Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

eye_lip

Archimede Pilot Chronograph

Rekomendowane odpowiedzi

342d67de82c2a362.jpg

Eta 7750, średnica 42mm, Eur 675

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filip,

Kwintesencja lotnika. Czy można gratulować :?:

Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Kopiarka Archimede znów działa, ale nie jest to kopia najwyższych lotów. Ludziom z IWC to oni mogą co najwyżej buty wypastować. Firma Archimede to synomim braku pomysłowości, własnej inwencji, czego innym nie ukradnie tego sama nie wymyśli. Pod tym względem są gorsi od Chińczyków. Tylko nie piszcie, że wszystkie zegarki typu "Pilot" powinny wyglądać tak samo, bo niektóre marki stać na coś więcej niż tylko powielanie ogólnie przyjętych, sztampowych wzorów. Archimede z pewnością do nich się nie zalicza. Mam nadzieję Filip, że nie kupiłeś tego dziadostwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz,

Ocena jak zwykle w Twoim stylu. Miałeś go chociaż w ręku, że ferujesz tak definitywne opinie?

Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Mariusz,

Ocena jak zwykle w Twoim stylu. Miałeś go chociaż w ręku, że ferujesz tak definitywne opinie?

Nie muszę mieć go w ręku żeby stwierdzić, że kolejny raz Archimede zżyna z IWC. Ten zegarek wygląda jak trochę odchudzony (brak datownika) klasyczny Pilot z chronografem. Z kolei koronka podobna jest do tej jaką znajdziemy w modelu Big Pilot. Nie potrafię zachwycać się czymś co jest ewidentną, namolną kopią zegarka innego producenta. Mam oczywiście świadomość tego, że zegarki typu Pilot mają narzucone określone standardy designerskie, ale w określonych ramach można przynajmniej wysilić się na wymyślenie czegoś własnego. Takie podejście do tworzenia czasomierzy jakie prezentuje Archimede, to dla mnie dno. Powiem więcej, nie trzeba mieć dużej wiedzy zegarkowej (wystarczą skromne podstawy) żeby stworzyć firmę pokroju Archimede.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie dlaczego IWC nie zmiażdży Archimede w sądzie :P ?

Moim zdaniem świetny :)

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Filip,

Kwintesencja lotnika. Czy można gratulować :?:

Ależ skąd, tylko wrzuciłem nowy model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
W takim razie dlaczego IWC nie zmiażdży Archimede w sądzie :) ?

Z tego samego powodu dla którego nie ścigają producentów podrób. Po prostu, żadna to dla nich konkurencja. Być może mój poprzedni post był zbyt ostry, ale nic mnie tak nie wkurza w zegarkach jak plagiat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem ten chronograf nie jest plagiatem - nie jest to design żadnego z chronografów IWC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wraca stara dyskusja o tym, co było pierwsze - IWC, Laco czy Stowa, czy ...?

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Moim zdaniem ten chronograf nie jest plagiatem - nie jest to design żadnego z chronografów IWC.

Bo ten Archimede jest jak Wash And Go... czyli dwa w jednym (oczywiście mam na myśli design). Wskazówki, oznaczenia minut, trójkąt + dwa kółka po bokach (choć ten element charakterystyczny jest dla większej grupy "lotników"), to wypisz wymaluj IW371701. Koronka, cyfry, podobne do poprzedniej wersji Big Pilot. Całość dość mocno wzorowana na IWC. O tym, że zegarki typu Pilot mogą różnić się między sobą świadczy kolekcja IWC. Porównaj na przykład klasycznego Pilota z chronografem i Antoine de Saint ExupÓry, i Spitfire Chronograph. Każdy z tych czasomierzy to typ Pilot, każdy z nich ma chronograf i każdy z nich wygląda inaczej. Czyli jak się chce, to można i nie ma znaczenia czy pierwsza była Stowa, IWC czy Laco - to w kontekście tego o czym pisał Marcin. Tak jak napisałem wcześniej, w określonych ramach jest pole do popisu, ale jak widać na przykładzie Archimede - nie dla wszystkich.

Pozdrawiam

PS. Skoro już wspomniałem o Antoine de Saint ExupÓry, to jako ciekawostkę podam, że platynowa wersja tego zegarka została sprzedana na aukcji za 60.000 $.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to ladny jest, mechanizm ma niezly a cena nie powala. Moze nawet sie tak nie psuje jak IWC.

Pozdrawiam. Borys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W sumie to ladny jest, mechanizm ma niezly a cena nie powala. Moze nawet sie tak nie psuje jak IWC?

Czesc.Ch.

Dałbyś już spokój tym marnym prowokacjom...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz tam prowokacje. Czysta prawda. Ladny, tani, dobry i nie slyszalem by sie psul. A Krell kilka razy pisal o swoich problemach z IWC. Wiec o co co chodzi kolego? Kto prowokuje? Moglbys jasniej. :)

Pozdrawiam. Borys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W sumie to ladny jest, mechanizm ma niezly a cena nie powala. Moze nawet sie tak nie psuje jak IWC.

Pozdrawiam. Borys.

O! Pisz pod swoim nickiem, kimkolwiek jesteś... To ciekawe, że będąc niemal nieaktywnym piśmienniczo użytkownikiem, zawsze pojawiasz się tam, gdzie Krell vel Maverick vel Mariusz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o podpis, bo chyba nie powiesz, że to literówka. Najpierw "Czesc.Ch." a później szybko zmienione na "Pozdrawiam. Borys."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi sie podoba :!: Cena przyzwoita.

Choć jakbym mial wybierac z oferty Archimede to na moim nadgarstku pojawilby sie:

post-1501-0-95550300-1330633625.jpg

Na szczescie nie musze wybierac :)

Pozdrawiam, lalus

...Dominic

Tempus Fugit jak jasna cholera!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam. Borys.

O! Pisz pod swoim nickiem, kimkolwiek jesteś... To ciekawe, że będąc niemal nieaktywnym piśmienniczo użytkownikiem, zawsze pojawiasz się tam, gdzie Krell vel Maverick vel Mariusz.

Jak sie czlek staje aktywnym pismienniczo Maboku?

W jakim stylu? W takim jak kto? Jak Twoj mentor?

Zamiast nicka wstawilem swoj inicjal, to cos nagannego?

Wyluzuj, reaguje na posty kolegow jak potrafie. Akurat w tym przypadku tak a nie inaczej. A mozna inaczej?

Pozdrawiam. Borys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Jak sie czlek staje aktywnym pismienniczo Maboku?

W jakim stylu? W takim jak kto? Jak Twoj mentor?

Może ja odpowiem. Aktywnym Klubowiczem jesteś wtedy, gdy uczestniczysz w życiu Forum, piszesz posty, w których poruszasz szeroki zakres tematyki zegarkowej, polemizujesz z Klubowiczami. Niestety, wiele osób już zauważyło, że Ty dyskutujesz najchętniej tam, gdzie możesz mi "dowalić". Najlepszym tego przykładem jest ilość Twoich postów w wątku o Vacheronie, a właściwie ich treść...

link

Albo dyskusje na temat IWC, które doprowadzały mnie do irytacji. To jedno z Twoich "błyskotliwych" stwierdzeń...

Przyznam, ze od gniotowatych Portugalczykow mdli mnie juz. To zegarki dla klientow "specjalnej troski".

Pozdrawiam. Borys.

Co do mentora, to daruj sobie te złośliwości.

EOD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krellu w jakim to stylu wypowiedziales sie w tym temacie o zegarku Archimede? Chyba sie nie czytasz!

Moze i ten Portugalczyk jest ladny? Obrzydziles mi jednak wszystkie IWC do cna.

Pozdrawiam. Borys.

P.s. teraz dzieki Tobie spodobal mi sie ten Archimede?!? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ireneusz Paluszek
Krellu w jakim to stylu wypowiedziales sie w tym temacie o zegarku Archimede? Chyba sie nie czytasz!

Pozdrawiam. Borys.

wybacz szczerość:

zaprezentowałeś wyjątkowej klasy logikę, do tego stopnia przewrotną, że kompletnie niezrozumiałą (oczywiście dla mnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam. Borys.

wybacz szczerość:

zaprezentowałeś wyjątkowej klasy logikę, do tego stopnia przewrotną, że kompletnie niezrozumiałą (oczywiście dla mnie).

Moze dlatego postawilem na koncu emotinke- usmieszek? Jak myslisz?

Oczywiscie, ze staram sie byc odrobine zlosliwy. To moja prywatna reakcja na posty Krella w tym temacie ( o dnie i czyszczeniu butow i takie tam inne w podobnym tonie). To takie reakcje sa zabronione?

Pozdrawiam. Borys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Oczywiscie, ze staram sie byc odrobine zlosliwy. To moja prywatna reakcja na posty Krella w tym temacie ( o dnie i czyszczeniu butow i takie tam inne w podobnym tonie). To takie reakcje sa zabronione?

Pozdrawiam. Borys.

Wyraziłem swoją opinię o firmie, która nie wyróżnia się niczym szczególnym. Ton mojej wypowiedzi powodowany był tym, że dopatrzyłem się w tym zegarku czegoś co można określić następującym słowem - plagiat. A plagiat jest zjawiskiem równie nagannym jak wykonanie podróby. Jeżeli nie zgadzasz się z moimi wypowiedziami, to wystarczyłaby normalna argumentacja no, ale skoro stać Cię tylko na złośliwości kierowane pod moim adresem, to chyba dalsza dyskusja traci sens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam. Borys.

Wyraziłem swoją opinię o firmie, która nie wyróżnia się niczym szczególnym. Ton mojej wypowiedzi powodowany był tym, że dopatrzyłem się w tym zegarku czegoś co można określić następującym słowem - plagiat. A plagiat jest zjawiskiem równie nagannym jak wykonanie podróby. Jeżeli nie zgadzasz się z moimi wypowiedziami, to wystarczyłaby normalna argumentacja no, ale skoro stać Cię tylko na złośliwości kierowane pod moim adresem, to chyba dalsza dyskusja traci sens.

Ach, zaraz tam zlosliwosci. Jedyna reakcja, na ktora bylo mnie stac po przeczytaniu Twoich postow, byla drobna uszczypliwosc. To normalna forma dialogu na forach, ( tak mi sie zdaje) w pewnych sytuacjach.

Nie wiedzialem tylko, ze u Maboka mam przechlapane z racji niewielkiej aktywnosci umyslu.

Zegarek, jak zegarek. Sporo podobnych wystepuje w ofercie wielu firm.

Jest tani i posiada sprawdzony mechanizm, jest ladny. Moze stac sie ciekawa alternatywa dla wielu mniej zamoznych milosnikow stylu "lotniczego". W koncu kto wdaje sie w takie niuanse jak pochodzenie koronki , czy analiza geneologiczna tarczy, lub wskazowek.

Wielu nie wie nawet, ze IWC wypuscilo modele o podobnym ksztalcie i wygladzie.

Zreszta pamietam dyskusje, w ktorej kilku kolegow podwazylo "pierwszenstwo" tego, lub owego zegarka, w stylu "lotniczym" czy "morskim". Takie style ksztaltowaly sie latami i trudno teraz stwierdzic jednoznacznie czy to plagiat, czy tylko porzadne nasladownictwo.

W wielu miastach stoi tysiace kamieniczek wybudowanych w tym, czy innym stylu architektonicznym. Architekci korzystali ze sprawdzonych wzorow, czesto budynki sa do siebie podobne, ale nikt nie mowi o plagiacie.

Najpiekniejsze rzezby byly wrecz kopiowane z najmniejszymi szczegolami,a mimo to sa cenione, choc sa kopiami osiagaja spore ceny.

Wybacz Krellu, ale troche mnie bawi Twoje swiete oburzenie. Moze jednak az tak bardzo serio nie podchodze do kwestii zegarkow i nie rozumiem Twojego punktu widzenia? A moze rozumiem Twoje zachowanie zbyt dobrze?

Pozrawiam. Borys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Wybacz Krellu, ale troche mnie bawi Twoje swiete oburzenie. Moze jednak az tak bardzo serio nie podchodze do kwestii zegarkow i nie rozumiem Twojego punktu widzenia? A moze rozumiem Twoje zachowanie zbyt dobrze?

Pozrawiam. Borys.

Taki już ze mnie zegarkowy freak :wink:. Są na tym forum tacy, którzy oburzają się na podróby, a ja do podróbki zegarków przeważnie traktuję dość obojętnie. Cenię sobie te firmy, które porafią wybić się ponad przeciętność i zaoferować coś więcej niż tylko naśladownictwo. Niestety, Archimede do tych marek się nie zalicza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.