Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, sanik napisał(-a):

Mały upgrade gravela, wjechały opony MTB 😜🤭

tłusto :)

u mnie 44mm weszło na styk ( stara rama ) ale więcej już i tak bym nie chciał do gravela

22 minuty temu, Burns napisał(-a):

A ja się pytam w jakim celu ?

moda Panie moda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, ecipeci napisał(-a):

tłusto :)

u mnie 44mm weszło na styk ( stara rama ) ale więcej już i tak bym nie chciał do gravela

moda Panie moda :)

Moda modą, ale skoro jest możliwość zmieszczenia to czemu nie spróbować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, sanik napisał(-a):

Moda modą, ale skoro jest możliwość zmieszczenia to czemu nie spróbować?

pewnie, że można spróbować, ja na przykład zostaje przy tym co mi pasuje, przyzwyczajam się do czegoś co mi odpowiada, według mnie takie tłuste opony zamulą rower trochę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, ecipeci napisał(-a):

pewnie, że można spróbować, ja na przykład zostaje przy tym co mi pasuje, przyzwyczajam się do czegoś co mi odpowiada, według mnie takie tłuste opony zamulą rower trochę 

Na asfalcie zamulają, w terenie lecą.

Na pewno najszybciej mi się jeździ na Caracalach 40c, ale w terenie te opony nie istnieją.

Jeszcze za wcześnie wyciągać wnioski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, sanik napisał(-a):

Na asfalcie zamulają, w terenie lecą.

Na pewno najszybciej mi się jeździ na Caracalach 40c, ale w terenie te opony nie istnieją.

Jeszcze za wcześnie wyciągać wnioski.

ja szukam kompromisu powiedzmy - Tufo Thundero 44mm na asfalcie sobie radzi i w terenie też, któryś rok jeżdżę na tych oponach i bardzo mi pasują bo już je dobrze znam jak się zachowują itd itp., wcześniej były takie same ale 40mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, ecipeci napisał(-a):

ja szukam kompromisu powiedzmy - Tufo Thundero 44mm na asfalcie sobie radzi i w terenie też, któryś rok jeżdżę na tych oponach i bardzo mi pasują bo już je dobrze znam jak się zachowują itd itp., wcześniej były takie same ale 40mm

Thundero u mnie też kiedyś wpadną. 

Sam się muszę przekonać, czy one są takie świetne, jak piszą jedni, czy też takie gówno, jak twierdzą inni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy są świetne ale w mojej opinii są dobre i dobrze kleją w zakrętach i nie zamulają na asfaltach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, sanik napisał(-a):

Lepiej po piachach rower idzie, a na mazowszu trochę tego jest.

No i z ciekawości 😜

Mogłeś na pierwszy rzut oka nie zauważyć, że to było pytanie podchwytliwe, w kontekście tej mojej wypowiedzi:

i antyteza do tego co napisał @nav

Tak to moda, nawijanie makaronu na uszy i naginanie rzeczywistości pod siebie, żeby nie powiedzieć prostacko, że pierdolenie.

To czemu zwykli zjadacze chleba tak hucznie i licznie nie kupowali rowerów CX, tylko była to nisza dla tych, którzy rzeczywiście na nich ścigali się ?

Nie znam, żadnego gravelowca, który nie kombinowałby z oponami, rozumiem szukanie odpowiedniego bieżnika pod siebie, ale to zawsze jest w ta sama nutę, zwiększanie rozmiaru opony w celu poszukiwania dodatkowej amortyzacji i kalkulowanie strat na prędkości, szosa vs teren (co oczywiście jest głupotą bo nigdy nie przewidzimy jak to się zmieni dla tego typu roweru, chyba, że ktoś lubi trzepać dzień w dzień tą samą pętlę).

Że na wszystkim  da się pojechać prawie wszędzie jeśli mowa o umiarkowanym terenie to też nic nie wnosi.

Ja zrobiłem sobie kiedyś test i jednego Gravelowego GPX 75km przez jeziora, asfalty, pola i lasy zrobiłem 6 rowerami.

- holenderka z piastą torpedo 3x, przyjemnie, zżyłem się z naturą, spokojnie, długo, nic nie boli - przede wszystkim długo ;) ,

- gravel, pisałem czułem się jak ta z 50 twarzy Greya ;) ,

- enduro, z oponami 2,25 - ujdzie w praniu, dużo wysiłku, ale w granicach normy,

- enduro z traktorami 2,4 - maksymalny wysiłek, później długie leżenie krzyżem (nie no, tak to aż nie, ale dzień mi to skończyło, żeby nie chciało się nic więcej),

- enduro elektryczne, nudno, trochę zmartwień o baterię czy wytrzyma i w jakim trybie (szczególnie, że to rower wypożyczony więc lekka niewiadoma) i to w/k odcięcie przy tych 25km,

- obecny pokazany powyżej Full XC - sprawnie, szybko (teren lepiej niż gravel, gravel na szosie wyciśnie wieksze V-max), przyjemnie, z zapasem sił. Nie będę jednak wmawiał nikomu, że dokonałem jedynego słusznego wyboru. Chociażby przez to, że to zawieszenie mimo, że kashima (ale nie o nią tu chodzi) nie wybiera tak skomplikowane wahacze w enduro. Wiec jak kogoś zobaczycie na takim rowerze w górach i powie wam, że to ma 120mm skoku i jemu więcej nie potrzeba, bo on nie skacze, to zapewniam Was, że nagina rzeczywistość pod siebie i nie wie o czym mówi bo nic innego nie próbował. Po prostu jeździ na tym co ma i dostosował technikę jazdy pod ten rower. Żaden, najdroższy rower sam nie pojedzie, ale wyspecjalizowany sprzęt czyni jazdę w danym terenie płynniejszą.  

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Burns napisał(-a):

Mogłeś na pierwszy rzut oka nie zauważyć, że to było pytanie podchwytliwe, w kontekście tej mojej wypowiedzi:

i antyteza do tego co napisał @nav

Tak to moda, nawijanie makaronu na uszy i naginanie rzeczywistości pod siebie, żeby nie powiedzieć prostacko, że pierdolenie.

To czemu zwykli zjadacze chleba tak hucznie i licznie nie kupowali rowerów CX, tylko była to nisza dla tych, którzy rzeczywiście na nich ścigali się ?

Nie znam, żadnego gravelowca, który nie kombinowałby z oponami, rozumiem szukanie odpowiedniego bieżnika pod siebie, ale to zawsze jest w ta sama nutę, zwiększanie rozmiaru opony w celu poszukiwania dodatkowej amortyzacji i kalkulowanie strat na prędkości, szosa vs teren (co oczywiście jest głupotą bo nigdy nie przewidzimy jak to się zmieni dla tego typu roweru, chyba, że ktoś lubi trzepać dzień w dzień tą samą pętlę).

Że na wszystkim  da się pojechać prawie wszędzie jeśli mowa o umiarkowanym terenie to też nic nie wnosi.

Ja zrobiłem sobie kiedyś test i jednego Gravelowego GPX 75km przez jeziora, asfalty, pola i lasy zrobiłem 6 rowerami.

- holenderka z piastą torpedo 3x, przyjemnie, zżyłem się z naturą, spokojnie, długo, nic nie boli - przede wszystkim długo ;) ,

- gravel, pisałem czułem się jak ta z 50 twarzy Greya ;) ,

- enduro, z oponami 2,25 - ujdzie w praniu, dużo wysiłku, ale w granicach normy,

- enduro z traktorami 2,4 - maksymalny wysiłek, później długie leżenie krzyżem (nie no, tak to aż nie, ale dzień mi to skończyło, żeby nie chciało się nic więcej),

- enduro elektryczne, nudno, trochę zmartwień o baterię czy wytrzyma i w jakim trybie (szczególnie, że to rower wypożyczony więc lekka niewiadoma) i to w/k odcięcie przy tych 25km,

- obecny pokazany powyżej Full XC - sprawnie, szybko (teren lepiej niż gravel, gravel na szosie wyciśnie wieksze V-max), przyjemnie, z zapasem sił. Nie będę jednak wmawiał nikomu, że dokonałem jedynego słusznego wyboru. Chociażby przez to, że to zawieszenie mimo, że kashima (ale nie o nią tu chodzi) nie wybiera tak skomplikowane wahacze w enduro. Wiec jak kogoś zobaczycie na takim rowerze w górach i powie wam, że to ma 120mm skoku i jemu więcej nie potrzeba, bo on nie skacze, to zapewniam Was, że nagina rzeczywistość pod siebie i nie wie o czym mówi bo nic innego nie próbował. Po prostu jeździ na tym co ma i dostosował technikę jazdy pod ten rower. Żaden, najdroższy rower sam nie pojedzie, ale wyspecjalizowany sprzęt czyni jazdę w danym terenie płynniejszą.  

To jest to co mówiłem i pisałem kilka lat temu że gravele przejdą ewolucje i zatoczą koło , rower szosowy z oponą 37c do wszystkiego przejedzie wszystko lepszy niż xc , a tu coraz wygodniejsza pozycja napędy mtb , coraz szersza kiera coraz większa flara zaraz kiere rozciągną że zrobi się prosta , opona 2.2 , amortyzacja przód amortyzacja tył , i …….

Gravel , szutry premium i zmęczony asfalt . Ma to sens .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, ecipeci napisał(-a):

To co, w zasadzie jak włożę do swojego KTMa baranka to będę miał prawie taki rower przedprodukcyjnie? (Nie chce mi się)

A tak bardziej poważnie to kusi mnie założyć opony od gravela, ale muszę od kogoś pożyczyć, bo szkoda mi kasy na takie testy.

Chyba, że komuś zalegają jakieś 44c (1.9-2,0-max 2,1 cala) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Burns napisał(-a):

To co, w zasadzie jak włożę do swojego KTMa baranka to będę miał prawie taki rower przedprodukcyjnie? (Nie chce mi się)

A tak bardziej poważnie to kusi mnie założyć opony od gravela, ale muszę od kogoś pożyczyć, bo szkoda mi kasy na takie testy.

teraz takie "monstery" powstają i będzie tego coraz więcej :

https://www.pivotcycles.com/en-us/bikes/les-sl-drop-bar

https://pinarello.com/europe/en/bikes/gravel/competition/grevil-mx/grevil-mx-sram-xx-sl-eagle-axs-xtr

mi żadne opony aktualnie nie zalegają :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Burns napisał(-a):

Po taniości continental duble fighter lll cena jakoś 69 zł a są naprawdę spoko 2.0 

I na asfalcie i na szutrze 

IMG_8005.thumb.jpeg.15b8e75b4af83fc04f04004731121f4b.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czekamy na efekty, choć ja na koło 26" bym nie wrócił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Burns napisał(-a):

Raczej nie będzie to samo. W tym Treku rama wygląda jak z mtb, ale geometria jest inna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Artur74 napisał(-a):

Też będzie monster 🙂

Znowu zabawa 👍

żółty najszybszy 🤩😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, satanic napisał(-a):

No tu byłoby za dużo zabawy ze zmianą kół na większe. 

12 minut temu, ecipeci napisał(-a):

żółty najszybszy 🤩😀

Zaraz obok czerwonego 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, satanic napisał(-a):

Bo jesteś koń wielki 😀😀😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, Artur74 napisał(-a):

Też będzie monster 🙂

IMG-20260302-WA0004.jpg

IMG-20260302-WA0003.jpg

Znowu zabawa 👍

Podoba mi się 👍👍👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ecipeci napisał(-a):

teraz takie "monstery" powstają i będzie tego coraz więcej :

https://www.pivotcycles.com/en-us/bikes/les-sl-drop-bar

https://pinarello.com/europe/en/bikes/gravel/competition/grevil-mx/grevil-mx-sram-xx-sl-eagle-axs-xtr

mi żadne opony aktualnie nie zalegają :) 

https://velonews.pl/posts/8518-pinarello-prezentuje-grevil-mx

Cena 8500 Euro - to już nawet śmieszne nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Burns napisał(-a):

https://velonews.pl/posts/8518-pinarello-prezentuje-grevil-mx

Cena 8500 Euro - to już nawet śmieszne nie jest.

ceny graveli są krótko mówiąc pojeb...e ale producenci jadą na modzie i doją jak mogą

mi np. podobają się poniższe rowery ale ceny są zabójcze za sztywny rower z barankiem

https://3t.bike/products/extrema-italia-rival-e1-gx-eagle-tranmission-axs-1x12-discus-45-40?variant=54815082316110

https://www.eddymerckx.com/en_PL/bikes/SBISCTEMC008

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, revolta4 napisał(-a):

Bo jesteś koń wielki 😀😀😀

Gdzie tam, zmalałem😄

Jakoś jak teraz człowiek spogląda na 26" to taki mały ten rower się wydaję,  na żywo jeszcze 32" jeszcze nie widziałem ale pewnie robi wrażenie.

Edytowane przez satanic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, satanic napisał(-a):

na żywo jeszcze 32

Nie widziałem , tylko filmy w necie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi