Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

XMirekX

działanie pola magnetycznego na zegarek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam do was pytanie czy jak namagnesowała mi sie os balansu z włosem (teraz zegarek spóźnia) to czy zegarmistrz mi bedzie wymieniał cala os balansu czy tylko mi wyreguluje tak aby chodził punktualnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jaki sposób doszedłeś do wniosku, że masz namagnesowaną oś i włos?

Wszystko w zegarku co zostało namagnesowane można rozmagnesować. Nie trzeba niczego wymieniać.

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do rozmagnesowywania stosuje się demagnetyzery dostępne na

ebay, allegro

post-10133-0-04772200-1364118956_thumb.jpg

Według sprzedawcy z Allegro demagnetyzer może mieć zastosowanie jako....

:o Co o tym zastosowaniu sądza nasi fachowcy z forum??? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jaki sposób doszedłeś do wniosku, że masz namagnesowaną oś i włos?

Wszystko w zegarku co zostało namagnesowane można rozmagnesować. Nie trzeba niczego wymieniać.

Mam zajęcia zawodowe przy generatorach i kiedy skończyłem zauważyłem ze zegarek zaczyna spóźniać dlatego więc mysle ze sie namagnesował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mojej wiedzy prądem zmiennym nie można nic namagnesować. Na tej zasadzie działają demagnetyzery. :P

By ustawić dipole magnetyczne w ferromagnetyku musi być stałe pole magnetyczne.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musi być stałe - bo odmagneśnicą podłączoną do 240V 50Hz można też namagnesować.

Jak masz odmagneśnicę zrób próbę.

Żeby rozmagnesować trzeba powolnym ruchem oddalać przedmiot z pola magnetycznego cewki. Żeby namagnesować trzeba przetrzymać przedmiot w polu aż do wyłączenia napięcia.

Zastosowanie "odmagneśnic" do "przeganiania" zegarków analogowych nie jest dobrym pomysłem. Można tym sposobem uszkodzić moduł elektroniczny. Cewka silniczka krokowego zegarka działa w tym przypadku jako uzwojenie wtórne transformatorowe i w niej indukuje się napięcie które może uszkodzić układ elektroniczny zegarka. Przeganianie z wymontowanym układem elektronicznym może (prawdopodobnie) osłabiać magnes stały rotora. Bo działa tam zmienne pole magnetyczne rozmagnesujące nawet magnesy stałe.

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mojej wiedzy prądem zmiennym nie można nic namagnesować. Na tej zasadzie działają demagnetyzery. :P

Nie do końca tak. Wyłączenie obwodu prądu zmiennego zawierającego dużą indukcyjność powoduje "zamrożenie" pola magnetycznego zgromadzonego w cewce. Pole to jest już polem o stałej biegunowości i powoli zanikając (reguła Lenza i zjawisko samoindukcji) namagnesuje ferromagnetyk w swoim wnętrzu.

Aby rozmagnesować ferromagnetyk można też zmniejszać (np. autotransformatorem) napięcie zasilające cewkę.

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale namagnesowany włos, który "się klei" powoduje, że zegarek spieszy, a nie spóźnia jak piszesz.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OO temat się rozkręca :D

Odnośnie magnesowania prądem zmiennym. Po odpowiedzi Pana Adama zapytałem znajomego w pracy (eksperta od prądu ;)) o magnesowaniu prądem zmiennym ferromagnetyków. Potwierdził, że jest taka możliwość, ale jest to słabe magnesowanie z uwagi czas w jakim ono następuje. Postanowiłem sprawdzić to empirycznie i nabyłem demagnetyzer taki jak na zdjęciu. Zrobiłem kilka testów, które potwierdziły możliwość magnesowania stali w ten sposób (wyłączając napięcie podczas rozmagnesowywania przy przedmiocie znajdującym się w polu magnetycznym) oraz że jest to "słabe" magnesowanie. Nie wykluczam, że może mieć wpływ na włos zegarka.

Kol kiniol słusznie zauważył, że namagnesowany włos sklei się, więc zegarek się spieszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie magnesowania prądem zmiennym. Po odpowiedzi Pana Adama zapytałem znajomego w pracy (eksperta od prądu ;)) o magnesowaniu prądem zmiennym ferromagnetyków. Potwierdził, że jest taka możliwość, ale jest to słabe magnesowanie z uwagi czas w jakim ono następuje. Postanowiłem sprawdzić to empirycznie i nabyłem demagnetyzer taki jak na zdjęciu. Zrobiłem kilka testów, które potwierdziły możliwość magnesowania stali w ten sposób (wyłączając napięcie podczas rozmagnesowywania przy przedmiocie znajdującym się w polu magnetycznym) oraz że jest to "słabe" magnesowanie.

Wielkość namagnesowania rdzenia zanikającym polem magnetycznym cewki zależy od chwili w której nastąpiło wyłączenie zasilania. Jeśli w momencie wyłączenia indukcja pola magnetycznego miała zerową wartość, to namagnesowania praktycznie nie będzie. Efekt namagnesowania zależy też od częstotliwości napięcia zasilającego.

Ferromagnetyki magnesuje tak słabe pole magnetyczne jak ziemskie. Można się o tym przekonać przykładając kompas do kaloryfera na górze i na dole. Będzie namagnesowany zgodnie z pionową składową natężenia pola magnetycznego Ziemi.

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Krzywa magnesowania nie przechodzi przez środek układu współrzędnych a to oznacza konieczność zmiany kierunku magnesowania względem kierunku namagnesowania przedmiotu by usunąć magnetyzm szczątkowy. Najskuteczniejszą prostą metodą jest oddalanie rozmagnesowywanego przedmiotu od otwartego obwodu magnetycznego np. cewki stycznika, połówki rdzenia transformatora.

W zegarku nie koniecznie namagnesowaniu ulega sam blans. Szczególnie, że poza osią balansu pozostałe elementy wykonane ze specjalnych stopów czyli włos i koło balansu mają niewielką podatnoś na magnesowanie. Jeśli już coś winić za  dziwne zachowania to kotwicę i koło wychwytu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie zaśmiecać nowym tematem, odświeżam. Wkrętaki zaczęły "łapać" śrubki , więc nabyłem takie ustrojstwo (zdjęcie z sieci):

post-46862-0-04073300-1429867927.jpg

Wkładam je w w dolny otwór , ale efekt mizerny.

Nie umiem tego obsługiwać, czy nabyłem badziewie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie zaśmiecać nowym tematem, odświeżam. Wkrętaki zaczęły "łapać" śrubki , więc nabyłem takie ustrojstwo (zdjęcie z sieci):

attachicon.gif5221597244.jpg

Wkładam je w w dolny otwór , ale efekt mizerny.

Nie umiem tego obsługiwać, czy nabyłem badziewie?

Witam,

Samo włożenie w otwór to za mało, bo trzeba powoli włożyć i wyjąć oddalając od działania pola.

Ja mam taki demagnetyzer i działa doskonale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Samo włożenie w otwór to za mało, bo trzeba powoli włożyć i wyjąć oddalając od działania pola.

Ja mam taki demagnetyzer i działa doskonale.

Też tak kombinowałem, ale efekt był różny . Dziś na forum znalazłem stary temat : http://zegarkiclub.pl/forum/topic/20724-kolejne-domowe-narzedzia-odmagnesnica/, i muszę przyznać ,że numer z lutownicą działa bez zarzutu, szybko i skutecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.