Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy tu pokazywać mojego staruszka, dobre 15 lat ze mną.
Do mojej amatorki jest wystarczający, dzisiaj zrobił 30km, jezdnia, ścieżka, leśne dukty
Pozdrawiam maniaków kręcenia - bez prądu 6fbf4477e9e13e02c767998e18af3ea0.jpg678f0fea862be34520fe7afb6c1b0a83.jpg

Wysłane z mojego SM-G780F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś została odkryta tzw "trasa złoto", super szutry, asfalty na wsi, pięknie było i nawet słońce się pokazało 😀☀️🚴

GarminConnect_20260328-143201.png

IMG_20260328_142025.jpg

IMG_20260328_141950.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ty masz tam za koła ????? Obręcze jakieś szerokie , opony wiem a koła ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, revolta4 napisał(-a):

Co ty masz tam za koła ????? Obręcze jakieś szerokie , opony wiem a koła ? 

Koła CSC, stożek 45, wew.29mm. Piasta klon rachet 54t. Dwa bębenki dali. Zobaczymy jak to będzie się spisywać na dłuższą metę. Na razie jest super.

Opony też zyskały, mniej pływają w zakrętach.

Różne są opinie o szerokich gumach, ale ja jestem na tak. Jak to idzie po piachu, czy innym grząskim terenie.

A na twardym spokojnie ponad 30 km/h się utrzymuje bez wysiłku większego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, sanik napisał(-a):

Koła CSC, stożek 45, wew.29mm. Piasta klon rachet 54t. Dwa bębenki dali. Zobaczymy jak to będzie się spisywać na dłuższą metę. Na razie jest super.

Opony też zyskały, mniej pływają w zakrętach.

Różne są opinie o szerokich gumach, ale ja jestem na tak. Jak to idzie po piachu, czy innym grząskim terenie.

A na twardym spokojnie ponad 30 km/h się utrzymuje bez wysiłku większego.

czyli teraz prosta kiera i w końcu normalny rower 🫣😎

ja Białego treka już sprzedałem zrobiłem 204 km i starczy mi 

nigdy więcej baran ️ nigdy ! 
nigdy więcej wąskich gum !!!!!

nie znalalzlem żadnych plusów względem prostej kiery w baranie a wąska guma tylko ogranicza mnie ,

Te Twoje koła fajnie wyglądają szerokość wewnętrzna też zacna , czekam na dalsze opinie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, revolta4 napisał(-a):

nie znalalzlem żadnych plusów względem prostej kiery w baranie a wąska guma tylko ogranicza mnie ,

Te Twoje koła fajnie wyglądają szerokość wewnętrzna też zacna , czekam na dalsze opinie .

Prosta kiera to jeden chwyt, do tego na skręconych nadgarstkach.

Baranek to trzy chwyty.

Zresztą, co kto lubi, to ma sprawiać radość a nie problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, revolta4 napisał(-a):

Białego treka już sprzedałem zrobiłem 204 km i starczy mi 

Szybko poszło🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, satanic napisał(-a):

Szybko poszło🤣

Czekałem na ciebie 😀nie nie nie to było drugie i ostatnie podejście miałem nadzieję jeszcze jak będzie mniejszy rower to będzie ok ale nie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@sanik jak wiadomo każdy jeździ czym chce, ale wydaje mi się, że pójście w tak szerokie gumy zaczyna przeczyć idei stworzenia graveli. Podobnie jak amortyzacja.

Sam jeżdżę na 45c i absolutnie nie widzę potrzeby nic szerszego, jeżdżę wszędzie i po wszystkim.

Poza tym to samo można mieć za zdecydowanie niższą cenę kupując sztywnego mtb.

I nie jest tak, że prosta kierownica to tylko jeden chwyt…

Edytowane przez zaq

Mniejsza z perfekcją, wystarczy być bardzo dobrym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już zatraca się od jakiegoś czasu, a pokazany ostatni Scott sztywny, lekki z prostą kierownica i chwytami by ręce odciążyć tylko to potwierdza, branża zatacza koło, a tu fajnie to wyjaśnione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, zaq napisał(-a):

@sanik jak wiadomo każdy jeździ czym chce, ale wydaje mi się, że pójście w tak szerokie gumy zaczyna przeczyć idei stworzenia graveli. Podobnie jak amortyzacja.

Sam jeżdżę na 45c i absolutnie nie widzę potrzeby nic szerszego, jeżdżę wszędzie i po wszystkim.

Poza tym to samo można mieć za zdecydowanie niższą cenę kupując sztywnego mtb.

I nie jest tak, że prosta kierownica to tylko jeden chwyt…

Znam takich miłośników gravela co jeżdżą na 35c i też twierdzą, że jest im super. I spoko ich wybór.

