Bartek62 0 #1 Napisano 21 Marca 2013 Witam serdecznie wszystkich miłośników zegarów. Dostałem zegar firmy lenzkirch a ,ze jestem zielony w tych sprawach porada panów i opinia bedzie bardzo pomocna w ustaleniu czy jest to orginał i jaki rocznik. Dziękuję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #2 Napisano 21 Marca 2013 Dostępne tabele datowania werków są zgodne i wskazują na rok 1911. A co do skrzyni. Wygląda na profesjonalny wyrób w stylu art and crafts.Czy z fabryki Lenzkircha - nie wiem. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #3 Napisano 21 Marca 2013 Mechanizm oryginalny ,rok tak jak napisal tarant.Prosze zrobic zdjecie gongu i calej tylnej plyty mechanizmu wraz z mlotkami.Ciekawe sa te wskazowki prawdopodobnie wykonane z tego samego materialu co cyfry w tarczy.Jezeli chodzi o skrzynie to takiej lub nawet podobnej nie posiadam w katalogach.Ciekawa jest ta srobka mocujaca wskazowki.Przydala by sie fotka osi pod wskazowkami.Ogolnie zegar jest OK. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek62 0 #4 Napisano 21 Marca 2013 Dziękuję bardzo za tak szybie odpowiedzi. co do zdjęć to będzie mały problem bo pani od której go kupuję nie pozwala zabardzo do niego zaglądac ( chce za niego 500euro teraz juz wiem ze warto ) jedynie to co mi się udało to przedstawiam jeszcze raz dziękuję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #5 Napisano 21 Marca 2013 To jak chcesz ustalic czy to nie jest tylko mechanizm lentza w skrzyni art deco innego producenta? Tak bez wyjmowania - bo Pani nie pozwala?.Chce sprzedac zegar czy nie?Zdjecia tarczy slabe - na tyle ze trudno okreslic jakosc wykonania, to sa gwozdzie na tarczy pochodzace od domo-roslego artysty czy dobrej jakosci, fabryczne "guzy". Ale bedziesz wsciekly jak zobaczysz w domu ze w srodku sa jakies puste otwory lub polka mocujaca mech. jest krzywo wycieta. Ja sie nie lubie denerwowac i jeszcze za to placic, zwykle takie emocje mam za darmo.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek62 0 #6 Napisano 21 Marca 2013 Dzięki masz rację, zrobię więcej dokładnych zdjęc i wystawię 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek62 0 #7 Napisano 27 Grudnia 2013 Witam szanownych Panów po długiej mojej nieobecności związanej z moim wyjazdem służbowym. Teraz na spokojnie mogę dodac kilka nowych zdjęc tego zegara i prosiłbym o ocenę i czy warto go naprawic i może ktos mi poleci zegarmistrza z Trójmiasta który by się podją naprawy .Dziękuję każdemu kto udzieli mi porady 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #8 Napisano 27 Grudnia 2013 Po obejrzeniu dodatkowych zdjęć stwierdzam o ile można ze zdjęć stwierdzać iż jest to oryginalna skrzynia od tego zegara.Całość razem z mechanizmem stanowi komplet.Przydały by się zdjęcia wag(obciążników). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek62 0 #9 Napisano 27 Grudnia 2013 Dziękuję za szybką odpowiedz ,przesyłam zdjęcia wag są koloru srebrnego ,ale podejżewam ze musiały byc inne nie wiem moze sie mylę,jeszcze raz dziękuję za odpowiedż 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #10 Napisano 27 Grudnia 2013 Wagi są oryginalne.Były koloru srebrnego tak jak i soczewka wahadła oraz elementy tarczy.Gratuluję zakupu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek62 0 #11 Napisano 27 Grudnia 2013 Dziękuję za odpowiedz napewno ma pan rację ja jestem zielony w tych sprawach tylko nie pokoi mnie jedna sprawa wspomina pan o wahadle koloru srebrnego a ta nie stety jest koloru złotego co prawda powycierana ale wpada w kolor zloty dziękuję za zainteresowanie i udzielenie odpowiedzi .Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #12 Napisano 27 Grudnia 2013 Na 100% to wahadło było kiedyś srebrne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek62 0 #13 Napisano 27 Grudnia 2013 Dziękuję bardzo za poświęcony mi czas i odpowiedzi. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek62 0 #14 Napisano 2 Stycznia 2014 WitamSoczewkę tego wahadła chciałbym zmienić na srebrny żeby tworzyła całość z wagami w jakim zakładzie mogę to zrobić. Dziękuję za ewentualne odpowiedzi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #15 Napisano 2 Stycznia 2014 Ustal, czy to srebrzenie, nikiel, a może chrom, potem galwanicznie połóż właściwą warstwę. Pewnie w najbliższym zakładzie galwanizacyjnym .Tam też fachowiec rozpozna, co to za powłoka... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek62 0 #16 Napisano 2 Stycznia 2014 Dziękuję za szybką odpowiedz soczewka jest koloru żółtego ( złotego ) tak, że lepiej będzie jak znajdę jakiś zakład galwanizacyjny w Trójmieście tam są fachowcy będą wiedzieli . Dziękuje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek62 0 #17 Napisano 7 Kwietnia 2014 Witam Panów.Chciałem się pochwalić przed Panami moim zegarem ,którego właśnie zakończyłem odnawianie długo to trwało ale najwięcej czasu zajęła mi naprawa skrzyni, Myślę ze warto było poświęcić tyle czasu aby doprowadzić go do czasów świetności.Panom dziękuję jeszcze raz za rady i odpowiedzi w wcześniejszych postachPozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #18 Napisano 8 Kwietnia 2014 Ładnie wygląda po tej renowacji.Kolor pasuje do ram obrazów i mebli.Gratuluję będzie tykał następne 100 lat. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach