Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dyspozytor

Jak usunąć rysy z koperty szczotkowanej?

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas wymiany pasków zrobiłem kilka rysek na kopercie szczotkowanej, jak je usunąć ? Czy można spróbować ściereczkami tak reklamowanymi tutaj to zrobić ? Boję się że mogę nimi przypolerować kopertę podczas usuwania rys. Co robić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściereczki to polerują i moim zdaniem na dodatek raczej kiepsko, a do powierzchni matowych i szczotkowanych, w warunkach domowych, można spróbować użyć włókninę ścierną zawierającą ścierniwo o odpowiedniej gradacji. Wymaga to trochę prób i błędów, ale jest możliwe, że znajdziesz odpowiednią i będzie OK.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ściereczek CC nie polecam, bo nie nadają sie do szczotkowanych powierzchni :( jeśli rysy masz na wewnętrznej stronie ucha, to zastanów sie, czy jest sens sie nimi przejmować ;) gdyby jednak bardzo Ci przeszkadzały to najtańszym sposobem jest polerka kostkami lub pilniczkami do paznokci - w zależności od rodzaju szczotkowania masz różne gradacje materiału ściernego na kostce ;)

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ściereczek CC nie polecam, bo nie nadają sie do szczotkowanych powierzchni :( jeśli rysy masz na wewnętrznej stronie ucha, to zastanów sie, czy jest sens sie nimi przejmować ;) gdyby jednak bardzo Ci przeszkadzały to najtańszym sposobem jest polerka kostkami lub pilniczkami do paznokci - w zależności od rodzaju szczotkowania masz różne gradacje materiału ściernego na kostce ;)

Dokładnie jak kolega prawi , prosty i tani sposób na pozbycie się rys (przerabiałem ) , zakupić np. taki pilniczek http://www.korso-solingen.pl/Pilnik_do_polerowania_paznokci_1047-73.html ma 4 gradacje więc motodą  prób i błędów  powinieneś doprowadzić kopertę do ładu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... jeśli rysy masz na wewnętrznej stronie ucha, to zastanów sie, czy jest sens sie nimi przejmować ;)...

Dokładnie, możesz tylko jeszcze pogorszyć sprawę jak nie masz doświadczenia.

Pamiętaj, lepsze jest wrogiem dobrego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rysy mam po zewnętrznej stronie, tak zegarek urządził poprzedni właściciel. Cała koperta w idealnym stanie, rysy nie znajdziesz, tylko przy jednym uchu i to na wierzchu. Dlatego muszę coś z tym zrobić i szukam informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ku pamięci czytających ten wątek w przyszłości:

Jeżeli koperta nie jest jednolita, a jedynie pokryta jakimś metalem (np. chromowana), to przy "szczotkowaniu" amatorskim można się dodrapać spodniej warstwy. Dotyczy to raczej starych radzieckich zegarków, więc pewnie akurat w twoim przypadku nie jest problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak kolega prawi , prosty i tani sposób na pozbycie się rys (przerabiałem ) , zakupić np. taki pilniczek http://www.korso-solingen.pl/Pilnik_do_polerowania_paznokci_1047-73.html ma 4 gradacje więc motodą  prób i błędów  powinieneś doprowadzić kopertę do ładu.

Taa... Kupowanie narzędzi zegarmistrzowskich w Rossmann'ie zamiast w hurtowni czy sklepie z narzędziami jest takie... hmm... kobiece.  :D 

Pewnie te pilniczki do paznokci dadzą radę, ale to tak samo jakby w celu wbicia gwoździa w ścianę ktoś zaproponował kupno tłuczka do mięsa, też da radę.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa... Kupowanie narzędzi zegarmistrzowskich w Rossmann'ie zamiast w hurtowni czy sklepie z narzędziami jest takie... hmm... kobiece.  :D 

Pewnie te pilniczki do paznokci dadzą radę, ale to tak samo jakby w celu wbicia gwoździa w ścianę ktoś zaproponował kupno tłuczka do mięsa, też da radę.

A ja tam myślę, że każdy sposób dobry byle był efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tam myślę, że każdy sposób dobry byleby był efekt.

Hmm... każdy sposób... Tylko po co kupować tłuczek do mięsa, gdy młotek jest tańszy i łatwiej nim przybić gwóźdź? Tak samo jest z pilniczkiem do paznokci, np. papier ścierny przyklejony na listewkę jest dużo tańszy, a możliwości wyboru gradacji mamy dużo większe.

Sposobów na wykonanie czegoś jest zazwyczaj więcej niż jeden, tylko tylko, że nie wszystkie sposoby są racjonalne.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Dingo

Ja osobiście używałem gąbki ściernej, do nabycia w hipermarketach np. obi. Z tym że wykańczałem ruchami w jedną stronę kierunkowo do fabrycznych rysek i używałem pod koniec małego nacisku :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam włókninę ścierną, ale zazwyczaj matuję przy jej pomocy mechanicznie, a do matowania ręcznego myślę, że takie gąbki będą lepsze.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tymi ryskami przy zmianie pasków to znak rozpoznawczy ,, mlilosnikow zegarkow '' , po niejednym niemilosniku zegarkow mozna dorwac zegarek w znacznie lepszym stanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pół biedy jeśli teleskop jest zdejmowany w dół i rysy są od spodu ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady, zakupiłem dzisiaj włókninę ścierną. W poniedziałek będę próbował działać, zobaczymy co wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.