Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość norbie

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS  

129 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Może jednak będzie wersja 2 w 1?

Pełny i przeszklony dekiel.

Jak bywa w rosyjskich limitkach. Kazdy wg własnego widzimisię założy jaki będzie chciał. :)

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Panowie, motyw Uroborosa pasuje do naszego projektu. Trzeba go tylko zaprojektować w stylistyce bauhausu. Każdy może ściągnąć z sieci różne wzory. Motyw, który ja pokazałem był właśnie ściągniętą z sieci grafiką do ewentualnego wykorzystania w dalszym projektowaniu.

W miarę możliwości fajnie byłoby, gdyby posty zawierały konstruktywną krytykę z krótkim uzasadnieniem dlaczego dany pomysł się nie podoba i co krytykujący proponuje w zamian. Emocje przy projektowaniu są wskazane, ale uwagi o pipce, czy o zwinięciu Uroborosa w ósemkę, żeby był jeszcze bardziej nieskończony, nie za bardzo posuwają projekt do przodu.

Tak na marginesie, to po co się ograniczać do ósemki, od razu zwińmy Uroborosa w poziomą dziewiątkę....... ;)

Pomysł Doriana06 jest bardzo dobry, ale musimy coś zaprojektować niezależnie od rodzaju dekla.

Bez modyfikacji dekla wyjdzie nam wersja komercyjna zegarka, którą QV i tak będzie sprzedawać na wolnym rynku. No chyba, że chcemy, żeby wersja forumowa wyróżniała się tylko koronką, klamerką i paskiem?

QV - Odpuśćmy sobie grawery związane z architekturą. Wydaje mi się, że dużo już tego było przy różnych limitkach. Osobiście wolę odniesienia do jakichś uniwersalnych idei lub abstrakcyjnych pojęć.

Wczoraj przypomniałem sobie o wstędze (pętli) Moebiusa:

wstega%20mobiusa2.jpg

http://www.edupedia.pl/words/index/show/542110_slownik_matematyczny-wstega_mobiusa.html

Ładnie zaprojektowana mogłaby ozdobić pełny dekiel. Na jej powierzchni można wpisać dane techniczne zegarka bauhausową czcionką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powyzej masz zegarek niemieckiego wempe. Na deklu budynek. Nie jest reklamowką.

Ok. To byl tylko pomysl :-) mysle ze wiecej radosci da nam wykonany w fajnej technice gleboki grawer na pelnym deklu niz przeszklony dekielek.

Może i tak, ale tylko pod warunkiem, że padnie dobry, niewymuszony pomysł. Do tej pory, moim zdaniem, taki nie padł. Nie ma pośpiechu. Jeśli po drodze ktoś jednak wpadnie na coś ekstra, to zróbmy pełny dekiel. Jeśli jednak czegoś takiego nie będzie, to nie róbmy tego na siłę i skorzystajmy z bezpiecznego, sprawdzonego, a przy tym bardzo dobrego rozwiązania, czyli przeszklonego dekielka.

Też uważam, że nie ma pośpiechu i dobrze że choć dekiel został nam na zimę, bo mając w zasadzie gotową tarczę (wiem, wiem, jeszcze głosowanie na kształt okienka daty - mam nadzieję że nie okrągły  :) , i chyba jeszcze na kolory - mam nadzieję, że szaro-srebrny i niebieski, oba ze szlifem słoneczkowym  :) ), nie mielibyśmy nad czym debatować.

Ponieważ ostatnio nastąpił wysyp propozycji dekla myślę, że byłoby dobrze założyć listę pomysłów na które można by oddawać głosy (w sposób ciągły - dodawać i wycofywać) i w ten sposób nie umknie nam w ferworze walki jakaś wcześniej złożona propozycja oraz będziemy widzieli w jakim kierunku skłania się większość.

Ja mam takie uwagi:

1. Głęboki grawer na pełnym deklu mógłby być ciekawy. Ale uważam, że motyw powinien być symboliczny, nie przeładowany szczegółami i związany ze stylem zegarka. 

Moją obawę budzi tylko fakt, że głęboki grawer powoduje, że dekiel, choćby tylko wizualnie, staje się masywny. To pasowałoby np do divera, ale nie do naszej tarczy i koperty.

2. Za najbardziej udany uważam projekt strixa, który pozwalam sobie przypomnieć

vcfig.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ na razie i tak projekt chrono ma pierwszeństwo, mamy czas na spokojnie ustalić czego chcemy. Proponuję następującą kolejność.

Pierwsze ankieta, z trzema pytaniami

- o kolor tarczy

- o kształt okienka daty

- o dekiel - pełny, czy przeszklony.

Ankieta potrwa, powiedzmy, z tydzień, czy dwa, czy ileś, wyjaśni nam dwie pierwsze kwestie i będzie podstawą do głosowania nad ostatnią. W zależności od tego, która opcja wygra, będziemy głosowali nad powstałymi propozycjami i wspólnie którąś wybierzemy.

Co Wy na to? I tak na razie nic się nie dzieje, więc jest czas na konkretne ustalenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uroboros zwiniety w ósemkę to był żart i myślałem że dość czytelny.

Nie zmienia to faktu że pomysł węża IMO nie pasuje do tego zegarka..

Na Dekielek mam dwa pomysły:

1 dwa dekielki

2 jeden półpełny

Np coś takiego

post-47356-0-41260500-1385204999.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można prosić o nawigację na której karcie została wybrana koncepcja tarczy?:)

Powyższy dekiel wydaje się przyciężki, ale jeśli chodzi o sama zasadę rozwiązania to może być ciekawy. 

Jestem za deklem przynajmniej częściowo przeszklonym.

Mi pomysł takiego zegarka bardzo się podoba i kibicuję żeby temat chrono został jak najszybciej zamknięty;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Roman - ciekawa koncepcja z częściowo przeszklonym deklem.

Dołóżmy do tego wahnik strixa, o którym przypomniał pwb w poście #1403.

Jest taka limitka Nomosa z wyróźnionym 50 równoleżnikiem na tarczy, na którym leży Moguncja, w której ma siedzibę jubiler zamawiający tę limitkę:

tangente_breitengrad_front.jpg

Może wygrawerować na pozostałej pełnej części dekla 51°06'36″N 17°01'20″E - położenie geograficzne Wrocławia - żeby nie pisać znowu na deklu Vratislavia Conceptum?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę późno jestem w temacie, ale jeśli temat tarczy nie zamknięty (postaram się przebrnąć przez cały wątek) to dla mnie taka stylistyka rządzi!

6236_7890_a.jpg

junghans_max_bill_3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jeśli temat tarczy nie zamknięty 

Mam wrażenie, że jest  ;)

Co do dekla to w tym budżecie podejrzewam, że albo przeszklony okrągły, albo pełny ew. oba ;)

Częściowo przeszklony, z wycięciem nieregularnym jak w pokazanym Hamim pewnie sam by kosztował ze 2 stówki ;) Choć oczywiście byłby świetny - można by i rotor i dekielek fajnie zrobić :)

s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chcemy robić kopii. Nasza stylistyka jest jeszcze bardziej uproszczona i autorska. Junkers jest trochę przekreseczkowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chcemy robić kopii. Nasza stylistyka jest jeszcze bardziej uproszczona i autorska. Junkers jest trochę przekreseczkowany

kwestia smaku;) jako budowlaniec lubię bardzo kreski:D

mogę prosić o namiar na Naszą stylistykę? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kwestia smaku;) jako budowlaniec lubię bardzo kreski:D

mogę prosić o namiar na Naszą stylistykę? :)

szukanie tej strony zajmie mi tyle czasu co Tobie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobię zaraz ankietę w nowym temacie i wszystko uporządkujemy

świetny pomysł:)

a zatwierdzone elementy proponuje prezentować w pierwszym poście

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddałem głos - niestety co do dekla to taka gra w ciemno. Jak nie ma koncepcji "zagospodarowania" to trudno coś wybrać.

Odnośnie ceny dekla częściowo przeszklonego to trzeba by dopytac, nie wydaje mi sie żeby był rażąco droższy od pozostałych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byle nie niebieski:P

a tak na poważnie, to o ile to jeszcze możliwe i moje skromne zdanie nowicjusza może być wysłuchane, to minimalnie zmniejszyłbym lub pocienił czcionkę na dole. Wg mnie trochę zakłóca lekkość tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też oddałem głos w ankiecie. Jak dla mnie jednak na deklu widzę grawerkę w stylu zaproponowanym przez strix - z tym, że jednak figury geometryczne widziałbym różnej wielkości...  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1A z pełnym deklem. Pozostałe mnie nie przekonują

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Też oddałem głos w ankiecie. Jak dla mnie jednak na deklu widzę grawerkę w stylu zaproponowanym przez strix - z tym, że jednak figury geometryczne widziałbym różnej wielkości...  :)

Strix niestety prochu nie wymyślił. A szkoda :(

W 2009 roku Nomos zrobił limitkę z figurami geometrycznymi i napisem Bauhaus.

Tangente_Bauhaus.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o proszę, nawet nie wiedziałem :)

Ale możemy te figury zaaranżować nieco inaczej. Zróżnicować ich rozmiar, ułożyć je w jakaś kompozycję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.