Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

u mnie za bardzo nie ma terenu na fulla zeby nie powiedziec nie ma x caliber ma bardzo lekko . nie wiem czy w swoim ghost nie zalozyc szerszych oponek i bedzie taki gravelik z prosta kiera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Chciałbym prosić o radę bardziej doświadczonych. W związku z tym, że mój obecny 8mio letni rower zaczyna dogorywać planuję zmianę na coś nowszego w pełni amortyzowanego z możliwością blokad. Pewnie mógłbym reanimować swój obecny sprzęt i tak pewnie zrobię ale decyzja zapadła i chcę zdecydowanie coś na większych kołach. Obecnie mam 26" z osprzętem deore xt (dla mnie klasa) i hamulcami tarczowymi. Z początku jeździłem dużo, później mniej (dzieci, itp.). Ostatnie dwa lata znów więcej.

Do rzeczy...Wpadł mi w oko taki oto rower: Cube HPA120 Pro 2017. Myślę o wersji z kołami 29 bo obecny 26 już mnie męczy na szybkich przelotach. Rama 19 (wzrost 178, przekrok 80cm, waga 72kg). Czy ten rower w ogóle wart jest swojej ceny? Czy jest trwały? Głównie koła. Oecnie można kupić za około 5200zł. Być może jest jakaś lepsza alternatywa w tej kwocie? W przedstawionym rowerze podoba mi się osprzęt, dwubiegowa przednia przerzutka, hamulce, schowane linki w ramie, amortyzatory (bo są).

Rower potrzebny jest mi do rekreacji aczkolwiek trochę ambitnej. W zeszłym roku wróciłem do jazdy na rowerze i wciąga mnie coraz bardziej. Robię do 60km dziennie ale jeźdżę przeważnie w weekendy. 60% po drogach nieutwardzonych - leśne ścieżki czasem dziurawe czasem piaszczyste, szuter. Dojazdy to jednak asfaltowe ścieżki rowerowe. Nastawiłem się na 29". Teoretycznie pod moje potrzeby byłby to dobry wybór ale czy na pewno?

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie, porady. Proszę również o wyrozumiałość. Lubię jeździć ale technicznie rowerowy ze mnie amator.

A czy musi być MTB? Ja do lasu używam roweru przełajowego. Oponę trochę większą dałem niż standardowo czyli zamiast 33mm dałem 38mm. MTB na oponie 29x2,1 używam jednie w zimie na śnieg i bardzo poważny teren. Na CX trzeba się trochę pomęczyć w terenie ale już na szutrach czy ścieżkach leśnych CX mknie jak marzenie. O ścieżkach rowerowych nie mówię nawet bo to najwłaściwszy rower na miasto. Zmiana z MTB na CX to głównie kwestia w głowie. :) Ja jak przesiadłem się na CX kilka lat temu to nie wyobrażam sobie jazdy na MTB poza naprawdę powżymi dziurami i korzeniami.

Pozytyw zmiany MTB na CX pozwala na zakup dużo lepszego roweru za te same pieniądze. Za 5-6 tysięcy kupisz porządny rower CX a za więcej już maszynę rewelacyjną. Czuję że otworzę tym postem dynamiczną dyskusję. :D

Panowie, temat wraca. Pogadałem z kilkoma ludzmi, poczytałem więcej i zweryfikowałem swoje potrzeby. Myślę, że na dzień dzisiejszy nie jest mi potrzebny "full" nawet w wersji ścieżkowca. Może jako następny rower....

Idę w stronę wygodnej pozycji za kierownicą. Jazda 60% szosa, pozostałe szutry, leśne ścieżki. Nie bez znaczenia jest możliwość przekształcenia w sprzęt na kikudniową tułaczkę. Budżet trochę urósł a poprzednie roczniki w zasadzie się wyprzedały.

Na dzień dzisiejszy mój wybór to Cube Cross EXC 2018. Oficjalna cena to 6899zł ale jest do negocjacji a przy tej sumie można coś tam ugrać. Mam w zasadzie 3 pytania do wyjadaczy:

1. Czy rower wart jest swojej ceny?

2. Czy istnieją lepsze alternatywy w tym budżecie?

3. Opony stockowe są dość wąskie (Schwalbe Smart Sam, Performance Kevlar, 44x622). Do codziennej jazdy powinny być ok. Mam trochę planów rowerowych. Na początek  zamierzam wybrać się na Jurę Krakowsko-Częstochowską na tydzień jak się ociepli. Myślałem o oponach ok 1.95-2.10. Da radę na fabryczne obręcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten rower to jest treking.

Wypasiony jak diabli. Drogi. Ale to dalej treking. Czyli w cięższy teren to to się nie nadaje. Na ścieżki utwardzane, na asfalt.

Opony 2.0 i więcej tu raczej nie wejdą.

Poszedł bym inną drogą.

Mianowicie kupił rower xc, nawet fulla xc i podniósł pozycję mostkiem.

Będzie to rower lubiący wyprawy w teren.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz mam mętlik.... W takim razie może zapytam od tyłka strony.... Jeśli iść w fulla i wziąć pod uwagę Cube 120 HPA to stockowe kapcie 29"-2.25. Można zejść do 1.8-1.9 na oryginalnych obręczach? Czy na tą obręcz mogę założyć 28"?

A może źle kombinuję..?. Zdaję sobie sprawę, że z rowerami uniwersalnymi jest jak z uniwersalnymi oponami....W zasadzie do niczego.

Na codzień optymalny byłby ten crossowy, bo tam gdzie mieszkam jest płasko jak okiem sięgnąć i raczej twardo. Ciągle brakuje mi prędkości. Esktremalny teren to tylko na siłe. Muszę mieć jednak możliwość przejazdu przez las bez strachu, że mi koła odpadną. Od czasu do czasu chciałbym też wrzucić rower w samochód i pojeździć nie tylko wkoło komina. Tym bardziej, że sporo w delegacje jeżdzę. Dlatego tak kombinuję z tymi oponami...

Edytowane przez Błyskawiczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Błyskawiczny, tak. Oponę 2.0 tam dasz.. Ale to upośledzenie tego roweru będzie.

Jeśli masz budżet jak ten trening kosztuje i założenia tak jak mówisz, jazda wokół komina i odświętne szaleństwo... To ja bym poszedł w dwa rowery.

Crosa/trekinga, tańszego, do 2K. A za resztę full z małym skokiem ( 100-120) albo średnim ( 140-160)

Masz szerokie wymagania, które z jednym rowerem są niemal niewykonalne.

@Andrzej68, popatrz na ofertę gianta. Ale też na inne marki. Szukaj jak najwyższego osprzętu. Daj tu linki, to doradzimy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Blyskawiczny biez normalnego XC . skoka amora 100mm mocna rama . kolo 29" mozliwosc zalozenia opony 1.9 bez problemu possukaj modelu gdzie rama mam mozliwosc zalozenia blotnikow i bagaznika i wszystko

Kilka postow wyzej wkleilem swojego treka jezdze aktualnie na oponie 2.1 mam zalozony bagaznik . moge posmigac po lesie . blokuje amor i jade po asfalcje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram

Maszyny uniwersalne. Można tłuc po lesie i pocinać asfaltem całkiem skutecznie

Masz fotkę mojego. Samoróbka na bazie ramy GT Avalanche

30efd94446d95b0dc72bcf2fbe5ff715.jpg

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A cross i MTB maja podobne napedy ? MTB po asfalcie to nie bardzo jedzie :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Napędy są podobne.

Ht na ludzkich oponach na asfalcie idzie całkiem nieźle. Nie przesadzajmy.

Fitnessy mają napędy szosowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np. 48/11 w MTB ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

48.. To już pod blat szosowy podchodzi.

U mnie jest korba 38-24 i kaseta 11-36

A w szosie 50-34 i kaseta 11-34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nie sa takie same. Giant Roam ma np. 48/11, a to sporo szybciej na asfalcie i szutrze niz 36/11 w MTB. Do tego szersze opony, ciezszy amortyzator, kola ... ogolnie MTB jest ciezszy od crossa, cross ma tez bardziej komfortowa geometrie. Sama zmiana opon to nie wszytko, zeby zrobic MTB z crossa i odwrotnie :)

Kolega pisze, ze ma plasko wokol domu i brakuje mu predkosci, wiekszosc jazdy to asfalt i szutr. Na blacie 36 i koronce 11 moze i sie rozpedzi, ale musialby miec kadencje jak szlifierka katowa :)

Edytowane przez 70'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalna kadencja. Czytaj 90 i spokojnie polecisz 30 i jeszcze biegów zostanie.

48/11 to jest już ciężki bieg na zjazdy na ogromną prędkość. 60/70km/h. Na prostej, trzeba być kaido, żeby to użyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg. kalkulatora przy przelozeniu 36/11 i kadencji 90, kola 29 cali tocza sie z predkoscia okolo 22 km/h, ale to kalkulator, rzeczywistosc moze jest inna, albo jakis trafiony kalkulator w internecie znalazlem :)

Edit.

Nie wiem, jak jezdzi kolega i czy 48/11 to ciezki bieg. Ja mam w MTB 42/11 i to nie jest moim zdaniem duzo, szczegolnie z gorki, ale ja jezdze niestety stosunkowo twardo (Pewnie max kadencja to 90-100)W szosie mam 52/11 i tam rzeczywiscie jest juz ciezko na plaskim, ale crossem tez czasami jedzie sie z gorki i wtedy 48/11 moze sie przydac.

Edytowane przez 70'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim crossie z korbą 48X36X26T i kasetą 11-36T (napęd 3x10) nigdy mi nie zabrakło odpowiedniego przełożenia, natomiast muszę przyznać, że skrajne też zdarza mi się wykorzystać - mam taką górkę, gdzie zarówno na podjeździe jak i zjeździe jest akurat :)

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz wyobraz sobie, ze nie masz najwiekszego blatu i jezdzisz tylko na srodkowym.

Bedzie dobrze ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie z czego dokręcić, a jakiś szczególnie silny się nie czuję.

Właśnie ogromny zakres przełożeń jest dla mnie cechą charakterystyczną tego typu rowerów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Wg. kalkulatora przy przelozeniu 36/11 i kadencji 90, kola 29 cali tocza sie z predkoscia okolo 22 km/h, ale to kalkulator, rzeczywistosc moze jest inna, albo jakis trafiony kalkulator w internecie znalazlem :)

Takie przełożenie i kadencja 90 to jest na bide ze 40 km/h, nie chce mi się liczyć, ale na pewno Twój kalkulator jest zły ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za tydzien w Lidlu poszukiwane stojaki rowerowe po 139 ;):P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie przełożenie i kadencja 90 to jest na bide ze 40 km/h, nie chce mi się liczyć, ale na pewno Twój kalkulator jest zły ;)

Masz racje. :)

Kalkulator wzialem stad

http://mikemtb.pl/porady/20121216-kalkulator-do-obliczania-stopniowania-napedu

Teraz bardziej sie do tego przylozylem i liczy prawidlowo, to ja musialem zle dane podstawic.

Nie zmienia to jednak mojej opini, ze te 36/11 to w crosie troche niewiele, szczegolnie w przewazajaco plaskim terenie.

Edytowane przez 70'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wy musicie miec naprawde kopyta jak kon.u mnie jest 36 blat i 11 koronka . musi byc prosty odcinek zeby tego uzywac albo gorka. Jechac tak szutrem to trzeba miec nogi .3 blatowe mtb czesto najwiekszy blat maja 46zebow . 48 trekking i 50 i ponad szosa .

Mysle ze do jazdy po plaskim nie zawodnikowi tylko do rekracji. Blat 46 i kaseta 36na 11 to spokojnie wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

To wy musicie miec naprawde kopyta jak kon

W internetach same "frumy" siedzo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem, że ze skrajnych korzystam tylko pod i z dużej górki - na asfalcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O przepraszam , ja słaby na rowerze jestem :)

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi