LESKOS 3470 #1476 Napisano 28 Listopada 2017 Może nie ujmę tego tak subtelnie jak Piotr, ale zaczynając o samych wskazówek , ale i otworów na korbki, tarcze , wszystko było robione może pod i "wydumaną" subtelnośc. Dla mnie wszystko jest "lekkie". Pewnie była taka moda i trend. Rzuć okiem na trzy tarcze i pooglądaj proszę i porównaj z typową tarczą. Może wczesny Resch uległ tej modzie ... Tylko gdybam... bez urazy . 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1477 Napisano 28 Listopada 2017 (edytowane) Co do tulei, to po co ją robić,a by ją potem ukrywać, widzę dwa cele, to naprawa rozkalibrowanego otworu,a drugi lepsze wykonanie pasowania z osią . Przecież napisałem jaki jest powód wg mnie : Wskazówka z tulejką ułatwia właściwe ustawienie wskazówki bez rozbierania mechanizmu ( wg mnie ) i tyle. Wskazówka godzinowa bez tulei by dobrze siedziała zapewne powinna mieć podciętą oś by "było się o co oprzeć"Jest pasowana na małej powierzchni, co będzie powodowało dosyć szybkie wyrabianie się materiału podczas zdejmowania i czyszczenia mechanizmu.. Tuleja gwarantuje wielokrotne rozbieranie/przestawianie bez konsekwencji. Nadal nie mogę się dopatrzeć związku z cechami konstrukcji mechanizmu o którym wspomniałeś . EDIT W trakcie pisania pojawił się kolejny post...Leszku - OK - pełna zgoda - jest wszystko delikatniejsze niż w późniejszych ( szczególnie niemieckich ) zegarach.Właśnie za utrzymywanie delikatności ( w wielu wypadkach) lubię zegary z CK.Ale to nie ma chyba wiele wspólnego z montowaniem tulejki we wskazówce godzinowej. A tak na boku dołożenie okucia pod klucz zapewne było spowodowane efektem z pierwszego zdjęcia, które powyżej zamieściłeś.W zegarach z CK przeważnie były to sprofilowane toczone tulejki ułatwiające trafienie na oś, inni robili "kapsle" czy może lepiej to nazwać nitem. Edytowane 28 Listopada 2017 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1478 Napisano 28 Listopada 2017 Zwrócę tylko uwagę, że tulejek na wskazówkach godzinowych nie posiadały również zegary brytyjskie z XVIII/poczatków XIX wieku - tak stojące jak i wiszące typu "parliament/tavern" (w przypadku tych drugich wskazówkę godzinową niekiedy mocowano za to...śrubką). Tak tez miały i szwarcwaldzkie kukułki.Jest to zatem rozwiązanie archaiczne bardziej lub prymitywne niż wysublimowane. Moim skromnym zdaniem oczywiście. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1479 Napisano 28 Listopada 2017 (edytowane) Zwrócę tylko uwagę, że tulejek na wskazówkach godzinowych nie posiadały również zegary brytyjskie z XVIII/poczatków XIX wieku - tak stojące jak i wiszące typu "parliament/tavern" (w przypadku tych drugich wskazówkę godzinową niekiedy mocowano za to...śrubką). Tak tez miały i szwarcwaldzkie kukułki.Jest to zatem rozwiązanie archaiczne bardziej lub prymitywne niż wysublimowane. Moim skromnym zdaniem oczywiście. 360397333324.jpg Edytowane 28 Listopada 2017 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1480 Napisano 28 Listopada 2017 Sowa ustrzelona przez LESKOSA to jest dopiero łup. Naruszając prawa autorskie wypożyczyłem ją sobie, chociaż na trochę... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1481 Napisano 28 Listopada 2017 O ile minutowa bez tulejki nie jest czymś wyjątkowym, o tyle godzinowa budzi zainteresowanie. W jaki sposób jest zamocowana/stabilizowana ? Na mojej godzinowej wskazowke jest delikatne wygnencze prez kraj wskazowki,tak jest zamocowana! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
worientom 395 #1482 Napisano 28 Listopada 2017 Sowa ustrzelona przez LESKOSA to jest dopiero łup. Naruszając prawa autorskie wypożyczyłem ją sobie, chociaż na trochę... a jak mogłeś naruszyć prawa autorskie, skoro zdjęcie opublikowano pod pseudonimem LESKOS, a do tego technicznie nie podpiszesz zdjęcia w avatarze nazwiskiem autora? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1483 Napisano 28 Listopada 2017 Proszę. Pojawi się admin i nas odstrzeli... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1484 Napisano 28 Listopada 2017 To Leszek cyknął? Śliczna fotka! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #1485 Napisano 28 Listopada 2017 (edytowane) O ile minutowa bez tulejki nie jest czymś wyjątkowym, o tyle godzinowa budzi zainteresowanie.W jaki sposób jest zamocowana/stabilizowana ?Na mojej godzinowej wskazowke jest delikatne wygnencze prez kraj wskazowki,tak jest zamocowana! Masz na obrazku 3 wskazówki, 2 bez tulejek , kalendarzowa, godzinowa, z tulejką minutowa, widać ewentualnie miejsce na wstawianie tulejek, jest lub nie, do uznania.Na szybko wciskałem, więc widać nierówności w położeniu,ale da się je poustawiać, aby nie zahaczały się podczas pracy. Stabilniej byłoby np z wstawionymi tulejkami,ale miejsca na to nie ma. Czemu jest na minutowej, akurat nie wiem i nie pamiętam, czy była naprawiana. pzdr Edytowane 28 Listopada 2017 przez kumite 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1486 Napisano 28 Listopada 2017 To Leszek cyknął? Śliczna fotka!Panowie , zapraszam na moją stronę. Zdjęć już prawie nie robię ale trochę ich w życiu zrobiłem. Za tym puszczykiem mszarnym przejechałem ponad 7 tyś km ... a jak mogłeś naruszyć prawa autorskie, skoro zdjęcie opublikowano pod pseudonimem LESKOS, a do tego technicznie nie podpiszesz zdjęcia w avatarze nazwiskiem autora?Spokojnie, to moje zdjęcie i wszelkie prawa autorskie . Wystawiłem specjalnie dla Taranta - bo to nasz przyjazny opiekun. Niech Ci służy Piotrze. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1487 Napisano 28 Listopada 2017 Zdjencia osadzonych wskazowek i wskazowka godzinowa s profilu,delikatne wchodzi wyprodukowana na miare. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1488 Napisano 28 Listopada 2017 Nie założysz podkładki sprężystej pod kołeczek? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1489 Napisano 28 Listopada 2017 Nie założysz podkładki sprężystej pod kołeczek?ne,zagrubo by bolo! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1490 Napisano 29 Listopada 2017 Mam pytanie a ta šrobka regulacijna jest OK? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #1491 Napisano 29 Listopada 2017 O ile jest to soczewka od Rescha, były inne,ale czy w tych numerach nie wiem. W tym Twoim wygląda na nową, raczej mosiężne były a także brak tulejki pod nakrętkę, sądzę,że do wymiany soczewka, wiesz na jakie, z trapezowym wycięciem pod śrubę regulacyjną, charakterystyczne dla Reschy.pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1492 Napisano 29 Listopada 2017 Nakrętka jest prawdopodobnie dobra, ale brakuje jeszcze tulejki z wcięciem na soczewkę. Regulacja "z klinem" pojawia się później, 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1493 Napisano 29 Listopada 2017 (edytowane) Trapezowe wcięcie się pojawiło później, w początkowej wersji było tak jak na fotkach. Są liche, ale coś widać. U Ciebie brakuje tylko dystansu stabilizującego soczewkę. Edit: w czasie, gdy cykałem i zmniejszałem zdjęcia, już Tarant napisał co i jak .Piotrze, Ty sowa jesteś, a brykasz niczym sokół w locie nurkowym . Edytowane 29 Listopada 2017 przez fibo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1494 Napisano 29 Listopada 2017 Dzienkuje,nakretka jest dobra tylko brak tej tulejky pod soczewke! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1495 Napisano 7 Grudnia 2017 Natychmiast najstarszy Resch juž wisi i dziala i tulejke pod soczewke dodalem.Brak dwoch sterczin na gorke,jakie panstwo by oferowalo?A pionizery orginalne?I jaka jest wedlug panstwa cca data produkciji tego zegara?Pozdrawiam Marián. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1496 Napisano 7 Grudnia 2017 Opinię kiedy wyprodukowano ten zegar musisz wyrobić sobie sam, na podstawie danych zamieszczonych w temacie zbiorczym o zegarach Resch. Pionizery wyglądają jak najbardziej na oryginalne. "Stokrotki" pojawiły się znacznie później. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1497 Napisano 7 Grudnia 2017 U mnie nie mają tego "schodka", ale śruby z podobnie dużymi pokrętłami i identyczną, ukośną moletką. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1498 Napisano 9 Grudnia 2017 Opinię kiedy wyprodukowano ten zegar musisz wyrobić sobie sam, na podstawie danych zamieszczonych w temacie zbiorczym o zegarach Resch. Pionizery wyglądają jak najbardziej na oryginalne. "Stokrotki" pojawiły się znacznie później.Na podstawie danych,ktore przeczytalem jest to przed rokiem 1860-55,za dužo zmian konstrukcijnych v strefie 10 lat.Ani skrzinka w ksztalte serpentina to newykluczuje?Tylko moja opinia na podstawie danych.Pozdrawiam Marián. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1499 Napisano 9 Grudnia 2017 Moim zdaniem pierwsze "domowe" zegary zaczęto produkować w fabryce przy Mariahilferstrasse, czyli w roku 1863. W każdym razie najstarsze znane ogłoszenie o takowych zegarach pochodzi z 3.09.1863 roku. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1500 Napisano 9 Grudnia 2017 Ja myszle 1863-1871=57XXX sztuk zegarow a tyle konstrukcijnych zmian to za dužo.A možna te wczesne Resche neprodukowala fabrika pod nazwiskem GR,ale iny producent tylko uwažam možna Wurm?Resch kupil spolka Wurma i juž produkowanymi domowymi zegarami? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach