Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Seven

GW-9400 Rangeman

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja jest całkowicie normalna, wynika ze słabej jakości sygnału. Miałem tak kilkanaście razy w GW-5610 na przestrzeni kilku lat.

Można to sobie łatwo sprawdzić, czasem działa.. Wystarczy całkowicie przestawić w zegarku datę łącznie z rokiem oraz godzinę na jaką kolwiek inną niż aktualna. Z reguły zegarek mając wystarczająco dobry sygnał na L3 ustawi wszystko poprawnie natomiast czasem zdarza się tak że zegarek ustawi poprawnie jedynie godzinę a daty już nie pomimo zasięgu L3. Zdarza się to bardzo rzadko ale się zdarza.

W Twoim konkretnym przypadku Matej zegarek 12-ego nie złapał synchro dlatego 13 podjął pierwsza próbę o 1:00 a nie o 3:00 w nocy. Próba ta została odnotowana jednak sygnał nie był tyle dobry żeby zegarek wyświetlił ikonkę że zsynchronizował się poprawnie. W takiej sytuacji, powinien podjąć kolejne próby od 3 do 5 nad ranem ale żadna z nich nie zakończyła się powodzeniem z powodu niewystarczająco dobrego zasięgu lub jego braku..

I to jest konstruktywna odpowiedź, dzięki Mr 56. Swoją drogą duży zbieg okoliczności, że w ciągu dwóch dni, dwa różne zegarki miały akurat na tyle słaby sygnał. Czy gw-5610 o którym piszesz również w dwojaki sposób pokazywał efekt synchronizacji ? Antenka i Received Tak jak Roman ? Pytam, gdyż nie miałem tego modelu ;)

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczególnie napis recieved przewijający się na wyświetlaczu jest bardzo mylący

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm.... to ciekawe co piszecie... a kolejne dni jak z kalibracją?

Jak była info o Received to była też antenka, lecz nie próbowałem ręcznie kalibrować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GitBit rozsądnie to wytłumaczył... ja nigdy nie miałem takiej sytuacji. Mieszkam w takim miejscu że nawet w srodku mieszkanka mi sygnał wszystkie lapią.

Jak by faktycznie coś nawaliło w Romciu to raczej na stałe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstyd się przyznać ale mój Romek ostatni raz złapał sygnał 7 sierpnia czyli już grubo ponad miesiąc B)

Sprawdzałem teraz czas z zegarem z tej strony https://zegarki.uhrzeit.org/zegar-atomowy.php i mam 4s na plus. Chyba nie jest jeszcze tak tragicznie?

Edytowane przez D1V1510N G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to jest konstruktywna odpowiedź, dzięki Mr 56. Swoją drogą duży zbieg okoliczności, że w ciągu dwóch dni, dwa różne zegarki miały akurat na tyle słaby sygnał. Czy gw-5610 o którym piszesz również w dwojaki sposób pokazywał efekt synchronizacji ? Antenka i Received Tak jak Roman ? Pytam, gdyż nie miałem tego modelu ;)

W GW-M5610 objawia się to tak samo, w trybie reciving pokazuje ostatnią zapamiętaną synchronizację, przykładowo dzisiejszą przyjmijmy że  21:05 i wyświetla napis GET w ramce natomiast ikonki "RCVD" w lewym górnym rogu brak. Czyli tak samo jak w Twoim Romanie który pokazywał Ci ostatnia synchronizacje 13ego o 1:02 ale ikonki antenki nie było. 

Szczególnie napis recieved przewijający się na wyświetlaczu jest bardzo mylący

Ten napis informuje jedynie o trybie w którym zegarek aktualnie się znajduje. ;)

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie kiedyś taka sytuacja zdażyła się w gw-a1000, w noc zmiany czasu na letni. Zegarek miał przestawioną godzinę ale gdy wszedłem w RC to wskazówka wskazywała NO ;)

<p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten napis informuje jedynie o trybie w którym zegarek aktualnie się znajduje. ;)

Nie do końca. Pokazuje przecież kiedy się łączył przy jednoczesnym braku antenki (ten sam dzień). Dlatego nadal uważam że jest to bardzo mylące.

Zegarek pokazuje dwie sprzeczne informacje. Rangeman konkretnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra Panowie,

Zrobiłem tak jak Kyo, zegarek nie łączył się automatycznie dnia poprzedniego (z 11 na 12 go), 12go zrobiłem nieudaną ręczną kalibrację i w nocy z 12go na 13go o 1:02 zegarek złapał sygnał ale nie było antenki. Kyo zrobił to samo ale jego zegarek nie łączył się od 5 dni, zrobił nieudaną ręczną próbę kalibracji czasu i następnego dnia/nocy jego zegarek również się połączył i skalibrował ale nie było antenki. Spróbujcie wywołać taką sytuację u siebie ale muszą być spełnione te warunki:

1. zegarek automatycznie w nocy się nie połączył.

2. po tej nocy kiedy się nie połączył wywołaj ręczną kalibrację czasu, która musi zakończyć się niepowodzeniem.

3. kolejnej nocy zegarek musi złapać automatycznie sygnał - ciekawy jestem czy również wystąpi taka sytuacja z brakiem antenki.

Jeżeli u Was również wystąpi taka sytuacja, to nie będzie kwestia słabego sygnału, tylko innych nieznanych nam jeszcze przyczyn :)

To, że antenka znika po ręcznym ustawieniu godziny itd. wiem, ale gwarantuję, że nie grzebałem w zegarku i jest dokładnie tak jak opisałem - ponieważ jest to ciekawe spostrzeżenie, że zegarek pokazuje dwie sprzeczne informacje (nie ma antenki ale jednak się łączył), postanowiłem nagrać taki materiał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najsensowniejszym wytłumaczeniem takiej sytuacji jest to że zegarek nie jest przekonany o poprawnej pełnej synchronizacji wszystkich parametrów odbioru i mimo udanej kalibracji nie pokazuje antenki.

Jeśli jest inaczej to muszą być jakieś czary, znaczy voodoo :D:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo plamy na słońcu :D

Najsensowniejszym wytłumaczeniem takiej sytuacji jest to że zegarek nie jest przekonany o poprawnej pełnej synchronizacji wszystkich parametrów odbioru i mimo udanej kalibracji nie pokazuje antenki.

Normalnie artificial intelligence Casio stworzyło ;)

Edytowane przez Kyo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem zdaniem jest tak:

Synchronizacja w czasie letnim odbywa się o godzinach 3:00, 4:00, 5:00, 0:00, 1:00 i 2:00. Te sześć godzin to pełny nazwijmy to "Casiowy cykl dobowy". 

A w zimowym o 2:00, 3:00, 4:00, 5:00, 0:00 i 1:00. Tak samo tworzą one CCD. 

Jeśli w czasie letnim zegarek zsynchronizował się o 1:00, to później nie próbował już o 2:00 (bo zaliczył ten CCD). 

Próbował o 3:00, 4:00 i 5:00 (bo to już kolejny CCD). 

Jeśli się nie udało, to nie wyświetli RCVD.

Casiowy cykl dobowy nie nakłada się na zwykła dobę, gdyż o 3:00 (lub 2:00) przesuwamy zegarki podczas zmiany czasu z zimowego na letni (lub odwrotnie)

pozdrawiam, Piowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ma sens, pisaliśmy już kiedyś o tym że mimo udanej synchronizacji o np. 1:00 która była zaliczana do poprzedniej sesji to następne godziny liczą nową dobę a dzień niby ten sam :)

Piowa, tylko chyba jak znika antenka po nieudanym synchro to powinieneś mieć w historii nieudaną próbę a tutaj Koledzy piszą co innego ;)

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ma sens :)

GW-9400-1__GW-M5610-1__GD-X6900-1__GX-56BB-1__GW-M5610-1[MOD]__GW-6900BC-1__DW-6900NB-7[MOD]__GW-6900-1[MOD]__GXW-56-1B__GWN-Q1000-1A__GWG-1000-1A3__MTG-S1000D-1A4__GW-M5610-1__G-9300_1__GW-6900BC-1__GW-9300DC-1__GW-500U-1__GW-9430EJ-9__GW-5000-1__SBDC033__GW-9200-1__Garmin7Xpro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie (GWG-1000, GW-M5610, GXW-56 i kiedyś GWF-1000) nie ma czegoś takiego, jak historia nieudanych połączeń. Zegar wyświetla ERR, a później znów pokazuje ostatnie udane połącznie. 

pozdrawiam, Piowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój się łączył o 0:04. Nic nie robiłem w zegarku, pierwsze co zrobiłem jak wstałem to sprawdziłem i zrobiłem pierwsze zdjęcie o 7:32 09-09-2017 (mam to w szczegółach w telefonie, zdjęcie poniżej - później była jeszcze cała sesja w lesie ;)).

Zegarek wcześniej się nie łączył od 5 dni. Dzień wcześniej - 08-09-2017 były 2 nieudane ręczne próby synchro. Czyli ręczna próba liczy się do CCD?

W Romku są dwie informacje - antenka oraz data. W moich innych zegarkach GWN-Q1000 i GWG-1000 i jest tylko sama data bez dodatkowych oznaczeń. A w GW-A1100 tylko Y lub N.

aimXGHo.jpg

Rozkminy a to tylko ciekawostka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie (GWG-1000, GW-M5610, GXW-56 i kiedyś GWF-1000) nie ma czegoś takiego, jak historia nieudanych połączeń. Zegar wyświetla ERR, a później znów pokazuje ostatnie udane połącznie. 

pozdrawiam, Piowa

Piowa czy w GW-M5610 nie masz informacji GET z datą ostatniej udanej kalibracji (jako jedna z funkcji zegarka tak jak w Romku - oczywiście historii połączeń nie ma w Romku, jest tylko info o ostatniej udanej synchronizacji ), natomiast na wyświetlaczu skrótu RCVD świadczącego o udanej kalibracji w nocy?

Edytowane przez Matej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to się wyjaśniło, jak będziesz miał udane synchro bez antenki tego samego dnia danej sesji to pokaż :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale ja się nie czepiam sesji tylko cały czas tłumaczę jak krowie na rowie że to co pokazuje zegarek jest bardzo mylące. Serio ciężko tak czytać ze zrozumieniem że dopiero zdjęcia wyjaśniają? ;)

Ja to opisuję. Matej w filmiku tłumaczy. A Ty pierwsze co robisz to insynuacje że coś grzebaliśmy w zegarku

Antenka znika po ręcznej zmianie czasu lub strefy czasowej.

Czytanie / słuchanie ze zrozumieniem się kłania ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o mnie to doskonale rozumiem, znaczy to tylko tyle że nic nadzwyczajnego się nie stało i to normalne zjawisko  ;)

Ja to opisuję. Matej w filmiku tłumaczy. A Ty pierwsze co robisz to insynuacje że coś grzebaliśmy w zegarku

Czytanie / słuchanie ze zrozumieniem się kłania ;)

A gdzie ja niby coś insynuuje? icon_facepalm.gif

Ty też czytaj ze zrozumieniem, napisałem tylko kiedy antenka znika a nie to że żeś coś grzebał ;)

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacytowałem "gdzie".

Dobra - widzę ciężki dzień ktoś ma. EOT :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piowa czy w GW-M5610 nie masz informacji GET z datą ostatniej udanej kalibracji, natomiast na wyświetlaczu skrótu RCVD świadczącego o udanej kalibracji w nocy?

Mam GET i RCVD. 

GET - pokazuje dzień i godzinę ostatniej udanej kalibracji

RCVD - pokazuje czy w obecnym CCD była udana kalibracja

Myślę, że mówimy o tym samym, ale innymi słowami. 

Zgoda, że podwójny system jest trochę mylący, ale chyba inaczej nie dałoby się zrobić z uwagi na zmiany czasu z letniego na zimowy (i odwrotnie).

Na szczęście opisywana przez Was sytuacja występuje stosunkowo rzadko. 

pozdrawiam, Piowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam GET i RCVD. 

Zgoda, że podwójny system jest trochę mylący, ale chyba inaczej nie dałoby się zrobić z uwagi na zmiany czasu z letniego na zimowy (i odwrotnie).

pozdrawiam, Piowa

+++

Thx za odpowiedź.

Edytowane przez Kyo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam GET i RCVD. 

pozdrawiam, Piowa

Dzięki za odpowiedź - czyli wskazania są takie same w tych zegarkach tylko w innej formie (RCVD vs "antenka").

No to się rozumiemy :)

Dzięki - swoją drogą jak ktoś może to niech to sprawdzi w GW-9400/GW-M5610/GW-9300 itd.

Udanego dnia !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi