Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość norbie

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS  

129 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

O projekcie Chronos Artu, rozmawiałem z Pawłem i Tomkiem (TeJot) na długo przed waszą koncepcją, zresztą  to zupełnie inny temat więc nie doszukujcie się proszę jakiś teorii spiskowych ;) 

a że pokazały się w tym samym czasie to jedynie fakt że znalazłem wolną chwile żeby coś wymodelować ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak znacznie lepiej, ale wciąż uważam, ze większe koło na tarczy jest do zlikwidowania, a indeksy godzinowe powinny byc takie same. No i uszy koperty do zmiany.

Niestety, nie potrafię tego zrobic, żeby to miało graficznie ręce i nogi :(

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ta "60" na małej sekundzie musi być? Burzy to trochę wygląd całości. Wg mnie lepiej było z samymi indeksami "kreseczkami". Może by tak zamiast "60" dać pogrubiony lekko indeks jeśli chcemy go już wyróżniać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ta "60" na małej sekundzie musi być? Burzy to trochę wygląd całości. Wg mnie lepiej było z samymi indeksami "kreseczkami". Może by tak zamiast "60" dać pogrubiony lekko indeks jeśli chcemy go już wyróżniać?

tfwh.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, QV! Fajnie. Moim zdaniem, to jest najwłaściwszy kierunek. Teraz moze jest zbyt goło na tarczy, ale jak pojawi sie logo, to bedą juz tylko niewielkie zmiany do wprowadzenia i mamy gotowy projekt (ujednolicone indeksy i inne uszy koperty).

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ta koperta mnie nie przekonuje ona byla fajna kilka lat temu, teraz gdy wszyscy ją produkują jakoś przestala mnie interesowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez o tym pisałem. Byłoby fajnie wykorzystać ta, która wczoraj wieczorem pokazywałes, gdy robiłeś render z przesunięta mala sekunda. Tam są inne uszy i moze to wyglądać lepiej. Ta koperta moze sie nie sprawdzić, bo zegarek bedzie dość gruby/wysoki i takie uszy bardzo by odstawaly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mogę coś podpowiedzieć od siebie to umieściłbym tą tarczę w kopercie Nomos Oriona (lub bardzo zbliżonej). Ta koperta ma długie uszy i fajnie korespondowała by z długimi indeksami cyferblatu. Jedyne zastrzeżenie to, że średnica musiałaby być max 39mm lub poniżej, bo z tak długimi uszami byłby bardzo duży zegar.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze byc bardzo dobry pomysł, bo byłby odpowiedzią na obawy, ze planowane 38 mm, to za mały rozmiar zegarka dla części Kolegów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda że nie mam już NOmosa Cluba, miał cholernie długie uszy. MIałem go w 2 rozmiarach na przestrzeni chyba 2 lat. i uwierzcie mi że naprawdę dobrze leżał tylko ten w rozmiarze 36mm :-) . Miałem też 38mm ( chyba? ) uszy wystawały poza nadgarstek. Chętnie zaprosiłbym malkontentów którzy twierdzą ze zegarek musi mieć minimum 42mm aby sobie przymierzyli te Nomosy.

Wielu ludzi nawróciłem :-)

Do takiego nomos z długimi uszami w rozmiarze 42mm musieli byście zapinać zegarek na 2 nadgarstki złączone :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mogę coś podpowiedzieć od siebie to umieściłbym tą tarczę w kopercie Nomos Oriona (lub bardzo zbliżonej). Ta koperta ma długie uszy i fajnie korespondowała by z długimi indeksami cyferblatu. Jedyne zastrzeżenie to, że średnica musiałaby być max 39mm lub poniżej, bo z tak długimi uszami byłby bardzo duży zegar.

i pójdziemy w tym kierunku! Koperta orionowata + wypukłe szkiełko i będzie klasa zegarek!

nomos_today.jpg

Można też pójść w stronę szerokiej lunety ( to pozwoli na zrobienie stosunkowo dużej srednicy zegarka 40mm, a przy tym sama tarcza będzie wielkości jak w zegarku 36mm , dzięki temu komplikacja małej sekundy która jest blisko centrum będzie wyglądała bardziej proporcjonalnie ) :

original.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to poprosilibysmy Kolegów grafików o render, który uwzględniły powyższe pomysły :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilo sie przestrzenniej bez cyfr jako indeksow sekundowych. :)

Czy mozna by jeszcze poprosic o wizualizacje wedlug pomyslu Kolegi:

Może by tak zamiast "60" dać pogrubiony lekko indeks jeśli chcemy go już wyróżniać?

lub dodac 2 kreseczki zamiast 60-tki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

42h7.jpg

na tarczy szlif słoneczkowy i brałbym!!!

Szkło koniecznie płaskie bo to nie vintage ale bauhaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta tez mi sie ta nie podoba - mase chinskich inspiracji w tym siedzi - Rodina itd. ale zaproponowana na renderze tarcza z 2 zaglebieniami ma moim zdaniem potencjal. Ja bym ja tak widział.

dhproj.jpg

Ps jak budzet dobrej jakosci bauhausa bedzie jak zakladacie to ja wchodze ;)

Pozdrawiam

strix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uszczupliłem czcionkę logo. Dodałem 60tkę na podziałce.

7725.jpg

Do mnie jak narazie ten pomysł przemawia najbardziej. Zrezygnowałbym z wgłębień na tarczy ala Piaget. Moim zdaniem wprowadzają niepotrzebne zamieszanie na surowej z założenia tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy kopercie z szeroka lunetą zegarek straci charakter. Wskazowki i kropki lumy z Junghansa prowadzą do zatracenia spójności (za dużo udziwnień). Podobnie ze szlifem sloneczkowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu jeśli chce się mieć elegancki zegarek to nie można mieć wszystkiego na raz. Trzeba pójść w jakąś opcję i broń boże nie mieszać koncepcji ze sobą. Myślę, że koperta Oriona to dzieło sztuki - prostota i nieskazitelna smukłość. Jest jeszcze ładniejsza niż ta z Nomosa Cluba którą miałem i uwielbiałem podziwiać te smukłości i długie uszy niczym nogi baletnicy :-)

To jest nieśmiertelny styl, i nieśmiertelny wygląd zegarka który można przekazywać z pokolenia na pokolenie a nie pobawić się przez parę tygodni i na bazarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero przeglądam wątek wstecz - ten jest swietny, elegancko sterylny - dałbym dluzsze kreski nieco jedynie. Kolor tarczy delikatny krem, wskazowki polerowane. Faktycznie tarcze z renderu z 2 zaglebieniami powinnismy odpuscic. Przy tym wydaje sie zdecydowanie niepotrzebnie "przegadana"

7725.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że koperta Oriona to dzieło sztuki - prostota i nieskazitelna smukłość. Jest jeszcze ładniejsza niż ta z Nomosa Cluba którą miałem i uwielbiałem podziwiać te smukłości i długie uszy niczym nogi baletnicy :-)

To jest nieśmiertelny styl, i nieśmiertelny wygląd zegarka który można przekazywać z pokolenia na pokolenie a nie pobawić się przez parę tygodni i na bazarek.

Podzielam Twoje zdanie i entuzjazm, koperta Oriona to majstersztyk. To wg mnie najładniejsza i najelegantsza koperta Nomosa.

Tak wygląda koperta Oriona 35mm! , więc można sobie wyobrazić że 38mm będzie na pewno dobrze!

Orion fi 35mm ma lug to lug 44mm, więc fi 38mm będzie miał ok 47 mm (lug to lug). Wg mnie to max dla tego stylu zegarka.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy czym ma odpowiednio 8,5-9 mm wysokości, co trzeba bedzie mieć na uwadze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy czym ma odpowiednio 8,5-9 mm wysokości, co trzeba bedzie mieć na uwadze.

Jesli zrezygnujemy z komplikacji to werk Miyoty 9015 jest dosyć cienki i pozwala na zrobienie zegarka którego proporcje będą zbliżone do Oriona.

Nie wiem tylko jak wygląda sprawa tarczy w orionie. Wydaje mi się, że jest lekko wypukła, ale nie mam dobrego zdjecia aby to ocenić. Szkło na pewno jest wypukłe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.