Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Nowy89

Kilka pytań do Citka CB0010-02E

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam kilka pytań do modelu, który mnie zainteresował - http://luxtime.pl/pl/p/Zegarek-CITIZEN-RADIO-CONTROLLED-ECO-DRIVE-CB0010-02E/3196

Mianowicie:

1.       Czy można do niego założyć bransolete? Czy tylko pasek skórzany? (sory może za banalne pytanie, ale będzie to mój pierwszy ‘elegancki’ łocz – zawsze tylko g-shocki..)

2.       Ten citek (a także ogólnie citki radio controled) ma jakiego multibanda? Tj. z iloma zegarami atomowymi na świecie może się synchronizować? Obiło mi się o uszy, że tylko we Frankfurcie?

3.       Porównując go z modelem http://luxtime.pl/pl/p/Zegarek-CITIZEN-ECO-DRIVE-RADIO-CONTROLLED-CB0021-57E/3199 opisy ich są takie same, ale ten na bransolecie ma jakiś przycisk pod koronką – do czego służy?

4.       Po pełnym jego naładowaniu ile teoretycznie może leżakować bez dostępu do światła? Miesiące jak w g-shockach?

Dziękówa za odpowiedzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udajesz czy piszesz poważnie?

Citek = Citizen

Tak samo jak Rysiek = Riseman (casio gw-9200)

i inne

Skrót taki rzecz jasna (jak  widać nie dla wszystkich)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Mam kilka pytań do modelu, który mnie zainteresował - http://luxtime.pl/pl/p/Zegarek-CITIZEN-RADIO-CONTROLLED-ECO-DRIVE-CB0010-02E/3196

Mianowicie:

1.       Czy można do niego założyć bransolete? Czy tylko pasek skórzany? (sory może za banalne pytanie, ale będzie to mój pierwszy ‘elegancki’ łocz – zawsze tylko g-shocki..)

2.       Ten citek (a także ogólnie citki radio controled) ma jakiego multibanda? Tj. z iloma zegarami atomowymi na świecie może się synchronizować? Obiło mi się o uszy, że tylko we Frankfurcie?

3.       Porównując go z modelem http://luxtime.pl/pl/p/Zegarek-CITIZEN-ECO-DRIVE-RADIO-CONTROLLED-CB0021-57E/3199 opisy ich są takie same, ale ten na bransolecie ma jakiś przycisk pod koronką – do czego służy?

4.       Po pełnym jego naładowaniu ile teoretycznie może leżakować bez dostępu do światła? Miesiące jak w g-shockach?

Dziękówa za odpowiedzi ;)

1. Jezeli kupujesz zegarek na branzolecie mozesz zalozyc pasek, w druga strone to nie dziala bo sa to dwie rozne obudowy. 

2. CB0xxx moze synchronizowac sie z 5 zegarami: 2 w Japonii (Fukushima i Kyushu) po za tym w Chinach, USA i Niemczech (Frankfurt). I jezeli jestes w Europie to synchronizacja odbedzie sie wedlug radiostacji w Niemczech. 

3. Z tego co wiem sa takie same, a o jaki przycisk pod koronka ci chodzi to nie wiem. Czyzby ten schowany na godzinie 2?

4. Teoretycznie wpelni naladowany schowany w szufladzie z wlaczona funkcja oszczednosci energii (bez synchronizacji i wylaczonym ruchu wskazowek) niby 2 lata, ale to tak bez wachan temperatury (w raczej dodatniej temperaturze) i do pelnego rozladowania. Ja bym ostroznie powiedzial ze przez pol roku nie musisz myslec o ladowaniu, ale i tak sie bedzie ladowal jak go bedziesz nosil wiec nie masz sie co martwic o to. Chociaz codzienna synchronizacja moze dac w kosc baterii...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jezeli kupujesz zegarek na branzolecie mozesz zalozyc pasek, w druga strone to nie dziala bo sa to dwie rozne obudowy. 

2. CB0xxx moze synchronizowac sie z 5 zegarami: 2 w Japonii (Fukushima i Kyushu) po za tym w Chinach, USA i Niemczech (Frankfurt). I jezeli jestes w Europie to synchronizacja odbedzie sie wedlug radiostacji w Niemczech. 

3. Z tego co wiem sa takie same, a o jaki przycisk pod koronka ci chodzi to nie wiem. Czyzby ten schowany na godzinie 2?

4. Teoretycznie wpelni naladowany schowany w szufladzie z wlaczona funkcja oszczednosci energii (bez synchronizacji i wylaczonym ruchu wskazowek) niby 2 lata, ale to tak bez wachan temperatury (w raczej dodatniej temperaturze) i do pelnego rozladowania. Ja bym ostroznie powiedzial ze przez pol roku nie musisz myslec o ladowaniu, ale i tak sie bedzie ladowal jak go bedziesz nosil wiec nie masz sie co martwic o to. Chociaz codzienna synchronizacja moze dac w kosc baterii...

3. Chodzi mi o ten przycisk na godzinie 4, który ma model CB0021-57E, a którego nie ma model CB0010-02E ;)

Zastanawia mnie też, czy można wyłączyć automatyczną synchronizację w tych modelach (i dokonywać jej ręcznie według własnych potrzeb), bo też takiej informacji nie mogę znaleźć..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. Chodzi mi o ten przycisk na godzinie 4, który ma model CB0021-57E, a którego nie ma model CB0010-02E ;)

Zastanawia mnie też, czy można wyłączyć automatyczną synchronizację w tych modelach (i dokonywać jej ręcznie według własnych potrzeb), bo też takiej informacji nie mogę znaleźć..

W CB0010-02E sa "ukryte", zobacz na tym zdjeciu http://www.juwelier-miller.de/images/cb0010-02e3.jpg

Co do wylaczenia synchronizacji... powinno dac sie to zrobic i pewnie da... nie mam w tej chwili przed soba tego zegarka ale sprawdze na tygodniu. Wydaje mi sie ze wystarczy ustawic na synchronizacje "na zadanie" i wtedy nie bedzie sie synchronizowal. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W CB0010-02E sa "ukryte", zobacz na tym zdjeciu http://www.juwelier-miller.de/images/cb0010-02e3.jpg

Co do wylaczenia synchronizacji... powinno dac sie to zrobic i pewnie da... nie mam w tej chwili przed soba tego zegarka ale sprawdze na tygodniu. Wydaje mi sie ze wystarczy ustawic na synchronizacje "na zadanie" i wtedy nie bedzie sie synchronizowal. 

Gdzieś mi zdjęcia z tego profilu przewinęły się przed oczyma, ale nie przyjrzałem się dokładnie i myślałem że to są śrubki.. lepiej późno niż później ;)

Byłbym Ci kolego bardzo wdzięczny, jakbyś miał możliwość sprawdzenia w tych dwóch modelach, czy jest możliwe wyłączenie automatycznej synchronizacji, bo na dobrą sprawę jeśli w tym 02E nie można doczepić bransolety, to muszę jeszcze raz wszystko przemyśleć..

Miłej niedzieli :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli mogę wypowiedzieć się do punktu 4 :)

Mam kilka Citków EcoDrive - najstarszy ma 9 lat, ale go w zasadzie używam codziennie.

Drugi starszy ma 6 lat - używam b.rzadko i nie kojarzę aby kiedykolwiek mi się rozładował. Reszta nowsza.

Obecnie zegarki trzymam gdzieś na szafie w pudełku z szybką - zdarza mi się, że w letni miesiąc w jakiś słoneczny dzień stawiam przy oknie lub na balkonie na pare godzin aby się naładowały i tyle... nigdy nie miałem z żadnym problemów.

Czasami widzę, że sekundnik zatrzymuje się, ale to tzw. TRYB OSZCZĘDNEGO ZUŻYCIA ENERGII cytując za instrukcją:

• Jeżeli zegarek znajduje się w ciemnym miejscu przez ponad 30 minut, sekundnik ustawia się na godzinie 12:00. Wskazówki godziny 
 i minut działają dalej.
• Sekundnik ruszy, kiedy zegarek zostanie poddany działaniu światła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem dlaczego nie można by było założyć tu bransolety,

jest ten model w wersii na bransolecie więc z pewnością można ,

tyle że dostępność takich akcesoriów do citka jest słaba,

więc może lepiej kupić na bransolecie i dokupić pasek.

opcji wyłączenia RC raczej nie ma, a na co Ci ta opcja ?

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem dlaczego nie można by było założyć tu bransolety,

jest ten model w wersii na bransolecie więc z pewnością można ,

tyle że dostępność takich akcesoriów do citka jest słaba,

więc może lepiej kupić na bransolecie i dokupić pasek.

opcji wyłączenia RC raczej nie ma, a na co Ci ta opcja ?

Bo nie potrzebna mi codzienna synchronizacja, jedynie z raz na miesiąc (tak tak, zaraz pojawią się głosy, to kup sobie bez RC i sam sobie co miesiąc dostrajaj...). W swoim g-shocku mam ustawioną ręcznie i taką samą możliwość chcę mieć w 'eleganckim' zegarku..;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozumiem tego tylko dlatego, że działa to bez twojej jakielkolwiek ingerencji,

wysiłku czy też pracy, po prostu dzieje się i już.

Jak ci to przeszkadza to chowaj go na noc głęboko do szyflady, nie złapie sygnału i bedzie git :).

Albo kup sobie zegarek bez RC i sam sobie co miesiąc dostrajaj :P .

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek ma solar, więc o związane z synchronizacją straty energii również nie ma co się obawiać. ;) No chyba że w Twoim miejscu zamieszkania zegarek miałby problemy z odbiorem sygnału, wtedy faktycznie działająca synchronizacja jest trochę bez sensu.

W analogowych Casio synchronizację można "obejść", po prostu wybierając strefę czasową, dla której ta funkcja nie jest przewidziana. Myślę, że w tym przypadku taka opcja również byłaby możliwa, bo obsługa jest chyba podobna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie Panowie, jedynym powodem ręcznej synchronizacji jest chęć przesadnej oszczędnośc energii :D Przesadnej, bo w końcu jest solar, a i zegarek praktycznie nie ma żadnych funkcj poza wskazaniem godziny, więc chyba i tak nie ssie niewiadomo ile energii, a ja muszę zmienić swoje nastawienie w temacie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasiegnolem opinni kolegi i w calej serii CB0xxx nie da sie wylaczyc automatycznej synchronizacji. Zawsze kolo 2-3 w nocy zegarek sie dostroi. Wylaczenie automatycznej synchronizacji mozliwe jest dopiero w innych modelach np: opartych o mechanizm H610, U600.

Jezeli chodzi o branzolete i pasek to producent stosuje 2 rozne obudowy tzn. w tej samej obudowie sa w roznych miejscach dziurki na teleskopy. I teraz jak kupimy zegarek z paskiem to dziurki sa tak blisko obudowy ze nie idzie zalozyc branzolety mimo iz wystepuje ten sam model z branzoleta. W druga strone to juz latwiej bo pasek mozna sobie zalozyc bezwzgledu na odleglosc (najwyzej bedzie szczelina). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasiegnolem opinni kolegi i w calej serii CB0xxx nie da sie wylaczyc automatycznej synchronizacji. Zawsze kolo 2-3 w nocy zegarek sie dostroi. Wylaczenie automatycznej synchronizacji mozliwe jest dopiero w innych modelach np: opartych o mechanizm H610, U600.

Jezeli chodzi o branzolete i pasek to producent stosuje 2 rozne obudowy tzn. w tej samej obudowie sa w roznych miejscach dziurki na teleskopy. I teraz jak kupimy zegarek z paskiem to dziurki sa tak blisko obudowy ze nie idzie zalozyc branzolety mimo iz wystepuje ten sam model z branzoleta. W druga strone to juz latwiej bo pasek mozna sobie zalozyc bezwzgledu na odleglosc (najwyzej bedzie szczelina). 

Dzięki wielkie za te info ! W sumie to jestem przekonany na pasek skórzany, bo za bransoletami nie przepadam. Pytałem tak raczej awaryjnie, jakby mi się coś odwidziało.. Ale zanim to nastąpi (o ile nastąpi), to już pewnie kupie sobie jakiś strikte zegarek na świecidełku ;)

Jeszcze raz dziękówa Panowie za wpisy i pomoc !

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 punkt to nieprawda, obudowy są identyczne. Miałem takie dwa przypadki z Certiną na pasku do której dokupiłem oryginalną bransoletę i to samo z Atlanticiem Dig Date.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 punkt to nieprawda, obudowy są identyczne. Miałem takie dwa przypadki z Certiną na pasku do której dokupiłem oryginalną bransoletę i to samo z Atlanticiem Dig Date.

Bylbym ostrozny jezeli chodzi o zamiane paska na branzolete, w innych firmach moze nie byc problemu. Citizen ma taka swoja polityke zeby zarobic wiecej. Seria CB0xxx ma juz pare lat, moze pamieta jeszcze czasy kozystniejsze dla konsumenta (ze mocowanie w obu przypadkach jest w tym samym miejscu). Ja bym sprawdzil i sie upewnilk ze branzolete uda sie wpiac w dziurki po pasku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście mam na myśli oryginalną bransoletę Citizena

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.