Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tom_tom

Rolex 116613LB Submariner czy Rolex 116520 Daytona

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Mimo, że jest to mój pierwszy post, forum nie jest mi obce, przeglądam je ponad 12 miesięcy i tutaj zacząłem swoją przygodę z zegarkami, a także większość swojej wiedzy o nich. Od roku jestem również posiadaczem klubowej Glycine Combat Sub, z której jestem bardzo zadowolony. Muszę dodać, że to jedyny automatyczny zegarek jaki posiadam.

Mimo upływu czasu i pogłębienia moich zegarkowych horyzontów zacząłem zaglądać na coraz wyższe półki i planować kupno następnego czasomierza. Pomysły były różne, bardzo skrajne, lecz stanęło na marce Rolex. I tu mam dylemat, zastanawiam się pomiędzy dwoma zegarkami - złoto/niebieskim Subem referencja 116613LB i Daytoną w stali i czarnym dial'em referencja 116520. Jestem bardzo ciekawy waszego zdania i argumentacji.

Jestem dość młodą osobą (25lat), miałby to być zegarek na co dzień, lecz po pracy, z racji ceny i tego że pracuję fizycznie i nie chciałbym go zniszczyć. Chciałbym wybrańca zatrzymać na dłużej, lecz jeśli ktoś mógłby mi poradzić co do utraty wartości w/w modeli, również będę wdzięczny!

Aha, jeszcze jedno - zegarek chciałbym kupić nowy, oczywiście po jak najlepszej cenie, więc wasze sugestie co do miejsca/strony internetowej są jak najbardziej mile widziane.

Linki do obu modeli na youtube, (personalnie myślę że to lepsza metoda do oceny niż zdjęcia):

Sub -

Daytona -

Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupno? Stani.swiss. Który model? Też miałbym problem z racji takiej, że zarówno ten SUB jak i Daytona są świetne. Szczególnie ta wersja Suba jest ciekawa. Jeżeli chcesz mieć dosyć oczojebny zegarek to Sub będzie dobrym wyborem. Daytona jest trochę skromniejsza. Który Tobie się bardziej podoba? :)

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Twoim miejscu zastanowiłbym się, czy funkcja stopera w zegarku rzeczywiście będzie Ci do czegoś potrzebna ;) Z tych dwóch, które przedstawiłeś, nie wybrałbym żadnego, bo jeden chronograf mam i jakoś tak, nie ciągnie mnie żeby kupić znów, a po drugie - nie widzę złota na swojej ręce... Z Rolexa rozważałbym (dla siebie (a poza tym to tylko takie gadanie marzyciela :P )) Datejusta (stal) oraz Submarinera (również całego stalowego, z czarną tarczą) :) Zobacz może jeszcze Yacht-Mastera ;)

Kacper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupno? Stani.swiss. Który model? Też miałbym problem z racji takiej, że zarówno ten SUB jak i Daytona są świetne. Szczególnie ta wersja Suba jest ciekawa. Jeżeli chcesz mieć dosyć oczojebny zegarek to Sub będzie dobrym wyborem. Daytona jest trochę skromniejsza. Który Tobie się bardziej podoba? :)

Hej, dzięki za odpowiedź.

Czy w/w sprzedawca ma jakąś stronę internetową? Jak można z nim się skontaktować?

Jeśli chodzi o Suba, wygląda świetnie, mierzyłem na ręcę, wydaje się trochę mały. Sam zastanawiam się nad złotem w zegarku i nie wiem czy to do końca dobry pomysł czy nie za bardzo rzuca się w oczy wręcz czy nie wygląda śmiesznie (pytania o podróby itd.), ale na samej stali niebieska tarcza nie ma wg mnie ułamka efektu, jakie właśnie daje złoto. Ponadto na chrono24, wygląda na to że na Suba można dostać dużo lepszy upust... Jakby nie było, to też jest jeden z czynników który może wpłynąć na kupno któregoś z nich. Co do Daytony nie mierzyłem, może w tygodniu się wybiorę, więc tutaj nie jestem w stanie powiedzieć za dużo poza tym, że katalogowo jest tańsza, a realnie jej zakup pochłonąłby więcej pieniędzy. Nie wiem też, jak jest z trzymaniem wartości obu modeli...

Na Twoim miejscu zastanowiłbym się, czy funkcja stopera w zegarku rzeczywiście będzie Ci do czegoś potrzebna ;) Z tych dwóch, które przedstawiłeś, nie wybrałbym żadnego, bo jeden chronograf mam i jakoś tak, nie ciągnie mnie żeby kupić znów, a po drugie - nie widzę złota na swojej ręce... Z Rolexa rozważałbym (dla siebie (a poza tym to tylko takie gadanie marzyciela :P )) Datejusta (stal) oraz Submarinera (również całego stalowego, z czarną tarczą) :) Zobacz może jeszcze Yacht-Mastera ;)

Hej, Yacht-Master'a nie brałem w ogóle pod uwagę, Datejusta - tak, ale razem z Milgaussem (zielony szafir) odpadł w późniejszych eliminacjach :) Co do Daytony, stopera pewnie nie będę używał, ale kierowałem się tym, że mam już divera (co prawda z dużo niższej półki). Wiem, że  Sub posiada nowy bezel Cerachrom, udoskonalone zapięcie Glidelock więc w tym aspekcie wygrywa z Daytoną, jeśli chodzi o techniczne niuanse. Jak już wspomniałem, cena katalogowa jest tańsza w przypadku Daytony, ale np. na chrono, generalnie wychodzi drożej. Skąd więc różnica?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daytona!

generalnie wybrałeś dwa bardzo interesujące modele i najlepiej byłoby kupić oba,

złoto w subie czyni go bardzo dystyngowanym,

a tak naprawdę co Ci serce podpowiada ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daytona!

generalnie wybrałeś dwa bardzo interesujące modele i najlepiej byłoby kupić oba,

złoto w subie czyni go bardzo dystyngowanym,

a tak naprawdę co Ci serce podpowiada ?

Mam totalny mętlik w głowie szczerze mówiąc, dlatego postanowiłem napisać posta... Serce podowiada mi Sub'a, lecz z kolei Daytona nie rzuca się tak bardzo w oczy... Poza tym, co byś pomyślał widząc 25-letniego gościa ubranego casual z tym Sub'em na ręku? Czy to wygląda dziwnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

że ma fajny zegarek, wiecznie nie będziesz miał 25 lat ;-)

Kupię Omega Geneve Automatic 166.0197

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre podejście, chyba brakuje mi luzu :)

P.S. Jeśli ktoś jest w stanie podzielić się ciekawostkami, techniczną wiedzą na temat w/w modeli lub chce po prostu wyrazić swoje personalne zdanie, zapraszam do dyskusji!

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazdraszczam mozliwosci takiego zakupu w tak mlodym wieku. Ja zaraz po studiach moglem sobie kupic co najwyzej Orienta:)

Wracajac do Twojego pytania ja bym wybral Suba. Jest moim zdaniem bardziej elegancki i bardziej pasowalbym do stroju, ktory zazwyczaj nosze (garnitur, koszula). Ponadto (procz vintagy)nie za bardzo lubie chronografy i zageszczenie subtarcz na tarczy. Ze wzgledu jednak na Twoj charakter pracy i wiek pewnie zegarek bardziej casualowy bylby bardziej odpowiedni. I wtedy chyba Daytona jest lepsza. Niemniej nielatwy wybor :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz wiadomość do tego człowieka :D

http://zegarkiclub.pl/forum/user/8188-stani-swiss/

Wysłałem formularz dziś w nocy na swissdirect.pl, więc to ta sama droga kontaktu, poczekam na odpowiedź. Wysłałem również parę zapytań na chrono24, więc zobaczymy co się stanie. Dzięki nie mniej jednak!

Zazdraszczam mozliwosci takiego zakupu w tak mlodym wieku. Ja zaraz po studiach moglem sobie kupic co najwyzej Orienta:)

Wracajac do Twojego pytania ja bym wybral Suba. Jest moim zdaniem bardziej elegancki i bardziej pasowalbym do stroju, ktory zazwyczaj nosze (garnitur, koszula). Ponadto (procz vintagy)nie za bardzo lubie chronografy i zageszczenie subtarcz na tarczy. Ze wzgledu jednak na Twoj charakter pracy i wiek pewnie zegarek bardziej casualowy bylby bardziej odpowiedni. I wtedy chyba Daytona jest lepsza. Niemniej nielatwy wybor :)

Właśnie miałem rozmową ze swoją drugą połową. Moja partnerka zasugerowała mi, to samo co ty. Daytona jest mniej zobowiązująca względem ubioru. Powiedziała również, że jeśli chce wyglądać jak sroka ( :lol: ) to mogę kupić Sub'a...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Percepcja:Narzeczona ma rację...ten złoty sub wygląda jak zdjęty z ręki podstarzałego playboya...być może nawet posiadającągo jacht ...na Twoim nagrastku mógłby sie znaleźć chyba tylko za sprawą "sroki-złodziejki ". No i ta lupka...dla mnie koszmar ale są też zwolennicy ; ) , fakt , faktem z daleka będzie widać że masz Rolexa : (

Z drugiej strony przeładowana tarcza daytony ( szczególnie tyle lini napisów) też lekka nie jest ale przynajmniej całość jest złagaodzona dwoma spokojnymi kolorami PLUS

Poza wszystkim Daytona jest też rzadziej spotykanym przynajmniej w tej części świata a więc bardziej wyjątkowym zegarkiem - PLUS

Funkcjonalność: obydwa mechanizmy bez zarzutu, istotna różnica to brak daty w jednym i szpetna ( jak dla mnie ) lupka w drugim, koniecznie je przymierz- na moim nadgarstku Daytona leżała idelanie (nieco mniejsza koperta i lekko profilowane uszy ) a nowy Sub odstawał i uwierał.

Suma sumarum z Twoich propozycji wybrałbym Daytonę choć dla siebie szukałbym jakieś starszej , nie tak przeładowanej wersji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Desmo - rozumiem. Muszę Ci powiedzieć, że obawiam się takich ocen, pomimo że Sub podoba mi się strasznie. Możesz mi powiedzieć, Twoim zdaniem który z dwóch modeli byłby atrakcyjniejszy kolekcjonersko, i jeśli, powiedzmy wypadek losowy zmusiłby mnie do sprzedaży zegarka, który zachowałby większą wartość na rynku wtórnym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli przejmujesz się zdaniem innych to nie kupuj Rolexa, wcześniej czy później doczekasz się jakiegoś komentarza w stylu "stać Pana na Rolexa?" w podtekście "ależ Pan musisz kraść". Jeżeli nie masz z tym problemu to kupuj śmiało. Ja osobiście brałbym Suba.

Jeżeli chodzi o trzymanie wartości to cudów nie ma, nie zarobisz na tym. Jeśli kupisz u agenta prosto z fabryki to przy odsprzedaży to tracisz kilka tys.,(chyba, że to będzie turbookazja, a takie się też zdażają najczęściej w Italii

)jak kupisz u AD typu Kruk to tracisz od 10tys w górę. Piszę tu o odsprzedaży stosunkowo krótko od zakupu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli przejmujesz się zdaniem innych to nie kupuj Rolexa, wcześniej czy później doczekasz się jakiegoś komentarza w stylu "stać Pana na Rolexa?" w podtekście "ależ Pan musisz kraść". Jeżeli nie masz z tym problemu to kupuj śmiało. Ja osobiście brałbym Suba.

Jeżeli chodzi o trzymanie wartości to cudów nie ma, nie zarobisz na tym. Jeśli kupisz u agenta prosto z fabryki to przy odsprzedaży to tracisz kilka tys.,(chyba, że to będzie turbookazja, a takie się też zdażają najczęściej w Italii

)jak kupisz u AD typu Kruk to tracisz od 10tys w górę. Piszę tu o odsprzedaży stosunkowo krótko od zakupu

W Kruku nie będę kupował na pewno, ponieważ mieszkam w UK. Byłem u AD Rolexa dość niedawno na przymiarce tego Suba, ale cenę mają kosmiczną - 8950GBP, nie oferują żadnych zniżek ponieważ to sportowy model. Nie wiem jak w Polsce u Kruka, podejrzewam że chcą dużo więcej, na jednym z polskich sklepów internetowych kosztował ok. 50tys PLN, więc trochę przesada jak dla mnie. Przeglądając chrono24, szukałem sklepów i ofert w moim mieście, oczywiście z siedzibą z cegły, nie wirtualnej, i planowałbym ucelować suba za max. 7000, jak dobrze trafię to może 6500. Nie jestem napalony, szukam wiarygodnego źródła, z którym będę mógł zaoszczędzić, czytam opinie, sprawdzam czy firma posiada sklep itd. Jak już wspomniałem Daytona wychodzi drożej. Chyba najlepiej byłoby kupić oba jak już ktoś wspomniał, ale na razie jest to nierealne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz Staniego, polecam też Kolegę watch lux, pewniak jak diabli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Wrzuciłem w wyszukiwarkę, bez jednoznacznych rezultatów. Masz może jego adres www? Alternatywnie napiszę do niego PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wybrałbym Suba. Po prostu bardziej mi się podoba. Chociaż np brat który 5 minut temu siedział obok mnie wybrałby Daytonę. Kwestia gustu. Tutaj masz stronę Staszka: http://www.swissdirect.pl/

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Wrzuciłem w wyszukiwarkę, bez jednoznacznych rezultatów. Masz może jego adres www? Alternatywnie napiszę do niego PW.

Dałem Ci PW, żeby nie śmiecić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patom - wysłałem zapytanie wczoraj w nocy ;)

pablo122 - masz PW

Próbowałem dodać ankietę, ale chyba coś nie wyszło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego bierz tego submarinera. mam gmt w bikolorze i jest bomba. gdyby tylko gmt miał wersję z niebieską tarczą i bezelem to od razu bym wziął. miałem daytonę, tylko że z białą tarczą. sprzedałem ją po miesiącu używania. może to kwestia gustu. mi sie bardziej sub podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego bierz tego submarinera. mam gmt w bikolorze i jest bomba. gdyby tylko gmt miał wersję z niebieską tarczą i bezelem to od razu bym wziął. miałem daytonę, tylko że z białą tarczą. sprzedałem ją po miesiącu używania. może to kwestia gustu. mi sie bardziej sub podoba.

Tak szybko się znudziła? Był jakiś konkretny powód dlaczego tak szybko pozbyłeś się Daytony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znudziła mi się. Chronografu nie używałem - bo mi nie potrzebny. ponosiłem, niby fajny zegarek ale na dłuższą metę mi nie odpowiadał. zobaczymy jak będzie z gmt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałem pod uwagę GMT, lecz w stali. Mam nadzieję, że Twój będzie dobrze służył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym miał 25 lat tak jak Ty, nie wybrałbym zegarka złotego ;) To coś dla pana po 50 (w moim mniemaniu). Trzymałbym się stalowych. Submariner dla mnie to tylko stalowy z czarną tarczą i bezelem (nie mierzyłem, więc nie wiem, czy lepszy z lupką czy bez :P ). Może porozglądaj się za inną marką..? Np. Omega lub coś w ten folklor...

Kacper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez Laealin
      Witam, zegarek działa, jednak jest to pamiątka i totalnie nie jestem w stanie stwierdzić czy to oryginał. Dodam ze nie wiem do jakiej osoby fizycznie bym mogla sie zwrócić aby go zidentyfikował  i oczyścił 😕

Z góry dziękuję za wszystkie wasze odpowiedzi ❤️

• Przez mandaryn44
      Witam, Do sprzedania mam dziś ROLEXA  Explorera II nr ref 226570. Zegarek z 2021 roku, zakupiony przeze mnie na forum od uznanego i szanowanego forumowicza, jako nowy, krótko po odebraniu z salonu, jestem drugim właścicielem. Zegarek w stanie idealnym, nie widzę żadnych rysek itp., zastrzegam sobie niewyczuwalne ledwo widoczne rysy, bransoleta skrócona na mój nadgarstek, ogniwa w komplecie. Zestaw prosto ze sklepu, wszystkie karty, pudełka, paragon z Jubitomu. Full set.
      Zegarek miał mieć u mnie spokojną starość, chciałem go dać ojcu na 80 ale jednak życie zmieniło plany i musi iść do ludzi /tata ma się dobrze...😀/. 
      Cena jaka mnie interesuje to 39.000 zł ale jestem otwarty na negocjacje, nie obrażające żadnej ze stron.
      Dostawa na koszt i ryzyko nabywcy, jednak - ze względu na wartość i stan zegarka - najchętniej odbiór osobisty w Częstochowie. 
      Zapraszam do obejrzenia i zakupu.

• Gość
    • Gość
      Przez Gość
    • Gość
      Przez Gość
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.