Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Kayman

3 automaty i zawsze jeden stoi, czyli rotomat czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie, dla automatów lepiej jak cały czas chodzą, czy jak stoją? Wiem że są rotomaty, widziałem nawet jakieś z programami do zegarków szwajcarskich cokolwiek o znaczy(?), ale w sumie nie wiem sam co lepsze dla zegarka? W sumie jak jest nowy to leży w kartonie i nie chodzi. Wkurza jednak trochę ustawianie ich, nie wiem czy można wskazówki cofać, daty, dni, ech... Już się staram jeden do pracy, drugi po, no ale kurde trzeciego na noc zakładał nie będę i ręką machał ;)  Jakie jest wasze zdanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu większość z nas ma po kilka (lub więcej) zegarków, więc siłą rzeczy wszystkie jednocześnie nie są na chodzie. Moim zdaniem nie ma prawa nic się stać jeśli zegarek czasem odpocznie, być może jakieś bardzo długie przestoje nie są wskazane, ale jeśli zegareczek pochodzi np. kilka dni w miesiącu, to nie widzę w tym nic złego. Tak na logikę mechanizm wtedy mniej się zużywa, więc powinien dłużej posłużyć niż zegarek noszony bez przerwy.

Ja nawet nie przestawiam w swoich zegarkach wskazówek, tylko biorę zegarek o godzinie, na której ostatnio się zatrzymał, parę razy machnę i noszę. Zawsze w którymś tam pasuje godzina ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rotomat zasadniczo jest po to by utrzymać zegarek na chodzie, a nie żeby wydłużyć jego żywotność, czy zapewnić bezawaryjność. Przy tym nakręcanie za pomocą rotomatu (powolne, bez "szarpnięć" i gwałtownych ruchów) wydaje się być korzystniejsze dla mechanizmu zegarka niż nakręcanie ręką. Więc jeśli koniecznie zegarek musi być nakręcony, to rotomat robi to w bardziej "przyjazny" dla zegarka sposób. Ale to wcale nie oznacza, że zegarek koniecznie musi być non stop na chodzie.

Takie moje zdanie, zaznaczam że nie jestem zegarmistrzem, więc jeśli się mylę, to niech fachowcy prostują ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też nie jestem zegarmistrzem, ale z moich obserwacji wynika, że nawet kilkuletni postój automatowi nie szkodzi. Mam kilkunastoletniego orisa, kupiłem go w sklepowym stanie. Bez przegladu i smarowania zapuściłem go i chodzi bez zarzutu, gdyby był cały czas używany z pewnością zaliczyłby kilka serwisów. Niemniej dam go do smarowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rotomat wg mnie bardziej jest potrzebny, żeby się nie pieprzyć z ustawianiem daty  - wskazówki to pryszcz.

Ja mam tylko 4 zegarki, ale 3 z nich są z datą - i mam rotomat na 2 zegarki (jeden zawsze noszę). Czwarty jest manual - to jak chcę ponosić to tylko ustawiam godzinę i nakręcam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, manual dużo ułatwia. A właśnie to data utrudnia, zwłaszcza jak 3/4 zegarków mam z dniem tygodnia jeszcze :) No nic, trza przemyśleć co bardziej zegarkowi szkodzi, nastawianie częste czy rotomat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nawet nie przestawiam w swoich zegarkach wskazówek, tylko biorę zegarek o godzinie, na której ostatnio się zatrzymał, parę razy machnę i noszę. Zawsze w którymś tam pasuje godzina ;)

:lol: cholernie podoba mi się ta koncepcja... zdecydowanie ułatwia wybór zegarka który ma wylądować na łapie... :lol:

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz, jak mam jakiś ulubiony zegarek, to trochę go "podprowadzam" na godzinę, o której np. zwykle wychodzę z domu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz, jak mam jakiś ulubiony zegarek, to trochę go "podprowadzam" na godzinę, o której np. zwykle wychodzę z domu :D

Aaaaa... :D a już myślałem że jesteś szczęśliwym posiadaczem kilkudziesięciu zegarków ;)

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem rotomat i olalem na rzecz skrzyneczki w ktorej leza i automaty i kwarce.

Jak biore automata po przestoju i mam w planie nosic caly dzien to nakrece kilka razy by ruszyl, potem na reke i tyle. Rowniez jestem zdania ze lepiej jak zegarek lezy nieruszany niz non-stop naparza w rotomacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.