Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

sinel

W miarę tani chronometr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Poszukuję zegarka naręcznego o następującej charakterystyce:

- automat (ew. kinetyk, ale to już znacznie mniej ciekawa opcja);

- szwajcar z certyfikatem C.O.S.C.;

- na pasku skórzanym (nie żadne bransolety);

- data (numer dnia miesiąca);

- nie chcę metali takich jak: złoto, srebro, platyna - jedynie stal szlachetna lub coś podobnego;

- tarcza musi umożliwiać szybkie i dokładne odczytanie czasu (nic tak nie denerwuje jak tarcza na której zaznaczone są tylko pełne godziny - pojedynczymi kreskami); mile widziane cyfry rzymskie;

Zarówno wizyta u zegarmistrzów, jak i kilka godzin poszukiwań w Internecie niewiele przybliżyły mnie do jakiegoś konkretnego wyboru - albo cena zaczynająca się tak ~3k (i do tego jakieś wstawki złote np. wskazówki), albo nie do pogodzenia są 2 pierwsze punkty. Jest może coś co przeoczyłem. Oczywiście to nie jest sztywna lista wymagań, ale chcę by zegarek był dokładny.

Jeśli znacie coś w rozsądnej cenie (max. 2k, mniej = lepiej) to proszę o propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certyfikat C.O.S.C do 2000 zł, nowy = niewykonalne. Niestety przy takim budżecie nie można mieć wszystkiego. Za duże wymagania za mały budżet.

Najtaniej co mogłoby Cię zainteresować to chyba Tissot Luxury lub Le Locle (bardzo ładny i czytelny) z certyfikatem - około 3 000 zł.

Tu przykład - oczywiście stalowy z zarówno tarczą jasna i czarną również dostępny.

post-12004-0-05121300-1367136447_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certyfikat C.O.S.C do 2000 zł, nowy = niewykonalne. Niestety przy takim budżecie nie można mieć wszystkiego. Za duże wymagania za mały budżet.

Najtaniej co mogłoby Cię zainteresować to chyba Tissot Luxury lub Le Locle (bardzo ładny i czytelny) z certyfikatem - około 3 000 zł.

OK obadam te Tissoty (są u pobliskiego zegarmistrza), ale mimo wszystko cena wydaje mi się nieakceptowalna (z trudem zwalczam tę pokusę). Może więc jest coś ciekawego, bez certyfikatu (ale wciąż dość dokładne) za nieco mniejsze pieniądze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez certyfikatu to bez problemu za połowę kwoty tzn około 1500 zł do 2000 zł.

Przyjrzyj się takim zegarkom jak:

Certina DS1 (również w nowym wydaniu z rzymskimi indeksami może Ci się spodobać

Tissot Le Locle standardowy bez certyfikatu (około 1400 zł)

Steinhart Marine II (jeśli masz duży nadgarstek bo to spory zegarek)

Candino Classic

Co do ceny podanych wcześniej modeli z certyfikatem to jakby nie patrzeć cena jest świetna - najtańsze zegarki z certyfikatem (dobrej marki i ładne) na rynku - nie może być lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajdziesz masę przykładów zegarków, z różnych krajów, które bez certyfikatu u userów osiągały wyniki lepsze niż progowe wartości COSC - więc tak na prawdę ten certyfikat to hłyt markieringowy. Ale jeżeli o to Ci właśnie chodzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA bym raczej powiedział, że kupując zegarek z certyfikatem COSC mamy gwarancje, że zegarek od ręki chodzi nam z małą odchyłką dobową - to zapewnia nam certyfikat.

Przy zakupie zegarka bez certyfikatu może on być równie dokładny lub niekoniecznie - jednak po dotarciu i kilku korektach u zegarmistrza bez problemu uzyskamy wynik równy/lepszy jak tych z certyfikatem, które niejako na starcie po zakupie gwarantują nam wysoką dokładność.

Także płacimy częściowo za marketing, ale jednak za gwarancje małej odchyłki również.

Certyfikat gwarantuje dokładność - brak certyfikatu nie gwarantuje niedokładnosci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certyfikat gwarantuje dokładność - brak certyfikatu nie gwarantuje niedokładnosci :)

Generalnie zgoda (gwarantuje: w znaczeniu w razie wpadki po wysłaniu zegarka do serwisu wyregulujemy go:-)), ale polecam lekturę

http://www.chronocentric.com/watches/accuracy.shtml

i niech sinel sam odpowie sobie na pytanie, czy warto za to płacić >1000 PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certyfikat to poza dokładnością chodu super wykończenie mechanizmu oraz użycie lepszych materiałów.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certyfikat dokładności odnosi się do dokładności.

Nie mieszajmy różnych systemów walutowych!

Super wykończenie mechanizmu oraz użycie lepszych materiałów ani same z siebie tej dokładności nie gwarantują, ani nie są do niej koniecznie potrzebne (przynajmniej w odniesieniu do normy COSC) ani nie muszą wraz z certyfikatem wystąpić.

A tak w ogóle, to przez "super" każdy może rozumieć co innego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK odpuszczę sobie dopłacanie 1k PLN za certyfikat (oczywiście jeśli reszta nie będzie rażąco gorsza), ale jeszcze musi trochę czasu upłynąć nim na coś się zdecyduję i rozrzut mam nie mały: jakiś czas temu pomyślałem że kupie sobie porządny zegarek - założyłem budżet 400 PLN, potem po obejrzeniu co i jak zwiększyłem go do 2k PLN, a pewnie skończy się jeszcze jakimś przeskokiem (trudno mi określić przy jakiej kwocie uznam, że cena jest absurdalna, ale raczej więcej niż za motocykl nie zdecyduję się wyłożyć).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli tak piszesz, to odradzałbym kupowanie zegarka po cenie bliskiej tej, jaką ostatecznie uznasz za "absurdalną".

Istnieje poważne ryzyko, że po jakimś (raczej krótkim) czasie stwierdzisz, że to nie do końca to (w miarę pogłębiania wiedzy typy i priorytety się zmieniają) i utkniesz z dużą dla Ciebie gotówką włożoną w zegarek, który będzie Cię z każdym dniem tylko rozczarowywał.

Kup najpierw coś za "bezpieczne" pieniądze, aby albo traktować to jako początek kolekcji (docelowo z punktu widzenia użytkowania warto mieć 2-3 zegarki na różne okazje) albo uznając, że są w życiu ważniejsze sprawy, dać sobie spokój z pakowaniem pieniędzy w zegarki poprzestając na umiarkowanym wydatku i nie zaprzątać sobie już tym głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko byłoby dobrze, ale:

co to za producent?

jak pewne są takie zakupy?

jaki to mechanizm (niezawodność)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W środku jest ETA 2836-2 COSC

Co do marki, użyj wyszukiwarki forumowej, to nie boli.

Sprzedawca działa na chrono24 od dziesięciu lat. Nie są znane przypadki konfliktów, związanych ze sprzedawanymi przedmiotami. Posiada sklep stacjonarny, w którym można zobaczyć zegarki na żywo. Jest polecany przez innych sprzedawców w serwisie.

Tu masz samodzielny sklep internetowy tego sprzedawcy :

http://www.uhren-miquel.com/Mido-Baroncelli-III-automatic-Chronometer_art_4057_en.html

Jak widzisz, zegarek ten w sprzedaży kosztuje dobrze ponad 3k. Ten egzemplarz został nabyty, w grudniu zeszłego roki i nie był noszony. Stad upust 30%. Cóż więcej mogę powiedzieć. Porządny zegar, w atrakcyjnej cenie. W tym przedziale cenowym (>2.3k), króluje ETA 2824-2 w wersji standard, ewentualnie TOP.

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj, mogę Ci oddać swój chronometr. I tak nie będę miał z niego pożytku już. Fosforyzowane indeksy + indeksy rzymskie na '12' '6' i '9'. Kremowa tarcza. Sygnowana koronka. Zegarek jest niepowtarzalny, bo jak głosi napis na tarczy jest to Limited Edition. Marki również nie trzeba nikomu przedstawiać. Żyć nie umierać po prostu :D Panie i Panowie, mam (nie)przyjemność zaprezentować prezent na Wielkanoc od dziadka (dostałem również jakieś inne japońce nie japońce oraz Poljota 17 jewels :D ). Tak się oto prezentuje ów chronometr:

post-56726-0-66206200-1367405676_thumb.jpg

Pamiętaj! Masz go ode mnie za free :) Zapłacisz tylko za przesyłkę bo mi szkoda niestety, zbieram na coś oryginalnego :D

Kacper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa tygodnie temu kupiłem w sklepie Atlantic Worldmaster Chronometer za 1.817,- zł (cena wyjściowa 2.595,- zł), z certyfikatem, gwarancją.

Trochę pewnie poleżał, bo to ten model...

http://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/272_Atlantic_Worldmaster_Automatic_COSC_Chronometer_53751412

ale chodzi z odchyłką 2 sek na dobę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny ten Atlantic - rzeczywiście ma wodoszczelność do 100m, czy to tylko błąd w ofercie?

(00)[][](00)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.