kumite 255 #901 Napisano 1 Marca 2015 Witam! Życie jest jak pudełko czekoladek,niby już nie kupuję,ale cóż trafił się ten gatunek zegara. Wychodzi na to,że czekał na mnie, bo ja jego nie szukałem. Resch Ebensee numerek 77120. Tarcza 16, soczewka 13. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #902 Napisano 1 Marca 2015 Czego brak. Laufry nie oryginalne, brak oryginalnych odbojów. Zastanawiam się, czy u góry nie było jakoweś korony, gdyż są trzy otwory. Ten po środku trochę mnie nie przekonuje, bo mniejszy niż boczne. Wychylnik też pod znakiem zapytania, bardzo cienkie kreski. Poza tym hula, bije . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #903 Napisano 1 Marca 2015 Pewnie coś w tym stylu powinno być: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #904 Napisano 1 Marca 2015 No jak można go było nie kupić? Gratuluję! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #905 Napisano 1 Marca 2015 No prawie kompletny Resch,gratuluje zakupu. Nigdy nie mów nigdy. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #906 Napisano 1 Marca 2015 Można było, można, bynajmniej od 7 rano obejrzało go mnóstwo osób. Zakupiłem na ebay.koło.com w W-wie. Co do góry Piotrze (tarant) wydaje się,że ten mój model jest nieco skromnieszy i mniejszy, chociaż te laufry robią wrażenie. Być może w środkowy otwór wchodziła mniejsza górka ,a w boczne te piękne laufry. Jak się zdecyduję na dorabianie i ustalę, czy na pewno tak, to na pewno będę błagał o skan.:)P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #907 Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) Pewnie coś w tym stylu powinno być:skanowanie0008.jpgPiotrze,a może masz w swoich papierach model mniejszy. Starszy też gdzieś o 10 lat. Ten mój ma od góry cokołu do końca brody bez sterczynki 93 cm.P Edytowane 1 Marca 2015 przez kumite 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #908 Napisano 1 Marca 2015 Nie... Jedyne zegary Rescha uwidocznione w katalogach z XIX wieku (które znam), to te sprzedawane przez Kroebera. Proporcje zostają proporcjami... Nie widziałem bardziej zbliżonej skrzyni Rescha. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #909 Napisano 1 Marca 2015 Nie... Jedyne zegary Rescha uwidocznione w katalogach z XIX wieku (które znam), to te sprzedawane przez Kroebera. Proporcje zostają proporcjami... Nie widziałem bardziej zbliżonej skrzyni Rescha.Ok. Dzięki serdeczne. Po zastanowieniu dam znać. Pozdrawiam:)P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #910 Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) Wg mnie to sam początek kultowych skrzynek Rescha - mechanizm jeszcze z Wiednia, skrzynka z Ebensee - pewnie gdzieś 1873...4Góra pod daszkiem była bez aplikacji raczej na pewno. Sterczyny pasowałbym raczej od "karmników"... ale jak kto woli Edytowane 1 Marca 2015 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #911 Napisano 1 Marca 2015 Dzięki Mariusz za datowanie, nad sterczynkami myślę i czy między nimi mogła być jakaś delikatna górka, otwór jest.P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #912 Napisano 1 Marca 2015 Jest otwór - była... Swoją drogą, ta skrzynia wskazuje coraz bardziej początek masowej produkcji, czyli moim zdaniem gdzieś od 42 tys., na lata 70. Toż ona jest "nowocześniejsza" od tej z katalogu na rok 1882. Ten może i jest nieco młodszy - z końca lat 70 (???). 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #913 Napisano 1 Marca 2015 Masz zakotwiczenie 57 tys 1871. tu jest 77120 tys... czyli pewnie ze trzy lata.... 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #914 Napisano 2 Marca 2015 Wg mnie to sam początek kultowych skrzynek Rescha - mechanizm jeszcze z Wiednia, skrzynka z Ebensee - pewnie gdzieś 1873...4Góra pod daszkiem była bez aplikacji raczej na pewno. Sterczyny pasowałbym raczej od "karmników"... ale jak kto woli W pierwszym poście kolega marrq opisał numerację i wg niej ten numer to 1875r. Jest jakaś niezgodność? Pomału czytam cały dział, to będę weryfikował wiedzę.:)P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #915 Napisano 2 Marca 2015 W kronice Ebesee opublikowanej w roku 2003 można przeczytać, że firma w roku 1872 po otwarciu dała zatrudnienie 100 - 200 osobom, zaś w roku 1885 - zatrudniano 200 osób. Kolego Piotrze, czy to jest logiczne? w 1872 zatrudniała 100 do 200,a 10 lat później nadal 200? P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #916 Napisano 2 Marca 2015 Nie ja napisałem kronike Ebensee i artykuł w DUZ w roku 1885 .... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #917 Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Na podstawie dostępnych zdjęć na chwilę obecną możemy stwierdzić, iż sygnatura Remember pojawiła się przy nr 47 340 a nie ma jej jeszcze przy nr 37 017Sygnatura bita na werkach znacznie wcześniej niż sugerowałaby to najstarsza reklama.Wygląda na to, że zaczęto jej używać już na początku lat 70 w XIX wieku. GR_47340.jpg post-44092-0-42289100-1345049762_thumb.jpg Edit. Resch z nr 44 984 posiada już sygnaturę.Kolejna uwaga, czy wiadomo kiedy zmieniono czcionka w nabijaniu . U mnie po 30.000 jest o wiele delikatniejsza i w literze R jest przerwa u góry.P Edytowane 2 Marca 2015 przez kumite 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #918 Napisano 2 Marca 2015 R po 30000 czy 130000 ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #919 Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) R po 30000 czy 130000 ?Przed 100 000. Powyższe przykłady,a ten mój mają wydaje się inne bicie sygnatury, P Edytowane 2 Marca 2015 przez kumite 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #920 Napisano 2 Marca 2015 Dorzucę kilka zdjęć zegara, który nazwałem Volksresch.Płyta. Nie wcelowało się nawiercenie otworu przy mostku wychwytu. Sygnatura kiepsko nabita - a jest jeszcze całkiem nowa... Mostek od tyłu: A tu drążek wychwytu od tyłu...: Kotwica. Trzy kreski na ramieniu to chyba nie przypadek, odpowiadają trzem kropkom na innych częściach. No i bęben (nie wiem czemu ten wewnętrzny dekielek ktoś wlutował - fabyka ?), Zapadkę przytrzymuje tylko sprężyna, jest jedynie włożona w otwór w "szprysze" koła : Sam bęben jest gładki, z wyraźną niedoróbką (zrobiono go z giętego kawałka mosiądzu, zaklepanego w tym miejscu ?) No i co - jesteście pod wrażeniem wysokiej jakości wykończenia ?Zbliżony numer, potwierdza moje pytanie o sygnaturę. Może i ta sama ręka nabijała na zmianie. Dodatkowo, czy kropki maja być zgodne w ilości, czy liczy się także ich ułożenie. U mnie są cztery,ale w innym ułożeniu, na drążku i wewnątrz mostka.P. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #921 Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Zbliżony numer, potwierdza moje pytanie o sygnaturę. Może i ta sama ręka nabijała na zmianie. Dodatkowo, czy kropki maja być zgodne w ilości, czy liczy się także ich ułożenie. U mnie są cztery,ale w innym ułożeniu, na drążku i wewnątrz mostka.P.Drążek,mostek,kotwica,bęben - ilość kropek powinna byc jednakowa dla werku składanego razem jako jedność.Polozenie nie jest istotne,było to robione w miejscu niewidocznym po montażu.Stosowano ten system znakowania przed złożeniem tez w innych fabrykach np Endler. Edytowane 2 Marca 2015 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #922 Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Drążek,mostek,kotwica,bęben - ilość kropek powinna byc jednakowa dla werku składanego razem jako jedność.Polozenie nie jest istotne,było to robione w miejscu niewidocznym po montażu.Stosowano ten system znakowania przed złożeniem tez w innych fabrykach np Endler.Na samej kotwicy? U mnie nie ma i trochę nie czuję klepania kropek po kotwicy, ale 4 kreski są :)P Edytowane 2 Marca 2015 przez kumite 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #923 Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Na samej kotwicy? U mnie nie ma i trochę nie czuję klepania kropek po kotwicy, ale 4 kreski są :)Pwewnątrz kotwicy były kreski . Edytowane 2 Marca 2015 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #924 Napisano 2 Marca 2015 Ciekawe jak to było. Montaż, potem zegar pochodził. Kontrola techniczna, po kontroli nabicie. Albo składał montażysta jednocześnie 4 i w razie jakiegoś rozgrzebywania na stole wiadomo, co było do czego. Dla dalszego funkcjonowania zegara u klienta, nie ma znaczenia to oznakowanie.P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #925 Napisano 3 Marca 2015 W temacie poglądowo wskazówki do 16.Prośba do kolegów o podpowiedzenie, która korbka najbliższa Reschowi, czy nie ma to znaczenia. Najbliższa mojemu sercu to 8 , mała i pasuje. p:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach