Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

rococo

polerowanie czopów

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem

Chciałbym wypolerować czopy w moim mechanizmie, wszystkie części są wyczyszczone w gronalu i teraz pora na polerkę. Nie mam jednak "czopiarki". Myślałem żeby włożyć oś we wkrętarkę, Polerowany czop oprzeć na krawędzi stołu i polerować białą pastą polerską. Czy wiąże się z tym jakieś niebezpieczeństwo, o którym powinienem wiedzieć zanim coś zepsuję? A może jest jakiś lepszy sposób. Za wszelkie uwagi z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jest to mechanizm kosiarki, sposób dobry, powinno się udać, jeżeli zegarka, to na pewno nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jeszcze jedno. Przyjmijmy, że stosując taką metodę nadasz im idealny kształt. Zwiększysz przy tym luz na łożysku. Co z usunięciem zniekształceń otworu łożyska w płycie, tulejowaniem ?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ten sposób dobrze tego nie zrobisz. Czy ten zegar naprawiasz dla siebie czy na sprzedaż na Allegro? Jeżeli dla siebie i ma działać bezawaryjnie to lepiej dać zarobić zegarmistrzowi.

Czopy można wypolerować "krzywo" stracą swój walcowy kształt, co może być przyczyną stawania zegara. Możesz skrzywić lub złamać czop. Bez likwidacji luzów tez zegar długo nie pochodzi. Stal poleruje się chyba zieloną pastą ;) ,a czopy polerownikiem zwilżonym olejem.

Kupiłem kiedyś na Allegro tak odpicowany przez domorosłego zegarmistrza zegar na sprzedaż i teraz jestem przeczulony na niby sprawne zegary :( . Chodził około 9 miesięcy i nagle przestał wybijać godziny. Ułamał się totalnie niefachowo wstawiony ząb, a wałeczki w zębniku nie obracały się, bo były zaklepane :o . Do dorobienia jest koło zębate, zębnik i do wymiany jest bęben od bicia i sprężyna, bo w każdej chwili mogła pęknąć i do reszty zepsuć mechanizm bicia.

Teraz czekam na naprawione koło :) ,a potem składam mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samo polerowanie czopów niewiele pomoże, tak jak pisali koledzy, należałoby potem również usunac luzy. A gdy wystarczy tylko delikatne wygładzenie (czy też dokładniej porządne przeczyszczenie) czopów, to można to zrobić kręcąc nimi w korku z dodatkiem niewielkiej ilości zielonej pasty polerskiej.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jeszcze jedno. Metoda, którą chcesz zastosować (pomijając niebezpieczeństwo połamania) pozwoli tylko na wygładzenie powierzchni. Natomiast polerowanie na czopiarce, za pomocą polerownika powoduje „walcowanie” czopa i poza poprawą powierzchni, jego powierzchniowe utwardzenie, co też jest bardzo ważne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za rady . Dobrze że najpierw zapytałem zanim wziąłem się za psucie.
Chyba będzie lepiej jak nic nie będę z nimi robił, luzów wielkich nie ma, przynajmniej tak mi się wydaje.
Zegar jest dla mnie nie będę go sprzedawał. W mojej wiosce nie ma już zegarmistrza, kiedyś był ale od kilku lat jest tam jubiler.
Panie Piotrze  czy pisząc o korku miał pan na myśli materiał, którego używa się np. do robienia korków do wina czy chodzi tu o jakiś inny korek?
Chciałbym zadać jeszcze jedno pytanie, a mianowicie jak pozbyć się rdzy z osi kół zębatych. Gronal pięknie czyści mosiądz ale z rdzą sobie nie poradził. Nie jest to jakaś gruba warstwa bardziej przypomina szorstki nalot a miejscami widać jeszcze ciemno brązową nienaruszoną stal. Chciałbym zachować ten kolor.  

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Piotrze  czy pisząc o korku miał pan na myśli materiał, którego używa się np. do robienia korków do wina czy chodzi tu o jakiś inny korek?

Tak, mówiłem o najzwyklejszym korku od butelki z winem. :)

Chciałbym zadać jeszcze jedno pytanie, a mianowicie jak pozbyć się rdzy z osi kół zębatych. Gronal pięknie czyści mosiądz ale z rdzą sobie nie poradził. Nie jest to jakaś gruba warstwa bardziej przypomina szorstki nalot a miejscami widać jeszcze ciemno brązową nienaruszoną stal. Chciałbym zachować ten kolor.

No cóż, gdy wystąpi rdza, to trudno będzie zachować ten brązowy kolor, takiego idealnego środka nie ma. Można użyć jakiegoś odrdzewiacza (kwas szczawiowy itp.) przecierając osie nasączoną nim szmatką (pomijając czopy), potem wypłukać, osuszyć i lekko natłuścić, albo potraktować delikatnym papierem ściernym.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.