Ja jeździłem na 40c, 45c, teraz 51mm i wiem, co mi pasuje. Też mam już jakiś ogląd jaki bieżnik wybrać i czemu semislicka nie.

I po co mi mtb, jak do gór mam pół Polski?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam zamiaru robić do nikogo personalnych wycieczek, bo to nie o to chodzi.
Ludzie kupują gravela, bo jest modny, ale niekoniecznie dla nich, bo potem nie taki komfort, nie taka trakcja.

A wg mnie typowy gravel to już od startu świadomy kompromis.

Godzinę temu, sanik napisał(-a):

I po co mi mtb, jak do gór mam pół Polski?

Ale nie chodzi o mtb do jazdy po górach, tylko sztywny do takiej jazdy jak na gravelu, a przy okazji zdecydowanie tańszy. 

Mam wielki szacunek to takich osób jak @revolta4, ma modę w d*pie i potrafił szczerze się przyznać, że dokonał błędnego wyboru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, satanic napisał(-a):

To już zatraca się od jakiegoś czasu, a pokazany ostatni Scott sztywny, lekki z prostą kierownica i chwytami by ręce odciążyć tylko to potwierdza, branża zatacza koło, a tu fajnie to wyjaśnione.

Czy ja o tym nie pisałem z 4 lata temu 😀😀😀😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak jeszcze przy okazji chciałbym zapytać, skoro kolega @sanik opisał koła csc.

Co dla amatora, poza wyglądem, a to kwestia gustu, wnosi w gravelu taki stożek? Bo dla zawodowca i wszelkie maści koniny to jest dla mnie zrozumiałe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, zaq napisał(-a):

A tak jeszcze przy okazji chciałbym zapytać, skoro kolega @sanik opisał koła csc.

Co dla amatora, poza wyglądem, a to kwestia gustu, wnosi w gravelu taki stożek? Bo dla zawodowca i wszelkie maści koniny to jest dla mnie zrozumiałe :)

A w samochodzie jeździsz na felgach stalowych, czy alu? Co one wnoszą? 🤔

Wiadomo jak jest, maszyna ma cieszyć z jazdy i oko, a piasty też ucho 🤣🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, jak dla mnie niech każdy jeździ na czym chce, nawet może być dysk.

Pytam z ciekawości, bo sam nie chciałem mieć, a coraz częściej pojawiają się wyższe stożki i zastanawiam się czy coś wnoszą poza samopoczuciem i jednak może warto  :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba być czujnym jak ważka jak boczny wiatr dmuchnie przy takich stożkach ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, revolta4 napisał(-a):

Ale jaja 🤣 normalnie pisanki 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Burns napisał(-a):

Ale jaja 🤣 normalnie pisanki 😉

czepiasz się 😀😉😆

chciałem robić więcej km w krótszym czasie i okazało się że to nie działa , baranek dla mnie zaznaczam nie ma żadnej przewagi nad prosta kiera na prostej kierownicy łapy mnie nie bolą mogę robić km , a lepszy dostęp do hamulców i łatwiej się staruje takim rowerem , a wąską oponą to dramat 🎭 

no i tyle były dwie próby 

IMG_7994.jpeg

IMG_3627.jpeg

Okazało się że nie i tyle 

król jest tylko jeden 😀

IMG_7541.jpeg

Żeby coś odmłodzić spróbowałbym jeszcze scotta 

IMG_8660.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
45 minut temu, zaq napisał(-a):

Nie no, jak dla mnie niech każdy jeździ na czym chce, nawet może być dysk.

Pytam z ciekawości, bo sam nie chciałem mieć, a coraz częściej pojawiają się wyższe stożki i zastanawiam się czy coś wnoszą poza samopoczuciem i jednak może warto  :) 

A ja nie mam pewności czy to można nazwać stożkiem, bo ani to super wysokie, ani szpiczaste, te większe i szersze chińskie rozmiary to z reguły obręcze asymetryczne - to niby in plus.

Wystawię odważną tezę, że te nadmuchane rozmiarowo obręcze przypominające stożkowe to konsekwencja takiego a nie innego procesu technologicznego powstawania chińskich obręczy CF z chińskiego CF. To nie ujma bo sam mam od tego sezonu chińskie CF też podobnie nadmuchane usłyszałem już od kilku serwisantów, którzy komuś zamleczali te koła, że są pełni podziwu co Chińczycy wyprawiają, mówiąc wprost, gorsze kwiatki widzieli w markowych kołach CF z przedziału 4-7k. @revolta4 nie czepiam się, zastanawiam się czy nie mogłeś wypożyczyć, żeby pozbyć się złudzeń.

Baranek ma jedną zaletę, przewagę (może ma więcej, ale ja znam jedną) pozaycja na nim tworzy mniejszy żagiel z pleców i ramion niż na prostej kierownicy od 760-780, czyli chcąc nie chcąc na asfaltach, tych długich prostych lub ze zjazdami jest się szybszym ( i to nawet w górnym chwycie) ...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Burns napisał(-a):

Baranek ma jedną, zaletę przewagę (może ma więcej, ale ja znam jedną) pozaycja na nim tworzy mniejszy żagiel z pleców i ramion niż na prostej kierownicy od 760-780, czyli chcąc nie chcąc na asfaltach, tych długich prostych lub ze zjazdami jest się szybszym...

z tym się zgodzę bo to odczułem ale na asfalcie jest tak nudno że ostatnio jak jechałam nad jeziorko 25 km w jedną stronę to nie wiem czy przez 17 km się nie zdrzemnąłem no nic nie pamiętam 😀

14 minut temu, Burns napisał(-a):

nie czepiam się, zastanawiam się czy nie mogłeś wypożyczyć, żeby pozbyć się złudzeń

Może i mogłem , ale tak , 

Mieszkam w takim miejscu że chcąc zobaczyć „cywilizację „ w sensie duży sklep rowerowy , miejsce w którym coś mogę wypożyczyć to jest 80 km , po revolcie który był za duży biorąc domane które było mniejsze byłem pewnien że  ten rower się przyjmie że będę miał rowerek na asfalty i te lepsze i gorsze a w lekki teren będzie ten stary rower , ale jednak nie , wolę lasy szutry polne drogi jeziora rzeki których mam wokół mnóstwo, nikt nie trąbi za mną nie ociera się lusterkiem żadne auto o mnie , nie wyprzedzają się na trzeciego , spokój cisza kolarstwo romantyczne , a czy ja mam średnią 22 na godzinę czy 26 to chyba mam to w d…. Jeżdżę zbieram km na stravie i tyle 😀💪🚴‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, revolta4 napisał(-a):

z tym się zgodzę bo to odczułem ale na asfalcie jest tak nudno że ostatnio jak jechałam nad jeziorko 25 km w jedną stronę to nie wiem czy przez 17 km się nie zdrzemnąłem no nic nie pamiętam 😀

Może być jeszcze tak, że efekt latargu spowodowała zupełnie inna pozycja ciała na rowerze, czyli patrzenie się pod przednie koło. Tam trzeba bardziej zmuszać kark do patrzenia na wzrost niż w MTB. Nie mówię o przyzwyczajeniu się do roweru, to właśnie najbardziej widać przy przesiadce / zmianie sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozdział zamknięty nie ma powrotu sprawdziłem dwukrotnie nie podobało mi się i tyle , teraz czas na fulla 😀😆😉😎🫣

Zart , jeżdżę tym co mam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Full nawet lekki w wersji XC ma następujące zalety:

• zwiększa komfort przez zmniejszenie wytrzepania lędźwi,
  • pozwala szybciej i pewniej przelatywać po wertepach,
  • Jeżeli ma blokady a jak ma 3 stopniową z manetki to nawet na prostych spadek przenoszonej mocy jest niewielki,

Ma też swoje problemy. U mnie ( i nie tylko u mnie) takie:

• Zejście w KTM Scarp z tylnej tarczy hamulcowej 180 na 160mm. Brak odpowiedniej sztywności bocznej dla tak odchudzonej ramy przy mojej wadze. Efekt był taki, że każde naciśnięcie na korbę z prawej strony kończył się metalicznym piskiem ocierania klocka o tarcz. Uprzedzając to nie była kwestia regulacjibo ta była dobrze zrobiona a hamulce Ultimate mają nawet regulację odsunięcia klocka od tarczy. Po prostu jej już brakowało. Jak się okazało po zagranicznych forach to nie tylko mój problem. Rama ma nawet napisane PM160 i w tym przypadku używanie adaptera +20mm jest niewskazane.
  • Przejechane 120km i odkręciła się sama główna śruba pivota nad supportem. Przytrzymała ją zębatka tarczy bo ta sama wysokość. Minus taki, że ciężko byłoby to naprawić w terenie (zdejmowanie korby). Plus taki, że w rowerach XC o takiej konstrukcji gdzie tylko śruba jest elementem nośnym, kończy się to wyłamaniem tylnego trójkąta z przedniego. Rama kaput. W endurówkach (nie wszystkich) jest jeszcze tuleja nośna a śruby są bardziej zatyczkami, które ją tylko przytrzymują.

IMG20260321195751.jpg

IMG20260321195914.jpg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi