Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

QuadraFX

Komandirskij - bezel, do czego służą znaczniki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Szukałem, szukałem ale nie znalazłem. Więc zapytam.

Chodzi mi o bezel mojego Komandirskiego Czołgu. Obraca się, OK. Ma nalamowane te czerwone i czarne znaczniki - kropki. OK.

Ale do czego to tak naprawdę służy ?

Dla mnie to jakaś gigantyczna tajemnica. Pewnie prosta sprawa, no ale... "Wicie, rozumicie" ;-)

Z góry dzięki za pomoc :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To taki prosty patent na zaznaczenie odcinka czasowego. Na wskazówce minutowej wstawiasz kropkę i po uplywie pewnego czasu widzisz ile minut upłynęło od zaznaczenia.

W czolgowej moze też posłużyć jako liczyło zniszczonych czołgów wroga :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak mi się właśnie zdawało że pomiar czasu to tylko przykrywka i musi być jakies drugie dno ;-) Dzięki za podpowiedź :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Drugie dno" to było w 24-godzinych Rakietach z trójkolorowym obrotowym pierścieniem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w komandirskich tak jak w rakiecie 24h bezel ma takie samo zastosowanie czyli odmierzanie wacht w marynarce wojennej lub służb w lądowym wojsku

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy bezel ze "standardowej" amfibii i bezel z beczki jest identyczny? tzn czy można je wzajemnie wymieniać??

Jeśli tak, to czy podmianka jest problemem? Mam trochę zajechaną beczkę (głównie właśnie bezel wali po oczach żółcią mosiądzu) i trupka zwykłej amfibii, ale z dobrze zachowanym chromowaniem. 

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Czy bezel ze "standardowej" amfibii i bezel z beczki jest identyczny? tzn czy można je wzajemnie wymieniać??

Jeśli tak, to czy podmianka jest problemem? Mam trochę zajechaną beczkę (głównie właśnie bezel wali po oczach żółcią mosiądzu) i trupka zwykłej amfibii, ale z dobrze zachowanym chromowaniem. 

Powinien pasować bez problemu. Choć zdarzają się wyjątki. Trafiłem na jeden, który pasował tylko na kopertę na której był w oryginale. Na inne nie dało się założyć.

Kolejna sprawa to wysokość szkła. Pół biedy jesli jest dosyć "wysokie", ale jeśli było mocno polerowane to może być wyczuwalna ostra, wewnętrzna krawędź bezela.

No i według mnie te szerokie bezele od "standardowej" Amfibii nie wyglądają dobrze na Beczce ;)

Ale próbować można. Wystarczy przymierzyć. Poza średnicą samego bezela sekret tkwi we właściwym dogięciu drucika-sprężynki wewnątrz bezela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i według mnie te szerokie bezele od "standardowej" Amfibii nie wyglądają dobrze na Beczce
Dzięki, chyba masz rację Yakovlev! wyglądałaby dziwacznie... co z tego, że błyskałaby idealnie chromowaną ramą?

...a tak mogę na przykład ściemniać, że była w boju latem sześćdziesiątego ósmego :)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżę temat, bo jednak jednoznacznej odpowiedzi jeszcze nie było.

Znaczniki mogą oczywiście odliczać minuty (do 60) lub godziny (do 12) po nastawieniu pierścienia na początek okresu, to zastosowanie jest jasne.

Wciąż niejasne jest natomiast dlaczego w komandirach czerwonym kolorem został wyróżniony odcinek o długości 3 godzin (lub 15 minut)? Wachty w marynarce i żeglarstwie są 4-godzinne. Taką długość mają oznaczenia w Rakiecie 24h oraz w niektórych amfibiach, natomiast nie w komandirach i w pozostałych amfibiach - tam jest jeden (lub dwa naprzeciwko siebie) odcinki po 3h.

W dodatku odcinek wydaje się on znajdować _przed_ umowną "kropką dwunastą", sugerując że odmierza ostatnie chwile okresu, a nie pierwsze, chyba że nastawia się kropkę na godzinę docelową.

Jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wciąż niejasne jest natomiast dlaczego w komandirach czerwonym kolorem został wyróżniony odcinek o długości 3 godzin (lub 15 minut)? Wachty w marynarce i żeglarstwie są 4-godzinne. Taką długość mają oznaczenia w Rakiecie 24h oraz w niektórych amfibiach, natomiast nie w komandirach i w pozostałych amfibiach - tam jest jeden (lub dwa naprzeciwko siebie) odcinki po 3h.

Jakieś pomysły?

w komandirach też są bezele z podziałką 3 x 4h . to mój http://zegarkiclub.pl/forum/topic/78956-moje-rakiety/?p=857672

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nim Odues napisał ze w komandirach nie ma 3x4h wiec napisałem ze nie we wszystkich i podałem przykład mojego komandira . w mojej wypowiedzi nie ma stwierdzenia że tylko sa 3x4h lecz że tez sa 3x4h  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za uzupełnienie, zapomniałem z rozpędu sprawdzić czy są komandiry z czterogodzinną podziałką "wachtową".

Wracając do sedna sprawy: do czego służy podziałka trzygodzinna na pierścieniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.