Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

andrey

Citizen AS4020-44H vs Certina DS Action Diver auto

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Stanąłem przed wyborem i męczę się już od ponad tygodnia, żonę też męczę, wszystkich męczę, zdecydować się nie mogę.

Zdaję sobie sprawę, że są to dwa różne zegarki, dwa różne mechanizmy (kwarc vs automat), ale każdy ma coś w sobie :)

Citizen w sumie jest do "wyjęcia" z HKG za około 1400zł, za Certinę musiałbym dać w PL jakieś 2300zł.

Citkiem się pobawię, w Certinie nie ma co "klikać" :)

Co do AS4020 to na 100% ta wersja kolorystyczna ze zdjęcia, co do Certiny to czarna albo niebieska na bransolecie.

Zegarek na co dzień, do jeansów, koszuli, czasem t-shirt.

Mam już kilka zegarków, ale zdecydowanie z niższego budżetu (Fossil, Nixon Player, Swatch, Wostok 1980), ten ma być taki konkretny :)

Najlepiej niezniszczalny ;) Podrzucam zdjęcia z przymiarek.

Pozdrawiam serdecznie!

post-31019-0-09630400-1373456164_thumb.jpg

post-31019-0-62807300-1373456170_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych dwóch tylko Certina, naprawdę zaj....y ten diverek. Za to powyższy model Citizena strasznie oklepany w różnych wersjach kolorystycznych, często go widuję na nadgarstkach.

Zdecydowanie dopłacałbym do Certiny- warto!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych dwóch tylko Certina, naprawdę zaj....y ten diverek. Za to powyższy model Citizena strasznie oklepany w różnych wersjach kolorystycznych, często go widuję na nadgarstkach.

Najchętniej wziąłbym dwa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko Certina. Sam mam na nią ochotę od jakiegoś czasu. Przymierzałem, wygląda jak niezniszczalny.

Citizen zupełnie dla mnie nieczytelny. Ale ja jestem minimalistą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tylko że Certina żywcem zerznięta z Rolexa - może poza datą miedzy 4-ta a 5-tą i tym samym też dość popularny wygląd ma.

andrey jeśli Ci odpowiadają takie "rolkowe" klimaty to bez trudu znajdziesz coś podobnego albo nawet identycznego w lepszej cenie. Przeszukaj stronę stenharta albo Chr. Ward'a - zegarki podobne a cena lepsza.

http://www.christopherward.co.uk/men/dive/c60-tri.html

http://www.steinhart-zegarki.pl/pl/c/DO-NURKOWANIA/4

Ja osobiście brałbym coś w stylu Certiny bo mnie te klimaty zdecydowanie bardziej odpowiadają, zarówno jeśli chodzi o wygląd jak i o WR, ale Ty powinieneś się zastanowić co będziesz robił z takim zegarkiem na ręku i który będzie Ci lepiej służył, jeśli chodzi tylko o noszenie zegarka w biurze, będąc przed Twoim dylematem kupił bym oba - może nie rówieśnicze... ale jednak. ;)

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tylko że Certina żywcem zerznięta z Rolexa - może poza datą miedzy 4-ta a 5-tą i tym samym też dość popularny wygląd ma.

andrey jeśli Ci odpowiadają takie "rolkowe" klimaty to bez trudu znajdziesz coś podobnego albo nawet identycznego w lepszej cenie. Przeszukaj stronę stenharta albo Chr. Ward'a - zegarki podobne a cena lepsza.

http://www.christopherward.co.uk/men/dive/c60-tri.html

http://www.steinhart-zegarki.pl/pl/c/DO-NURKOWANIA/4

Ja osobiście brałbym coś w stylu Certiny bo mnie te klimaty zdecydowanie bardziej odpowiadają, zarówno jeśli chodzi o wygląd jak i o WR, ale Ty powinieneś się zastanowić co będziesz robił z takim zegarkiem na ręku i który będzie Ci lepiej służył, jeśli chodzi tylko o noszenie zegarka w biurze, będąc przed Twoim dylematem kupił bym oba - może nie rówieśnicze... ale jednak. ;)

Akcja tak na prawdę zaczęła się od PRC200 chrono w automacie i Citka AS4020 czy AS4050, zawsze chciałem mieć zegarek z chrono :) Wiem, że to bajer i za stoper przy bieganiu służyć mi nie będzie, od tego mam timexa global trainer ;) ale wracajc do tematu. Mierzyłem PRC200 i w ogóle jakoś mi nie podszedł na ręce, a AS4020 ze srebrną tarczą i owszem... w sumie temat był już zaklepany, ale przechadzając się po sklepach trafiłem na witrynę z Ulysse Nardin, a tam zaciekawił mnie zegarek który miał cenę około 130tyś i tabliczkę "rezerwacja"! :) Od słowa do słowa ze sprzedawcą wcisnął mi na rękę Divera Certiny i poczułem się jak 007 :wub:  Nigdy nie myślałem o nurku, do tamtego momentu. C60 z niebieską tarczą jest obłędny, a Steinhart Ocean 1 i w wersji Vintage...

Nie powiem, żeby mi tutaj ktoś zadanie ułatwił :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiem, żeby mi tutaj ktoś zadanie ułatwił :P

:D :D Wiem o czym mówisz - ja tak od czterech miesięcy kupuje "wakacyjnego" diver'a - na początku byłem zdecydowany na Orange Monstera i to tak na 1000%, potem przeszedłem przez TRITON 30ATM Stenharta, następnie przez kilka modeli Deep Blue, potem kilka innych "amerykanów" w stylu Poseidon Reaktor, przeszedłem też przez Boschett'a i teraz jestem w okolicach Seiko Samuraj'a ... ale jeszcze parę chwil mam do końca sierpnia wiec w końcu może coś kupię... :D

Lepiej nie pytać tylko upatrzyć coś konkretnego i "iść z klapami na oczach" w jego kierunku - jak  się zaczniesz rozglądać to przepadłeś... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D :D Wiem o czym mówisz - ja tak od czterech miesięcy kupuje "wakacyjnego" diver'a - na początku byłem zdecydowany na Orange Monstera i to tak na 1000%, potem przeszedłem przez TRITON 30ATM Stenharta, następnie przez kilka modeli Deep Blue, potem kilka innych "amerykanów" w stylu Poseidon Reaktor, przeszedłem też przez Boschett'a i teraz jestem w okolicach Seiko Samuraj'a ... ale jeszcze parę chwil mam do końca sierpnia wiec w końcu może coś kupię... :D

Lepiej nie pytać tylko upatrzyć coś konkretnego i "iść z klapami na oczach" w jego kierunku - jak  się zaczniesz rozglądać to przepadłeś... :D

Tak, na Seiko też ostatnio zerkałem, SKX007 jest całkiem, całkiem, ale Certina ma czerwoną sekundę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certina ma moc, wiem bo mam :D

Jakbyś miał jakieś pytania to wal na priv :] 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, na Seiko też ostatnio zerkałem, SKX007 jest całkiem, całkiem, ale Certina ma czerwoną sekundę :D

Orient Ray też :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie porównujmy Orienta Ray czy Mako jakością wykonania do tej Certiny. Oczywiście są to zegarki w relacji cena/jakość bardzo dobre, ale jednak jakością ustępują w/w diverowi Certiny.

Jeśli mamy szukać podobnej jakości to tak jak wspomniał wcześniej Daito - Steinharty, choć Certina ta jest jedyna w swoim rodzaju, niby kopiuje Rolexa, ale mnie to nie przeszkadza. A kto nie kopiuje?

Za to bezel i materiał z którego jest zrobiony, jego kształt, ten czerwony sekundnik, umiejscowienie daty- to wszystko składa się w kapitalną całość, nie przesadzoną niepotrzebnymi zbędnymi bajerami na tarczy- tu wszystko jest na miejscu.

Jak już miałbym porównywać jakościowo i w podobnej cenie do tej Certiny to Orient M-Force, równie znakomite wykonanie.

Certina subtelniejsza, ale gdybym miał taki wybór Certina- Orient M-Force- tu już bym miał duży ból głowy (ze wskazaniem chyba na japończyka).

16019_4.jpg

16019_3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie porównujmy Orienta Ray czy Mako jakością wykonania do tej Certiny. Oczywiście są to zegarki w relacji cena/jakość bardzo dobre, ale jednak jakością ustępują w/w diverowi Certiny.

Jeśli mamy szukać podobnej jakości to tak jak wspomniał wcześniej Daito - Steinharty, choć Certina ta jest jedyna w swoim rodzaju, niby kopiuje Rolexa, ale mnie to nie przeszkadza. A kto nie kopiuje?

Za to bezel i materiał z którego jest zrobiony, jego kształt, ten czerwony sekundnik, umiejscowienie daty- to wszystko składa się w kapitalną całość, nie przesadzoną niepotrzebnymi zbędnymi bajerami na tarczy- tu wszystko jest na miejscu.

To prawda :) Tak jak zresztą już napisał Dmn:

Certina ma moc, wiem bo mam :D

Ma moc :)

W sumie chyba podjąłem decyzję. Na 90% biorę dwa :) Nie wiem jeszcze który będzie pierwszy, ale na Citka chyba zapoluję na wtórnym. Co do Certiny będę musiał jeszcze zdecydować o kolorze, niebieskiej nie ma jeszcze w sklepach.

Dzięki za Wasze opinie! :)

PS. Jakby ktoś z Was chciał się pozbyć któregoś z wymienionych czasomierzy to ja chętnie rozważę propozycje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to dorzucę jeszcze jedno ale...

Na Certine jestem już raczej zdecydowany na 100%, ale jeśli chodzi o chrono to wpadł mi dziś niestety na googlach SSC013P1, Seiko :)

Ggdzie można obejrzeć całą ofertę Seiko? Bo na pewno nie na ich stronie :P

Może ktoś się orientuje coś podobnego do tego Citizena AS4020 ale z Seiko (oprócz wyżej wymienionego) żebym baterii wymieniać nie musiał i biała/srebrna tarcza. Trzeba chyba zmienić temat na Seiko vs Citizen :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierzyłem to Seiko w Time Trendzie w Krakowie, szczerze? Na żywo dużo traci porównując do zdjęć, mnie nie przekonał. Jeśli miałbym wybierać miedzy Seiko a tamtym Citizenem, to nawet bym się nie zastanawiał, dużo ładniejszy Citizen.

Za to SSC081P1 podoba mi się baaardzo. Chyba nawet ładniejszy niż Citizen, ale to oczywiście rzecz gustu.

SEIKO-SSC081P1-SOLAR-ALARM-CHRONO-TARIH-

SEIKO-SSC081P1-SOLAR-ALARM-CHRONO-TARIH-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierzyłem to Seiko w Time Trendzie w Krakowie, szczerze? Na żywo dużo traci porównując do zdjęć, mnie nie przekonał. Jeśli miałbym wybierać miedzy Seiko a tamtym Citizenem, to nawet bym się nie zastanawiał, dużo ładniejszy Citizen.

Za to SSC081P1 podoba mi się baaardzo. Chyba nawet ładniejszy niż Citizen, ale to oczywiście rzecz gustu.

Też go widziałem, ładny, bardzo ładny, ale potrzebuję białą, jasną tarczę, wszystkie zegarki mam z czarną, lub prawie czarną, oprócz Wostoka, ale on się nie liczy bo jest złoty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A rozumiem. Szkoda, bo mógłbyś iść w stronę Seiko Sumo. Zegarek bije na głowę jakością wykonania i mechanizmem wspomnianą Certinę, spokojnie na poziomie szwajcarów za kilka tysięcy. No ale tam też ciemna tarcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A rozumiem. Szkoda, bo mógłbyś iść w stronę Seiko Sumo. Zegarek bije na głowę jakością wykonania i mechanizmem wspomnianą Certinę, spokojnie na poziomie szwajcarów za kilka tysięcy. No ale tam też ciemna tarcza.

Wychodzi na to, że Sumo też jest do rozpatrzenia jako kontra do Certiny :) tylko musiałbym go przymierzyć, co raczej będzie trudne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

640_01.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wychodzi na to, że Sumo też jest do rozpatrzenia jako kontra do Certiny :) tylko musiałbym go przymierzyć, co raczej będzie trudne :)

Wejdź na poddział o japońskich zegarkach, może ktoś z forumowiczów z Poznania ma Sumo i użyczy do przymiarki. A naprawdę warto zastanowić się, bije tą Certinę, Citizena i Steinharty jakością wykonania z pewnością.

Miałem raz w ręku, mierzyłem i byłem w szoku jak zegarek za tą cenę może być tak dobrze wykonany.

Czyż nie jest piękny?!

017.jpg

037.jpg

040.jpg

007.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten citizen wygląda dość tandetnie. Taki styl odpustowy - now sorki. Certina natomiast całkiem całkiem. Czytelna tarcza i więcej klasy niż citizen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

640_01.jpg

Gdzie recenzję tego "wynalazku" znajdę? :wub:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowiek nie jest taki aby się zakupem nie pochwalił :)

post-31019-0-48699200-1374254667_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra firma, jak dla mnie jednak design akurat tego modelu mocno nie do przyjęcia (przez super wierne kopiowanie wiadomo jakiej firmy). Certina Diver mimo, że podobna wizualnie ma wg mnie więcej "osobistych" smaczków, poprzez różne detale itd...

A i Steinhart ma kilka dużo ładniejszych modeli. Ale jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje, bo co mnie się podoba to nie musi innym i odwrotnie- zatem życzę przyjemnego bezawaryjnego noszenia:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny ten steinhard też sie nad nim kiedyś zastanawiałem ale uznałem że wkurzało by mnie noszenie zegarka który ma desing kradziony z roleksa. No i tak naprawdę to jest niemiecka manifaktura oraz niemiecka nazwa a mały napis swiss made na tarczy to moim zdaniem zwykłe oszustwo w przypadku tego zegarka. Wiec 100 razy bardziej bym wolał dołożyć i kupić certinę ds action diver bo to naprawde świetny zegarek za te pieniądze i chodź firma należy teraz do swatch grup to ma jakąś swoją historie a nie tak jak w przypadku steinharda całkowity jej brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.