Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dawidowo

co to jest za zegarek ??

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni, 

Dostałem własnie od cioci zegarek, która dostała od swojej mamy, która dostała go kiedyś tams w przeszłości. dawno :) może mieć koło 100 lat. 

Prosiłbym o identyfikacje werku, gdyż moja wiedza w takich vintage jest równa 0. Resztę może mi się uda "wygooglowac"

Niestety na zegarku, na tarczy ani na mechanizmie nie mogę znaleźć żadnej nazwy manufaktury :( 

Koperta zegarka jest zrobiona z masy perłowej. Podejrzewam, ze jest to wytwór stworzony przez jubilera. 

Z góry dziękuję bardzo za pomoc i za każde info co pomoże mi w identyfikacji.

Z pozdrowieniami niedzielnymi, 

Dawid

post-55687-0-62154500-1372608719_thumb.jpg

post-55687-0-55463300-1372608792.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasówka z damskiej kieszonki.

Mechanizm z wychwytem cylindrowym z poczatków XX wieku - producent trudny do ustalenia, bo wiele firm robiło podobne

Zerknij oraz Tu  i Tu

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artur,

Dziękuję bardzo ! super szybka odpowiedz i jakże rzeczowa! 

producent trudny do ustalenia, czy raczej niemożliwy ? da sie do tego dojść ? gdzie można szukać?? 

co do werku to najbardziej pasuje opcja 2 co podałeś czyli AS 52.

Mam jeszcze 1 pytanie do czego służy (służył) ten mały przycisk koło koronki ?? 

Dzięki raz jeszcze, 

Dawid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do ustawiania wskazówek. Wciskasz i kręcisz koronką.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do ustawiania wskazówek. Wciskasz i kręcisz koronką.

dzieki ! działa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie twierdzę, że zidentyfikowanie producenta jest niemożliwe. Pewnie ktoś wie, kto takie dokładnie werki robił ;)

Jesli jednak nie ma sygnatur (może pod tarczą cos jest?) to trudno tegoż producenta ustalić, bo wielu robiło bardzo podobne mechanizmy, różniące sie jednak niuansami.

Zerknij sobie choćby na aktualna ofertę zegarków wisiorkowych na naszym Allegro:

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=wisiorkowy&search_scope=category-26073

Zobacz, ile tam podobnych werków, a jednak występują między nimi różnice.

Inna sprawa, że chyba mało komu sie chce dociekać, kto jaki werk zrobił, bo były to mechanizmy popularne, pakowane do kopert i zaopatrywane w resztę galanterii przez wiele firm. Dzisiaj na ogół nie są obiektami kolekcjonerskimi i mało kto się nimi interesuje, traktując raczej jako miły gadżet z minionych lat. Zupełnie podobnie jak popularnej klasy stare meble czy biżuteria - można mniej więcej ustalić okres powstania, ale kto to zrobił?

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ chronofil dzięki za info. Jutro oddaje na SPA Tissota Magnetiqua (temat poruszany kiedyś w dziale Vintage) to od razu zapytam zegarmajstra czy mógłby zerknąć pod tarcze. Jak coś znajdzie to napisze :) 

Widze, ze sporo tego typu było zrobione i rozumiem, ze wyjaśnienie może być kłopotliwe, niemniej jeśli to pamiątka rodzinna mająca kolo 100 lat, fajnie by było to wiedzieć :) jak się nie uda to trudno :) 

Zapewne będę to traktował jako miły, rodzinny gadżet z minionych lat :) 

uklony za pomoc i raz jeszcze napisze, super ze Tacy tu sa specjaliści na forum, z taka wiedzą....

pozdrawiam,

Dawid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest pasówka, a sam zegarek  jest z  lat nastych XX wieku. Mechanizm to z tego co pamiętam AS 107 do damek z cięta subsekundą .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.