FRANK 1 #1 Napisano 5 Listopada 2013 Dla mnie jest to bardzo ciekawy mechanizm z nietypowym ramieniem zakończonym gwiazdą i śrubką do regulacji.Kto go wyprodukował bo skrzynia z wyglądu jak u lenza.Numer prawdopodobnie 14827Oczywiście Piotr wklei zdjęcia za co mu serdecznie dziękuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #2 Napisano 5 Listopada 2013 Ta regulacja wychwytu to jakaś kowalska przeróbka. Bywały takie w formie koła czy gwiazdy, ale z palcem, bez tych dodatków. Zaś co do zegara - zaryzykowałbym stwierdzenie, że również "nasz", ale tym razem nie Germania tylko Willmann. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #3 Napisano 7 Listopada 2013 Przedstawiam zdjęcia mechanizmu.Co do tej gwiazdy to wygląda,że jest stara i oryginalna.Poruszając tą gwiazdę oddalamy bądż przybliżamy śrubkę z celowo zakończoną dużą kulką z odpowiednio dobraną wagą.Całość z patykiem wahadła wyglądała następująco: tradycyjnie w patyku był podłużny otwór zabezpieczony po obu stronach blaszkami z otworami .Natomiast w tym wahadle z patyka wystawała podłużna blaszka ,o która opierał się koniec popychacza pchając wahadło swoim ciężarem w prawo.Wahadło wracając pchało popychacz w lewo i tak dalej.Eliminowało to tarcia jakie występują w tradycyjnym rozwiązaniu. Kolega nie przywiózł wahadła,które się zachowało.W przyszłym tygodniu przywiezie t pokarzę zdjęcia.Obydwie płyty sa numerowane. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #4 Napisano 7 Listopada 2013 Kolejne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #5 Napisano 7 Listopada 2013 No tak. Konstrukcja ma jakby pretensje do rozwiązań stosowanych w zegarach precyzyjnych. Ale wobec pozostałych, popularnych rozwiązań nic to gwoli precyzji chodu nie wnosi. Tutaj pokrewieństwo jest bardzo dalekie, palec nie "uderza" w widełki, chodziło mi tylko o asymetrię rozwiązania. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #6 Napisano 7 Listopada 2013 Gdyby ta konstrukcja była lepsza od tradycyjnych to z całą pewnością by ją stosowano powszechnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #7 Napisano 18 Kwietnia 2014 Przeglądałem posty o Willmannach, zatem i ten sobie przypomniałem. No i się przypominam o zdjęcie tego wahadła 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 101 #8 Napisano 18 Kwietnia 2014 Przeglądałem posty o Willmannach, zatem i ten sobie przypomniałem. No i się przypominam o zdjęcie tego wahadła Proszę http://zegarkiclub.pl/forum/topic/48336-zegary-z-monarchii-austro-w%C4%99gierskiej/page-3?do=findComment&comment=550499 proszę zwrócić uwagę na post kiniol nr 57 SPOKOJNYCH ŚWIĄT Jurek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #9 Napisano 19 Kwietnia 2014 Oszsz cholercia. Czyżby zarżnięto do tej szopki wczesnego Willmanna ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #10 Napisano 19 Kwietnia 2014 Zegar jest po generalnej konserwacji skrzyni i mechanizmu.Jak mi to wahadło przywiezie do zdjęcia kolega brocot to załączę je w temacie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #11 Napisano 13 Lutego 2020 Kolejny Willmann z takim regulatorem: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1191 #12 Napisano 13 Lutego 2020 Ładny zegar. Z tego co zauważyłem to kolejny Willmann, w którym nie pokrywa się numeracja części (w tym przypadku "4") z ostatnią cyfrą numeru - tu "9".Myślę też, że wskazówka sekundnika nie jest oryginalna. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach