Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość norbie

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że to nieodpowiedni wątek, ale i tak zapytam: realizacja w styczniu? 

Oceniam to tak pi razy Oko. Wiadomo jak z tym jest... mogą wystąpić niezależne ode mnie komplikacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytam, czytam... ale zapomniałem napisać: A2 dla mnie to ideał garniturowca - bajka!

Się nie mogę doczekać...

ps. wahnik Strixa - świetny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze pomęczę, bo przeglądam sobie oba tematy dotyczące tegoż właśnie, ale na przeczytanie >70 stron nie mam czasu... jaka jest przewidywana, pirazyokowa cena?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Dziękuję.

Myślę, że dla takich gapciów, jak ja, fajnie byłoby umieścić projekt i podstawowe informacje w pierwszej wiadomości i ją aktualizować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedługo tak właśnie będzie. Jak tylko dopracujemy design dekla/rotorka. Projekt tarczy poszedł nam nad wyraz szybko. Musimy także zdecydować która wersja kolorystyczna będzie limitowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może warto byłoby scalić oba wątki dotyczące projektu bauhaus?

I jeszcze jedna uwaga odnośnie wodoszczelności - wiem że to nie diver ale IMO przyzwoite 5ATM byłoby mile widziane żeby się majowego deszczu zegarek nie wystraszył :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może warto byłoby scalić oba wątki dotyczące projektu bauhaus?

Bardzo dobry pomysł!

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ma być min 5ATM a jak będzie zakręcany dekiel to nawet 10ATM.

Admin scalił nam poprzedni wątek z tym i usunął tamten.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Mam nadzieję, że wygra opcja z pełnym deklem, ponieważ naprawdę pod przeszklonym deklem nie ma za bardzo co pokazywać...

W ramach projektu możemy modyfikować w zasadzie tylko wahnik, który sam w sobie zbyt duży nie jest, więc i tak niewiele na nim będzie będzie widać.

Jeśli jednak zwyciężyłaby opcja z przeszklonym deklem, to dla mnie najlepszy jest poniższy projekt strixa.

Złoty rotor i zielone szkło zostawmy pls do innego projektu ;)

Ja poproszę taki rotor ;) jak już musi być przeszklony dekiel 

bauhaus_wah.jpg

s

Proponuję zrezygnować z napisu BAUHAUS. Można pozostawić na wahniku tylko trójkąty, kwadraty i koła. Ewentualnie wybrany trójkąt, kwadrat i koło można pomalować odpowiednio na kolory: żółty, czerwony i niebieski (wcześniej już pojawiły się pomysły wykorzystania kolorystyki bauhausu w projekcie).

Kto ma zrozumieć o co chodzi, to zrozumie i doceni nawet bez napisu BAUHAUS, kto nie, to jego problem.

Polecam lekturę bloga http://shhdesign.co.uk/the-use-of-basic-shapes-and-colour-in-design-the-influence-of-the-bauhaus/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że wygra opcja z pełnym deklem, ponieważ naprawdę pod przeszklonym deklem nie ma za bardzo co pokazywać...

W ramach projektu możemy modyfikować w zasadzie tylko wahnik, który sam w sobie zbyt duży nie jest, więc i tak niewiele na nim będzie będzie widać.

Jeśli jednak zwyciężyłaby opcja z przeszklonym deklem, to dla mnie najlepszy jest poniższy projekt strixa.

Proponuję zrezygnować z napisu BAUHAUS. Można pozostawić na wahniku tylko trójkąty, kwadraty i koła. Ewentualnie wybrany trójkąt, kwadrat i koło można pomalować odpowiednio na kolory: żółty, czerwony i niebieski (wcześniej już pojawiły się pomysły wykorzystania kolorystyki bauhausu w projekcie).

Kto ma zrozumieć o co chodzi, to zrozumie i doceni nawet bez napisu BAUHAUS, kto nie, to jego problem.

Polecam lekturę bloga http://shhdesign.co.uk/the-use-of-basic-shapes-and-colour-in-design-the-influence-of-the-bauhaus/

Jestem za, a nawet przeciw - przeszklony dekiel, jak powyżej jest świetny, mam nadzieję, że nie tylko mnie się podoba, zwłaszcza, że WR to ma być coś około 50. I nie zgadzam, się, że ten werk jest be, jak na Miyotę to najpiękniejsza córka grabarza jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ten mechanizm to właśnie bauhaus - funkcjonalność bez zbędnych ozdobników.

Z wizualizacjami rotora w wykonaniu Strixa zastosowanie przeszklonego dekla jest jak najbardziej uzasadnione.

QV także obiecał swoje propozycje na rotor. Mam nadzieję, że raczej nie po to, żeby go zasłaniać  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Analizując rozważania na temat dekla zastanawiam się nad tym który byłby lepszy?

Pełny?  Da możliwość stworzenia ciekawego graweru z motywami bauhausu przy wykorzystaniu całego obszaru zakrywającego mechanizm.

Przeszklony? Pozwoli przyozdobić wahnik i cieszyć się widokiem "żyjącego" mechanizmu.

Chyba gdybym miał wybierać to dziś bym nie potrafił :D

Fajnie byłoby zobaczyć dwa finalne projekty i wtedy wybrać ale to raczej niemożliwe.

Z drugiej strony projekt nabrał takiego tempa i bierze w nim udział tylu fachowców w dziedzinie projektowania i grafiki, że grzech tego nie wykorzystać w celu uzyskania odpowiednio doskonałej formy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po paru dniach rozwazan dalej nie moge sie zdecydowac. Obecnie chyba najbardziej podoba mi sie opcja z planem zajec na deklu, ale czekam jeszcze na inne projekty rotora.

Generalnie bym chyba wolal zainwestowac w jakas fajna klamre niz przeszklony dekiel.

I nie pamietam bo watek tak dynamicznie sie rozwinal w pewnym momencie, ze troszke sie pogubilem. Czy dostaniemy z zegarkiem pudlo, bo moze tam umiescic plan( wewnetrzna strona dekla)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ten mechanizm to właśnie bauhaus - funkcjonalność bez zbędnych ozdobników.

Coraz to nowych rzeczy się dowiaduję na temat bauhausu. Do tej pory wydawało mi się, że bauhaus, modernizm = funkcjonalizm. A przeszklony dekiel zawsze w zegarkach pełni funkcję ozdobną, pokazując kunszt wykonania mechanizmu. Natomiast nie widzę żadnej korelacji pomiędzy funkcjonalizmem, a ekshibicjonizmem, brzydkiego zresztą mechanizmu.

Mam dość ambiwalentny stosunek do tyłu tego zegarka, żaden z projektów graweru wahnika mnie nie porwał, a na mojego faworyta, czyli plan zajęć na pełnym deklu raczej nie ma szans, ze względu na brak miejsca, ale nie twórzmy nowych definicji próbując dopasować na siłę jedno do drugiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aleście się uparli na ten Bauhaus , nie można zwyczajnie jakieś logo , nazwe ,

czy jakiś polski akcent.

Nie bardzo chce mi się tłumaczyć każdemy kto obejży zegarek co to tam jest wygrawerowane,

że to jakiś modernizm czy funkcjonalizm, bo zegarek to jest właśnie taki styl ... ble ble.

Sam się na tym nie znam i szczerze mówiąc mało mnie te style interesują,

zegarek mi się podoba ale umieszczanie gdziekolwiek napisu bauhaus lub jakiegoś

, kompletnie niezrozumiałego dla mnie, planu lekcji już nie.

Tyle ode mnie

pozdr.

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz to nowych rzeczy się dowiaduję na temat bauhausu. Do tej pory wydawało mi się, że bauhaus, modernizm = funkcjonalizm. A przeszklony dekiel zawsze w zegarkach pełni funkcję ozdobną, pokazując kunszt wykonania mechanizmu. Natomiast nie widzę żadnej korelacji pomiędzy funkcjonalizmem, a ekshibicjonizmem, brzydkiego zresztą mechanizmu.

Przeszklony dekiel sam w sobie nie pełni funkcji ozdobnej lecz ukazuje mechanizm – serce zegarka. Gdyby mechanizm był bogato zdobiony można byłoby, w naszym przypadku, postawić zarzut niespójności z tarczą i kopertą, które decydują o stylu zegarka.

Natomiast nasz mechanizm Mioyta jest solidną maszyną bez wyrafinowanych zdobień, maszyną której forma wynika wprost z funkcji.  

A do tego zaproponowane, naprawdę dobre koncepcje rotora - po prostu czysty bauhaus   :) .

No i żeby mówić, że to brzydkie ?  :wacko: 

Rozumiem jednak, że gusta różne są i dyskutować można by długo.

Co do użytej przeze mnie skrótowej zbitki we wcześniejszym poście (bauhaus = funkcjonalność) – krótki cytat z Wikipedii (tu akurat odnoszący się do architektury):

"Architekci modernistyczni zakładali, że o pięknie budynku stanowi głównie jego funkcjonalność, a w każdym razie, iż przede wszystkim muszą zostać spełnione wymogi funkcji, którą ma pełnić obiekt. Jednym z naczelnych haseł modernizmu była maksyma Sullivana Form follows function, co tłumaczy się jako forma wynika z funkcji (lub też forma następuje po funkcji)."

Cały czas mam nadzieję na przeszklony dekiel  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

aleście się uparli na ten Bauhaus , nie można zwyczajnie jakieś logo , nazwe ,

czy jakiś polski akcent.

Nie bardzo chce mi się tłumaczyć każdemy kto obejży zegarek co to tam jest wygrawerowane,

że to jakiś modernizm czy funkcjonalizm, bo zegarek to jest właśnie taki styl ... ble ble.

Sam się na tym nie znam i szczerze mówiąc mało mnie te style interesują,

zegarek mi się podoba ale umieszczanie gdziekolwiek napisu bauhaus lub jakiegoś

, kompletnie niezrozumiałego dla mnie, planu lekcji już nie.

Tyle ode mnie

pozdr.

Po pierwsze - z ortografii masz pałę. Albo pisz poprawnie, albo daruj sobie w awatarze odwołania do Mickiewicza.

Po drugie - jeśli się na czymś nie znasz, to się nie odzywaj.

Skąd w ogóle u Ciebie przekonanie o tym, że kogokolwiek interesuje to, iż Ci się nie chce, że czegoś nie wiesz, nie znasz się, albo, że coś dla Ciebie jest "ble, ble" i  kompletnie niezrozumiałe?

Ucz się. Na naukę nigdy nie jest za późno. Zacznij brać udział w dyskusji jak już się czegoś dowiesz.

Można fajnie spierać się merytorycznie, tak jak to zrobił np. pwb w poście #1347. Im więcej argumentów za pełnym deklem i kontrargumentów przemawiających za przeszklonym deklem, tym lepszy będzie efekt końcowy. I to niezależnie od tego, która opcja dekla zwycięży.

Przeszklony dekiel sam w sobie nie pełni funkcji ozdobnej lecz ukazuje mechanizm – serce zegarka. Gdyby mechanizm był bogato zdobiony można byłoby, w naszym przypadku, postawić zarzut niespójności z tarczą i kopertą, które decydują o stylu zegarka.

Natomiast nasz mechanizm Mioyta jest solidną maszyną bez wyrafinowanych zdobień, maszyną której forma wynika wprost z funkcji.  

A do tego zaproponowane, naprawdę dobre koncepcje rotora - po prostu czysty bauhaus   :) .

No i żeby mówić, że to brzydkie ?  :wacko: 

Rozumiem jednak, że gusta różne są i dyskutować można by długo.

(...)

Cały czas mam nadzieję na przeszklony dekiel  :)

Nie zgadzam się. Wystarczy porównać naszą Miyotę z mechanizmem Zeta w bardzo bauhausowym Tangomacie Datum:

Tangomat_back.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

norbie - zgadzam się z Tobą w tej kwestii. Porównanie tych mechanizmów jest jednak irracjonalne ze względu na cenę:-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.