Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Seven

GW-9400 Rangeman

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Łukasz, fajny klimat udało Ci się oddać. Gdyby było inne tło, to powiedziałbym - "reporter wojenny".

Po plusiku ode mnie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet mi się podoba :)

<p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat wysokościomierza w Romanie był już wielokrotnie poruszany na forum. W związku z tym, że wiele osób nie do końca rozumie zasady jego funkcjonowania i uznaje go za zbędny "gadżet" w ostatni weekend postanowiłem przeprowadzić małe testy w terenie (w górach). Uważam, że Roman test przeszedł celująco. Z moich obserwacji wynika, że błąd pomiarowy wynosi około 3-5 m na każde 100 metrów podejścia. Zależne jest to oczywiście od aktualnej pogody i szybkości zmian ciśnienia atmosferycznego. Zakładając, że wędrujemy np. po Tatrach - czyli górach bardzo precyzyjnie przedstawionych na mapach, bez problemu możemy np. co godzinę dokonywać delikatnych korekt altimetru. Wtedy bez problemu uzyskujemy wysokość praktycznie co do metra.

Kolejna sprawa to możliwość wybrania interwału czasowego automatycznego odczytu wysokości. Ustawiając opcję 0,05 - odczyty dokonywane są co sekundę przez pierwsze trzy minuty a następnie co 5 sekund przez kolejną godzinę. Dla mnie jest to rewelacja. Zegarek jest bardzo czuły na dosłownie minimalne zmiany wysokości i aktualizuje je natychmiastowo. W porównaniu z moim starym zegarkiem który odczytów dokonywał co 2 minuty z dokładnością do 5 metrów - jest to jak lot myśliwcem STEALTH :)

Kolejna świetna rzecz to możliwość wyzerowania górnego wyświetlacza i dokonywanie pomiarów zmian wysokości od dowolnie wybranego punktu czy momentu. Opcja ta umożliwia np. sprawdzenie ile metrów uda nam się podejść w godzinę czy ile metrów wysokości ma dany stok na który się akurat wspinamy itp.  Wskaźnik ten można również przełączyć na wykres graficzny.

Jako zegarek outdoorowy polecam go w 100% a nawet w 110%  :) !

PS. Dla osób które chciałyby mieć pomiar wysokości bez żadnego ustawiania i dokonywania korekt pozostaje raczej tylko odbiornik GPS.

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj tak następny kroczek do doskonałości Romana :)

jHImoPj.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tomasz Nowak

Super wygląda w tej czerni. A mnie już znudził biały bezel i odkąd go założyłem to po początkowej euforii teraz przyszedł moment kiedy nie mogę wprost patrzeć na niego. Tak, że dzisiaj wracam do czerni i podobnie mam zamiar zmodyfikować czarny bezel, zmienić wkręty na czarne i przemalowac również napisy na czarny kolor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie wygrzebałeś ich w rowkach do konca :P

GW-9400 1ER,GW-9430,GW-9200 1ER, GD-400-4ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem,że nie. Zdjęcie tak na szybko po ''modzie'' To się porawi. Używałem starej szczotki do zębów i zmywacza do paznokci ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widac to na bezelu nie zostały zadne slady po zmywaczu wiec to chyba bezpieczne.

GW-9400 1ER,GW-9430,GW-9200 1ER, GD-400-4ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super wygląda w tej czerni. A mnie już znudził biały bezel i odkąd go założyłem to po początkowej euforii teraz przyszedł moment kiedy nie mogę wprost patrzeć na niego. Tak, że dzisiaj wracam do czerni i podobnie mam zamiar zmodyfikować czarny bezel, zmienić wkręty na czarne i przemalowac również napisy na czarny kolor.

Heh, najładniejszy bezel na Romka jest z wersji BJ ;)

A dla mnie akurat standardowe srebrne śrubki są atutem, te czarne jakoś mi nie podchodzą, wyglądają jak plastikowe...

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widac to na bezelu nie zostały zadne slady po zmywaczu wiec to chyba bezpieczne.

Właśnie też się obawiałem,że ruszy bezel i zmyłem tyle o ile. Ale nic się nie stało to teraz poprawie tak jak ma być ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, najładniejszy bezel na Romka jest z wersji BJ ;)

A dla mnie akurat standardowe srebrne śrubki są atutem, te czarne jakoś mi nie podchodzą, wyglądają jak plastikowe...

A dla mnie srebrne wyglądają jak tanie cekiny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

X-Ray, fajnie wyszło. Chyba żałuję, że pozbyłem się czarnego przebrania. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X-Ray, fajnie wyszło. Chyba żałuję, że pozbyłem się czarnego przebrania. :)

Thx lubię czarne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tomasz Nowak

Tylko te napisy nie są przemalowane ;)

Sorry, nie przyglądnąłem się dokładnie Dzisiaj zrobię podobnego moda z bezelem. Zobaczymy jak to u mnie wyjdzie Edytowane przez Tomasz Nowak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezel się rozpuści ale po czasie :D

Jaś Fasola też zmywał "Matkę Whistlera" jakimś acetonem...

a później musiał poprawiać i wyszło jak wyszło :P

5643142350_a347ff1bd9_b.jpg

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic się nie rozpusci. Jak już dokonasz dzieła zmywaczem to woda z mydłem i musi być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tomasz Nowak

Powrót czerni do gry.

6e30e6e47f19998569ad698cc3663b00.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tomasz Nowak

Podobnie jak Ty zmywaczem do paznokci. Na przemian szorowałem szczoteczką nasączoną zmywaczem, a potem mydłem i tak w kółko z 40 minut. Na żywo dużo lepiej to wygląda niż na zdjęciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myłem już na końcu,ale ten sposób też dobry bo bezpieczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tomasz Nowak

Ja mylem mydłem po kilku minutach szorowania zmywaczem, bo wydawało mi się, że bezel zrobił się jakiś miękki. Jednak to tylko złudzenie, bo po umyciu go i wysuszeniu po całej robocie, nic złego mu się nie stało. Zresztą nawet jakby coś się stało to najwyżej bym kupił nowy. Przynajmniej nabrałem doświadczenia na przyszłość do takiej roboty. Dzięki za podsunięcie pomysłu

Edytowane przez Tomasz Nowak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie której funkcji Rangemana wysokościomierz/barometr/termometr używacie najczęściej i do czego lub w jakich okolicznościach?

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi