Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dommir

Notebook

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SPORTURA 01
Witam,

Mam pytanie do znawców tematu, jakiego notebooka z matrycą 17" moglibyście polecić. Cena do ok.7 tys.

Pozdrawiam

Mirek

Zdecydowanie odradzam 17. Miałem przez ponad rok Acera Aspire model jak dobrze pamiętam 95... najwyższy model. Faktycznie waga prawie 4 kg + torba Dicota 3 komorowa + coś tam, coś tram i w sumie waga około 9 kg. Baterie niecałe 2 godziny. Utrapienie. Dodać należy kłopot z pakowaniem ( z góry). Obecnie używam HP Compaq nw8240. Waga około 2,7 kg. Bateria ponad 4 godziny. Lepsza klawiatura. Myślę, że z takich ogólnie dostępnych nie do przebicia. Cena trochę ponad 7.000 (ok.9.000) ale warto. Polecam. Bezkonkurencyjny na naszym rynku. Podam tylko rozdzielczość 1920x1200. Zaden się nawet nie zbliża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem, pooglądałem, uwzględniłem Wasze uwagi, że 17-ka jest jak organy Hammonda i kupiłem:

MacBook Pro 15" 2.33Ghz/2GB/120GB/256VRAM/SD

Pozdrawiam

Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol::D:D

Gratulacje!

Prawda, że rządzi ?

Jakie masz wrażenia ?

Wersja czarna, czy biała?

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wersja czarna, czy biała?

"Srebna"

Naprawdę zrobił na mnie duże wrażenie i cieszę się jak chłopczyk z nowej zabawki.

Nie mam żadnych doświadczeń z Mac OS ale system na pierwsz rzut oka sprawia pozytywne wrażenie. Zresztą zainstalowałem juz Windowsa. Po pracy będę bawił się dalej :lol:

Panowie, którzy wyrażali pozytywną opnię o tym sprzęcie chyba mieliściie rację :D

Pozdrawiam

Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, trzeba kogoś, kto przyjeżdża (np. na święta) z USA. Zresztą to tylko przykładowe aukcje, jest tego multum.

To tylko drobne wyzwanie logistyczne :wink:

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za rady koledzy :lol: weźmiemy je pod uwagę, chyba żeby nam coś odpaliło i zamiast kompa w domu pojawił sie nowy zegarek 8)

niestety żartuję - zegarek to przyjemność a komp to praca, chyba żeby jednak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No, trzeba kogoś, kto przyjeżdża (np. na święta) z USA. Zresztą to tylko przykładowe aukcje, jest tego multum.

To tylko drobne wyzwanie logistyczne :wink:

tą wersję również rozważamy, rodzina żony może odwiedzi stary kraj...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ramir
(...) kupiłem: MacBook Pro 15" 2.33Ghz/2GB/120GB/256VRAM/SD

lepiej wybrać nie mogłeś :lol: Gratulacje :!: :!: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SPORTURA 01
Lenovo -faktycznie "super" firma, "lepsza" od HP :wink: :lol:

Lenovo to z pewnością firma lepsza od HP. Niektórzy twierdzą, że również Dell wysiada przy Lenovo. A teraz uzasadnienie - Lenovo wcześniej nie wytwarzało żadnych notebooków pod swoją marką. Cały sprzęt był wytwarzany na potrzeby firmy IBM. IBM wiadomo - klasa sama dla siebie. Później Lenovo kupiło dział kompów od IBM wraz ze wszystkimi projektami, prawami do marki (mogą używać logo IBM) itd.. Seria "T" notebooków to sprzęt przy którym każdy HP wysiada. W aspektach użytkowych, jakości wykonania "T" jest nie do pobicia. Warto chociażby wspomnieć o modelu T60 w którym producent zastosował obudowę magnezową, wzmocnioną konstrukcję, pod klawiaturą znajduje się specjalny system kanałów odprowadzających płyny - możesz na przykład wylać na klawiaturę wodę i nic złego z notebookiem się nie stanie. Warto też wspomnieć o systemie zabezpieczenia dysku przed uszkodzeniem (gdy notebook upadnie na podłogę), solidnych zawiasach wykonanych z metalu itd.. Długo by można o tym gadać...

Powiedział co wiedział. Fachowiec od siedmiu boleści. Kolego, czerp wiedzę z doświadczeń, a nie z prasy :twisted: Czy też z czego innego nie wiadomo z czego :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SPORTURA 01

Jeszcze dopowiem. W ostatnim roku miałerm najwyzsze modele, asusa, maxdaty, acera 17 i 20, ibm i ostatnio po raz pierwszy hp nw 8240. Wszystkie do hp tego mojego, to co najmniej druga liga. A może nawet trzecia :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jw_amigowiec

Dommir, daj znac jak sie sprawuje, mam nadzieje, ze firma Apple wziela uwagi kupujacych do serca i to co kupiles jest naprawde wypasne. Jesli tak jest - sam sie w przyszlosci nad maczkiem zastanowie ponownie :lol:. Swojego czasu spod tej marki wychodzily tylko sprzety rewelacyjne, troche lat wstecz sam mialem maczka na 603e 200 MHz z OS 8.6 na pokladzie. :D

A OS X to dla mnie jeden z wzorow piekna systemu operacyjnego :D.

Teraz tylko pozostaje Ci sie przyzwyczaic do obslugi systemu, ktora jest dosyc intuicyjna.

Szkoda tylko, ze wiele aplikacji jak Photoshop* nie pracuje pod tym systemem na intelu natywnie i by cieszyc sie wydajnoscia trzeba go uruchamiac w wersji PC-towej na maczku pod windowsem - taki paradox, ze tak nazwe - ideologiczny. Ale miejmy nadzieje, ze Adobe i inni sie spreza :).

*Wersja CS3 bedzie juz pracowala natywnie pod OS X na intelu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Powiedział co wiedział. Fachowiec od siedmiu boleści. Kolego, czerp wiedzę z doświadczeń, a nie z prasy :twisted: Czy też z czego innego nie wiadomo z czego :twisted:

Za to Twoje argumenty są super konstruktywne. Piszesz jak 15'latek. Jeśli potrafisz czytać ze zrozumieniem, to powinieneś zauważyć, że pisałem o serii "T". Wskaż mi HP, który jakością wykonania przebija model T60.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SPORTURA 01
Za to Twoje argumenty są super konstruktywne. Piszesz jak 15'latek. Jeśli potrafisz czytać ze zrozumieniem, to powinieneś zauważyć, że pisałem o serii "T". Wskaż mi HP, który jakością wykonania przebija model T60.

Jak sam raczyłeś zauważyć, to ja nie podałem żadnych argumentów. Swoją opinię oparłem wyłącznie, zauważ napisałem wyłącznie na spostrzeżeniach użytkownika. A jeśli chodzi o serię T to w przypadku IBM porównywałem dokładnie T60, i ... do HP nw8240 mu bardzo daleko. Pod każdym względem. I wcale nie mam na myśli parametrów technicznych. A jak chcesz utrzymać dalszą korespondencję w tym stylu. To z wielką niechęcią go podtrzymam. Być może piszę jak piętnastolatek, ale ty czytasz jak, bo ja wiem - trzynastolatek. :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
porównywałem dokładnie T60, i ... do HP nw8240 mu bardzo daleko. Pod każdym względem. I wcale nie mam na myśli parametrów technicznych.

A to ciekawe. Czy mógłbyś napisać coś więcej :?:. Poza tym, skoro nie masz na myśli parametrów technicznych to czemu piszesz, że nw8240 jest lepszy pod każdym względem :?:. Stopy magnezu, których używa HP są lepsze od stosowanych przez Lenovo w serii T :?:. A może HP ma lepszą matrycę albo klawiaturę :?:.

A jak chcesz utrzymać dalszą korespondencję w tym stylu. To z wielką niechęcią go podtrzymam.

Jak to :?:, przecież to Ty pierwszy nazwałeś mnie fachowcem od siedmiu boleści więc ja dostosowałem się do Twojego poziomu dyskusji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

No i co SPORTURA 01, zabrakło argumentów :?:. W sumie to się nie dziwię, bo trudno byłoby obronić te bzdury, które wyżej napisałeś. Dodam tylko, że w przeciwieństwie do Ciebie, nie jestem aktualnie posiadaczem notebooka na temat którego wypowiedziałem się pozytywnie, a więc moja wypowiedź jest bardziej obiektywna. Tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
O czym ty piszesz, jaka emulacja ?

Chyba nie za bardzo jesteś w temacie.

Mac obecnie jest maszyną opartą na Intelu i ma procesory Core2 Duo - Windows działa na nim w normalnym, natywnym trybie.

Można używać obu systemów niezależnie na oddzielnych partycjach.

Śpieszę poinformować, że już jestem w temacie. Poczytałem sobie o problemach z Boot Campem, sterownikami, polskimi znakami, do tej pory nie można też było instalować przez Boot Camp systemu Windows w innej wersji językowej niż Mac Os, nie działał też scroll, ale to już chyba poprawili. Tak więc nadal podtrzymuję to, co napisałem wcześniej - instalowanie systemu Windows na Maku to NIEPOROZUMIENIE. Poza tym, rozmawiałem z człowiekiem z firmy Apple, który poinformował mnie, że obudowę MacBook'a Pro, którym byłem zainteresowany, wykonano z plastiku - o stopach magnezowych mogę sobie tylko pomarzyć. Cena za sprzęt była jednak wysoka. Z kolei małego MacBook'a bardzo łatwo zarysować... i estetyka zaczyna kuleć. To wszystko jednak pikuś, bo pojawiły się inne problemy ze sprzętem...

http://www.macworld.pl/news/91511.html

http://di.com.pl/archiwum/14601.html

Co do Mac Os X, to jak twierdzą specjaliści od bezpieczeństwa, system ten jest kopalnią błędów i jest gorzej zabezpieczony niż Windows...

http://www.digit.pl/news/news.asp?m=6&id=89994

Do tego dochodzą jeszcze problemy z Neostradą, a konkretnie chodzi o modem SpeedTouch 330, którego używam do łączenia się z netem. Producent informuje, że...

Driver for Intel Mac not available yet

Gdybym kupił Maka, to miałbym kolejny problem :?. Po takiej lekturze przychodzi mi tylko jedno słowo na myśl, a mianowicie - porażka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lenovo istniało już wcześniej i produkowało swoje notebooki na lokalny rynek chiński. IBM sprzedał im swój dział komputerów, bo od dłuższego czasu firmy te współpracowały. Niektórzy twierdzą, że te nowe notebooki IBM/Lenovo są niższej jakości niż kiedyś, ale osobiście tego nie sprawdzałem i nie wiem.

Jednak IBM robi naprawdę świetny sprzęt wysokiej klasy, sam mam HP i nie narzekam, ale nie orzekałbym o jego wyższej jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Do tego dochodzą jeszcze problemy z Neostradą, a konkretnie chodzi o modem SpeedTouch 330, którego używam do łączenia się z netem. Producent informuje, że...

Driver for Intel Mac not available yet

Gdybym kupił Maka, to miałbym kolejny problem :?. Po takiej lekturze przychodzi mi tylko jedno słowo na myśl, a mianowicie - porażka.

Krell, tak na marginesie... notebook i net w domu "po kablu" to jest dopiero porażka.

Panerai... so much more than just a watch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ginesie... notebook i net w domu "po kablu" to jest dopiero porażka.

Sądzisz, że net bez kabla, czyli bezprzewodowy jest lepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

lepszy moze nie... ale za to jaka wygoda* :D nie wyobrazam sobie netu po kablu, dla wygody kupilem tez 3 zasilacze i mam je podlaczone w kazdym miejscu w ktorym mam zwyczaj siadacp- polecam kazdemu :)

*mozna nawet w kibelku korzystac :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba dość oczywiste! Dla jasności, mówię nie o internecie "komórkowym", ale o routerku dostępowym (np. adsl do neostrady) z wifi. Działa jak po kablu, ale można na leżaczku z piwkiem w dłoni latem sobie surfować, czy "leżąc" na fotelu z koniaczkiem. A ostatnio najczęściej w pokoju na środku podłogi szukając z Marysią różych misiów i kotków via google :D

Panerai... so much more than just a watch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To chyba dość oczywiste! Dla jasności, mówię nie o internecie "komórkowym", ale o routerku dostępowym (np. adsl do neostrady) z wifi. Działa jak po kablu, ale można na leżaczku z piwkiem w dłoni latem sobie surfować, czy "leżąc" na fotelu z koniaczkiem. A ostatnio najczęściej w pokoju na środku podłogi szukając z Marysią różych misiów i kotków via google :D

Jest tylko jedno ale...

Trudniej (czasami znacznie trudniej) zabezpieczyć to. A w pewnych sytuacjach niezabezpieczony dostęp do internetu to zły dostęp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.