesienią zeszłego roku ogrzewacz ów zepsuł się, więc zawiozłem go do naprawy. W remoncie był około miesiąca i wrócił odświerzony i całkowicie sprawny, ba nawet bardziej sprawny niż kiedykolwiek przedtem. Kilka rzeczy zostało wymienionych na nowe w tym system zapalający. Ogrzewacz nigdy wcześniej nie działał tak dobrze i byłem bardzo zadowolony.

Niestety, ale po około 30 dniach ogrzewacz znów uległ awarii. Stało się tak, że w ogóle nie gasł nawet wtedy, gdy kurek z wodą był zakręcony. Zawiozłem znów do naprawy i po kilku dniach był do odebrania. Przywiozłem do domu i zamontowałem. Niby wszystko dobrze i ogrzewacz działał beż zarzutu, bo na każde odkręcnie kurka reagował i odpalał się, a gdy zakręciłem wodę gasł od razu. Zadowolony napuściłem wodę do wanny i chciałem się wykąpać, lecz okazało się, że woda jest zupełnie zimna (nie lodowata, a zimna). Regulacja temperatury wody nic nie dawała i woda wciąż leciała zimna. Rozmontowałem wszystko i znów zawiozłem do naprawy w to samo miejsce. Po kilku dniach gdy odbierałem ogrzewacz dowiedziałem się, że ogrzewacz działa i leci ciepła woda, wszystko jest ok i lepiej nie będzie. Dostałem wskazówkę, że teraz jest zima i woda w rurach jest zimniejsza niż w innych porach roku i ogrzewacz nie daje rady podgrzewać do odpowiedniej temperatury. Przywiozłem do domu i zamontowałem ogrzewacz. Muszę powiedzieć, że po prostu leci zimna woda i żadna regulacja nie skutkuje.

Wspomniałem na początku, że użytkuję ten przepływowy ogrzewacz od 14 lat i nigdy nie było czegoś takiego, aby zimą nie miał zdolności podgrzania wody do tempemperatury nazwijmy to satysfakcjonującej. Po prostu leci zimna woda, a regulacja nic nie daje!! Co może być przyczyną tego stanu rzeczy? Może dać sobie spokój i zakupić nowy przepływowy ogrzewacz wody?? Zna się ktoś na tych sprawach?

post-44476-0-40351800-1363696639.jpg

post-44476-0-96525100-1363696658_thumb.jpg

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym chyba juz po drugiej awarii kupil nowy.

I to najlepiej elektryczny, o odpowiedniej mocy.

Mnie to wyglada na zepsuty termostat.

Breitling, IWC, Rado, Rolex, U-boat - kolejnosc nie alfabetyczna, a zakupowa. Co nastepne? :ph34r:Kiedy Rolex zacznie robic meskie rozmiary? ;) ;) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elektryczny to raczej nie, bo prąd jest drogi i chyba eksploatacja wyjdzie sporo drożej niż na gaz.

Znalazłem coś takiego i też z TERMETU. Ma ktoś taki?

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Twoim podgrzewaczu prawdopodobnie masz uszkodzoną membrane w zespole wodnym. Kosztuje toto jakies 5 złotych

Druga ewentualność - zakamieniona nagrzewnica, ale raczej nie objawiłoby się to z dnia na dzień.

Ten nowy - niezłej jakości standard

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dostałem wskazówkę, że teraz jest zima i woda w rurach jest zimniejsza niż w innych porach roku i ogrzewacz nie daje rady podgrzewać do odpowiedniej temperatury.

BE-ZE-DU-RA!

Przewody wodociągowe są zakopane głęboko poniżej strefy przemarzania gruntu i temperatura wody nie spada poniżej 5 st. C.

W lato jest niewiele wyższa, z tego samego powodu co powyżej.

I to najlepiej elektryczny, o odpowiedniej mocy.

Używanie energii elektrycznej do podgrzewu czegokolwiek to najdroższa z możliwych opcji.

Pomijam już fakt, że czasami jest to niewykonalne ze względów technicznych - przestarzała instalacja elektryczna w budynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu kupiłbym podgrzewacz (twojemu już wystarczy jak 14 lat grzeje pewnie nagrzewnica cała w kamieniu) z zasobnikiem np 50-80 l wody mam taki nie pierwszej młodości i radzi sobie dzielnie w 3 osobowej rodzinie, miałem przepływowy ale tez miałem podobne problemy jak ty i już nie wytrzymałem kupiłem z zasobnikiem Aristona i jestem zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim zmień serwis, bo ten z którego korzystasz to nadaje się do programu "Usterka".

Na moim osiedlu mieliśmy zainstalowane "piecyki" przez ponad 30 lat i dopiero dwa lata temu założono nam instalację ciepłej wody, tak więc doświadczeń z użytkowaniem tych ustrojstw mam sporo. Na szczęście spółdzielnia mieszkaniowa ma swoich konserwatorów i w razie awarii wystarczyło zgłosić ten fakt, po czym przychodził pan Kazio lub Andrzej i nie było usterki, której kolesie by nie naprawili. Ogarniali wszystko.

Na twoim miejscu, jak masz wolne środki nabyłbym nowy podgrzewacz. Ja w '96 zainstalowałem Junkersa Boscha i służył mi bezproblemowo do końca. Chociaż muszę napisać, że sąsiedzi którzy kupili podobne piecyki kilka lat później mieli z nimi problemy. Padały w nich nagrzewnice, w niektórych wypadkach nawet po czterech latach. Nie wiem czy to reguła, czy po prostu mieli pecha.

Wybór jest obecnie duży i można przebierać w ofertach różnych producentów. Zwróciłbym uwagę na zapłon. Najnowsze wersje mają zapłon gdzie energia nie jest pobierana z baterii, tylko wytwarzana jest w generatorze hydrodynamicznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za pierwszym razem ogrzewacz był odkamieniany i facet wspominał też coś o membranie!

Napisałem do inżynierów z TERMETU i zobaczę jakie oni mają zdanie na ten temat.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jesli wymienił tę membrane, to mogła sie uszkodzić. Objawy wskazują, że jest dziurawa i to może być malutki otworek. Wymiana trwa z 10 minut a koszt - jak Ci mówiłem. Jesli piecyk ma 14 lat to średnio wierzę w skuteczność odkamieniania.

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie wszystko wskazuje na męmbranę, ale w jednym typie zespołu wodnego membranę należ nasadzić na płaski pierścinek bolca uruchamiajàcego zawór gazowy, wystarczy, że się tego nie zrobi a działa to jakby membrana była uszkodzona, czasem przy nasadzeniu uszkadza się membranę, drugi typ jest łatwiejszy w wymianie gdyż wystarczy włożyć membranę. Zespół ma jeszcze dysze regulowane,sitka ,dyszami reguluje się mieszanie wody i to również może być przyczyną, nagrzewnica nie musi być zakamieniona, wystarczt że będzie zawalona sadzą- żeberka albo; brak ciągu w przewodzie kominowym powoduje że płomień palnika nie idzie do góry a rozchodzi się na zewnątrz i nie ogrzewa nagrzewnicy, zimą woda jest chłodniejsza niż latem itp. Opcji jest naprawdę sporo, jest regulacja poza pokrętłem zewn. wielkości płomienia itd. W ciemno trudno coś na pewno powiedzieć.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elektryczny pojemnościowy przepływowy podgrzewacz jest może i droższy w eksploatacji ale bezpieczniejszy niż xx letni gazowy.

Właśnie się zastanawiam co jaki czas powinnien być wykonywany przegląd termy gazowej.

Przegląd kominiarski swoją drogą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie się zastanawiam co jaki czas powinnien być wykonywany przegląd termy gazowej.

Kontrola szczelności - raz w roku, a w przypadku budynków o powierzchni zabudowy powyzej 2000m2 dwa razy w roku.

Natomiast kontrola, czyszczenie, regulacja podgrzewacza zgodnie z zaleceniami producenta - na ogół raz w roku. Zwykle kontrola szczelności w przypadku budynków wielorodzinnych jest przeprowadzana, bo taki jest wymóg Prawa Budowlanego i zarządcy na ogół tego przestrzegają, natomiast o serwisie podgrzewaczy ludzie raczej nie pamiętają. W myśl zasady - jak grzeje, to po co?

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontrola szczelności - raz w roku, a w przypadku budynków o powierzchni zabudowy powyzej 2000m2 dwa razy w roku.

Natomiast kontrola, czyszczenie, regulacja podgrzewacza zgodnie z zaleceniami producenta - na ogół raz w roku. Zwykle kontrola szczelności w przypadku budynków wielorodzinnych jest przeprowadzana, bo taki jest wymóg Prawa Budowlanego i zarządcy na ogół tego przestrzegają, natomiast o serwisie podgrzewaczy ludzie raczej nie pamiętają. W myśl zasady - jak grzeje, to po co?

Kwestia co rocznych obowiązkowych przeglądów inst. gazowej oraz wentylacji jest znana.

Chodzi mo o to czy termy powinny być objęte jakąś kontrolą.

Fakt, gazowych kotłów c.o. też nikt nie kontroluje.

Podstawa to sprawna wentylacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawo reguluje tylko sprawy związane z bezpieczeństwem, czyli w przypadku odbiorników gazowych szczelność.

Podgrzewacze czy domowe kotły instalacji CO powinny być regularnie serwisowane i każdy producent to zaleca oraz podaje zakres czynnosci serwisowych. Ale to są tylko zalecenia, wiec wiekszość uzytkowników ma to w poważaniu.

Chociaż świadomość rośnie i użytkownicy domowych kotłów gazowych coraz częściej takich corocznych przeglądów dokonują, bo przekonali się, że to się po prostu opłaca - wyczyszczony i dobrze wyregulowany kocioł jest oszczędniejszy w eksploatacji

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie muszą, nowe mają czujniki wszystkiego co przyszło komuś do głowy a stare jeśli działają to przegląd niczego nie zmieni - sam od 20 lat obstawiam 5 sztuk, w tym jeden własny i te stare przeżyją każdego jedynie raz na kilkanaście lat trzeba wymienić cały zespół wodny albo nagrzewnicę zamiast się bawić, osobiście rozbierałem chyba już każdy element takich piecyków a i tak nadal się uczę ich humorów ktore miewają raz na kilka lat.

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nowymi jedynie problem może wystąpić czasem z częściami ale ogólnie są ok moim zdaniem tylko takie delikatne w porównaniu do tych starych, moim zdaniem do domowego zastosowania wystarczy z powodzeniem mniejsza moc 17kW i piecyk jest mniejszy i subtelniejszy.

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nowymi jedynie problem może wystąpić czasem z częściami ale ogólnie są ok moim zdaniem tylko takie delikatne w porównaniu do tych starych, moim zdaniem do domowego zastosowania wystarczy z powodzeniem mniejsza moc 17kW i piecyk jest mniejszy i subtelniejszy.

Właśnie! Z nowymi i ładnymi sprzętami są często problemy i dlatego szukam sposobów, aby naprawić stary ogrzewacz.

1. nowa i ładna pralka do której trzeba dopuszczać wodę z węża, bo sama pobiera bardzo mało wody

2. spłuczka przy WC gdzie po 2-3 latach trzeba wszystko wymienić, bo system spustowy przecieka. Samych uszczelek nie można dostać, więc trzeba kupić cały element za 30 zł. Miesiąc później okazuje się, że zawór napełniający przepuszcza i trzeba wymienić koszt około 20 zł.

Dziś wszystko jest nietrwałe i jednorazowe, ale skąd na wszystko brać pieniądze!??

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś wszystko jest nietrwałe i jednorazowe, ale skąd na wszystko brać pieniądze!??

Gdyby było trwałe i na wieki, to wszyscy bylibyśmy bezrobotni :lol:

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby było trwałe i na wieki, to wszyscy bylibyśmy bezrobotni :lol:

Też prawda :lol:

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Elektryczny pojemnościowy przepływowy podgrzewacz jest...

Pojemnościowy przepływowy? Kwarc o naciągu manualnym? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajdz inny serwis, ale prawdziwy czyli taki ze przyjadą Ci do domu i zrobią na miejscu. Nie wiem jak w wielkopolsce mogl sie uchowac serwis ktory kaze Ci demontować ogrzewacz i na plecach go im przywozic.. jeszcze gazowy. Wrecz nie wolno tak robic.. ale pomijajac to, to jak Ty sie myłes niemajac piecyka 30 dni??? nie kumam tego. Te piecyki maja takie elementy ze w dzien wszsytko idzie w nich naprawic czy wymienic. Nie ma takiego pojecia ze nie da sie zrobic..

Ratuj ten piecyk tylko w porzadnym serwisie , bo to naprawde dobry piecyk i oszczedny jesli jest wszsytko sprawne.. jesli jest do poprawy to w polowie ceny nowego sie zmiescisz z serwisem..

Kolejna sprawa - to racja zimą woda jest zimniejsza, i mieli racje, ale nie na tyle by piecyk nie byl w stanie jej ogrzac. Przewaznie roznica na pokretle jesli jest skokowe to jest 1-2 pozycje max.. przy sprawnym piecyku.

Ja swoj ostatnio naprawiałem , tzn serwis mi naprawial, - nie byl serwisowany od nowosci czyli 10 lat.. zajelo to gosciowi godzine i jest miód malina.. przed naprawa piecyk dawał ciepla wode tylko w pozycji max i zuzycie gazu bylo w 2 osoby jak za 4-5 :P a teraz po serwisie ktory wyniósł mnie 100 pln pokretlo jest prawie na min i zuzycie spadło o 50% czyli jak na 2 osoby przystało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokrętło można ustawić aby na minimum dawało max płomień - zazwyczaj na ośce a dokładnie wewnątrz ośi pokrętła jest wkręt regulacyjny lub w drugim przypadku przy samym zaworze gazowym.

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akurat mam sd - nie wiem jak tam można ustawiać zresztą gość nie rozbierać tego co nie trzeba. Nie wnikalem ale byłem przy serwisancie i zrobił piecyk jak należy - jest pelna regulacja zarówno płomienia jak i ciśnienia/temperatury a spalanie jest przez pół więc jest ok.

Ja bym proponował wejść na stronę firmy i zobaczył kto ma certyfikat serwisu pogwarancyjnego i stamtąd wybrał firmę - przykładowo w moim mieście firm jest 12 a tylko 3mają certyfikat zatwierdzony przez firmę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak Ty sie myłes niemajac piecyka 30 dni???

:) Trzeba wodę grzać w garkach co zajmuje około 1,5 godziny!

W najbliższej okolicy jest tylko jeden instalator z uprawnieniami od TERMETU.

Są fachowcy w dalszej odległości, ale nikt mi nie przyjedzie 100 km po to, aby naprawić ogrzewacz wody. Zawieść nie mam za bardzo jak, bo nie prowadzę samochodu, a wieźć pociągiem to delikatnie mówiąc zbyt uciążliwe!

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadzwon, zapytaj moze przyjada, lepiej sie dogadac z kims kumatym i dołozyc za dojazd kase niz bujac sie z jakimis nieukami. Szkoda Twoich nerwow i czasu spedzonego na tych pierdolach..

A co do piecyka el.. to ma sens tylko jak :

- nie masz dostepu gazu

- masz znizkę na prąd

- wisi Ci to ile placisz za rachunki bo poprostu stac Cie na kazdy

w innym przypadku ogrzewanie el. zawsze wyjdzie duuzo drozej :)

Przeplywowy gazowy jest oszczedniejszy niz pojemnosciowy gazowy, i co najwazniejsze jest bez ograniczen jezeli chodzi o czas mycia ;) ale zato z pojemnosciowego masz natychmaist wode o zadanej temp i dokładniej ją trzyma , na koncu gabaryty mozna za minus jeszcze dodac do pojemnosciowki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.