Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

pewnie tak

mój tylny hebel miał miękką klamke od nowści, spać przez to nie mogłem, dałem na msze - nie pomogło

kupiłem zestaw do odpowietrzania, za pierwszym razem efkekt takise....za 2 i 3 razem odpowietrzałem tylko zakładając lejek na klamke i pomując - pomogło, klamka jest twara jak bym viaugry do układu dodał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zwsze stosowałam proces opisany wyżej. Czyli proces pełny. Wymieniając kabel, nie miałem zresztą wyjścia

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak egzo napisał, tutaj metoda przedstawiona w sposób łopatologiczny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciężko jest za pierwszym razem idealnie to odpowietrzyć, tym bardziej tył

dlatego napisałem o porstym sposobie z lejkiem po takim książkowym odpowietrzeniu

odpowietrz, pojezdzij - lejek

znowu pojezdzij i znowu lejek

tył jest upierdliwy do odpowietrzenia ale da się ;)

jaj mam obie manetki twarde jak kamień teraz, przód był ok od pozątku, tył marudził

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z najlepszych, jak nie najlepszy tutorial w sieci. Mi wyszedł tył za pierwszym razem bez problemu, także powinno być ok. Robione dokładnie tak jak na filmie. Przód tak samo lałem. Po tym tęgo męczyłem hamulce na zjazdach i nic. Klamka jak to vandit ują... Jakby viagrą poczęstowana, tak twarda... A lane tylko raz. A porządnie. W Zeszłym sezonie na początku. Czyli bite rok temu. Około 800km temu.

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Chciałbym prosić o radę bardziej doświadczonych. W związku z tym, że mój obecny 8mio letni rower zaczyna dogorywać planuję zmianę na coś nowszego w pełni amortyzowanego z możliwością blokad. Pewnie mógłbym reanimować swój obecny sprzęt i tak pewnie zrobię ale decyzja zapadła i chcę zdecydowanie coś na większych kołach. Obecnie mam 26" z osprzętem deore xt (dla mnie klasa) i hamulcami tarczowymi. Z początku jeździłem dużo, później mniej (dzieci, itp.). Ostatnie dwa lata znów więcej.

Do rzeczy...Wpadł mi w oko taki oto rower: Cube HPA120 Pro 2017. Myślę o wersji z kołami 29 bo obecny 26 już mnie męczy na szybkich przelotach. Rama 19 (wzrost 178, przekrok 80cm, waga 72kg). Czy ten rower w ogóle wart jest swojej ceny? Czy jest trwały? Głównie koła. Oecnie można kupić za około 5200zł. Być może jest jakaś lepsza alternatywa w tej kwocie? W przedstawionym rowerze podoba mi się osprzęt, dwubiegowa przednia przerzutka, hamulce, schowane linki w ramie, amortyzatory (bo są).

Rower potrzebny jest mi do rekreacji aczkolwiek trochę ambitnej. W zeszłym roku wróciłem do jazdy na rowerze i wciąga mnie coraz bardziej. Robię do 60km dziennie ale jeźdżę przeważnie w weekendy. 60% po drogach nieutwardzonych - leśne ścieżki czasem dziurawe czasem piaszczyste, szuter. Dojazdy to jednak asfaltowe ścieżki rowerowe. Nastawiłem się na 29". Teoretycznie pod moje potrzeby byłby to dobry wybór ale czy na pewno?

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie, porady. Proszę również o wyrozumiałość. Lubię jeździć ale technicznie rowerowy ze mnie amator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze wyposażony rower za przystępne pieniądze. Podstawowy amorek powietrzny. Czyli ok. Troszkę słabe heble jak na taki rower.

Generalnie ok. Do ostrej jazdy wymienił bym heble i uważał na amor gdyż ostrego katowania może długo nie wytrzymać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy musi być MTB? Ja do lasu używam roweru przełajowego. Oponę trochę większą dałem niż standardowo czyli zamiast 33mm dałem 38mm. MTB na oponie 29x2,1 używam jednie w zimie na śnieg i bardzo poważny teren. Na CX trzeba się trochę pomęczyć w terenie ale już na szutrach czy ścieżkach leśnych CX mknie jak marzenie. O ścieżkach rowerowych nie mówię nawet bo to najwłaściwszy rower na miasto. Zmiana z MTB na CX to głównie kwestia w głowie. :) Ja jak przesiadłem się na CX kilka lat temu to nie wyobrażam sobie jazdy na MTB poza naprawdę powżymi dziurami i korzeniami.

Pozytyw zmiany MTB na CX pozwala na zakup dużo lepszego roweru za te same pieniądze. Za 5-6 tysięcy kupisz porządny rower CX a za więcej już maszynę rewelacyjną. Czuję że otworzę tym postem dynamiczną dyskusję. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rower kupił bym nowy więc gwarancja 2 lata obowiązuje. Na amortyzator chyba też? Bardziej boje się o koła. Ewentualnie gdyby po gwarancji padł amortyzator to z jakimi kosztami naprawy/serwisu ewentualnie wymiany należy się liczyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do turystyki, to ja bym się raczej do trekinga składanił. Kolega chce fulla trailowego. Ścieźkowca. Pewnie wynika to z tego, że szuka głównie komfortu.

Dobrej klady amor o takim skoku, to 1,7k zł i wzwyż.

Jak nie będziesz tym latał dropów po 2m i serwisował amor jak trzeba, cto nic mu nie będzie.

Koła będą ciężkie. Ale raczej mocne.

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Chcę koniecznie amortyzator z tyłu (z możliwością blokady). Obecnie mogę sobie zęby powybijać jak wpadnę na dziurawą ścieżkę. Trochę mam porównanie bo jeźdźę motocyklami enduro dobre 10lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty szukasz roweru do wygodnego ścieżkowania? Dobrze rozumiem? Nie do latania? Czy innego katowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytanie o wielkość Ramy Trek Superfly 6 2017 ?

Panowie mam pytanie odnośnie wielkości ramy. ( Trochę się spóźniłem z tym pytaniem ponieważ rower jest w moim posiadaniu jakieś 6 miesiecy.)

Nurtuje mnie kwestia przekroku : mój przekrok to jakieś 83,5 cm. ( poziomica docisnieta do krocza trochę mocniej, tak jakbym siedział na siodelku)

Kupiłem rozmiar 19,5. Mierzyłem również rame 18,5. Na 19,5 poprostu lepiej mi się jeździło podczas próby. 18,5 wydawał mi się jakiś taki krótki. Sprzedawca tez sugerował 19,5.

Zaznaczam iż dobrze się czuje obecnie na tym rowerze chciałbym się jednak podpytać bardziej doświadczonych forumowiczow czy nie kupiłem za dużej ramy.( oczywiście jakiś lekki bike fitting latem będzie wskazany: ( trochę mi cierpną ręce podczas dłuższych jazd )- chyba kwestia ustawienia siodelka

Zaznaczę również iż nie ściągam się w maratonach itp ...

Ten mój przekrok 83,5 to oczywiście na boso ( bez obuwia ) ☺

Na www.1 enduro. Pl znalazłem miedzy innymi opinie :

" Co ciekawe, odległość górnej rury od genitaliów jest często polecanym kryterium doboru rozmiaru ramy, co jest okrutną bzdurą. "

Ja rzeczywiście zbyt dużego luzu nie mam ale jakoś ten temat mnie ostatnio dręczy.

Moje wymiary ponizej:

YOUR MEASUREMENTS

Actual Inseam 83.5 Cm

Trunk69 Cm

Forearm38 Cm

Arm63 Cm

Thigh59.5 Cm

Lower Leg57.5 Cm

Sternal Notch151 Cm

Total Height184 Cm

Standover Height Range

31.2 - 31.9 Inches

Virtual Top Tube Length

24.8 - 25.2 Inches

Stem Length

10.2 - 11.8 Cm

BB Saddle Position

75,8 - 77.3 Cm

Saddle Handlebar

56.7 – 58,3 Cm

Co o tym sądzicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę bić rekordów. Chcę się w miarę szybko i komfortowo przemieszczać. Do katowania na pewno nie. Skoków ekstremalnych nie planuje ale wiadomo czasem może gdzieś podbić na górce czy nierównościach :).

Do szaleństw chciałbym zdecydowanie coś innego. Taki lżejszy substytut motocykla enduro/trial z pedałami i wspomaganiem prądem. Póki co to bardzo odległy temat bo drogie a i technologia się mocno rozwija.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co piszesz, to ten rower będzie dla ciebie odpowiedni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz dziękuje za obszerne wyjaśnienia.

Dobrej klady amor o takim skoku, to 1,7k zł i wzwyż.
Jak nie będziesz tym latał dropów po 2m i serwisował amor jak trzeba, cto nic mu nie będzie.
Koła będą ciężkie. Ale raczej mocne.

Co ile czasu/przebiegu serwisuje się taki amortyzator? W motocyklu jeśli nie jeździ się w rajdach i zawodach to raczej dopiero jak zaczyna źle pracować albo padnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie będzie dużo latane w błocie to raz na rok wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cube fajny, niezbyt agresywny.

Co do superfly to rama ok, 18.5 jest nievo krótsza ale przekrok ma ten sam o ile pamiętam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trollu. Przekrok jest inny

W 18,5 jest 77,6

W 19,5 jest 79,5

Rama 18,5:

Reach 42,7

Stack 60,1

Rama 19,5:

Reach 44,3

Stack 60,1

Co o tym sadzicie ( dobra rame wybrałem ?)

Edytowane przez robert1883

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie na pewno bylo ale nie moge znalesc tematu , jakie sakwy polecacie na wyprawe po Polskim wybrzezu na 4 dni , wyjadow z sakwami bede mial jeden dwa razy do roku , dlatego nie chce czegos drogiego , cos co wytrzyma 4 dni na szuterkach , lesnych sciezkach i asfltach Polskich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, trochę pomyliłem z fuelem. Tutaj jako ciekawostka - fuel ex na ramie 19.5 ma mniejszy przekrok niż 18.5. Stack jest taki sam.

A ramę masz dobrą, wszystko wg tabel treka. Ja mam 183cm wzrostu, przekrok 83, też mam ramy 19.5 w swoich trekach, jeździ się ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mysle ze to dobry wymiar ramy , ja mam 189 cm , przekrok 89cm i mam rame 21.5" i tez jest ok kilomatry rzędu 150 i nic nie boli ,rece , plecy wszytsko ok 

Edytowane przez revolta4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z okazji premiery nowej Capry nie omieszkałem pojeździć na swojej starej jeszcze nowej ;)

4e82cadf4cb0a416d299f45262c36a47.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chętnie bym zobaczył jakiś film z jazdy, od ciebie, albo Trollu, tudzież innej osoby z forum dysponującej " czołgiem " :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chętnie bym zobaczył jakiś film z jazdy, od ciebie, albo Trollu, tudzież innej osoby z forum dysponującej " czołgiem " :)

W Poznaniu ? No proszę Cię. Nawet chodniki poprostowali. Jak tak patrzę na małe mieściny to tam chociaż pozostały indrustialne wynalazki poprzedniego ustroju - można bawić się urban dh.

Dzisiaj takie maleństwo znalazłem, ale nawet trochę męczące przy takich temperaturach:

0365878eee4e52c49b30f6491bf8ae58.jpg

Czekam na kwiecień, to wrzucę ją do bagażnika i w góry...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi