Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Zrozumiałem pierwszy akapit, przy kolejnych mam wrażenie, że zaczynasz świetować sylwestra ;)

Po dzisiejszym krótkim serwisie zwróciłem uwagę na to, że przednie koło kręci się gorzej niż tylne. Zakładam, że taki stan rzeczy jest spowodowany tym iż w przedniej piaście jest dynamo. Chyba, że się mylę. Proszę wyprowadźcie mnie z błędu.

Edytowane przez suqub

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nieeeee?!

Fakt piszę trochę na skróty.

Wbudowane dynamo, delikatny opór stawia, jak koło praktycznie nagle staje to wiesz co robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po trzykrotnym przestudiowaniu twojego wpisu wszystko zrosumialem.

Może zakreci sie z dwa razy jak zakręcie tak średnio mocno. Według mnie jest jakaś lipa z przednim. Jutro sprawdzę dokładniej.

Edytowane przez suqub

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spora lipa i to na bank po stronie dynama. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet taką :) byle, by rozmiar pasował ;)

Suqub, stojak z lidla kiepski? A dobrze go skręciłeś?

Na mnie tylko złe wrażenie robiła jego łapa...

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spora lipa i to na bank po stronie dynama.

No właśnie. Juz od dłuższego czasu zastanawiam się czy nie zmienić tego kolo. A co za tym idzie zdemontować światło i w miejsce tego wrzucić jakieś na kierownicę.

Nawet taką :) byle, by rozmiar pasował ;)

Suqub, stojak z lidla kiepski? A dobrze go skręciłeś?

Na mnie tylko złe wrażenie robiła jego łapa...

Przed zapięciem roweru miałem super opinie na jego temat. Po założeniu Bałem się właśnie o łapę. Wykrzywilo się wszystko na tych srubach. Zrobiłem co chciałem i szybko zdjalem rower.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie miło, ja na moim park toolu młotkiem walę i jest rewelacyjne...

Czyli najtańszy i dobry stojak, to veloman... Szkoda

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba pierwszym sensownym wyborem jest ten do którego podałem link kilka postów wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki to był?

Moim zdaniem najtaniej i sensownie, to veloman bike trim. Ale czasem przy pierwszym ustawieniu wymaga pilnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, o tym mówię :)

Pomijając lekkie niedoróbki, za tą kasę rewelacja :)

W następnej kolejności jest mój park tool pcs9. Ale on jest dwukrotnie droższy niestety...

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pyk

DSC_1631.jpgDSC_1621.jpg

jak zwykle na ręce mud ;)

DSC_1637.jpg

i coś z internetów  :lol:

b8f3fc082f94ff5720d67a5a5c7ac204.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

Ja dzisiaj wykręciłem pierwsze 10 km. Od razu mam kilka wniosków. Zmarzła mi d*pa i uda z tyłu :P Czułem jak na plecach zaczynam się pocić. Także, trzeba coś zmienić w ubiorze :D

A oto i mój rower :)

post-79438-0-20654100-1483287328_thumb.jpg

Zdemontowałem bagażnik. Chciałem się zabrać za błotnik, ale muszę zdjąć koło z tyłu... Usunięcie osłony łańcucha wiąże się chyba z zdjęciem korby. Musze się dokładnie przyjrzeć. Jeżeli tak to zakupię narzędzia albo odkręcę tylko osłonę a szkielet przy korbie zostanie. Ciekaw jestem jak się zmieni przez ten rok :)

Co do koła przedniego. Jest porażka. Jak zakręcę z całej siły, kręci się może z 10 sekund. I teraz co? Zdjąć i wyczyścić i nasmarować? Wymiana łożysk? Czy od razu całe koło?

Edytowane przez suqub

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osłona powinna zejść normalnie.

Bez odkręcania pedała jednego nawet. Jedynie powinno zostać mocowanie. Ono powinno być pod suportem. Chyba, że jakieś inne rozwiązanie.

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak. A jak zostanie to mocowanie to będzie mnie wkur...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to klucz do suportu, ściągacz do korb i jaza. Ewentualne w serwisie powinni to odkręcić za piątkę.

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

suqub

na tę porę roku błotniki się zakłada, a nie demontuje :)

Co do piasty, to jeżeli kręcisz palcami oś w zdjętym kole, i ruch jest płynny bez chrobotania tylko czuć co parę stopni (ok 5) opór spowodowany przez pole magnetyczne, to tak działa dymamo i nie ma się czym przejmować.

Jeżeli cały czas chodzi ciężko rozbierz i sprawdź łożyska czy są bez wżerów i  nasmarowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

suqub

na tę porę roku błotniki się zakłada, a nie demontuje :)

Co do piasty, to jeżeli kręcisz palcami oś w zdjętym kole, i ruch jest płynny bez chrobotania tylko czuć co parę stopni (ok 5) opór spowodowany przez pole magnetyczne, to tak działa dymamo i nie ma się czym przejmować.

Jeżeli cały czas chodzi ciężko rozbierz i sprawdź łożyska czy są bez wżerów i  nasmarowane.

W sumie racja :) Co prawda nie mam zamiaru jeździć w deszczu. 

Dzięki sprawdzę w tygodniu. Na pewno muszę wyregulować przerzutki. Chyba śruby przy tylnej przerzutce mam źle ustawione. Mam wrażenie, że z tyłu łańcuch cały czas o coś ociera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

Ja dzisiaj wykręciłem pierwsze 10 km. Od razu mam kilka wniosków. Zmarzła mi d*pa i uda z tyłu :P Czułem jak na plecach zaczynam się pocić. Także, trzeba coś zmienić w ubiorze :D

A oto i mój rower :)

attachicon.gifimage1.JPG

Zdemontowałem bagażnik. Chciałem się zabrać za błotnik, ale muszę zdjąć koło z tyłu... Usunięcie osłony łańcucha wiąże się chyba z zdjęciem korby. Musze się dokładnie przyjrzeć. Jeżeli tak to zakupię narzędzia albo odkręcę tylko osłonę a szkielet przy korbie zostanie. Ciekaw jestem jak się zmieni przez ten rok :)

Co do koła przedniego. Jest porażka. Jak zakręcę z całej siły, kręci się może z 10 sekund. I teraz co? Zdjąć i wyczyścić i nasmarować? Wymiana łożysk? Czy od razu całe koło?

Dziękuję, już machnąłem setę i od razu poleciała akcja z mojego kloca. Szosowiec nawet nie wiedział co się stało ;)

d*pa zmarzła?  Jaka wkładka, jakie spodnie? Te co pokazywałeś z deca?

Pełna osłona powinna zejść po odkręceniu pedała.

Co do koła trudno wróżyć bo:

a) jakie koło?

B) jaki bęben?

c) w jakich warunkach było jeżdżone?

d} regulowane od nowości?

Przede wszystkim zdejmij je i otwórz piastę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha. Ubrania hardcorowe. Kalesony i jeansy Do zakupu ubrań musze przekonać lepsza połowę. Mam już upatrzony. Jak syn zaśnie to wrzucę linki.

Co do kola. Poniżej macie link do modelu. Ja jeździłem tylko po asfalcie. Raz w deszczu. Ojciec jeździł nim do pracy, tez asfalt. Raz na jakiś czas zrobił wypad do lasu.

https://www.giant-bicycles.com/pl/argento-rs-3-2014

Edytowane przez suqub

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalesraki i dżiny to nie wróży nic dobrego. Do chodzenia ujdzie, ale nie do zapierdzielania. Jajka przepocisz, a duuupa i reszta dostanie ;)

Ta piasta jest w dość wytrzymała, ale jak nigdy nie była otwierana i do tego "sucha" od nowości.

Poniżej jak to wygląda:

0_0_productGfx_f17541f8be080a9b06136e3ff

Pooglądaj, bo tego się nie da spi..ć

Jak masz wersję na zacisk, to nieuniknione, że tuleja jest krzywa za sprawą krawężnika i wtedy ten sam efekt.

Otwórz to!

Edytowane przez kaido2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam już jakiś argument dla żony. Tyle, że mamy już dwójkę dzieci to może jej to być na rękę

Dzięki za podpowiedzi co do koła. Narazie będę jeździł.
Musze zrobić sobie w piwnicy mały kącik serwisowy. Póki co brak warunków do rozebrana koła. W domu odpada przy moich gremlinach.

Ciuchy, które planuję kupić:

1. Koszulka na długi http://www.decathlon.pl/koszulka-termoaktywna-dugi-rkaw-300--id_8343882.html
  2. Bluza na długi rękaw https://www.decathlon.pl/koszulka-dugi-rkaw-700-id_8343628.html#
  3. Spodnie długie https://www.decathlon.pl/koszulka-dugi-rkaw-700-id_8343628.html#
  4. Rękawiczki https://www.decathlon.pl/rkawiczki-na-rower-mtb-520-dugie-id_8296115.html
Edytowane przez suqub

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również uważam, żebyś zaglądnął do piasty. Nie zepsujesz, bo nie ma czego :) a się nauczysz :)

Ja lubię gubić drobne części jak coś rozkładam. Zdarzało mi się wielokrotnie jak jakąś elektronikę naprawiałem. Przy rowerze jak coś rozbieram, to pudełko i worek trytek. Części co są razem trytkami i do pudełka. :)

Ale faktycznie przy szkrabach, to pod kluczem by to być musiało. :)

I przestroga, jak koło już źle chodzi, nie ma smaru, to uważaj aby się bierznie kulek nie wytarły, bo potem d*pa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po czym poznam, że się wytarly? Jakieś wrzery? Wiecie może jeszcze o jakiś trikach albo pułapka na które trzeba uważać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kulki przestają być kulkami i na bierznika widać wrzery.

Z czego to pierwsze jest spotykane dość często, to drugie rzadziej.

Dobrze wyczyść i nasmarój łt43. Ewentualnie wymień kulki lub wianek jak będzie potrzeba ( ale wątpię żeby taka była)

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi