Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Używam benzynę od lat. Żadnych efektów ubocznych.

Należy regularnie kontrolować wyciągnięcie łancucha. To jest ważne.

A zakup skuwacza i tak cię prędzej czy później nie minie :)

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tez myślę. Polecisz jakiś skuwacz. Jaka kwota jest sensowna za takie urządzenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa. Profesjonalny warsztatowy z walizki tej mojej.

http://allegro.pl/klucz-lancucha-pro-skuwacz-8-9-10-11rz-prtl0033-i6204889299.html on ma zapasowy pin, wygodny jest.

I drugi w toolu rowerowym, który jeździ ze mną na wycieczki

http://allegro.pl/zestaw-narzedzi-topeak-mini-20-pro-black-i6029597895.html

Gdyby mi w trasie łańcuch pierdykną, to mam się czym ratować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam spinkę u siebie ale skuwacz mam w toolu rowerowym, użyłem raz gdy dopasowywałem nowy łańcuch więc wiem, że działa :P

nie wiem jak benzyna może źle wpływać na łańcuch skoro to metal i nie rozpuszcza się w benzynie  :P maszynki do mycia łańcucha na pewno bym nie kupił a nawet gdybym miał to nie chciałoby mi się z tym bawić. Na szybko pędzlem i np wd-40 w celu rozpuszczenia syfu zdziałasz to samo, żeby dobrze spenetrować łańcuch to potrzebna jest kąpiel w benzynie ekstrakcyjnej. Później suszenie i smar.

Ja może na wiosnę kupię drugi łańcuch, dobrym pomysłem jest serwis jednego łańcucha kiedy drugi mamy na rowerze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również mam spinke.

Ale czasem bez skuwacza się nie obejdzie.

Na przykład do założenia spinki, czy do rozpięcia w innym rowerze.

Należy też pamiętać, że spinke trzeba wymienić raz na kilkanaście rozpięć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja była jak na razie rozpinana raz, nie liczę dziewiczego spięcia na nowym łańcuchu  :lol:

skuwacz wiadomo że potrzebny, łańcuch może pęknąć lub można pogiąć ogniwo w każdym miejscu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra... Przekonaliscie mnie. Dzisiaj kupuje skuwacz a w miedzy czasie benzynę ☺ Do sylwestra wyczyszcze rower.

@egzo w twoim rączka jest metalowa czy plastikowa?

Edytowane przez suqub

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainwestuj lepiej w dobry tool - ja mam krossa, kumpel ma crak brothers i chociaż ja na krossowego nie narzekam to jednak crank brothers wyższa jakość i jego bym polecał. Tool tak czy inaczej trzeba przy sobie mieć, już nie raz miałem ze znajomymi sytuację że komuś się przednia przerzutka poluzowała, rozkręcił się wózek tylnej przerzutki czy jak ostatnio trzeba było skracać linkę. Skrzynki narzędziowej ze sobą wozić nie będziesz. Osobny skuwacz jest wygodniejszy ale na tą chwilę dla mnie to nieopłacalny zakup. W tym roku używałem skuwacza raz. Ten z multitoola w zupełności wystarczy. No chyba że chcesz co 2gi dzień go używać to wtedy można pokusić się o lepszą wygodę ;)

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o toola, to topeaka mini 20 pro polecam.

Kilkukrotnie mnie ratował. Ma demontowalny skuwacz, do użytku jako osobne narzędzie. Wygodne rozwiązanie. Cały tool też bardzo porządny.

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie szukam stacjonarnego narzędzia.

A z tooli podobają mi się crank brothers. Jaka macie opinie na temat ich wyrobów? Maja dłuższe narzędzia. Myślę, że przydatne.

Edytowane przez suqub

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porządne.

Minus? Nie wygodny i mało praktyczny skuwacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mało praktyczny? skuwacz służy do rozkuwania łańcucha, jeżeli da się nim to zrobić to jest praktyczny. O kluczu oczkowym 18 powiesz że jest niepraktyczny? Krossowy skuwacz jest może wygodniejszy bo ma (nazwijmy to) kawałek pręta za który możemy wygodniej przytrzymać narzędzie. Mówię o tych toolach:

crank-brothers-multi-19.jpg8869_0_Kross-Crucial-11-multitool_1280x1

co do demontowalnych "części" - szukałem ale nie umiem znaleźć filmiku unitedcyclist, w którym to pada dość trafne stwierdzenie (unitedcyclist również poleca crank brothers) - trzymasz toola w ręce, myślisz "coś się tu odkręca ale tego raczej nie zgubię" to błąd - jeżeli pomyślałeś o zgubieniu to na pewno to zgubisz  :lol:  w domu, w warsztacie ok - może nie. W środku lasu raczej tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam tool jak jest metalowy może dać fajna dźwignię. Crank są super. Chyba Nigdy nie miałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w crank brothers opierasz palec za ten kawałek skuwacza z napisem, w krossie jest ten kawałek pręta i tam już 2 palcami go przytrzymasz. Dla jednym problem dla innych nie ;)  Ten topeak wygląda solidnie ale dobrze widzę, że trzeba kręcić łbem wypychacza? Mała część, w mokrych warunkach na pewno w 2 palcach średnio się takim czymś kręci. Ok, jest oczko na imbus - ale musimy mieć do tego imbus (mamy tool więc jest imbus), sam skuwacz jako osobne małe narzędzie jest na pewno wygodny ale z imbusem z multitoola to już 2 narzędzia które musimy "ogarnąć". Dużo wygodniejsze jest rozwiązanie crank brothers czy krossa gdzie całego toola używamy jako pokrętła/dźwigni. Im coś prostsze tym lepsze

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie.

Tam wchodzi jeden z imbusów toola włwściwego.

Mogę powiedzieć, że jest to wygodne i solidne. Generalnie cały jest bardzo porządny.

Sytuacja własna :

Kolega ma cranka i ściągnął łańcuch. Prawie sobie rękę tą blaszką pociął. Nie rozkuł. A topeakiem poszło samo.

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym Was zapytać czy w sezonie zimowym warto się np. rozciągać albo robić inne rzeczy aby sezonu nie przespać. Jezeli proponowalibyscie ćwiczenia to jakie? Nie chciałbym sezonu rozpocząć z naciagnietymi sciegnami.

Kardio + ogólnorozwojówka.

Kardio wiadomo - bieganko, pływanko, reszta w zależności ku czemu ma to służyć = plan treningowy na siłce, ale...... Ci co dymają coś w okresie zimowym i tak mają przewagę nad tymi co zaczynają sezon.

Po co tracić pieniądze na jakiś drogi odtłuszczacz lub maszynkę.

Benzyna, skuwacz, słoik i szmatka :)

Równie dobrze można by napisać : " po co tracić czas na szejka? " A czas to przecież.. ;)

Polecisz jakiś skuwacz. Jaka kwota jest sensowna za takie urządzenie?

Takim wymieniłem  przynajmniej naście łańcuchów:

http://allegro.pl/skuwacz-wyciskacz-bike-hand-sl-326a-do-lancucha-i6106298378.html

maszynki do mycia łańcucha na pewno bym nie kupił a nawet gdybym miał to nie chciałoby mi się z tym bawić. Na szybko pędzlem i np wd-40 w celu rozpuszczenia syfu zdziałasz to samo, żeby dobrze spenetrować łańcuch to potrzebna jest kąpiel w benzynie ekstrakcyjnej. Później suszenie i smar.

Ja może na wiosnę kupię drugi łańcuch, dobrym pomysłem jest serwis jednego łańcucha kiedy drugi mamy na rowerze ;)

A to aż tyle zajmuje oporządzenie łańcucha, że  jeden na rowerze, a drugi....?

W potrzebie używam maszynki Barbieri, pisze w potrzebie , bo w całej zabawie w rower zdarzyło się to może 2 razy. Cały proces trwa może góra 10 minut, a łańcuch  z wyglądu jak nówka. Koszt takiej maszynki to jakieś 3 dychy + odpowiedni płyn do garów jak skończą się sample w zestawie. Nie ma smrodu i praktycznie nie ma brudu, bo wszystko zostaje w maszynce którą potem..... do michy.

.

.

.

Łańcuch przechodzący przez maszynkę jest całkowicie zanurzony w roztworze czyszczącym.

Jeżeli chodzi o spinki to są różne:

Stare Shimano zapinałem ile wlezie i nigdy mi się łańcuch nie rozpiął.

KMC 9s po ok nastu zapięciach pracuje lekko, ale i tu łańcuch się nie rozpiął, Sram potrzebuje więcej rozpięć, by złapał jakiekolwiek luzy :)

Edytowane przez kaido2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kaido czyli maszynkę i odtluszczaczu polecasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ta ma magnes? Myślałem nad Finisz Line. Ona ma magnes ale 70zl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Magnes? Ku czemu miałby on tam służyć? Maszynkę trzymasz w ręce i co nie które mają dodatkowo zaczep za wózek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiera metal. Może to takie rowerowe voodoo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A chyba że tak :D

Spokojnie, sprzęt bez takich udziwnień jest nad wyraz w zupełności wystarczający.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I o to chodzi Po co przepłacać. W takim razie kupie maszynkę, odtluszczacz i skuwacz.

Edytowane przez suqub

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli maszynka... Jednak :)

Skuwacz się przyda na pewno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi