Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

janosiks

1 z 3 czyli pierwszy zegarek do garnituru

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Dopiero rozpoczyna się moja przygoda z zegarkami - kończą się studia, zaczyna się praca i czas powoli realizować marzenia.

Do roku pewnie kupię coś w przedziale do 4tyś, jednak teraz potrzebny mi jest w granicach do 1600 zł.

Moje typy:

1. Catorex C'Attractive z mechanizmem ETA 2824 - ten mi się najbardziej podoba

2. Tissot T-Classic Le Locle (ponad budżet)

http://allegro.pl/ti...3281992461.html

3. Edox on jest za 1620 (przy karcie stałego klienta -10%)

http://www.apart.pl/...i,c,2,Edox,2681

Catorex jest mało popularną marką, czy jest sens na nią stawiać, czy lepiej kupić Edoxa - z serwisem apart ?

Jeden z bosów forumowych pisał o końcówce EX jako źle kojarzonej w Polsce - mnie to też trochę zraża do tego zegarka, ale z wyglądu jest bardzo ładny.

jeśli macie w głowach inne lepsze modele w tych cenach to dajcie propozycje - będę wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja osobiście postawiłbym na Catorexa, z podanych wyżej wygląda najlepiej, a nawet za kilka lat naprawa tego mechanizmu nie powinna stanowić większego problemu.

no i dla klubowiczów mają zniżki ;)

life's a piece of shit [...] just remember that the last laugh is on you. and always look on the bright side of life

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym żadnego z tych nie wziął. Jeśli w stosunkowo krótkim czasie chcesz kupić coś do 4 tys. zł, to tak zrób i kup Stowę Marine Original. Albo od razu ją zamów na stronie Stowy, bo na realizację zamówienia czeka się w tym momencie mniej więcej do października (płatność na samym końcu). Piękny zegarek, warto poczekać. Są też wersje z rzymskimi cyframi zamiast arabskich i z matową kopertą zamiast błyszczącej, a także z czarnym cyferblatem.

marine-original-1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie Tissot choć nie przepadam za tą marką. Ale jest najciekawszy :)

życie zaczyna się po 200...km/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mirosuaw

Racja piękny jest - wskazówki zwłaszcza.

kolejny zegarek myślę do realnie w marcu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na Twoim miejscu odpuściłbym kupno zegarka "nas chwile". Skro masz zamiar kupić w ciągu roku droższy a więc pewnie taki jaki sobie upatrzysz to nie wchodziłbym w jakiś substytut, od razu kupowałbym ten zegarek docelowy, po prostu dozbieraj, trochę poczekaj i kup to co chcesz :)

Jeżeli jednak Masz "ciśnienie" aby już teraz kupić to wg mnie w pierwszej kolejności Tissot Le Locle ( sprawdzony model), Catorex a na końcu Edox. Obejrzyj sobie jeszcze Certiny w Automacie, np. DS-1, First lub Caimano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mirosuaw

Racja piękny jest - wskazówki zwłaszcza.

kolejny zegarek myślę do realnie w marcu :(

Jako tańszy substytut tej Stowy możesz rozważyć Steinharta Marine albo Archimede Deck Watch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Steinhart w polsce 1820 czy taniej da się kupić na jakiejś zagranicznej stronie ? wersja z rzymskimi cyframi.

@proki1971

Nie planuje zakupu tylko jednego zegarka w dłuższym okresie czasowym, więc substytut nie będzie niechcianym dzieckiem, a jedynie o ograniczonym budżecie. Kolejny zegarek będzie kolejną zachcianką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Steinhart w polsce 1820 czy taniej da się kupić na jakiejś zagranicznej stronie ? wersja z rzymskimi cyframi.

Pogadaj przez PW z forumowiczem SIRLUKE1.

To oficjalny dystrybutor Steinharta w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@proki1971

Nie planuje zakupu tylko jednego zegarka w dłuższym okresie czasowym, więc substytut nie będzie niechcianym dzieckiem, a jedynie o ograniczonym budżecie. Kolejny zegarek będzie kolejną zachcianką.

No to zmienia postać rzeczy, jeżeli ma to być początek zabawy z zegarkami. Zastanów się jeszcze nad rozmiarem, ten Tissot i Catorex maja 40mm a Steinhart Marine już 44 mm i do tego jest dosyć gruby. Musisz brać pod uwagę grubość nadgarstka, parametry zegarka i tego do czego ma Tobie służyć. Stowa jest mniejsza, ma 41mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nadgarstek mam 17,5cm,

przeznaczenie - spotkania z klientami.

fakt Steinhart jest gruby - widziałem foto porównawcze. Może być mało komfortowy przy mankietach dobrze przylegających do nadgarstka.

ten jest trochę mniejszy

0_0_productGfx_11f08fe4a9015bfe0cefdf0ca86a83fd.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki sam nadgarstek. Nosiłem Steinharta Nav B-Uhr w identycznej kopercie jak Steinhart Marine. Da radę, ale rzeczywiście zegarek będzie duży i raczej nie pod mankiet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten z kolei ma 38mm, jak dla mnie, mimo, że mam ok.17cm , jest mały, ja noszę zegarki 40-43 mm ( w zależności od grubości, kształtu i wyprofilowania koperty, długości uszu itp). Dla Ciebie też może okazać się mały, powinieneś przymierzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym żadnego z tych nie wziął. Jeśli w stosunkowo krótkim czasie chcesz kupić coś do 4 tys. zł, to tak zrób i kup Stowę Marine Original. Albo od razu ją zamów na stronie Stowy, bo na realizację zamówienia czeka się w tym momencie mniej więcej do października (płatność na samym końcu). Piękny zegarek, warto poczekać. Są też wersje z rzymskimi cyframi zamiast arabskich i z matową kopertą zamiast błyszczącej, a także z czarnym cyferblatem.

marine-original-1.jpg

Ale piękność! Jestem na etapie poszukiwań garniturowca za ~4k i ten byłby idealny. Tylko to czekanie do października...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z podanych Tissot Le Locle najpiękniejszy. Ta Stowa wyżej zupełnie mi się nie podoba (przez te nadrukowane indeksy). W garniturowcach preferuję osobiście rzymskie cyfry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olewając chęć zakupu substytutu jednak poczekam kilka miesięcy i zdecyduje się na Stowe Marine:

teraz pytanie o blat:

błyszczący czy matowy ?

który wygląda w/g was zegarofilów elegancko ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość henio.w

Pas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olewając chęć zakupu substytutu jednak poczekam kilka miesięcy i zdecyduje się na Stowe Marine:

teraz pytanie o blat:

błyszczący czy matowy ?

Masz na myśli kopertę?

To już jest pytanie, na które każdy musi sobie sam odpowiedzieć. Tak samo jak z cyframi arabskimi lub rzymskimi.

Statystycznie większość osób odpowie, że bardziej elegancka będzie błyszcząca, a matowa bardziej casual.

Warto też wiedzieć, że błyszcząca szybciej łapie ryski, ale za to łatwiej ją spolerować. Matowa odwrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.