Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Mlody22

Horror wyboru pierwszego zegarka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Jako, że jakiś czas temu skończyłem studia i dostałem się na całkiem niezłą posadkę, mogę wreszcie pozwolić sobie na kupno tego pierwszego, długo wyczekiwanego zegarka. Na zegarek postanowiłem wydać jakieś 1100 zł, więc liczę się z tym, że cudów za to mieć nie będę (o zegarkach ML czy też Breitling póki co mogę śnić :) ). Generalnie szukam zegarka uniwersalnego, prezentującego się nie najgorzej zarówno przy t-shircie jak i sportowej koszuli. Przeglądając sklepowe witryny oraz portale internetowe w oko wpadło mi kilka modeli. Pierwszym z nich jest Tissot V8 T0394171603700, którego miałem okazje przymierzać na ręku. Wielkość koperty jak dla mnie jest ok (obwód mojego nadgarstka to ok. 18 cm), całość wygląda naprawdę przyzwoicie. Jego główne zalety to niezły wygląd w stosunku do ceny, szafirowe szkło, chronograf, staranne wykończenie detali oraz szwajcarska marka. Drugi zegarek który przykuł moją uwagę znajdował się tuż obok. Był nim również Tissot, model Couturier Chronograph T0354391605100. Posiada wszystkie cechy wymienione wyżej, również wygląda oszołamiająco i co ważne pasuje praktycznie do każdego ubioru. To tyle jeżeli chodzi o kwarce, ponieważ wgłębiając się coraz bardziej w zegarkowym świecie zapragnąłem mieć zegarek z "duszą". Jako, że z wykształcenia jestem inżynierem budowy maszyn świat precyzyjnych miniaturowych kół zębatych oraz innowacyjnych rozwiązań pochłonął mnie bez reszty. Szukając automatu którego cena mieściłaby się w moim budżecie trafiłem na markę Orient. Jako, że nie szukam zegarka, którego design wzorowany był na droższych modelach znanych firm, natknąłem się na model FET0H001B. Pewnie ktoś powie ,że wygląda przeciętnie i oczywiście szanuje jego zdanie, lecz jak dla mnie jest dosyć charakterystyczny i nietuzinkowy. Po zakupie planowałbym zmianę paska z tworzywa na czarny pasek skórzany (taki jak przy Tissocie V8)  lub bransoletę. Dodatkowo przemawia do mnie szafir, niezawodny mechanizm (stwierdzenie to opieram na wypowiedziach forumowiczów posiadających zegarki tej marki), niska cena w porównaniu z innymi zegarkami automatycznymi różnych producentów oraz przeszklony tylny dekiel, który prezentuje jego wnętrze . Zegarek nosiłbym raczej codziennie z małymi wyjątkami, więc żaden rotomat nie byłby mi potrzebny.  W tym miejscu pojawia się moje pytanie do znawców tematu. Który z tych zegarków byłby najlepszym wyborem?? Jak wygląda konserwacja takich zegarków (kwarc wiadomo 3-4 lata i wymiana baterii, a jak to wygląda z automatem)? Czy macie może jakieś alternatywy dla tych modeli? Dokładność mierzenia czasu niema dla mnie ogromnego znaczenia, dlatego kwestie wyboru mechanizmu pod tym kątem mam z głowy.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie, opinie czy podpowiedzi, które pozwolą mi na trafny wybór.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego od razu horror? To przyjemne, że zmierzasz w kierunku, jak to nazwałeś "zegarka z duszą". W tej cenie możesz już wybrać coś całkiem sensownego, prezentującego solidną jakość. Orient to dobry wybór, jest też sporo modeli Seiko, a z drugiej strony są firmy maleńkie, ale z pasją, jak np. polski G.Gerlach, który w tej cenie ma spory wybór, są nurki Otago, jest ostatnio pokazany Batory, piękny zegarek.

A w dziedzinie paska możesz zwrócić się do któregoś z forumowych kolegów, którzy robią naprawdę świetną ręczną robotę, np. Nick555 czy Spinner i będziesz miał swój własny unikalny zestaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupując kwarca z chronografem możesz być skazany na wymianę baterii nawet co 2 lata i lepiej przy tej okazji sprawdzić szczelność zegarka żeby później nie było przykrej niespodzianki podczas kontaktu z wodą.

Jeżeli chodzi o zegarki mechaniczne to w zupełności wystarczą 5-letnie interwały.Życzę udanego wyboru nowego zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Horror, ponieważ możliwości zakupu są ogromne, marki posiadają własne historie, własne rozwiązania. Zegarków są tysiące, a ja chciałbym znaleźć tan właściwy. Co do wodoszczelności niestety nikt jak dotąd nie potrafił mi udzielić jasnej odpowiedzi. Wiadomo jest kilka zasad których należy przestrzegać przy pływaniu na powierzchni, ale i tak nigdy niema się pewności póki nie mamy na ręku diver'a. Co do małych producentów -  postaram się poszukać jakiś informacji. Pominięcie ich wynikało raczej z dobrej reklamy dużych koncernów, których wszędzie jest pełno i zwyczajnie przytłaczaja małe produkcje z tradycją. Do tego czasu czy ktoś kto posiada modele wymienione wyżej przeze mnie mógłby napisać o nich coś więcej? Specyfikacje i opisy to jedno, a faktyczny stan rzeczy i to druga sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sie mata,

poczułem się wywołany do tablicy ;)

Orient Elite to super sprzet. Dla mnie to EDC. Poznałem gościa go z nim nurkował i nic. Tu sa zdjęcia na pasku: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/32066-orienty-forumowiczow/?p=952701

Teraz noszę na gumie bo wakacje i raz basen raz mycie dzieci pod prysznicem i nie chce mi sie pamietac o tym ze mam zegarek.

Bardzo widzi mi się na tej bransie: http://rosswatchreview.com/2010/08/16/watchadoo-bracelet-review/

Generalnie polecam!!!

post-60176-0-64546300-1373832336_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A musi być nowy? Jak nie to moze poczekaj jeszcze chwile, dorzuć 500 zł i, będziesz miał dużo większy wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.